Времето дори и през октомври и ноември продължава да е благосклонно към нас и ни позволява да се наслаждаваме все още на плодове, които не са типични за това време на годината. По пазарите могат да се намерят малини, боровинки и сини сливи. Точно те, сливите, са едни от най-обичаните от мен плодове за сладкиши. Освен че им придават изключителна красота, те стават и много ароматни. В блога си имам вече много рецепти със сини сливи, но тази е малко по-различна. Днешното ми предложение е опит да се комбинира кексово тесто с готово бутертесто. Мога да кажа, че резултатът е впечатляващо вкусен! И тъй като вкъщи подобаващо внимание се обръща предимно на тъмните, какаови сладкиши, нямаше как в името на всеобщия мир да не добавя и тук какао. Надявам се този сладкиш да хареса и на вас толкова, колкото се услади на нас.:-))
Продукти (за тавичка 22 х 32 см):
- 15-16 сини сливи
- 1 непълна ч. ч. захар
- 1 ч. л. канела
- 4 суп. л. царевично нишесте
- 1 парче бутертесто (примерно 18 х 28 см)
- 5 яйца
- 2 суп. л. студена вода
- 5 суп. л. захар
- 5 суп. л. брашно
- 3 суп. л. олио
- 2 суп. л. какао
- щипка сол
- щипка бакпулвер
Приготвяне:
Измитите и почистени от костилките сини сливи нарязваме на полумесеци. Поставяме ги в купа и ги поръсваме с непълната чаша захар, разбъркваме и оставяме настрана да си пускат сока. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. В купа разбиваме белтъците с щипка сол и с 2 суп. л. студена вода на сняг. Поръсваме петте суп. л. захар и бъркаме внимателно до усвояването й. След това добавяме жълтъците и с помощта на шпатула разбъркваме внимателно само в една посока, за да не спаднат белтъците. Поръсваме с петте суп. л. брашно, пресято с щипката бакпулвер и какаото и накрая добавяме олиото. Разбъркваме внимателно и изсипваме в тавичка, постлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 180 градуса С за 10-15 минути. През това време изцеждаме сока на сливите. Изцедените сливи поръсваме с канелата и нишестето и разбъркваме добре, да се покрият всички и се попие влагата. Вадим сладкиша от фурната и върху него нареждаме плодовете. На парчето бутертесто правим разрези, за да се получи решетка. Пренасяме върху тавичката и леко разтягаме, за да покрием плодовете. Пъхваме крайчетата и леко притискаме. Връщаме във фурната и печем на същата температура за още 30 минути. След като сладкиша е изпечен, намазваме най-напред решетката с отделения сок, а след това разпределяме равномерно в процепите, за да напоим и основата. Режем парчета с големина по желание. При сервиране може да се поръси с пудра захар.
Sogar im Oktober und November meint es das Wetter gut mit uns und erlaubt uns noch solche Früchte zu geniessen, die in diese Jahreszeit eigentlich überhaupt nicht hineinpassen. Auf den Märkten kann man immer noch Himbeeren, Brombeeren und Pflaumen finden. Genau Pflaumen sind jene Obstart, die ich am liebsten in Kuchen verwende, weil das Ergebnis nicht nur visuell, sondern auch geschmacklich ein purer Genuss ist. Auf meinem Blog habe ich bereits mehrere Rezepte für Pflaumenkuchen, dieses ist aber etwas anders. Mein heutiger Vorschlag ist ein Versuch, Kuchenteig mit Blätterteig zu kombinieren. Das Ergebnis ist wirklich beeindruckend und so lecker! Und da zu Hause Kakaokuchen bevorzugt werden, habe ich dem Kuchenteig etwas Kakao dazugegeben. Ich hoffe, dass euch dieser Kuchen so gut gefällt, wie er uns geschmeckt hat.:-)))
Zutaten:
- 15-16 Pflaumen
- 1 Teetasse Zucker (nicht ganz voll)
- 1 TL Zimt
- 4 EL Speisestärke
- 1 Stück Blätterteig (18 х 28)
- 5 Eier
- 2 EL kaltes Wasser
- 5 EL Zucker
- 5 EL Mehl
- 3 EL Sonnenblumenöl
- 2 EL Kakao
- 1 Prise Salz
- 1 Prise Backpulver
Zubereitung:
