понеделник, 3 февруари 2014 г.

Шоколадови мадлени / Schokolade-Madeleines / Chocolate Madeleines


Продукти:

- 2 яйца
- 120 г захар
- 1/2 пакетче ванилова захар
- 100 г брашно
- 1/2 ч. л. бакпулвер

- 3 с. л. натурално какао
- 75 г  разтопено  масло (охладено)

Zutaten:

- 2 Eier
- 120 g Zucker
- 1/2 Päckchen Vanillezucker
- 100 g Mehl
- 1/2 TL Backpulver

- 3 ЕL Kakao
- 75 g zerlassene Butter (auf Zimmertemperatur gekühlt)


Приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта и ваниловата захар. В купа пресяваме брашното с бакпулвера и какаото. Добавяме сухата смес на 3 пъти към яйчената смес и разбъркваме внимателно, за да запазим обема и. След това добавяме разтопеното и охладено масло и отново разбъркваме. Покриваме със стреч-фолио и оставяме за един час в хладилника.
Загряваме фурната на 190 градуса С. Намасляваме формата за мадлени. С помощта на пош (лъжица за сладолед или обикновена лъжица) пълним формите на 2/3 от обема им. Печем 10-12 минути. След изпичането прехвърляме внимателно готовите мадлени върху решетка и ги оставяме да изстинат. 
По желание мадлените могат да се поръсят с пудра захар или какао.
Zubereitung:

Die Eier mit dem Zucker und Vanillezucker schaumig rühren. In einer Schüssel das Mehl mit dem Backpulver und dem Kakao sieben. Die Mehlmischung nach und nach zur Eiermischung dazugeben und vorsichtig umrühren, damit der Teig fluffig bleibt. Zum Schluß die zerlassene Butter dazugeben und erneut umrühren. Mit Frischhaltefolie bedecken und für etwa 1 Stunde in  den Kühlschrank geben. 
Den Backofen auf 190 Grad C vorheizen. Die Madeleines-Form bebuttern. Mit einem Spritzbeutel (Eisportionierer, einfachen Löffel) die Formen zu 2/3 mit Teig füllen. Etwa 10-12 Minuten backen. Auf einem Küchengitter vollständig abkühlen lassen.
Nach Wunsch können die Madeleines mit Puderzucker oder Kakao bestreut werden.