В нашата къща сезон за варивата няма. Всички обичаме леща, зрял фасул, зелен фасул и затова се старая да го приготвям честичко. Подготвяйки необходимите продукти се замислих, че всъщност зрелия фасул обикновено го приготвям като чорба или яхния, а почти никога на фурна. Затова този път реших да разнообразя и мога да кажа, че се получи изключително вкусно ястие. Някои си го хапнахме така, а за други като гарнитура имаше нещо по-сериозно - наденичка.:-))) Това вкусно ястие може да се поднесе като основно, но става идеално и за гарнитура.
Продукти:
- 500 гр зрял фасул
- 2-3 моркова
- 2 стръка праз
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 2 стръка целина (селъри)
- 1 малка консерва белени домати
- 3-4 суп. л. олио
- сол на вкус
- червен пипер
- джоджен
- 1 малка консерва белени домати
- 3-4 суп. л. олио
- сол на вкус
- червен пипер
- джоджен
Приготвяне:
Почистеният и измит зрял фасул се накисва във вода от вечерта. На сутринта го сваряваме без сол и мазнина до полуготовност, стараейки се да не го преваряваме. В мазнината запържваме ситно нарязания праз. Като поомекне, към него добавяме ситно нарязаните моркови и селъри. Прибавяме червения пипер, разбъркваме. Добавяме сварения боб с малко от водата, в която се е готвил, подправяме със сол на вкус. Като поизври малко от водата добавяме нарязаните белени домати. Разбъркваме и ако е течността е малко, добавяме още малко от водата на боба. Поръсваме с джоджен, разбъркваме и оставяме за 2-3 минути на котлона. След това изсипваме в тавичка и печем на силна фурна, докато остане на мазнина и се позачерви.
Bei uns zu Hause werden weiße, grüne Bohnen oder Linsen nicht zu einer bestimmten Jahreszeit gegessen. Da wir alle aus der Familie gern Hülsenfrüchte verzehren, bemühe ich mich, sie öfter zu kochen. Diesmal waren weiße Bohnen an der Reihe. Ich hatte schon alle notwendigen Zutaten zu Hause und wollte mich ans Werk machen, da überlegte ich, dass ich sie eigentlich fast immer als Suppe oder Eintopf und fast nie im Backofen zubereite. Also, nichts wie ran und ich muss sagen, dass schließendlich ein oberleckeres Gericht zustandekam. Einige von uns verzehrten es einfach so, mit frischem Brot, andere dagegen hatten als Beilage eine Bratwurst.:-))) Mein Vorschlag eignet sich gut sowohl als Hauptspeise, als auch als Beilage.
Zutaten:
- 500 g weiße Bohnen
- 2-3 Möhren
- 2 Stangen Porree
- 1 rote Paprikaschote
- 1 grüne Paprikaschote
- 2 Stangen Sellerie
- 1 kleine Dose geschälte Tomaten
- 3-4 EL Sonnenblumenöl
- Salz zum Abschmecken
- Paprika
- Krauseminze
Zubereitung:
Почистеният и измит зрял фасул се накисва във вода от вечерта. На сутринта го сваряваме без сол и мазнина до полуготовност, стараейки се да не го преваряваме. В мазнината запържваме ситно нарязания праз. Като поомекне, към него добавяме ситно нарязаните моркови и селъри. Прибавяме червения пипер, разбъркваме. Добавяме сварения боб с малко от водата, в която се е готвил, подправяме със сол на вкус. Като поизври малко от водата добавяме нарязаните белени домати. Разбъркваме и ако е течността е малко, добавяме още малко от водата на боба. Поръсваме с джоджен, разбъркваме и оставяме за 2-3 минути на котлона. След това изсипваме в тавичка и печем на силна фурна, докато остане на мазнина и се позачерви.
Bei uns zu Hause werden weiße, grüne Bohnen oder Linsen nicht zu einer bestimmten Jahreszeit gegessen. Da wir alle aus der Familie gern Hülsenfrüchte verzehren, bemühe ich mich, sie öfter zu kochen. Diesmal waren weiße Bohnen an der Reihe. Ich hatte schon alle notwendigen Zutaten zu Hause und wollte mich ans Werk machen, da überlegte ich, dass ich sie eigentlich fast immer als Suppe oder Eintopf und fast nie im Backofen zubereite. Also, nichts wie ran und ich muss sagen, dass schließendlich ein oberleckeres Gericht zustandekam. Einige von uns verzehrten es einfach so, mit frischem Brot, andere dagegen hatten als Beilage eine Bratwurst.:-))) Mein Vorschlag eignet sich gut sowohl als Hauptspeise, als auch als Beilage.