Die gewaschenen und entsteinten Pflaumen in Scheiben schneiden. In eine Schüssel geben, mit der Teetasse Zucker bestreuen und ruhen lassen. Die Eier trennen. Die Eiweiße in einer Schüssel mit der Prise Salz und den 2 EL kaltem Wasser zu Eischnee schlagen. Die 5 EL Zucker darauf bestreuen und vorsichtig umrühren, bis sich der Zucker gelöst hat. Danach die Eigelbe dazugeben und langsam rühren, damit der Eischnee schön locker bleibt. Darauf die mit der Prise Backpulver und dem Kakao gesiebten 5 EL Mehl bestreuen. Zum Schluß das Öl darüber gießen. Alles kurz umrühren und auf ein mit Backpapier belegtes Backblech geben. In dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 10-15 Minuten backen. In der Zwischenzeit den Saft der Pflaumen abgießen. Die Pflaumen mit dem Zimt und der Speisestärke bestreuen und gut umrühren, um die Feuchtigkeit aufzufangen. Auf den vorgebackenen Kuchen die Pflaumenstückchen ordnen und die ganze Fläche bedecken. Auf dem Blätterteig-Stück mit einem Messer Einschnitte machen. Auf das Backblech geben und etwas dehnen, um die Früchte zu bedecken. Die Enden leicht andrücken. Erneut in den Backofen geben und noch 30 Minuten bei 180 Grad C weiterbacken. Wenn der Kuchen fertig ist, mit dem Saft der Pflaumen bestreichen, zuerst das Gitter und danach in den Ritzen. In Stücke schneiden und nach Wunsch mit Puderzucker bestreuen.
Мони, разкошно предложение. И друг път съм ти споделяла обичта си към сините сливи. Поздрави!
ОтговорИзтриванеLooks so delicious!
ОтговорИзтриванеADORO AMEIXAS E ADOREI ESSE BOLO, FICOU FANTÁSTICO, PARECE-ME BEM DELICIOSO.
ОтговорИзтриванеBJS
казва се Линцер
ОтговорИзтриванеМариянче, благодаря ти! Знам, че любовта ни към сините сливи е споделена.:-))))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Jasna, thank you so much!:-)))
ОтговорИзтриванеSao, me alegro de pastel con pasas que te haya gustado.
ОтговорИзтриванеBJS
Добър вечер, Анонимен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за включването. Имате сериозна грешка. Представеният от мен сладкиш НЕ е Линцер. Традиционният австрийски сладкиш Linzer Torte (торта Линцер) не се покрива с бутертесто и освен това решетката се прави от тънки ивици тесто, и то Mürbeteig (маслено тесто), подредени по специфичен начин, за да се получи известната линцерова решетка. Спокойна вечер!
Se ve muy rico y bonito. si me aclaro con la traducción lo intento hacer.
ОтговорИзтриване¿Para que sirve - 1 Stück Blätterteig (18 х 28) ?, con la traducción no sé que es.
Gracias Moni. Besos.
Muchas gracias, juani! Por supuesto, voy a tratar de traducir: Tome un pedazo de masa de hojaldre lista de 18 x 28 cm. Palabra de Inglés hojaldre es puff pastry. Buenas noches y gracias por las amables palabras!Besos
ОтговорИзтриванеPreciosa receta y muy rica un beso www.elhornodemaria.com
ОтговорИзтриванеthis wonderful cake, kisses
ОтговорИзтриванеOh Moni this ooks amazingly yummy:)
ОтговорИзтриванеПони, сините сливи и у нас се харесват много!
ОтговорИзтриванеА това съчетание с бутер тесто е много интересно!
Чудесен аромат за сутрешното ми кафе :)
Прегръдки, миличка и хубав ден!
Много, интересно предложение, Моничка!
ОтговорИзтриванеСнимките са прекрасни!
Адмирации за труда и старанието!
Прегръдки, слънчо:)!
Wow, das sieht ja optisch perfekt aus, dein Kuchen mit dem Blätterteiggitter! Das hast Du sehr schön gemacht. Bestimmt schmeckt er auch so gut, wie er aussieht!
ОтговорИзтриванеLiebe Grüsse
Susann
Чуден сладкиш, Мони и страхотен сервиз за кафе:)
ОтговорИзтриванеМони, прекрасен сладкиш, изглежда невероятно. При мен имаш една награда, която обаче сега видях, че вече си получила.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много апетитно и много оригинално плодово-какаово сладкишче, Мони! От презентацията ти лъха много домашен уют :)
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая :)
ммммм...че превъзходно изглежда Мони сладкишчето ти.Обожавам сини сливи в сладкиш, а твоя е безумно привлекателен.Тази решетка такъв вид дава на сладкиша че ми иде да си грабна едно парче.:)))
ОтговорИзтриванеХубав и топъл ден!
