събота, 5 ноември 2011 г.

Свински джолан в гювеч / Schweinshaxe mit Gemüse im Tontopf



Мен ако ме питат, мога да си карам дълго време на безмесни ястия. Не съм вегетарианка, но обичам всякакви зеленчукови ястия, в които няма мръвка, но мъжете май не са на същото мнение и ако има постно, веднага питат какво съм предвидила към него. Разни хора - разни идеали.:-)) Тъй като дълго измъчвах всички с пилешко, пуешко, рибешко и т.н., реших, че е крайно време да им предложа любимото свинско месце. В магазина попаднах на хубави свински джолани, накупих пресни зеленчуци и идеята ми се се избистри: джолан в гювеч. Обичам да готвя в глинени съдове. Всички ястия имат уникален вкус, готвят се лесно, никога не можеш да сбъркаш, месото става мозък, и не на последно място сготвеното е здравословно.  Е, вярно е, че трябва да го готвим по-дълго, но от друга страна е мързеливичко: слагаме всичко, което сме предвидили, трябва да сме около него, докато е на по-силна фурна, но след намаляването на градусите нямаме грижа, то си се готви само. Както и днешното ми предложение.
 Няма да давам точни пропорции, а просто използваните продукти, всеки може да определи сам, какво и колко да сложи.

Продукти:

- 2 цели джолана
- картофи
- моркови
- лук
- чесън
- червена и зелена чушка
- гъби
- сол и пипер на вкус
- червен пипер
- чубрица
- 200 мл вода
- 200 мл бяло вино

Приготвяне:

По кожата на джоланите правим прорези, за да може по-лесно да попаднат подправките. Смесените подправки втриваме в джоланите. Нарязаните на по-едро зеленчуци разбъркваме и нареждаме половината от тях по дъното на гювеча, върху тях поставяме джоланите, отгоре изсипваме другата половина от смесените зеленчуци. Поръсваме още малко сол и черен пипер за овкусяване на зеленчуците, заливаме с водата и виното и затваряме с капака. Студеният гювеч поставяме в студената фурна, печем около 30 мин. на максимална температура, а след това за около 2-2,5 часа на 180 градуса С. Ако е необходимо, може да се запече за малко на грил.





Wenn man mich fragt, kann ich lange Zeit mit fleischlosen Gerichten auskommen. Ich bin keine Vegetarierin, aber ich mag Gemüsegerichte ohne Fleisch besonders gern, leider sind die Männer zu Hause nicht derselben Meinung und wenn ich so etwas zum Essen anbiete, fragen sie sofort, was es dazu gibt. Jedem Tierchen sein Pläsierchen.:-))) Da ich lange alle mit allerlei Geflügelfleisch und Fisch gequält habe, war es an der Zeit, Schweinefleisch zu kochen. Im Fleischladen kaufte ich zwei Stück Schweinshaxe, vom Markt nahm ich frisches Gemüse und schon hatte ich die Idee: Schweinshaxe im Tontopf.  Ich koche gern in solchen Gefäßen. Alle Gerichte haben einen einmaligen Geschmack, man kocht sie leicht, man kann  nichts falsch machen, das Fleisch wird so zart und weich und nicht zuletzt so eine Art von Kochen ist sehr gesund. Es stimmt natürlich, dass man etwas mehr Zeit dazu braucht, aber andererseits ist es nicht so schwer: man gibt alles hinein, muss aufpassen, solange es bei maximaler Hitze gekocht wird, aber danach haben wir keine Sorgen mehr, es kocht sich von alleine. Wie auch mein heutiger Vorschlag.    
Ich schreibe keine genauen Mengenangaben auf, nenne nur die notwendigen Zutaten, jeder kann selbst bestimmen, was und wieviel von der gewünschten Gemüseart ins Tongefäß hineinkommen soll.

