понеделник, 13 февруари 2012 г.

Бьоф Строганоф / Bœuf Stroganoff


Бьоф Строганов (на английски език - Beef Stroganoff, на руски език - Бефстроганов) е ястие, което в най-простия си вариант представлява крехко телешко месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с гарнитура от сварен ориз или макаронени изделия.
Приетата в момента история на това ястие ни връща в 90-те години на ХІХ век, когато един готвач на служба при граф Павел Александрович Строганов, известният руски генерал, измисля рецептата за едно кулинарно състезание в Санкт Петербург, въпреки че трябва да се отбележи, че рецепти за месо, задушено в сос на основата на заквасена сметана, са доста типични за средновековната руска кухня.
За първи път рецептата за това ястие е записана официално през 1861 г., в готварската книга на Елена Молоковец.
След падането на Руската империя, ястието се сервира  в китайските хотели и ресторанти преди началото на Втората световна война. Руски и китайски имигранти, както и американски военнослужещи, разположени в предкомунистически Китай, пренасят няколко варианта на ястието в САЩ, което вероятно е причина за популярността му през 50-те години на миналия век.
Ястието е също много популярно в Бразилия, където е познато като „строганоф“ или „естроганофе“, но рецептата там малко се различава, защото към сметаната се добавя доматен сос.
Руският Бьоф Строганов се сервира обикновено с юфка или елдена каша. Може да се сервира и с картофи. Сосът обикновено съдържа повече сметана, поради което има бял до сив цвят за разлика от познатия в САЩ и Китай кафяв сос.

Източник на информацията: Уикипедия

 


Bœuf Stroganoff (französische Schreibweise Stroganov), in Speisekarten und Rezepten auch Filetspitzen Stroganow oder Gowjadina Stroganov genannt, ist ein Ragout der klassischen Küche aus Filetspitzen vom Rind, Zwiebeln oder Schalotten, saurer Sahne und je nach Rezept verschiedenen weiteren Zutaten.
Möglicherweise wurde es für einen Kochwettbewerb Ende des 19. Jahrhunderts in Sankt Petersburg erfunden, bei dem es als Sieger hervorgegangen sein soll. Beschrieben wurde es jedenfalls zuerst in Auguste Escoffiers Guide Culinaire von 1903. Benannt ist es nach der russischen Adelsfamilie Stroganow, anekdotisch zugeschrieben wird es sowohl Graf Grigorij Alexandrowitsch Stroganoff (1774–1857) als auch Graf Sergej Grigorjewitsch Stroganow, der 1923 im Pariser Exil starb.
Zur Zubereitung werden die Filetspitzen gewürfelt oder in feine Streifen geschnitten, in Butter kurz und scharf angebraten – das Fleisch muss innen noch leicht blutig sein – und in eine separat zubereitete Sauce aus goldgelb gedünsteten Zwiebeln und Fleischbrühe, die mit saurer Sahne und etwas Mehl gebunden wurde, gegeben. Je nach Rezept wird die Sauce mit Champignons oder anderen Pilzen, Gewürzgurken, Roten Beten, jeweils fein geschnitten, Senf, Paprika, Estragon, Essig oder Zitronensaft und Sherry, Cognac oder Weißwein ergänzt. Wenn das Fleisch zur Sauce gegeben wurde, nicht mehr erhitzen, sondern sofort servieren.
Als Beilage eignen sich Reis, Kartoffelgerichte wie Herzoginkartoffeln, Kroketten und Pommes frites oder Teigwaren.

Quelle: Wikipedia 

Според рецептата ястието се приготвя с телешко месо, но прекрасен резултат се получава както със свинско, така и с пилешко месо.

Im originellen Rezept wird dieses Gericht aus Kalbsfleisch zubereitet, aber auch mit Schweine- oder Hühnerfleisch ist das Ergebnis ebenfalls sehr lecker. 

Продукти:


- 500 гр свински шол
- 2 глави лук
- 200 гр гъби
- 1 суп. л. горчица
- 50 гр масло
- 100 мл бяло вино
- 100 мл готварска сметана
- сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Разтопяваме половината масло в  тигана. Месото  нарязваме на ивици. Сотираме месото в загрятата мазнина, след което го оставяме да се изцеди върху кухненска хартия. В същия тиган разтопяваме останалото масло и в него изпържваме лука (нарязан на полумесеци) и нарязаните на средноголеми парчета гъби. Добавяме виното и горчицата и  намаляваме котлона, покриваме с капак и оставяме да се задуши за 6-7  минути. Добавяме месото и го оставяме да се задушава още 15-20 минути. Към края махаме капака, разбъркваме непрекъснато, за да може виното да се изпари. Изсипваме сметаната и подправяме със сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме всичко внимателно и сваляме от огъня. Поднасяме с ориз или картофи. 


Zutaten:

- 500 g Schweinefleisch
- 2 Zwiebeln
- 200 g Champignons
- 1 EL Senf
- 50 g Butter
- 100 ml Weißwein
- 100 ml Sahne
- Salz, Pfeffer zum Abschmecken


Zubereitung:

Die Hälfte der Butter in der Pfanne schmelzen lassen. Das Fleisch in Streifen schneiden. Das Fleisch in der erhitzten Butter andünsten, danach auf Küchenpapier abtropfen lassen. Die restliche Butter in der Pfanne schmelzen und darin die in Halbmonde geschnittenen Zwiebeln sowie die kleingeschnittenen Champignons andünsten. Den Wein und den Senf dazugeben und dabei die Kochplatte auf niedrigere Stufe einstellen. Zugedeckt etwa 6-7 Minuten köcheln lassen. Die Fleischstreifen dazugeben und weitere 15-20 Minuten weiter kochen. Zum Schluss den Deckel wegnehmen und ständig umrühren. Zuletzt die Sahne dazugeben und mit Salz und Pfeffer abschmecken. Alles vorsichtig umrühren und vom Herd nehmen. Mit Reis oder Kartoffeln auftragen.