Zutaten:
- 500 g weiße Bohnen
- 2-3 Möhren
- 2 Stangen Porree
- 1 rote Paprikaschote
- 1 grüne Paprikaschote
- 2 Stangen Sellerie
- 1 kleine Dose geschälte Tomaten
- 3-4 EL Sonnenblumenöl
- Salz zum Abschmecken
- Paprika
- Krauseminze
Zubereitung:
Die weißen Bohnen am Abend davor in Wasser einweichen lassen. Am nächsten Morgen abtropfen und in frischem Wasser ohne Salz und Öl vorkochen, bis die Bohnen weich geworden sind. Im erhitzten Öl den feingeschnittenen Porree, die Möhren und die Sellerie andünsten. Mit Paprika bestreuen und umrühren. Die vorgekochten Bohnen und etwas von ihrem Kochwasser dazugeben, nach Geschmack salzen. Zum Kochen bringen und wenn sich die Flüssigkeit reduziert, sie in Würfel geschnittenen geschälten Tomaten dazugeben. Umrühren und falls nötig, noch etwas vom Wasser der Bohnen dazugeben. Mit feingeschnittener Krauseminze bestreuen, umrühren und noch etwa 2-3 Minuten köcheln lassen. Vom Feuer nehmen und in eine feuerfeste Backform geben. Noch etwas Wasser (1 Tasse) darüber gießen und im heißen Backofen etwa 35-40 Minuten backen.
Е на фурна не съм приготвяла боб, но твоят изглежда мноооого добре;-)Записах си!
ОтговорИзтриванеNunca los e comido,tienen que estar muy buenos un beso
ОтговорИзтриванеdas sieht ja total lecker aus, passend zur Jahreszeit, Danke für das Rezept. Hab es gleich gespeichert.
ОтговорИзтриванеLieben Gruß
Sabine
Solches Essen liebe Ich einfach:) Was es da alees gibt und denn schoen in offen gebacken.Klasse;)
ОтговорИзтриванеrich your plate, I may do it soon, kisses
ОтговорИзтриванеМони,аз правя два вида боб на фурна,но нито един,по твоята рецепта.Задължително ще се пробва.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелание за прекрасен ден:)
Много вкусно изглежда, Мони!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубав ден :)
Обичам боб на фурна, а твоят изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеЩе опитам и тази рецепта,
благодаря, Мони!
Поздрави и хубав ден, Диана
Чуден е станал бобецът! Ухае чак тук:)
ОтговорИзтриванеМного обичам зрял боб и на фурна съм го хапвала, но не приготвян от мен :) Твоята рецепта изглежда много вкусна и мисля да я пробвам за коледната трапеза :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки Мони и усмихнат ден!
МОНИ,бобеца ти е страхотен ще опитам и аз на фурна .
ОтговорИзтриванеВсе в гърне го правя , но това което ни предлагаш много ме впечатли.
Сърдечни поздрави и прегръдки!
Мони,у нас боба на фурна си го тачиме.Твоя изглежда толкова вкусен,че както си е обед бих хапнала с удоволствие.
ОтговорИзтриванеПриятен ден-поздрави!
Huhu liebe Moni,
ОтговорИзтриванеdas Rezept gefällt mir auch gut, werde es im Auge behalten ;o))
L G Irène
Никога не съм хапвала боб, приготвен по този начин. Изглежда много вкусно.
ОтговорИзтриванеHallo,
ОтговорИзтриванеherzlich willkommen als neue Leserin auf meinem Blog ... ich werd bei Dir auch öfter mal reinschauen ... Du hast tolle Rezepte :-).
Alles Liebe
Mimi
Мони, и у нас сме любители на боб чорба :)
ОтговорИзтриванеНо на твоето изкушение, няма да му простя!
Изглежда страшно апетитно!
Прегръдки, миличка и хубава вечер!
Моничка и при нас за варивата няма сезон!:)
ОтговорИзтриванеЗнаеш ли откога имам желание да опитам бобче на фурна! Тази рецепта ми е добре дошла:)Супер!
Прегръдки, слънчо:)
Интересна рецепта, Мони! Ние също обичаме боб, леща и т.н., но никога не съм правила по този начин. Благодаря за споделената рецепта!:)
ОтговорИзтриванеМони, изглежда толкова апетитен! Вуната на моя съпруг приготвя по подобен начин зрял фасул с кисело зеле на фурна и вкусът е невероятен. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМони, голяма вкусотия. Обичам да правя боба на гърне във фурната. Ще добавя нови продукти от теб :))
ОтговорИзтриване