Zutaten:


- 2 Schweinshaxen
- Kartoffeln
- Möhren
- Zwiebeln
- Knoblauch
- rote und grüne Paprikaschoten
- Champignons
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
- Paprika
- Bohnenkraut
- 200 ml  Wasser
- 200 мл Weißwein





Zubereitung:

Die Fettschicht der Schweinshaxen fein ritzen, die gemischten Gewürze einreiben. Das in größere Stücke geschnittene Gemüse mischen und die Hälfte davon auf dem Boden des Tongefäßes verteilen, darauf die Schweinshaxen legen und mit der zweiten Gemüsehälfte bedecken. Nochmals mit Salz und Pfeffer abschmecken, damit das Gemüse nicht ungewürzt bleibt. Das Wasser und den Wein darüber gießen und abdecken. In den kalten Backofen geben und etwa 30 Minuten bei Maximalhitze kochen, danach etwa 2-2,5 Stunden bei 180 Grad C weiter kochen. Wenn es nötig ist, für 5-20 Minuten  bei Grillstufe überbacken.

  

50 коментара:

  1. Ама, моля ви се, при Катето едно свинско при теб друго аз отново огладнях, аз съм на същото мнение за месото, но какво да правим това е положението. Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Ich mueste nachdenken was Tongfass ist:)
    Schweineachse esse Ich am liebsten sowie Deutsche mit Sauerkraut.Aber auf deine weise moechte Ich es schon proberen.Denn es sieht wirklich lekker aus;)

    ОтговорИзтриване
  3. Que receta mas rica,a mi tambien me gusta cocinar en barro,sale todo mas delicioso un beso

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно изглежда - едно такова гланцирано, зеленчуково и мръвчесто :)
    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Solche Eintopf-Gerichte mag ich sehr gerne. Wenn es draussen kalt ist, gibt es nichts besseres.
    Liebe Grüsse
    Susann

    ОтговорИзтриване
  6. Мръвката си е мръвка и у на с:) Всички сме мрЪвкояди:)Чудесен гювеч се е получил!
    Хубава край на уикенда!

    ОтговорИзтриване
  7. ММММММ Мони, миличка обожавам джолан в гювеч, а тази комбинация, която си предложила, с този букет от зеленчуци...е неописуема! Прекрасна идея за семеен неделен обяд! Благодаря ти за вкусното предложение! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Мони, с теб сме на една вълна : моето джоланче е във фурната :)
    Топла прегръдка и спокойна неделя, миличка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, това джоланче само да ми падне, не ща и да чуя за вегетарианска манджичка :))) И в глинен съд приготвено, то просто се топи в устата!!
    Мони, моля те, кажи ми че ти поне не си на диета, защото вече взех да се чувствам некомфортно :)) Имам нужда от съпорт!

    ОтговорИзтриване
  10. Марийче, миличка, благодаря ти сърдечно!! Наистина месото се топеше в устата.
    Не се чувствай некомфортно, не съм на диета.:-)))
    Имаш съпорт от мен винаги и за всичко, да знаеш!
    Топла прегръдка, усмихнат и мнооого вкусен ден, мила!:-))

    ОтговорИзтриване
  11. Павлинче, така си е, мъж с постно не можеш да нахраниш!:-)))
    Прегръдки и слънчева неделя, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Dzoli, liebe Dzoli!:-)) Tontöpfe oder jegliche Tongefäße sind für Bulgarien typisch. Die Gerichte, die darin zubereitet werden, sind so lecker, das Fleisch wird so weich und zart. Ich kenne die deutsche Art und Weise der Zubereitung ganz gut, nicht zufällig wird mein Blog zweisprachig geführt, aber es ist mir noch zu früh für Sauerkraut, deshalb habe ich die Schweinshaxe mit Gemüse zubereitet. Du solltest es mal probieren, es schmeckt oberlecker!
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  13. ¡Muchas gracias! De Bulgaria, se trata de platos típicos de cerámica son realmente deliciosos.:-))
    Besos

