сряда, 8 юни 2011 г.

Pommes Boulangere - Картофки Буланжер


Честно казано, нямам представа, откъде точно идва наименованието на тези картофки (може би са картофки, приготвени по рецепта на майсторите пекари, тук трябва да се намесят момичета, които поназнайват френски език), но  успях да ги опитам при едно пътуване в чужбина, харесаха ми много, затова и попитах за рецептата. Те са прекрасни както за гарнитура, така и като вариант на постно ястие, правят се бързо и много лесно, а резултатът са едни изключително вкусни, меки картофки.




 Продукти:

- 6 - 7  картофа
- 2-3 средно големи глави лук
- 40 + 20 г масло
- 400 мл бульон (аз разтворих едно кубче зеленчуков)
- сол, пипер


Приготвяне:

Обелените картофи нарязваме на много тънки филийки. Избираме най-хубавите от тях, за за направим горния слой. Лука нарязваме на тънки кръгчета и го задушаваме за малко в 40 г масло, като внимаваме да не променя цвета си. Към задушения лук добавяме картофите и само ги разбъркваме внимателно, без да задушаваме и  тях (те са толкова тънки, че времето, в което ще се пекат с горния слой им е напълно достатъчно). Сместа подправяме със сол и пипер на вкус. Формата за печене намасляваме и в нея поставяме задушения лук и картофите. Върху тях започваме да нареждаме отделените кръгчета картофи. Поливаме с бульона. Отгоре разпределяме малки парченца от останалото масло (20-те г). Картофите печем за двайсетина минути в предварително загрятата на 200 градуса С фурна, за да се зачервят, а след това намаляваме до 175 градуса и печем около един час, докато бульона напълно се усвои от картофите.

Забележка: Макар и да го нямаше в рецептата, към бульона прибавих 2 суп. л. готварска сметана и поръсих малко настъргано индийско орехче (обикновено на някои неща, които правя с картофи, обичам да усещам вкуса му). Мисля, че се получи много добре.

Ето три снимки за онагледяване на части от процеса на приготвяне на картофките: