понеделник, 8 юли 2013 г.

Кростата с кайсии / Aprikosen-Crostata / Apricot-Crostata



Кростата е традиционен италиански сладкиш, направен от маслено тесто. Обикновено се прави с кръгла форма. Сладката кростата се прави с плодове, конфитюр от кайсии, сини сливи или се пълни с крем пастичера, крема сирене, шоколад или др. Наред с прочутото тирамису това е много обичан сладкиш, който се приготвя лесно и изключително бързо. Днес ви предлагам вариант на кростата с любимите ми летни слънчеви плодове: кайсиите.

Продукти:

- 500 г брашно
- 150 г захар
- 250 г  + 50 г масло
- 2 яйца
- 900 г кайсии*
- 100 г сладко (конфитюр от кайсии)
- 75 г филирани бадеми
- пудра захар за поръсване

Приготвяне:

За масленото тесто смесваме брашното, захарта, 250 г студено масло (нарязано на парчета) и яйцата. Разбъркваме първо с бъркалките за тесто на миксера, след това доомесваме на ръка.  Опаковаме го в стреч фолио и го оставяме в хладилника поне за 1 час да стегне (особено в тези горещини). Измиваме кайсиите и ги нарязваме на половинки. Разтопяваме останалите 50 г масло в касерола и добавяме кайсиевото сладко, разбъркваме. Постиламе тавата  (с размери приблизително 35 х 40 см) с хартия за печене. Масленото тесто разточваме с малко брашно на правоъгълник. Поставяме тестото в тавичката. След това с пръсти оформяме нисък борд. Набождаме платката с вилица. Поръсваме платката с филирани бадеми (те ще попият отделящия се при печенето сок от кайсиите и платката няма да се оводни), нареждаме отгоре половинките кайсии, намазваме от маслено-конфитюрената смес, поръсваме с останалите филирани бадеми. Печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна около 30 мин. Оставяме добре да изстине. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

* Ако искате да обелите кайсиите, трябва от долната им страна да ги цепнете леко на кръст, да ги полеете с гореща вода и след това веднага да ги поставите в студена вода (за да не се сварят). Кожата им се отделя съвсем лесно.

Crostata ist ein traditioneller italienischer Kuchen, der aus Mürbeteig zubereitet wird. Gewöhnlich wird er in einer runden Form gebacken. Die süße Crostata wird mit Früchten,  Aprikosen- oder Pflaumenkonfitüre oder mit Creme pasticcera, Philadelphia-Käse, Schokolade usw. gefüllt.  Neben dem Tiramisu ist das auch ein beliebter Nachtisch, der leicht und außerordentlich schnell zubereitet wird. Heute biete ich euch eine Crostata mit meinen Lieblingsfrüchten im Sommer: Aprikosen.  

Zutaten:

- 500 g Mehl
- 150 g Zucker
- 250 + 50 g Butter
- 2 Eier
- 900 g Aprikosen*
- 100 g Aprikosenkonfitüre
- 75 g Mandelblättchen
- Puderzucker zum Bestreuen


Zubereitung:

Für den  Mürbeteig  Mehl, Zucker, 250 g Butter in Stückchen und dann die Eier zuerst mit den Knethaken des Handrührgeräts  und dann kurz mit den Händen gut verkneten. Den Mürbeteig zugedeckt ca. 1 Stunde   kalt stellen. Aprikosen waschen, halbieren und entsteinen. Nach Wunsch zusätzlich häuten.* 50 g Butter schmelzen, Konfitüre unterrühren. Ein ca. 35 x 40 cm großes Backblech  mit Backpapier auslegen. Mürbeteig auf etwas Mehl ausrollen. Die Teigplatte auf das Backblech legen. Dann mit den Händen rundherum einen Teigrand formen. Die Teigplatte mehrmals mit einer Gabel einstechen. Den Teigboden mit 2/3 der Mandelblättchen bestreuen. In dem auf 200 Grad C vorgeheizten Ofen auf der zweiten Schiene von unten ca. 30 Minuten backen. Auskühlen lassen. Vor dem Auftragen mit Puderzucker bestäuben.

* Aprikosen kreuzweise einritzen, mit heißem Wasser überbrühen und  abschrecken. Danach lässt sich die Haut leicht abziehen.