неделя, 28 август 2011 г.

Мусака с патладжани / Auberginen - Moussaka



Какви ли не варианти съществуват на това много популярно и обичано не само в нашата страна ястие. Аз самата я правя в доста разновидности, но като че ли любимата на мен и моето семейство е мусаката с патладжани. Вкъщи дори я наричат "дългата мусака", защото обикновено я правя в два последователни дни: единия ден си подготвям и предварително обработвам зеленчуците, а  другия я изпичам. Сигурна съм, че има безброй много рецепти за патладжанена мусака. Днес искам да ви представя моят вариант. Не искам да се ограничавам в количества,  всеки може да ги нагласи по свой вкус.




Продукти:


- 1,5 кг кайма (с преобладаващо телешко месо)
- патладжани (в случая използвах 4 средно големи)
- 1/2 кг домати
- 20 печени чушки
- 1 голяма връзка магданоз
- сол, пипер
- зехтин



Приготвяне:

Обелените патладжани нарязваме на кръгчета, посоляваме леко и ги оставяме да се отцедят. Патладжаните аз лично оставям да се отцедят една нощ, за да нямат бъбречетата ни проблеми след това.:-)) Каймата задушаваме без мазнина на тефлонов тиган, докато стане на дребни трохи. Доматите обелваме (знаете метода на бързото топване във вряща вода и после веднага в студена). Обелените домати нарязваме на парчета и сваряваме, след което ги пасираме. Пасираните домати добавяме към каймата и оставяме на котлона, докато водата им мъничко поизври. Подправяме със сол и черен пипер (но внимателно, патладжаните са вече леко  подсолени). Така приготвената кайма оставяме да изстине и прибираме в хладилника до следващия ден. На следващия ден отцеждаме патладжаните от горчивия сок (аз лично не ги набрашнявам) и ги запържваме до леко зачервяване (нека не прегарят), след което ги оставяме да се отцеждат върху кухненска хартия. Магданоза нарязваме на ситно, а обелените печени чушки - на дълги ивички. Започваме реденето: на дъното на тавата капваме зехтин, с ръка разнасяме по цялата тава, покриваме дъното на тавата с един ред патладжани, върху тях изсипваме малко от каймата, ръсим магданоз, нареждаме ивички печени чушки, после пак патладжани, кайма и така нататък, докато продуктите се изчерпят. Преценете сами по колко да слагате, като вземете за ориентир количеството на патладжаните. Слагаме да се пече на 200 градуса за около 30 минути и след това правим заливка. Печем до зачервяването на заливката.
Забележка: Вероятно вече сте забелязали разликите с други рецепти. На тази мусака не слагам лук. Мое решение е да добавям печени чушки, мисля, че се съчетава прекрасно с патладжаните. 


В днешния си пост отново искам да споделя награди. От две чудесни кулинарки и добри виртуални приятелки - Буба и Мария - получих една изключително вдъхновяваща награда. Благодаря ви от сърце, момичета, ценя изключително много приятелството ни!


Бих искала да споделя тази награда и с :

Нина - В кухнята на ninfil
Маги - Кулинарни мисли и разни други неща
Ваня - Culinary with me 

През изминалите дни получих и тази прекрасна, авторска награда


 от Мина, след това с мен я сподели Зиче, а преди два дена я получих в комплект с тази бонбонена награда 


от Мъхчето. :-))

Благодаря ви, мили момичета, благодаря ви, мои виртуални приятелки, най-напред за доверието, за вдъхновението и подкрепата, за вниманието и не на последно място за радостта, която ми доставихте с тези награди. "Гостувайки" си взаимно в блоговете, се опознаваме, опознаваме както своите, така и вкусовете и предпочитанията на близките ти, учим се една от друга. Радвам се, че между нас съществуват такива прекрасни отношения и ценя изключително много приятелството ни!
Щастлива съм, че ви имам!:-))))

Искам да дам тези две награди в комплект, както го е направила Мъхчето, на:


Не че не искам да дам наградата и на други, списъкът ми е мнооого дълъг, просто не искам да затруднявам изброените по-горе момичета при предаването на наградите.:-)))







Dieses gern verzehrte und nicht nur in unserem Land beliebte Gericht kennt unterschiedliche Varianten. Der überbackene Gemüse-Fleisch-Auflauf gehört zu den griechischen Nationalgerichten. Zu Hause bereite ich verschiedene Arten von Moussaka vor, aber eigentlich schmeckt allen am besten die Auberginen-Moussaka. Meine Familie nennt sie "die komplizierte Moussaka", weil ich sie gewöhnlich an zwei aufeinanderfolgenden Tagen zubereite: am ersten erfolgt das Vorkochen einiger Zutaten und am zweiten ist das eigentliche Backen. Mit Sicherrheit gibt es sehr viele Rezepte für diese Moussaka, heute möchte ich meines vorstellen. Absichtlich habe ich keine ganz genauen Mengen angegeben, nur das Hackfleisch ist bei mir immer gleich, das andere Gemüse nehme ich einfach ohne bestimmte Menge. Jeder kann selber entscheiden, wieviel er von jeder Gemüseart nehmen möchte.



Zutaten:


- 1,5 kg gemischtes Hackfleisch  (vorwiegend Rinderhack)
- Auberginen (in diesem Fall 4 mittelgroße)
- 1/2 kg Tomaten
- 20 gegrillte Paprikaschoten
- 1 grosses Bund Petersilie
- Salz, Pfeffer
- Olivenöl
- Bechamel-Sauce

Zubereitung:

Die geschälten Auberginen in Scheiben schneiden, salzen und abtropfen lassen. Das Rinderhack ohne zusätzliches Fett in einer Pfanne krümelig anbraten. Die Tomaten schälen (ihr kennt doch den schnellen Trick: für paar Sekunden in kochendes Wasser geben, danach gleich in eiskaltes, so lassen sich die Tomaten am leichtesten und schnellsten schälen). Die geschälten Tomaten kochen, danach mit dem Mixerstab pürieren, das  Ganze dem Hackfleisch dazu geben, aufkochen und reduzieren lassen. Mit Salz und Pfeffer würzen (aber nicht so viel, da die Auberginenscheiben bereits gesalzen sind). Das Hackfleisch erkalten lassen und bis zum nächsten Tag kühl aufbewahren. Am nächsten Tag die Auberginen abtropfen lassen und mit Olivenöl in einer Pfanne von beiden Seiten goldbraun braten. Auf Küchenpapier legen, damit es das überflüssige Fett aufsaugen kann. Die Petersilie fein hacken und die gegrillten und geschälten Paprikaschoten in feine Streifen schneiden. Eine feuerfeste Auflaufform etwas einfetten und darauf erst eine Schicht Auberginen, darauf etwas Hackfleisch, danach Petersilie streuen und die Paprikastreifen ordnen. So lange wiederholen und in Schichten legen, bis die Zutaten alle sind. In dem auf 200 Grad vorgeheizten Ofen etwa 20 Minuten backen, danach die Bechamelsauce darauf gießen und weiter backen, bis die Moussaka eine goldbraune Kruste erhält.
Bemerkung: Vielleicht habt ihr die Unterschiede zu anderen Auberginen-Moussaka-Rezepten entdeckt. In diese Moussaka gebe ich keine Zwiebeln. Die Zugabe von gegrillten Paprikaschoten ist meine Improvisation, weil sie meiner Meinung nach wundervoll mit den Auberginen harmonieren.