сряда, 11 май 2011 г.

Лимонови мъфини с мак

Отново мъфини, да, просто изпробвам поредната рецепта. Беше ми интересна комбинацията между цитрусовия плод и мака. Оказа се, че това са мъфини с нежна текстура, фин вкус, като лимоновият и маковият аромат идеално си пасват.

Продукти:

- 2 големи яйца
- 200 гр захар
- 113 гр масло
- 240 мл сметана
- 260 гр брашно
- 1/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. сода
- 1 суп. л. маково семе
- кората на един лимон
- 1 ч.л. ванилова есенция (може да се замени с ванилова захар)


Глазура (по желание):

- 60 гр пудра захар
- 2 суп. л. прясно изцеден лимонов сок


Приготвяне:

Загряваме фурната предварително на 205 градуса С. Във всяко гнездо на формата за мъфини поставяме хартиена капсулка. В купа смесваме брашното, маковото семе, солта и содата. В друга купа разбиваме с миксер маслото и захарта до получаването на кремообразна смес. Добавяме яйцата едно по едно и продължаваме да разбъркваме. След това добавяме лимоновата кора, сметаната, ваниловота есенция. Внимателно смесваме сухите и мокрите съставки. Не трябва да прекаляваме с разбъркването, за да остане сместа по-въздушна. Разпределяме тестото във всяко гнездо, пълним до 1/3. Печем за 18-20 минути до суха клечка. След изпичането оставяме мъфините за 5 минути в тавичката, след което ги изваждаме и оставяме да изстинат напълно върху решетка. Можем да покрием всеки мъфин с гореописаната глазура, да поръсим с пудра захар или да оставим просто така.


Източник: Kuchen und Muffins

Lasagne alla Carbonara

Днес отново предлагам нещо от безкрайно вкусната италианска кухня - Lasagne alla Carbonara. Думичката "alla" би следвало да означава, че това просто е вариант на истинската рецепта. Но най-добре вижте сами продуктите и начина на приготвяне, за да можете да решите, дали й отстъпва по вкус.




Продукти:

- 9 - 12 кори за лазаня (по възможност с яйца)
- 2 стръка праз лук
- 400 г гъби (аз използвах печурки)
- 100 г бекон
- 5 яйца
- 350 мл прясно мляко
- 150 г заквасена сметана
- 1 суп. л. царевично нишесте
- 150 г пармезан (аз лично използвах точно него, но ако желаете, може да го замените)
- 3-4 стръка мащерка
- сол и пипер на вкус
- мазнина за формичката



Приготвяне:

Почистваме праза, измиваме го и го нарязваме на тънки кръгчета. Същото правим и с гъбите, почистваме ги, измиваме и нарязваме на не много големи парчета. Нарязваме бекона на кубчета и го запържваме за малко на тиган без никаква мазнина, да стане хрупкав. Към него добавяме и гъбите и пържим всичко заедно за 2-3 минути. Овкусяваме със сол и черен пипер.
С помощта на тел разбъркваме в купа яйцата, млякото, сметаната и нишестето. Овкусяваме получената смес със сол и пипер. Настъргваме пармезана, а мащерката измиваме, подсушаваме и нарязваме. Оставяме около 2 суп. л. от настъргания пармезан настрана, а останалото сирене заедно с нарязаната мащерка добавяме към яйчено-млечната смес.
Намасляваме квадратна формичка за печене. Загряваме фурната на 175 градуса С.
Върху дъното на формата разпределяме равномерно една лъжица от яйчната смес, колкото да го покрие. Започваме да редуваме платките за лазаня, сместа с праз и бекон и след това от яйчената смес. Правим няколко пласта, колкото ни позволяват продуктите и разбира се, според големината на избраната форма за печене. Най-отгоре трябва да завършим с кори и яйчена смес, върху които поръсваме оставените предварително настрана 2 суп. л. настърган пармезан. Печем за 45 минути.




Щолен с извара



Продукти:

- 500 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- щипка сол
- 200 г захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 4 капки бадемова есенция на Dr. Oetker
- 20 мл. ром
- 2 яйца
- 175 г масло
- 250 г безсолна извара
- 150 г стафиди
- 150 г нарязани или счукани бадеми
- 100 г сушени плодове (аз сложих микс екзотични плодове)
- пудра захар за поръсване



Приготвяне:

Брашното, бакпулвера и щипката сол пресяваме върху работния плот. По средата правим кладенче. В него слагаме захарта, ванилената захар, яйцата, бадемовата есенция, рома, нарязаното на парченца масло. Започваме да разбъркваме. Добавяме изварата, стафидите, бадемите и сушените плодове и измесваме тестото до пълното хомогенизиране на продуктите. Ако тестото лепне много, може да се добави още малко брашно. Формата, в която ще печем, се намаслява добре. Изсипваме тестото във формата, заглаждаме го добре. Печем за 60-70 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като извадим от формата, поръсваме щолена още топъл с пудра захар.
Забележка: Аз пекох в специалната форма за щолен, която след изсипването на тестото се обръща върху намаслена тава.








