петък, 13 януари 2012 г.

Агнеси / Nusskuchen mit Eigelbglasur


Помните ли ги? Онези ромбове или квадратчета, неустоимо ухаещи на орехи? Сладкишът на моето, твоето, на нашето детство. Едва ли има къща, в която този стар, но изключително популярен сладкиш да не е присъствал на някоя празнична трапеза.
Беше любим на мен и сестра ми и като малки непрекъснато си намирахме работа в кухнята, въртейки се около тавата (вдигната за всеки случай "на високо") и  измъчвайки мама и баба с един и същ въпрос: "Изсъхна ли вече?":-))))
Предполагам, че не само в нашата къща се е разигравала подобна сценка. Когато около празниците ми донесоха пресни домашни яйца (затова и заливката е толкова наситено жълта) се сетих, че всъщност отдавна не бях правила този сладкиш. Едно време често-често беше част от "репертоара" ми, а сега се наложи дори да извадя тетрадката с бабините и мамините рецепти, защото се оказа, че съм забравила точните пропорции. Убедена съм, че е познат на огромна част от вас, така че няма да продължавам с увертюрата. При направеното сравнение с други рецепти в мрежата се оказа, че  бабино-мамината рецепта в основни линии се припокрива с разпространената рецепта, какво е различното, ще установите при четенето.:-))

Diese kleinen gelben Schnitten werden nach einem alten, in Bulgarien besonders populären Rezept zubereitet, sie sind häufig auf Festtafeln zu sehen oder werden einfach so als Süssigkeit verzehrt. Ich weiss nicht, woher der Name kommt, vielleicht ist es eine Ableitung vom Namen Agnes, ich weiss es nicht. Auf alle Fälle schmeckt es himmlisch lecker, das ist ein Kuchen aus meiner Kindheit und damit sind viele schöne und natürlich süsse und leckere Erinnerungen verbunden. Dieses Rezept habe ich von meiner Oma und stelle es euch heute vor.:-))))


Продукти:

- 4 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
- 200 г масло
- 2 ч. ч. пудра захар
- 1 ч. ч. смлени орехи
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ванилия


Zutaten:

- 4 Eier (getrennt in Eigelbe und Eiweisse)
- 200 g weiche Butter
- 2 Teetassen Puderzucker
- 1 Teetasse gemahlene Walnüsse
- 1 Teetasse Mehl
- 1 Packung Vanillezucker oder 2 TL Vanilleextrakt


 Приготвяне:

Разбиваме мекото масло с едната чаша пудра захар с миксер до получаването на пухкав крем. Прибавяме на части пресятото брашно, смлените орехи и накрая разбитите на сняг белтъци. Готовата смес изсипваме в добре намаслена тавичка и заглаждаме с шпатулата повърхността. Печем сладкиша в предварително загрятата на 180 градуса С фурна за 15-20 минути (направете все пак проверка с дървено шишче). 
Готовият блат оставяме добре да се охлади, защото глазурата задължително тряба да се нанесе върху идеално изстинал блат. Разбиваме жълтъците с втората чаена чаша пудра захар и ванилията на пухкав крем. Аз нямах притеснения, защото яйцата бяха пресни, но ако се страхувате, може да разбиете жълтъците на водна баня. Нанасяме глазурата равномерно върху добре охладения блат, заглаждаме  и оставяме минимум за 12 часа да стегне. След това нарязваме на малки правоъгълници или ромбове. 

Предполагам, вече сте забелязали разликата. :-)) В рецептата на баба (мама) няма бакпулвер в блата, както виждате от снимките, надига се достатъчно. Ако го бях пекла в по-малка тавичка, щеше да стане още по-висок.

И още една идея, представляваща  тотална промяна на вкуса на сладкиша: ако искате, може да замените смлените орехи с фини кокосови стърготини. Пробвала съм го и така, вкусът определено е по-различен, но ако искате разнообразие и новаторство, това ще е възможността. Освен това някои поставят сладкиша  с нанесената вече глазура за малко във фурната, за да изсъхне по-бързо. Честно казано, нямам опит, досега винаги съм го оставяла да си съхне от само себе си. Да ви е сладко!:-)) 


Zubereitung:

Die weiche Butter mit einer Tasse Teezucker zur schaumigen Creme rühren. Nach und nach das gesiebte Mehl, die gemahlenen Walnüsse und zuletzt den Eischnee zugeben. Den fertigen Kuchenteig auf ein gut gefettetes Backblech geben und mit der Kochspachtel glattstreichen. Den Kuchen in dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 15-20 Minuten backen ( mit dem Holzstäbchen probieren).
Den fertigen Kuchenboden gut auskühlen lassen, weil die Glasur sonst nicht halten wird. Für die Glasur die Eigelbe mit der zweiten Tasse Puderzucker und der Vanille schaumig schlagen. Die Eier, die ich dafür genommen habe, waren ganz frisch, vom Bauern. Die Eigelbcreme gleichmäßig auf den kalten Kuchenboden streichen und wenigstens 12 Stunden trocknen lassen. Den Kuchen danach in kleine rechteckige und rautenförmige Stücke schneiden.