    ОтговорИзтриване
  14. Инче, благодаря! Мръвчестото май е най-важната думичка!:-))
    Прегръдки и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  15. Ja, liebe Susann, für den Winter und für kältere Tage sind solche Eintöpfe die beste und leckerste Lösung.:-)))
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  16. Така е, Траянче, това си е най-вкусното нещо за мрЪвкоядите!:-))
    Сърдечни поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Candy, благодаря ти, миличка!:-)) Обичам да готвя "мързеливо" в гювеч, защото всичко става безумно вкусно.:-)) И за обяд, и за вечеря, предложението си е вкусничко!
    Прегръдки и уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Дани, миличка, така е, имаме си с теб телепатична връзка.:-)) Радвам се, че и при вас ще е вкусно.:-)) Наздраве и да ви е сладко!:-))
    Прегръдки от мен и прекрасна неделя!:-)

    ОтговорИзтриване
  19. Мони,заповядай при мен,има изненада за теб!

    ОтговорИзтриване
  20. Нинче, и тук пак да ти благодаря за хубавата изненада!:-)) Приемам я с огромна благодарност!
    Прегръдки и сърдечни пожелания за една уютна неделя!

    ОтговорИзтриване
  21. Много вкусно изглежда! И в нашата къща без месо трудно се получават нещата:) Принципно, и аз мога без месо, ама за другите е проблем.:)
    Също обичам да готвя в глинени съдове, макар и бавно, ястието става много вкусно - като твоето предложение днес!:)
    Хубава неделя и много усмивки!:)

    ОтговорИзтриване
  22. Дари, май в повечето къщи е като в нашите.:-)))
    Аз също обичам да готвя в глинени съдове и то много неща. Всичко, което се готви в тях, става страшно вкусно и месото - крехко.:-))
    Прегръдка и много усмихната и уютна неделя и на теб!:-)

    ОтговорИзтриване
  23. Леле-е-е ,аз искам и от месцето и от зеленчуците!
    Днес наистина нямах представа какво ще готвя за вечеря,но със сигурност ще e по днешната ти рецепта.
    Ако не го зготвя ще го сънувам :)

    ОтговорИзтриване
  24. Да си оближе човек пръстите, само докато го гледа това джоланче!
    Обожавам постни ястия, обичам и с месце, хапвах си ги много балансирано, докато не се омъжих :)) Май повечето мъже предпочитат мръвките :)
    Прегръдка, хуютна вечер и спорна нова седмица!

    P.S. При мен има награда за теб, Мони. Макар, че съм сигурна, че вече някой ме е изпреварил, ще ми е драго, все пак да я вземеш :)

    ОтговорИзтриване
  25. От сега искам да ти споделя радоста ,за наградката от Нинчето ,че така бързо достигна и до теб!
    Хубав край на тази седмица и едно хубаво начало на следващата!

    ОтговорИзтриване
  26. un bel piatto ricco!!!
    da copiare subito!
    soprattutto in queste giornate d'autunno!
    un bacio

    ОтговорИзтриване
  27. Да ти кажа честно,и аз не приплаквам,ако няма месо на трапезата,обаче джолан в гърне си заслужава вниманието и то отвсякъде!
    Мони,страхотно вкусен е,направо ми идва да си бодна едно месце от чинийката!
    Поздравления,ястието е великолепно!