Източник: от опаковката на формата за щолен

Ванилени кравайчета



Продукти:

- 200 г масло
- 70 г захар
- 2 жълтъка
- 280 г брашно
- 1 щипка сол
- 50 г белени бадеми
- 50 г белени лешници
- За овалване:
- пудра захар
- ванилена захар


Приготвяне:

Смиламе бадемите и лешниците в блендер. Пресяваме брашното върху работния плот, върху него поръсваме смлените бадеми и лешници, щипката сол, захарта, маслото, нарязано на парченца и жълтъците, след което омесваме всички съставки до получаването на гладко тесто. Покриваме тестото с прозрачно фолио и го оставяме за 2 часа в хладилника. Загряваме фурната на 190 градуса С. Изваждаме охладеното тесто и от него приготвяме рулца, които режем на парчета. Изтъняваме ги като пръчици и ги оформяме на кравайчета. Подреждаме ги върху тава, застлана с ненамаслена пекарска хартия. Печем за 10 минути до златисто. Смесваме пудрата с ванилената захар и още топли овалваме изпечените кравайчета. Съхраняваме ги в кутия.




Източник: Weihnachtsbäckerei

Сладкиш с мандарини

sladki6_mandarin2.jpg

Продукти:

- 200 г бишкоти
- 250 г извара
- 250 мл сладкарска сметана
- 1 пакетче ванилена захар
- 200 мл портокалов сок
- 600 г мандарини
- 100 г бял шоколад

Приготвяне:

Обелваме мандарините и почистваме отделните резенчета от белите ципи. Смесваме изварата с ванилията и с 50 мл от портокаловия сок. Разбиваме сметаната с миксер и след като стане на твърда пяна, я смесваме с изварата. Получения крем разбиваме до пухкавост. На дъното на малка форма нареждаме половината от бишкотите и ги поливаме равномерно с портокаловия сок. Върху тях нареждаме половината от мандарините и след това ги покриваме с половината от крема. Върху крема нареждаме останалата половина от бишкотите, напояваме ги с портокаловия сок, покриваме ги с останалите мандарини и върху тях намазваме останалия крем. Покриваме сладкиша с домакинско прозрачно фолио и го оставяме за 2 часа в хладилника. Охлаждаме шоколада за 10 минути в хладилника и след това го настъргваме върху десерта. Охлаждаме добре в хладилника и след това режем на парчета.
Забележка: Този сладкиш става изключително лек, ефирен, много приятен.

sladki6_mandarini3.jpg

Източник: 50 фантастични празнични десерта

Spekulatius (Шпекулациус)



Spekulatius са сладки от маслено тесто, чиято родина е Белгия и Холандия, но са типични и за Германия, предимно за Рейнската област и Вестфалия. Докато в Германия шпекулациус се приготвят специално за Коледа, то в Белгия и Холандия сладките се хапват целогодишно.
Най-често срещани са сладките шпекулациус, приготвени с много подправки: специфичният им вкус се дължи на кардамона, карамфила, канелата и индийското орехче. Освен тях се среща и бадемов шпекулациус, който е с по-малко подправки и освен голямото количество бадемово брашно, преди печене сладките допълнително се напластяват от долната им страна с парченца бадеми. Много популярен е и масленият шпекулациус, който съдържа значително количество масло. Холандските и белгийските сладки имат характерен карамелен аромат, който се постига с добавянето на захар с високо съдържание на меласа.
Тестото се нарязва с дървена или метална форма с определени фигурки. Според традицията мотивите върху сладките представят историята на Св. Никола, която дори може да бъде разказана при правилно подреждане на сладките. Но в днешно време картинките са на кораби, селски къщи или вятърни мелници. Името Spekulatius идва от латинското наименование на епископ – speculator (пазач, наблюдател). Според друга теза името се свързва с латинското speculum (огледало), заради огледалните изображения върху бисквитките.
Аз успях да се снабдя със силиконова форма за Spekulatius, а както се вижда от готовите бисквитки, мотивите определено са коледни. Бисквитките са много ароматни и хрупкави.




