Продукти:
- 100 г захар
- 3 яйца
- кората на един по-голям лимон (фино настъргана)
- 100 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 100 г меко масло + допълнително за формата
- 1/8 ч. л. сол
- 1 суп. л. + 1 ч. л. мед
- пудра захар (опционално)
Zutaten:
- 100 g Zucker
- 3 Eier
- die fein abgeriebene Schale einer größeren Zitrone
- 100 g Mehl
- 1 TL Backpulver
- 100 g zerlassene Butter (auf Zimmertemperatur gekühlt)+ zusätzlich für die Form
- 1/8 TL Salz
- 1 EL + 1 TL Honig
- Puderzucker zum Bestäuben (optional)
Приготвяне:
В купа пресяваме брашното с бакпулвера и солта и оставяме настрана. Маслото поставяме в касерола и разтопяваме на слаб огън, след което оставяме да изстине.
С помощта на миксер разбиваме яйцата и захарта за около 5 минути, добавяме настърганата лимонена кора. След това на няколко приема добавяме брашното. Разбъркваме с шпатула. На края добавяме постепенно разтопеното масло и меда и разбъркваме много внимателно с шпатулата. Оставяме сместа за 15 минути да се охлади.
Пълним гнездата на намаслената форма за мадлени до 2/3 от обема им. Печем в предварително загрята на 190 градуса С фурна за около 10 минути или докато придобият златист цвят. Изваждаме от фурната, оставяме формата да се охлади за десетина минути, след което оставяме мадлените върху решетка до пълното им изстиване.
По желание преди сервиране ги поръсваме с пудра захар.
Zubereitung:
In einer Schüssel das Mehl mit dem Backpulver und dem Salz sieben. In einem kleinen Topf die Butter bei niedriger Stufe zerlassen und abkühlen lassen.
Mit dem Handmixer die Eier mit dem Zucker für etwa 5 Minuten schaumig rühren, danach die Zitronenschale dazugeben. Die Mehlmischung nach und nach zur Eiermischung dazugeben und mit einer Kochspachtel vorsichtig umrühren. Zum Schluß die zerlassene Butter und den Honig dazugeben und erneut umrühren. Mit Frischhaltefolie bedecken und für etwa 15 Minuten in den Kühlschrank geben.
Den Backofen auf 190 Grad C vorheizen. Die Madeleines-Form bebuttern. Mit einem Spritzbeutel (Eisportionierer, einfachen Löffel) die Formen zu 2/3 mit Teig füllen. Etwa 10 Minuten backen oder bis die Madeleines goldbraun geworden sind. Auf einem Küchengitter vollständig abkühlen lassen.
Nach Wunsch können die Madeleines mit Puderzucker bestreut werden.
- 100 г захар
- 3 яйца
- кората на един по-голям лимон (фино настъргана)
- 100 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 100 г меко масло + допълнително за формата
- 1/8 ч. л. сол
- 1 суп. л. + 1 ч. л. мед
- пудра захар (опционално)
Zutaten:
- 100 g Zucker
- 3 Eier
- die fein abgeriebene Schale einer größeren Zitrone
- 100 g Mehl
- 1 TL Backpulver
- 100 g zerlassene Butter (auf Zimmertemperatur gekühlt)+ zusätzlich für die Form
- 1/8 TL Salz
- 1 EL + 1 TL Honig
- Puderzucker zum Bestäuben (optional)
В купа пресяваме брашното с бакпулвера и солта и оставяме настрана. Маслото поставяме в касерола и разтопяваме на слаб огън, след което оставяме да изстине.
С помощта на миксер разбиваме яйцата и захарта за около 5 минути, добавяме настърганата лимонена кора. След това на няколко приема добавяме брашното. Разбъркваме с шпатула. На края добавяме постепенно разтопеното масло и меда и разбъркваме много внимателно с шпатулата. Оставяме сместа за 15 минути да се охлади.
Пълним гнездата на намаслената форма за мадлени до 2/3 от обема им. Печем в предварително загрята на 190 градуса С фурна за около 10 минути или докато придобият златист цвят. Изваждаме от фурната, оставяме формата да се охлади за десетина минути, след което оставяме мадлените върху решетка до пълното им изстиване.
По желание преди сервиране ги поръсваме с пудра захар.
In einer Schüssel das Mehl mit dem Backpulver und dem Salz sieben. In einem kleinen Topf die Butter bei niedriger Stufe zerlassen und abkühlen lassen.
Mit dem Handmixer die Eier mit dem Zucker für etwa 5 Minuten schaumig rühren, danach die Zitronenschale dazugeben. Die Mehlmischung nach und nach zur Eiermischung dazugeben und mit einer Kochspachtel vorsichtig umrühren. Zum Schluß die zerlassene Butter und den Honig dazugeben und erneut umrühren. Mit Frischhaltefolie bedecken und für etwa 15 Minuten in den Kühlschrank geben.
Den Backofen auf 190 Grad C vorheizen. Die Madeleines-Form bebuttern. Mit einem Spritzbeutel (Eisportionierer, einfachen Löffel) die Formen zu 2/3 mit Teig füllen. Etwa 10 Minuten backen oder bis die Madeleines goldbraun geworden sind. Auf einem Küchengitter vollständig abkühlen lassen.
Nach Wunsch können die Madeleines mit Puderzucker bestreut werden.
Ухаят, Мони! Приказни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Марте! Много си мила!:-))
ИзтриванеЖелая хубав рожден ден, както и приятно изкарване на другия празник - на любовта или на виното!
Много усмивки!
И пеперудите и мадлените и всичките ти нови предложения са страхотни, Мони -
ОтговорИзтриванечудесни идеи и рецепти си подбрала, Поздравления!
Хубав, влюбен и усмихнат ден!
Благодаря ти, Диани! Радвам се, че ти харесват!
ИзтриванеХубави и успешни дни и на теб!
Мони,със сигурност са страшно нежни на вкус,допир и аромат тези твои красиви мадленки!
ОтговорИзтриванеВесел празник!
Благодаря ти, Росинка, наистина са много нежни и с фин вкус!
ИзтриванеХубав празник и на теб, мила!
Много, много апетитни!Честит празник и наздраве!
ОтговорИзтриванеЧестит прадзник, Траянче! Наздраве!
ИзтриванеМони, мадлените ти са страхотни, никога не съм пробвала да ги правя заради липсата на формички, но след това предложение е редно да се поразгледам за тях! Хубава събота!
ОтговорИзтриванеИгличе, радвам се, че ти харесват! Да, формичките са много сладурски, потърси по големите вериги.
ИзтриванеХубави и усмихнати дни!
Изглеждат чудесни твоите мидички.
ОтговорИзтриванеМда, Марте, сладурска форма имат.:-))
ИзтриванеМони, като видя мадлени и веднага залепвам като магнит! А твоите снимки са повече от великолепни! Предвкусвам удоволствието от тези фини сладки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи, Бети!
ИзтриванеНадявам се да ги направиш, защото са много ароматни!
Здравей, Мони!
ОтговорИзтриванеБих искала да попитам откъде мога да се сдобия с подобни формички за мадлени.
Благодаря предварително за отговора!
Поздрави,
Милена
Здравей Милена и добре дошла!
ИзтриванеМоята формичка купих от магазин Carfour, но съм виждала и в Kaufland. Провери в големите вериги магазини.
Сърдечни поздрави и от мен и пожелания за усмихнати дни!