Разкошен сладкиш,Мони,и много оригинална хрумка да съчетаеш двата вида тесто!Като виден любител на многолистното то се знае,че много ми хареса!Чудесни и красиво аранжирани снимки!
ОтговорИзтриванеХубав ден,мила!
Аромат и вкус в едно много оригинално предложение, Мони -
ОтговорИзтриванеизглежда красиво и апетитно.
Чудесна рецепта,
поздрави и хубав ден, Диана
Компименти и от мен за чудесния сладкиш ! Бих хапнала с удоволствие от него :).Желая Ви спокоен есенен следобед какъвто е днес при мен :) !!!
ОтговорИзтриванеМони, какво хубаво посрещане си ми спретнала! Чудесна хрумка с комбинация от 2 вида тесто и плодов пълнеж, а пък щом предлагаш и пудра захар за финал, аз определено ще се възползвам :)
ОтговорИзтриванеМного приятно сладкишче, Мони! Както и всичко предложено от теб:)
ОтговорИзтриванеmari carmen, muchas gracias!:-)))
ОтговорИзтриванеsofiaaurora, thank you so much fpr you nice words!:-)))
ОтговорИзтриванеDanke Dir, Dzoli, Du bist immer so lieb!:-)))
ОтговорИзтриванеLG
Дани, идеално е към кафенцето наистина.:-)) Радвам се, че ти харесва предложението ми.
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и хубава вечер!
Левинка, толкова мила и внимателна, както винаги.:-)) Благодаря за милите думи за снимките, наистина се старая.
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и хубава вечер!:-))
Danke Dir, liebe Susann! Er hat wirklich oberlecker geschmeckt.:-)))
ОтговорИзтриванеGanz liebe Grüße
Благодаря ти, Траянче! Аз също много си харесвам чашките.:-)))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Маги, благодаря ти за милия коментар!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и за наградата, за това, че си се сетила замен!
С чест и удоволствие я приемам!:-))
Най-сърдечни поздрави!
Ина, благодаря ти!:-)) Радвам се, че сладкишът ми ти е харесал):-))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Зиче, миличка, заповядай, отрязвам ти едно голяяяяямо парче!:-))) Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и най-сърдечни поздрави!
Благодаря ти, Еликсирче! Обичам да експериментирам и за радост се оказа отново успешен експеримент.:-)) Идеално се съчетаха кексовото с многолистното тесто.
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и чудесна и уютна вечер от мен!:-))
Дианка, благодаря ти от цялото си сърце!:-)) От естет като теб тези думи значат много)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и прекрасна вечер!
Добре дошла, Ивана!:-)) Предлагам да си говорим на "ти"! Радвам се, че сладкишът ми ти е допаднал. С най-голямо удоволствие ти отрязвам едно голямо виртуално парче и се надявам да ти се услади!
ОтговорИзтриванеПрекрасна есенна вечер и от мен!:-))
Марийче, ти си заслужаваш такова посрещане!:-)) Чудех се, къде се губиш, но сега съм спокойна! Заповядай, пийни кафенце, хапни и от сладкиша. Да ти е сладко!:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, миличка и хубава вечер от мен!
Дари, сърдечно ти благодаря за милия коментар!:-)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сладкиша ти харесва!
Прегръдки и уюна вечер!
Чудесен е сладкиша ти Мони !
ОтговорИзтриванеИ снимките са много красиви !
Харесах си виличките и сервиза ти за кафе :)
Прегръдки и хубава вечер мила Мони .
Монка, фантастичен сладкиш :) Чудни снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмивки :)
Мони, много ми се прияде такъв сладкиш! Чудесно си го измислила и изпълнила.
ОтговорИзтриванеПрекрасен петъчен ден!
mmmmmh das sieht so super lecker aus, dass ich es bald nachmachen werde. Danke fürs Rezept :)
ОтговорИзтриванеLieben Gruß
Sarah
Като плетеница е отгоре сладкиша,толкова е чаровен.Ама свършиха сливите ,за да се направи,но може би ще стане и с друг плод.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер,Мони!
Интересна комбинация. Много добре изглежда сладкишът, Мони! С удоволствие бих си хапнала.
ОтговорИзтриванеМмммммм вкуснооооооооо.........
ОтговорИзтриванеПоздрави!!!