Продукти:

- 250 г масло
- 250 г захар
- 2 яйца
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. смлян карамфил
- ½ ч. л. смлян кардамон
- 500 г брашно
- ½ ч. л. бакпулвер
- щипка сол


Приготвяне:

Всички продукти се смесват по реда на изброяването им до получаването на гладко тесто. Тестото се нанася равномерно върху формата и се притиска с пръсти или с помощта на точилка, излишното тесто се изрязва внимателно с ножче. Сладките може да се изпекат във формата или да се наредят в тава, застлана с пекарска хартия. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса С фурна за около 10 минути.
Забележка: Бисквитките могат спокойно да се изрежат с помощта на ножче за пица или с къдраво ножче, като тестото се разточи върху леко набрашнена плоскост.






Източник: Weihnachtsbäckerei

Пияно мезе със свинско

pijano_meze_sus_svinsko5.jpg

Пияно мезе със свинско

Продукти:

- 1 кг свинско филе
- 10 суп. л. зехтин
- 2 глави лук
- 2 червени чушки
- 2 зелени чушки
- 2 моркова
- 3 картофа
- 2 домата
- ½ връзка магданоз
- 2 к. ч. бяло вино
- 2 ч. л. горчица
- 2 ч. л. кетчуп
- чили сос
- риган
- бял пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Месото нарязваме на кубчета и запържваме в предварително нагретия зехтин. Лука, чушките и морковите нарязваме и добавяме към месото при непрекъснато бъркане. След това прибавяме горчицата и кетчупа, посоляваме и подправяме с белия пипер и ригана. След това поливаме с виното и оставяме да се задушава. След десет минути добавяме нарязаните картофи и задушаваме всичко до пълното омекване на зеленчуците. На края добавяме настърганите домати, смесени с малко зехтин, поръсваме със ситно нарязания магданоз и сервираме.

pijano_meze_sus_svinsko4.jpg

pijano_meze_sus_svinsko3.jpg


Източник: Съвременна домашна кухня, 1972 г. (но с малки промени от мен)

Портокалови талери

Изображение

Продукти: (при мен се получиха около 60 сладки)

- 125 г меко масло
- 125 г захар
- 2 яйца
- 1 портокал
- 4 суп. л. портокалов ликьор
- 275 г брашно
- щипка сол
За глазурата:
- 100 г пудра захар
- портокалов сок

Приготвяне:

Разбиваме маслото с миксера. Добавяме захарта, портокаловата кора, ликьора, яйцата. Всичко разбъркваме до получаването на гъст светъл крем. Пресятото с щипката сол брашно прибавяме на 2-3 пъти. Полученото тесто увиваме с прозрачно фолио и оставяме за един час в хладилника. Разделяме тестото на две и оформяме от всяка част рула. Режем на парчета с дебелина 1,5 см, които оформяме на топчета. Нареждаме върху тава, застлана с пекарска хартия, на разстояние едно от друго. Печем за около 12 минути на предварително загрята на 200 градуса С фурна (докато сладките придобият златист загар). След изпичането оставяме сладките да изстинат добре. Пресятата пудра захар разбъркваме с портокаловия сок (не е необходимо да се използва целия, преценете сами, колко гъста искате да е глазурата.) Намазваме сладките с глазурата. Оставяме да изсъхнат. Можем да съхраняваме в метална кутия.

Забележка: Аз не намазах сладките след изпичането им с глазура, както е в оригиналната рецепта, а след оформянето на топчета овалвах всяко в захар и после леко сплесках при подреждането им в тавата.
Изображение

Изображение


Източник: Kleine Weihnachtsbäckerei

Шоколадови снежни топки

Изображение

Продукти:

- 100 г натурален шоколад (тъмен кувертюр)
- 50 г масло
- 60 г пудра захар
- 1 ч. л. канела
- 1 яйце
- 1 жълтък
- ¼ ч. л. бакпулвер
- 1 суп. л. неподсладено какао
- 100 г брашно
- пудра захар за овалване


Приготвяне:

В касерола смесваме шоколада и маслото и ги разтопяваме на водна баня. Всички съставки, включително охладената маслено-шоколадова смес, изсипваме в купа и разбъркваме с миксер. Полученото тесто завиваме с прозрачно фолио и оставяме поне за 2 часа в хладилник. От тестото оформяме топчета с големината на орех и ги покриваме с дебел пласт пудра захар. Нареждаме топчетата в тавичка, застлана с пекарска хартия, на разстояние едно от друго. Печем около 14 минути на предварително загрята на 170 градуса фурна. При изпичането им сладките се пукат и така се получават много красиви шарки върху тях. Може да се съхраняват в метална кутия. Най-вкусни бисквитките са след 3-4 дена (ако успеят да издържат толкова дълго…-)))))

