неделя, 12 юни 2011 г.

Браунис с череши



Да, лято е и си хапваме повече пресни сезонни плодове. Но когато реша да правя сладкиши, номера със здравословния начин на живот нещо не може да мине. Сладкиш, ама ако може с шоколад да е. И за да е вълкът сит и агнето цяло, пак се получи компромисен вариант - шоколадов сладкиш с летен плод - Браунис с череши. Мога да кажа само, че комбинацията между двата компонента е невероятно вкусна, затова и искам да ви представя рецептата.

Продукти:

- 125 г масло
- 150 г черен шоколад (при мен със 70% съдържание на какао)
- 150 г захар
- 4 яйца
- 1/2 пакетче ванилова захар
- 400 г череши
- 175 г брашно
- щипка сол
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 суп. л. какао



Приготвяне:

Измитите череши почистваме от костилките и оставяме в гевгир да се изцеждат. Шоколада начупваме на парчета, маслото нарязваме на кубчета, разтопяваме ги на водна баня и ги оставяме настрана да се охладят.
Пресяваме брашното с щипката сол, бакпулвера и какаото. В купа разбъркваме с миксер яйцата, захарта и ваниловата захар, докато сместа побелее. Добавяме изстиналата шоколадово-маслена смес и разбъркваме внимателно с шпатулата. След това прибавяме сухата смес на части, бъркайки внимателно до усвояването й.
Намасляваме тавичката за печене и в нея изсипваме готовото тесто, което подраняваме с шпатулата. Отгоре разпределяме черешите. Печем за около 35 минути на 175 градуса С. При проверка с дървена клечка тя трябва да излиза леко влажна, не трябва да прекаляваме с печенето. Оставяме сладкиша да изстине първо в тавичката, след това на скара. Режем на парчета с големина по желание, можем да поръсим с малко пудра захар или да оставим просто така.