четвъртък, 12 декември 2013 г.

Бял амур с праз, кромид лук и гъби / Graskarpfen mit Lauch, Zwiebeln und Pilzen / Grass Carp with Leek, Onion and Mushrooms

Продукти:

- 1 бял амур (при мен 1, 5 кг)
- 400 г гъби
- 2 стръка праз
- 1 голяма глава лук
- 1 средноголям морков
- 2-3 кисели краставички
- 500 мл доматено пюре
- 1 чаша червено вино
- сол, черен пипер
- зехтин
- босилек
- лимон
-
лимон
Приготвяне:

Почистваме рибата и я измиваме, подсушаваме с кухненска хартия, поръсваме отвътре и отвън с лимонов сок. Овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме на ситно праза, лука, моркова и ги сотираме в загретия зехтин. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Когато морковите и лука са поомекнали, добавяме краставичките, а след това и нарязаните на филийки гъби.  След това добавяме и доматеното пюре, а след него и виното, разбъркваме. Подправяме на вкус със сол и черен пипер. На края на готвенето поръсваме със ситно нарязания босилек (или сух).
Тавичката за печене намазваме с малко зехтин. Пълним коремчето на рибата и я поставяме върху него в тавата, за да не изтече плънката. Остатъка на плънката нареждаме отстрани на рибата. Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем в загрята фурна за около 40-50 минути. След това махаме фолиото и запичаме още за десетина минути. Сервираме с гарнитура по желание. 


Zutaten:

- 1 Graskarpfen (bei mir war er ca. 1, 5 kg schwer)
- 400 g Champignons
- 2 Lauchstangen
- 1 große Zwiebel
- 1 mittelgroße Karotte
- 2-3 eingemachte Gurken
- 500 ml Tomatenmark
- 1 Glas Rotwein
- Salz, Pfeffer
- Olivenöl
- Basilikum

Zubereitung:

Fisch putzen, waschen, trocken tupfen, innen und außen mit etwas Zitronensaft beträufeln, ca. 15 Minuten ziehen lassen. Karpfen dann gut trocken tupfen, salzen und pfeffern. Lauch, Zwiebeln und Karotten fein schneiden und im erhitzten Olivenöl andünsten. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Wenn das Gemüse gar geworden ist, die Gurken und danach die Pilze dazugeben. Das Tomatenmark und den Wein dazugeben, gut umrühren.  Wenn nötig, noch etwas salzen und pfeffern. Zum Schluss das feingeschnittene Basilikum (frisch oder getrocknet) darauf streuen. 
Das Backblech mit Olivenöl einfetten. Den Fisch füllen und auf die Schnittstelle legen. Den Rest der Füllung um den Fisch geben. Das Backblech mit Alufolie bedecken und im vorgeheizten Backofen etwa 40-50 Minuten lang backen. Danach die Folie abnehmen und noch etwa 10 Minuten weiter backen. Mit Beilage nach Wunsch auftragen.