Източник: chefkoch.de

Бадемов сладкиш

Изображение

Продукти (за кръгла форма с диаметър 26 см):

- 4 яйца
- 200 г пудра захар
- 200 г смлени бадеми
- 1 щипка канела
- ½ ч. л. лимонов сок
- 2 суп. л. ром
- мазнина за формата
- филирани бадеми или пудра захар за украсяване

Приготвяне:

Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме белтъците заедно с лимоновия сок на твърд сняг. Жълтъците, захарта, смлените бадеми, канелата и рома разбъркваме добре до получаването на хомогенна смес. Започваме да добавяме по малко от разбитите белтъци и бъркаме само в една посока, внимателно до усвояването им. Намазняваме кръгла форма с диаметър 26 см и изсипваме тестото. Заглаждаме сместа. Печем 25-30 минути на 180 градуса С. След изпичането оставяме да се охлади във формата върху решетка, а след окончателното изстиване украсяваме с филирани бадеми или поръсваме с пудра захар.

Забележка: По време на печене сладкиша са надига доста, но после при охлаждането отново спада.

Изображение

Изображение

Кюфтета с пушено сирене на фурна

Изображение

Продукти:

- 1 кг кайма
- 2 яйца
- 1 голяма глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 филии хляб
- сол, пипер, кимион, чубрица (или подправки по Ваш избор)
- пушено сирене

Приготвяне:

Нарязваме лука и чесъна на ситно. Хляба накисваме във вода. Омесваме каймата с яйцата, лука, чесъна, отцедената среда на хляба, подправките. Започваме да оформяме кюфтета, като в средата на всяко слагаме парче пушено (топено) сирене. Нареждаме кюфтетата в намазана с олио тавичка на 200 градуса, докато хубаво се зачервят. Поднасяме с гарнитура по желание.

Изображение

Сладки гнезда

Рецептата на тези сладки я имам от баба ми. Едно време двете със сестра ми много обичахме да се въртим в кухнята и да помагаме на мама и баба. Естествено най-интересно ставаше около подготовката на Коледните празници. Тогава наставаше такава суматоха. Вкъщи ухаеше на канела, портокал.... все аромати, които свързвам с Коледа и Нова Година. Честно казано, съм забравила, какво беше точно името на тези сладки, но на нас двете със сестра ми много ни приличаха на гнезда. Така и съм ги записала в тетрадката си с мамините и бабините рецепти.
Изображение

Продукти:

- 150 г масло
- 100 г захар
- 2 ч. л. ванилена захар
- 1 жълтък
- 250 г брашно
- на върха на ножа бакпулвер

За пълнежа и за украсяване:


- 100 г конфитюр от кайсии
- 100 г счукани лешници
- пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Пресяваме брашното с бакпулвера върху работния плот и по средата му правим кладенче. Отгоре сипваме жълтъка, нарязаното на малки парченца масло, захарта и ванилената захар. С леко набрашнени ръце замесваме всичко до получаването на гладко тесто. Увиваме във стреч-фолио и оставяме в хладилника за минимум един час.
След това разделяме тестото на две и от него оформяме две рулца (с приблизителен диаметър 4 см). Всяко рулце нарязваме на 1,5 см дебели шайби и ги нареждаме в тавичка, застлана с пекарска хартия. С дръжката на дървена лъжица притискаме всяко парченце и оформяме вдлъбнатини. Смесваме конфитюра и счуканите лешници и със сместа пълним вдлъбнатините. Печем в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 15 минути. След изпичането им още топли ги поръсваме с пудра захар и ги оставяме да изстинат върху решетка. Маже да се съхраняват в метални кутии.
Изображение

Бърза запеканка с риба

Изображение

Продукти:

- 1 пакетче майонеза (аз използвах на "Краси")
- 500 г бяла риба (при мен филе от треска)
- зеленчуци - може и замразен микс - аз имах изостанали сварени картоф, морков, лук, добавих половин консерва грах, малко царевичка, печена чушка
- сол
- черен пипер
- подправки на вкус

Приготвяне:

Леко намазняваме тавичката, в която ще печем. Рибата нарязваме на парчета или оставяме цели. Наръсваме със сол и пипер. Между парчетата риба нареждаме зеленчуците и поръсваме с подправките. Отгоре намазваме всичко с майонезата и заглаждаме добре. Печем на умерена фурна, докато запеканката се зачерви.

Забележка: Ако се използват сурови зеленчуци, трябва да се подложат предварително на термична обработка, тъй като за това кратко време няма да са готови.