    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  28. Нели, мила, ще се радвам, ако го сготвиш по тази рецепта, става изключително вкусно, а месцета - крехко, направо душичка.:-)) Ще чакам да споделиш!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  29. O MEU MARIDO E MEU FILHO ADORAM ESSA PARTE DA CARNE.
    RECEITA ANOTADA POIS APOSTO QUE ELES VÃO ADORAR.
    BOM DOMINGO
    BESOS

    ОтговорИзтриване
  30. Лети, и при мен баланса се наруши тогава.:-))) Благодаря ти!
    Ей сега ще намина при теб, благодаря ти, че си се сетила за мен!:-))
    Прегръдка, хубава вечер и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  31. Нели, прекрасна награда си направила, наистина стигна бързо до мен! Аз също и се радвам много и ще я споделя в следващата си публикация!:-))
    Прегръдки и поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  32. Ciao i5mondi, sno molto felice è piaciuto il piatto e sarebbe bello se lo fai. E 'davvero adatto per le giornate autunnali! un bacio

    ОтговорИзтриване
  33. Роси, знам отдавна, че сме от една "порода", така че не ме учудват и еднаквите ни предпочитания.:-)) Джоланчето наистина стана великолепно, както и всичко, което правим в гърне.:-)))
    Топла прегръдка и уютна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  34. Muchas gracias, sao33! Los hombres en casa también me encantó este plato. Me alegro de que como una receta de apelación. Es totalmente adecuado para días de otoño.:-)) Besos

    ОтговорИзтриване
  35. Моничка,щом ястието е приготевно в гювеч и то от теб нямам съмнение, че е мноооого вкусно!

    Прегръдки и уютна вечер!:):):)

    ОтговорИзтриване
  36. Леви, слънце, мила, както винаги!:-)) Благодаря!
    Прегръдки и прекрасна нова седмица!:-)

    ОтговорИзтриване
  37. Мони, въпреки, че не съм фен на джолана, това ястие изглежда просто фантастично, не бих могла да не го пробвам, ако е пред мен :)
    Прегръдки мила и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  38. Пробвала съм печен джолан с картофки на фурна и много ми хареса, твоят също изглежда невероятно вкусен, но не мога да се престраша да сготвя такова нещо. Но все някой ден и неговият час ще удари:)))
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  39. Страхотно изглежда, Дани! Първия път като приготвих така джолан ми се стори неописуемо вкусен, сега отново захладня и може да си припомним вкуса:)

    ОтговорИзтриване
  40. Ето на това му се казва вкусно и подходящо за сезона ястие! Много апетитно изглежда, Мони! Аз лично съм голяма почитателка на гювечите и си вземам една порцийка :)
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  41. Хладното време и при мен отваря повечко месни ястия.Твоята чиния не е за изпускане-не напразно мъжете ти искат нещо по-така.Вкусотия...какво да кажа.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  42. Невероятно ястие се е получило, Мони! Цветно, апетитно и несъмнено изключително вкусно! Прегръдки с пожелания за успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  43. Евик, знам, че има много хора, които не са фенове на джолана, но по него има много месце, което, направено в гювеча, става фантастична крехко.:-))
    Благодаря за хубавите думи!
    Прегръдки, миличка и успешна нова седмица!:-))

    ОтговорИзтриване
  44. Еди, няма нищо страшно. Прави се изключително лесно, така че, престраши се и си направи, става голяма вкусотия.:-))
    Прегръдки и хубави ноемврийски дни!:-))

    ОтговорИзтриване
  45. Мартичке, мила, хубавото е, че и тук може да се експериментира: само с картофки или с различни зеленчуци. Аз разполагах с чушки и гъбки и стана наистина невероятно.:-))) По-хладното време предполага такива ястия.:-))
    Прегръдки и хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  46. Зори, благодаря сърдечно за милия коментар!:-))) Сипвам ти една голяяяяма порцийка, щом си почитател на гювечите.:-))
    Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  47. Живе, благодаря ти!:-)) Права си, хладното време ни кара да готвим повече такива ястия. А за мъжете - трябва да има месце, за да са щастливи!:-)) Обичта им нали минава през стамахчетата.:-)))
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  48. Ели, благодаря от сърце!:-))
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  49. Еви, сърдечно благодаря за хубавия коментар!:-)) То в този съд няма как да не се получи вкусно.:-))
    Прегръдки, Еви, и прекрасна, усмихната и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване