сряда, 1 юни 2011 г.

Вкусни ароматни картофки за гарнитура ... или просто така


Това е една по-отдавна направена рецепта, но открих, че при публикуването и е останала само една незначителна част от текста, а и снимките съвсем са изчезнали. Затова я публикувам отново.

Продукти:

- картофи
- меко масло
- магданоз
- сол, черен пипер (или подправки по ваш избор)
Не посочвам количества, всеки може да определи сам според картофите, които иска да приготви.

Приготвяне:

Избираме картофи от сорт, които не се разваряват прекалено много. Обелени и нарязани на кубчета или четвъртинки, ако са по-дребни, ги сваряваме в леко подсолена вода за 15-20 минути. Проверяваме ги с връхчето на ножа да не се разварят прекалено много. Разбъркваме омекналото масло със ситно нарязания магданоз, солта и черния пипер. Отцеждаме водата на сварените картофи и ги поставяме в йена-съд. Още топли ги разбъркваме внимателно с ароматното масло. Поднасяме като гарнитура към месо или риба, или просто си ги хапваме така. (Аз поднесох като гарнитура към шницели, както е видно и от снимката. )

Първи юни - ден на детето

Ако природата днес подари топъл слънчев ден, тогава става двойно по-хубаво - защото в първия ден от лятото в много страни се празнува Международният Ден на детето (International Children's Day). Този празник  е познат като Международният ден за защита на децата.
Ден на детето - един от най-старите международни празници. Решението за неговото честване е било прието през 1925 г. по време на Световната конференция за повишаване на благосъстоянието на децата, която се е провела в Женева. Историята не споменава нищо по въпроса, защо е било решено този празник  да се празнува на първи юни.
Според една версия през 1925 г. генералният консул на Китай в Сан Франциско събрал група от китайски сираци и направил в тяхна чест  Duanwu Festival (Фестивал на лодките-дракони). Датата, на която било това събитие, се оказва 1 юни. По щастлива случайност, денят съвпаднал с "детската" конференция в Женева.

Флаг на Международният Ден на ДететоМеждународният ден на детето има флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие, около знака на Земята са разположени стилизирани фигури - червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. Знакът на Земята, разположен в центъра на флага - това е символ на нашия общ дом.
Интересното е, че този празник активно са подкрепили в страните, които са избрали социалистическия път на развитие. В ерата на Съветския съюз на 1 юни в училищата започвала лятната ваканция. Ден на детето празнували с речи и дебати за правата и благосъстоянието на децата, правили прожекции на нови детски игрални филми и телевизионни предавания, организирали спортни мероприятия за децата, често поканвайки за участие и родителите.

Източник praznici.eu

Нека да са живи и здрави всички дечица, да се радват на безгрижно детство и да има повече усмивки по грейналите им личица! Весел празник и на всички онези, които през годините не са изгубили детското у себе си!:-))

Честит празник!