петък, 10 юни 2011 г.

Голяма палачинка на фурна alla Bolognese и една приятелска награда




Като работещи жени всички ние искаме да ни стига времето за всичко, най-вече, развихряйки се в кухнята,  да приготвим нещо вкусно, ефектно, не изискващо много усилия и време. Мисля, че днес мога да ви предложа нещо такова. За пристрастията си към италианската кухня вече съм писала, няма да се повтарям. Тук показвам, как можем да направим бърз вариант alla Bolognese на една най-обикновена голяма палачинка, изпечена в тавата на фурната с минимум усилия и време. Работа за 15 минути, изпичане за  пак толкова, общо половин час, без да се уморяваме и семейството да е нахранено и доволно.:-))

Продукти:

- 4 яйца
- 100 г брашно
- 100 мл прясно мляко
- 5 суп. л. газирана минерална вода
- сол и черен пипер на вкус
- 500 г телешка кайма
- 2 глави лук
- 3 домата (около 500 г)
- 1 суп. л. зехтин
- 2 -3 суп. л. доматено пюре
- 100-150 г настъргано сирене гауда (спокойно може да го замените с кашкавал)
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 суп. л. смесени сушени подправки (риган, босилек, мащерка, розмарин, салвия)
- босилек за украса

Приготвяне:

Тавичката на фурната покриваме с цяло парче хартия за печене. Фурната загряваме предварително на 185 градуса С. Когато достигне желаната температура, поставяме постланата с пекарска хартия тавичка във фурната да се затопля. В купа разбъркваме добре яйцата, брашното, газираната минерална вода, поръсваме малко сол и пипер и оставяме на страна. В това време нарязваме лука на ситно. 
В тиган загряваме мазнината и в нея първо запържваме каймата, докато стане на трохи, а след това  добавяме и нарязания лук. Подправяме с малко сол и пипер и задушаваме за 5-8 минути. 
От фурната изваждаме затоплената тавичка, в нея изсипваме палачинковата смес и я разстиламе, за да покрие равномерно цялата тава. Изпичаме я за 5-6 минути. 

Измитите домати нарязваме на фини, тънки кръгчета.
Изваждаме леко запечената палачинка от фурната, намазваме с доматеното пюре, подреждаме доматените кръгчета, върху тях поръсваме сухата подправка, след това запържената кайма с лука и завършваме с настърганото сирене гауда (кашкавала). 






Връщаме във фурната и печем още 15 минути.  След като изстине малко, украсяваме с листенца босилек и режем на парчета с желана форма.







Искам да благодаря на едно момиче, което "познавам" само виртуално от контактите си в интернет-пространството, което днес ме изненада с една прекрасна приятелска награда.
И аз като теб, Еликсирче, ценя приятелството. Вниманието, признанието сред фууд-блогърите е нещо много мило, нещо ценно. Да бъдеш забелязан, да бъдеш оценен, да получиш награда са стимули и доказателство, че действаш в правилната посока. Радвам се, че си чест гост на блогчето ми!
От сърце ти благодаря за прекрасната награда!







На свой ред бих искала да предам тази награда на