неделя, 30 юни 2013 г.

Happy Birthday to me! :-)) Red Velvet Cake





Продукти за блата:
 

- 250 г брашно
- 1 / 2 ч л сол
- 1 суп л. какао

- 125 г масло
- 300 г захар
- 240 мл бутермилк*
- 2 големи яйца
- 1 ч. л. сода
- 1 ч. л. светъл оцет
- 2 ванилии
- 1 ч. л. червена сладкарска боя


Продукти за крема:
 

- 250 мл течна сметана
- 250 гр крем сирене (аз ползвах Филаделфия)
- 250 гр сирене маскарпоне
- 200 гр пудра захар
- 1 есенция ванилия
Приготвяне:
 


В голяма купа пресяваме брашното заедно със солта и какаото. В чаша смесваме прясното мляко с оцета и оставяме за около 15 мин.  В друга купа разбиваме мекото масло с миксер, добавяйки постепенно захарта до получаването на пухкав крем. Към маслената смес добавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбъркваме добре, докато се усвои.  На края добавяме ванилиите и разбъркваме отново. В малка купичка отделяме една супена лъжица от направения бутермилк и в него размиваме червената боя, след което изсипваме към останалото мляко. Следва смесването на сухата с маслената смес. Брашното добавяме на три пъти, а бутермилка на два пъти, като започваме със суха смес и завършваме отново с брашно. На края угасяваме содата с оцета и добавяме към тестото. Разбъркваме за последен път добре с шпатула до хомогенност. Фурната загряваме на 170 градуса С. Аз използвах две форми за торта с диаметър 24 см, чиито дъна постлах с хартия за печене. Разпределяме сместа по равно в двете форми и печем за около 20-25 минути. Не трябва да прекаляваме с печенето, блатът трябва да остане леко влажен.

Приготвяне на крема:


В купа разбъркваме сиренето "Филаделфия" и сиренето "Маскарпоне", добавяме захарта и ванилията и продължаваме да бъркаме. Сметаната разбиваме с малко захар до получаването на пухкав стегнат крем. Добавяме лъжица по лъжица от сметаната към размесените сирена, като се стараем да се хомогенизират, но сместа да остане въздушна. 


Оформяне на тортата:


Изстиналите блатове разрязваме с помощта на нож или конец на две части. Поставяме едната част върху чиния за торта, намазваме с пласт крем. Така процедираме  с втория и третия пласт. След третия пласт измазваме цялата торта обилно отгоре и отстрани с крем. Украсяваме по желание. Оставяме в хладилника за няколко часа. **

адаптирана от: joy of baking

* Бутермилка може да  се замени с прясно мляко, смесено с 1 ч. л. оцет.Оставяме да престои 10 - 15 мин, за да се смеси добре.
** Аз си оставих малко от крема, четвъртия пласт направих на трохи и настъргах бял шоколад за украса отстрани.