Изображение

Малки целувки - хапки

Изображение

Продукти:

- 3 белтъка
- 240 г пудра захар
- захарни пръчици за украсяване

Приготвяне:

Разбиваме с миксер белтъците с половината от захарта до получаването на твърд сняг. Може да проверим, дали е достатъчно твърда сместа с преобръщане на купата, трябва да остане на дъното й. Добавяме на части останалата захар и бъркаме внимателно с шпатулата. Готовата белтъчна смес изсипваме в сладкарски пош или в шприц. Върху тава, застлана с пекарска хартия, шприцоваме малки целувки с форма по желание. Поръсваме с цветни захарни пръчици (опционално). Сушим около 90 минути на 70 градуса С.
Забележка: Целувките от оригиналната рецепта бяха с обичайна големина. Идеята да се направят като мънички целувки-хапки, както и украсяването им с цветни захарни пръчици, е изцяло моя.
Целувките остават снежно-бели, защото не се пекат, а само се сушат на ниска температура. Винаги пресявам пудрата захар, преди да я използвам, влиза въздух в сместа и така тя остава пухкава. 

Изображение

Изображение

Триъгълничета с мак

Изображение

Продукти: (излязоха ми около 60 бр.)


- 250 г брашно
- 50 г царевично нишесте
- 1 яйце
- 175 г масло
- 175 г захар
- 1/2 капсула лимонена есенция на д-р Oetker
- 1 жълтък за намазване
- маково семе за поръсване

Приготвяне:

На работния плот изсипваме пресятото брашно с нишестето и в средата правим кладенче. Вътре добавяме яйцето, нарязаното на малки парченца масло, захарта и лимонената есенция. Размесваме отвън навътре до получаването на гладко тесто. Завиваме в прозрачно фолио и оставяме за 1 час в хладилника. След това разточваме тестото (не много тънко) и с помощта на вълнообразна резачка изрязваме триъгълничета. Редим в тави върху пекарска хартия. Разбъркваме жълтъка и намазваме единия край на триъгълничетата. Поръсваме с мак. Печем 10-15 минути на предварително загрята на 180 градуса С фурна.
Изображение

Източник: Kleine Weihnachtsbäckerei

Кадифено шоколадово удоволствие

Изображение

Продукти:

- 4 яйца
- 1 ч. ч. захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 3 суп. л. брашно
- ½ пакетче бакпулвер
- щипка сол
- 1 ч. ч. смлени орехи (не на брашно!)
- 1 ампула ромова есенция на Dr. Oetker
- 1 ч. ч. масло
- 2 натурални шоколада (с повече какаово съдържание)
- пудра захар, шоколадови или захарни пръчици за поръсване

Приготвяне:

В касерола разтопяваме на слаб огън маслото и шоколада и оставяме на страна да се охлади. В купа разбиваме с миксер яйцата с кристалната и ванилената захар до побеляване. Добавяме смесените брашно, бакпулвер и щипката сол и продължаваме да бъркаме. Към сместа прибавяме смлените орехи и ромовата есенция и вече разбъркваме внимателно с шпатула. Когато орехите са се смесили добре, добавяме шоколадово-маслената смес и бъркаме до усвояването й. Изсипваме готовата смес в малка кръгла или правоъгълна тавичка, предварително намаслена. Печем на 160 градуса С около 40 минути. След изпичане оставяме да се охлади във формата. Можем да украсим по желание с пудра захар, пръчици или да направим шоколадова глазура.

Забележка: Сладкишът е тип Gateau (гато), т.е. не трябва да е изпечен напълно до сухо, а да има нежна, влажна консистенция.
Изображение

Изображение

Панирана бяла риба с кашкавал, сусам и мак

Изображение

Продукти:

- 500 г филе от бяла риба
- 2 яйца
- 100 г настърган кашкавал (или друго, по-твърдо сирене)
- 3 суп. л. брашно
- лимонов сок, сол, зехтин (олио)
- сусам и мак за паниране

Приготвяне:

Нарязваме рибното филе на парчета (не прекалено малки), посоляваме и поръсваме с лимонов сок. Оставяме ги на страна за 10-15 минути. В подходящ съд разбиваме яйцата, поръсваме с малко сол, добавяме настъргания кашкавал и разбъркваме. В тиган загряваме мазнината. Парчетата филе овалваме в брашното, след това в яйчено-кашкавалената смес, а накрая в сусама или мака. Пържим парчетата бяла риба до получаването на златиста коричка. Оставяме върху домакинска хартия, за да се попие излишната мазнина. Сервираме с гарнитура по желание (картофи, ориз, зеленчуци, салата).

Изображение

Изображение

Изображение

Забележка: Третият вид панирана риба при мен е само с яйчено-кашкавалена панировка.