четвъртък, 16 юни 2011 г.

Клафути с кайсии




Обичам лятото, защото го свързвам с топлина, много слънце, почивка, релакс, но и много вкусни и сочни плодове. Разбира се, че е най-добре  да си ги хапваме в суров вид, но и от тях стават разкошни сладкиши, печива, торти.
Имам няколко вида летни плодове, които обичам да използвам в сладкишите. Не, не са ягодите:-)) Те са си просто недостижим връх в класацията. Думата ми  всъщност е за кайсиите. Те дават много възможности за реализиране в дъхави и сочни сладкиши. 
Отдавна бях запланувала да направя типично френския сладкиш клафути (clafoutis). По принцип той се прави най-вече с череши, но аз обичам да експериментирам и затова реших да видоизменя основната идея. Тази френска дума за някои сигурно ще прозвучи доста сложно. Но изобщо не е така. След кратка справка с чичко Гугъл намираме информацията, че клафути всъщност е нещо средно между запеканка и пирог, тарт. Прави се от плодове и сладко, доста течно тесто, подобно на палачинковата смес, коeто се пече в подходящ керамичен съд за киш или тарт. В добре намазнената форма се поставят първо плодовете, които се заливат с тестото. Класическата рецепта за клафути всъщност е Clafoutis aux cerises (т. е. Клафути с череши). В оригиналната рецепта се използват непочистени от костилките череши, защото почистените отделят твърде много сок и могат да разредят тестото. Разбира се, че този сладкиш може да бъде направен и с други плодове, които е желателно да бъдат нарязани на парченца. Най-подходяща би била големина, отговаряща на големината на черешите. Може да се направят с ябълки, круши и др. Тестото също може да претърпи изменения: някои готвачи добавят марципан, други - малко алкохол за аромат. Но по принцип тестото трябва да наподобява палачинковото, с основни съставки яйца, брашно, мляко, захар.

Източник: Wikipedia

 

Така, ето сега и моят вариант на темата.:-)) (адаптирано от Patrick



Продукти (за форма с диаметър 24 см):

- 10 кайсии (не съвсем дребни)
- 125 г брашно
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 100 г захар
- 1 пакетче ванилова захар (аз сложих 1/2 ч. л. ванилова есенция)
- 4 яйца
- 250 мл прясно мляко




Приготвяне:

Смесваме продуктите както при палачинково тесто: С миксер разбъркваме добре яйцата, добавяме захарта, ваниловата захар (есенцията). Пресяваме брашното с бакпулвера и разбъркваме сместа. На края прибавяме и прясното мляко. Получава се течно тесто, но това не бива да ви притеснява. Формата за печене намасляваме добре. Загряваме фурната на 210 градуса С. Почистените от костилките кайсии нарязваме на дребно. Те трябва да са достатъчни,за да се покрие дъното на формата, т. е. един ред. Върху кайсиите изсипваме тестото. Ако сте се опитали да ги подредите, после трябва да коригирате фигурите, защото течното тесто ги измества. Печем за 30 минути. След изстиването във формата, може да се остави да изстине в чинията на решетка. При поднасяне наръсваме с пудра захар.