понеделник, 4 юли 2011 г.

Канелони ........ по мой си начин / Cannelloni ....... nach meiner Art



Канелоните (итал. cannelloni - тръбичка)  също се причисляват към италианската паста. Това са дълги около 10 см, дебели приблизително 2-3 см тръбички от твърда пшеница. Произвеждат се от тестени платки, които се оформят на тръбички. Съществува и друго название -  маникоти (итал. manicotti - ръкав). Най-често канелоните се приготвят с Ragù alla bolognese, но могат да се напълнят и със зеленчуци, сирене, др. вид месо или пък риба. Тръбичките се пълнят с пълнежа, подреждат се в огнеупорен съд, след това се заливат с доматен сос или сос Бешамел, поръсват се по желание със сирене Пармезан или др. и се запичат във фурната до готовност.

Източник: Wikipedia
 
Днешните канелони не следват стриктно никаква рецепта, просто реших да комбинирам онова, което ни е вкусно.

Продукти:

- 500 г телешка кайма
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 3-4 гъби печурки
- 4-5 червени печени чушки
- 1 морков
- 1 кутия готови канелони
- 100-120 г кашкавал или др. сирене (напр. пармезан) за настъргване
- сол, пипер на вкус

За соса Бешамел:

- 30 г масло
- 3 суп. л. брашно
- 1/2 л прясно мляко
- сол
- настъргано индийско орехче





Приготвяне:

В касерола запържваме ситно нарязаните лук, чесън, морков, след това каймата, а накрая - гъбите. Наливаме малко топла вода, добавяме ситно нарязаните печени чушки и задушаваме до пълното омекване на зеленчуците и готовност на каймата. Добавяме подправките, разбъркваме внимателно и махаме от огъня. Канелоните използваме директно или приготвяме според указанието на опаковката. Пълним с готовата смес.
В друг съд приготвяме соса Бешамел:  разтопяваме маслото и в него  запържваме брашното, разреждаме с прясното мляко, подправяме със сол и индийско орехче, след което  с постоянно бъркане варим до сгъстяване.
В тавичката, в която ще печем, най-напред слагаме 2-3 лъжици от соса бешамел, след това нареждаме напълнените канелони, а върху тях изсипваме останалия сос. Отгоре настъргваме кашкавал или др. сирене и печем за 20-25 минути на предварително загрята на 180 градуса С фурна. Ако фурната ви е силна, може отгоре да се сложи фолио, за да не изгори.



Cannelloni (ital.) zählen auch zur italienischen Pasta. Das sind etwa 10 cm lange, ca. 2-3 cm dicke Röhrennudeln aus Hartweizen. Hergestellt werden sie aus Teigplatten, die man zu Röhren aufrollt.  Bekannt ist auch ein weiterer Name Manicotti  (ital. - Ärmel). Traditionell werden Cannelloni mit Ragù alla bolognese zubereitet, aber füllen kann man sie außerdem auch mit Gemüse, Käse, anderen Fleischarten oder aber mit Fisch. Die Füllung gibt man in die ungekochten Röhrennudeln, danach legt man sie in eine passende Auflaufform, darauf wird Tomaten- oder Bechamelsauce verteilt, nach Wunsch wird geriebener Parmigiano oder ein anderer Hartkäse verteilt und dann werden die Cannelloni im Ofen gebacken.

Quelle: Wikipedia
Mein heutiger Vorschlag folgt keinem strikten Rezept, sondern ist eine Kombination aus Zutaten, die meiner Familie schmecken.

Zutaten:

- 500 g Rinderhack
- 1 Zwiebel
- 2-3 Knoblauchzehen
- 3-4 Champignons
- 4-5 gegrillte rote Paprikaschoten
- 1 Möhre
- 1 Packung Cannelloni
- 100-120 g Parmigiano oder anderer Hartkäse
- Salz, Pfeffer zum Abschmecken

Für die Bechamel-Sauce

- 30 g Butter
- 3 EL Mehl
- 1/2 l frische Milch
- Salz
- geriebene Muskatnuss




Zubereitung:

In einer Pfanne die feingeschnittenen Zwiebeln, Knoblauch und Möhren in etwas Öl andünsten.  Später das Rinderhack und die kleingeschnittenen Pilze dazugeben, etwas warmes Wasser gießen und alles solange andünsten, bis das Hack gar ist.   Danach  mit Salz und Pfeffer abschmecken,  die abgezogenen und fein geschnittenen Paprikaschoten dazugeben, alles ganz vorsichtig umrühren und  die Pfanne beiseite stellen. Die Cannelloni  direkt verwenden oder nach Anweisung auf der Packung kochen  und mit der Hackmasse füllen. 
In einem anderen Topf die Bechamel-Sauce zubereiten: die Butter zerlassen, Mehl hinzugeben und anschwitzen, ohne zu bräunen. Unter ständigem Rühren die Milch zugeben  und die Sauce aufkochen. Mit Salz und Muskat würzen.
Eine feuerfeste Form vorbereiten. Zuerst 2-3 El der Bechamelsauce auf den Boden der Form verteilen, darauf die gefüllten Cannelloni ordnen und darauf die übrige Bechamel-Sauce geben. Den geriebenen Käse darauf verteilen und ca. 20-25 Minuten in dem auf 180 Grad C vorgeheizten Ofen backen.