понеделник, 1 август 2011 г.

Селски хляб / Bauernbrot


Вкъщи обичаме да ядем домашен хляб. Най-често го правя по вече изпитани от мен рецепти, но понякога, ако разполагам с малко повече време,  с удоволствие  експериментирам. Опитваме  се да хапваме пълнозърнест хляб, в този има участие на пълнозърнесто брашно, но има и бяло. Резултатът ни хареса, затова предлагам рецептата на вниманието ви.


Продукти:



За закваската:


- 1 суп. л. суха мая
- 250 мл хладка вода
- 150 г бяло брашно
- 1/2 суп. л. захар


За основното тесто:


- 350 г пълнозърнесто брашно
- 500 г бяло брашно
- 3 ч. л. сол
- 50 г меко масло
- 475 мл хладко прясно мляко



Приготвяне:


В купичка изсипваме съставките на закваската и разбъркваме добре с вилица. Покриваме и оставяме за 2-3 часа да шупва. В голяма дълбока купа смесваме пресятите пълнозърнесто и бяло брашно, добавяме солта, мекото масло  и разбъркваме, докато се хомогенизира масата. Хладкото прясно мляко добавяме към шупналата закваска, разбъркваме внимателно и започваме да добавяме на части към брашнената смес. Започваме да месим до получаването на гладко и еластично тесто. Ако е необходимо, може да добавим малко вода.  Готовото тесто оформяме на топка и прехвърляме в друга купа, покриваме със стреч-фолио, докато удвои обема си. След втасването премесваме още веднъж за кратко време и оставяме за още 1 1/2 часа да втасва.  От готовото тесто отделяме една трета, оформяме двете части като топки, по-малката закрепваме върху по-голямата, центъра пробиваме с дръжката на дървена лъжица, за да закрепим по-добре и да фиксираме двете половини. По желание може да резнем малко двете топки с ножа, за да се получат фигурки при изпичането. Загряваме фурната на 200 градуса С. Формата за печене постиламе с хартия за печене, поръсваме с малко брашно, поставяме хляба, поръсваме и него с малко брашно и печем за около 45-50 минути.




Wir essen gern hausgemachtes Brot. Am häufigsten backe ich es nach bereits erprobten Rezepten, aber manchmal, wenn ich etwas mehr Zeit habe, experimentiere ich gern. Wir versuchen, uns gesund zu ernähren, deshalb gibt es in diesem Brot Weizenvollkornmehl. Das Ergebnis hat uns allen gut geschmeckt, also stelle ich euch das Rezept vor:

Zutaten:

Für den Sauerteig:

- 1 EL Trockenhefe
- 250 ml  lauwarmes Wasser
- 150 g Weizenmehl
- 1/2 EL Zucker


Für den Hauptteig:

- 350 g Weizenvollkornmehl
- 500 g Weizenmehl
- 3 TL Salz
- 50 g weiche Butter
- 475 ml lauwarme Milch




Zubereitung:


In einer kleinen Schüssel alle Zutaten des Sauerteigs geben und mit einer Gabel verrühen. Zugedeckt etwa 2-3 Stunden ruhen lassen.
In einer großen Schüssel das gesiebte Weizenvollkornmehl, das Weißmehl sowie das Salz geben, dann die weiche Butter zufügen und alles gut verrühren. Die lauwarme Milch dem Sauerteig zugeben, behutsam umrühren und nach und nach dem Mehl hinzufügen. So lange kneten, bis ein geschmeidiger und elastischer Teig entsteht. Falls es notwendig ist, etwas Wasser dazugeben. Den fertigen Teig in eine saubere Schüssel geben, mit Klarsichtfolie bedecken und gehen lassen, bis sich der Teig  verdoppelt hat. Danach noch einmal kurz durchkneten und weitere 1 1/2 Stunden gehen lassen. Aus dem fertigen Teil ein Drittel zur Seite stellen, aus den zwei Teilen Kugeln formen, sie aufeinander legen. Die beiden Kugeln mit einem Holzlöffel in der Mitte fixieren, nach Wunsch mit dem Messer den Teig einritzen. Den Backofen auf 200 Grad vorheizen. Die Backform mit Backpapier auslegen, mit Mehl bestäuben und das Brot darauf legen. Etwa  45-50 Minuten backen.