сряда, 26 октомври 2011 г.

Уелингтън с филе от пъстърва / Wellington mit Forellen-Filet




Уелингтън е ястие, познато добре по целия свят. Традиционно се асоциира с говеждо филе с фино гъбено пюре, обвито в многолистно тесто и поднесено със сос от трюфели. Наречено e на името на първия херцог на Уелингтън Артър Уелсли.
Тъй като трудно намирам хубаво телешко месо, а ми се искаше да направя вариант, максимално близък до оригиналния, в крайна сметка се получи това мое предложение. Оказа се, че освен приятно за окото, бе изключително вкусно и за небцето и само мога горещо да го препоръчам.



Продукти:

- филе от пъстърва (към 700 гр, което почистих от костите и кожата, при мен бяха две парчета)
- 3 големи глави лук
- 1 голям морков
- 1 червена и 1 зелена чушка
- 3 скилидки чесън
- 1 патладжан
- бутер-тесто
- сол, черен пипер
- зехтин
- 1 яйце



Приготвяне:

Лука нарязваме на кръгчета, чушките на тънки филийки, моркова и чесъна - на ситно. Обеления патладжан нарязваме на тънки филии и го запържваме на грил-тиган (аз не сложих мазнина). В загретия зехтин задушаваме лучените кръгчета до омекване и  леко покафеняване. Подправяме с малко сол и изваждаме с решетеста лъжица. В същата мазнина задушаваме останалите зеленчуци (морковите, чушките и чесъна) до омекването им. Разстиламе бутер-тестото и диагонално разполагаме парчета патладжан, върху тях нареждаме едното парче филе, върху него първо от чушчената смес, а след това задушения лук. Завършваме с другото рибно филе, върху него отново филийки патладжан. Започваме да навиваме рибата в бутер-тестото като руло, по края намазваме с малко разбито яйце и залепваме края на тестото добре. Гледаме снадката да остане от долната страна. След като рулото е еформено, прехвърляме в тавичка за печене, постлана с хартия за печене. Намазваме рулото обилно с разбито яйце. Печем в предварително загрята на 220 градуса С фурна до готовност (при мен стана за 35 минути).
  


Das Filet Wellington ist ein Gericht, das auf der ganzen Welt bekannt ist. Traditionell  wird es aus Rinderfilet mit einem Püree aus gehackten Champignons im Blätterteigmantel und mit einer Trüffelsauce zubereitet. Es erhielt seinen Namen zu Ehren Arthur Wellesleys, des ersten Herzogs von Wellington.
Da ich in letzter Zeit gutes Rinderfleisch schwer finde, ich  aber unbedingt eine Variante dieses Gerichts zubereiten wollte, das dem Originalrezept maximal ähnlich ist, kam es schließlich zu meinem heutigen Vorschlag. Es stellte sich heraus, dass das Gericht ein Genuss nicht nur für die Augen, sondern auch für den Gaumen ist.





Zutaten:

- Forellen-Filet (etwa 700 g, frei von  Gräten und  Schuppen, bei mir waren es 2 Stück)
- 3 große Zwiebeln
- 1 große Möhre
- 1 grüne und 1 rote Paprikaschote
- 3 Knoblauchzehen
- 1 Aubergine
- Blätterteig
- Salz, Pfeffer
- Olivenöl
- 1 Ei




Zubereitung:

Die Zwiebeln in dünne Ringe, die Paprikaschoten, die Möhre und den Knoblauch in dünne Scheiben schneiden.  Die geschälte Aubergine in Scheiben schneiden und in der Grillpfanne leicht anbraten (ich habe kein Fett genommen). Im heißen Olivenöl die Zwiebelringe andünsten. Leicht salzen und aus der Pfanne herausnehmen. Im selben Öl das andere Gemüse andünsten. Den Blätterteig auspacken und in der Mitte diagonal zwei Scheiben Auberginen legen, darauf das eine Forellen-Filet, mit dem gedünsteten Paprikagemisch bedecken und darauf die Zwiebeln geben. Mit dem zweiten Fisch-Filet bedecken, darauf erneut Auberginen Scheiben geben. Alles zu einer Rolle formen, die Enden mit verquierltem Ei bestreichen und leicht andrücken. Die fertige Rolle auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech mit der "Naht" nach unten geben. Mit reichlich Ei bestreichen und in dem auf 220 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 35-40 Minuten goldbraun backen.