понеделник, 2 юни 2014 г.

Кашкавал на фурна с праз / Käse-Lauch-Auflauf / Cheese & Leek Gratin

 Обичате ли кашкавал? Ами праз? 
Ако и вие като мен сте в чуденка, как да оползотворите последния останал праз, предлагам на вниманието ви днешното си предложение. 
Рецепти за кашкавал на фурна в нет-пространството има много: последната от днес при Ани, при Роси -  при Маргарита, при Траянка с препратка към Марияна Цветкова и още много други, които, надявам се, няма да се обидят, ако не си прочетат имената.
Днешната рецепта е компилация от няколко рецепти, а добавката от мен е праз и още нещичко. В нашето семейство той е любим и честно казано се затруднявам, по какъв по-различен начин да го предложа. Това ястие може да приготвите като основно, безмесно или да добавите като гарнитура към месо, колбас, но в по-малко количество, защото е тежичко и засища бързо.
Какви продукти използвах аз:

Продукти:

- 400 г кашкавал
- 4 яйца
- 1 голяма ч. ч. кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- 4 суп. л. брашно (с връх) 
- 2 стръка праз (не от най-дебелите)
- сол
- черен пипер
- на върха на ножа настъргано индийско орехче
- 50 г масло


 
Приготвяне:

Стръковете праз нарязваме на ситно и задушаваме във вода, с малко сол и мазнина. След като е поомекнал, го отцеждаме. В купа настъргваме кашкавала на по-едро ренде. В друга купа разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко, след това брашното, подправяме с малко сол и черен пипер, добавяме настърганото индийско орехче и разбъркваме внимателно с шпатула. На края добавяме настъргания кашкавал към яйчената смес, както и прясното мляко и разбъркваме внимателно за да хомогенизираме сместа. В огнеупорна тавичка стопяваме маслото, изливаме отгоре сместа и печем в предварително загрята на 200 градуса С фурна до златисто.    

 Ето и с каква гарнитура беше кашкавала при нас.:-)))))