Сигурна съм, че много от вас са се чудели, какво да правят, ако са ви останали половин пакет или по-малко готови тънки кори. Има доста начини, как да бъдат оползотворени. Ако случайно ви се намират и портокали, както беше в моя случай, вижте какво можете да измайсторите. Да е хем лесно, бързо, ефектно и изключително вкусно. Поне у нас свърши за отрицателно време и следващия път ще правя специално с цял пакет кори и двойна доза от другите продукти.:-))))
Продукти:
- 1/2 пакет тънки кори
- 2 яйца
- 1/2 ч. ч. захар
- 1/2 ч. ч. олио
- 1/2 ч. ч. кисело мляко
- 1/4 ч. ч. прясно мляко
- кората на 1 портокал
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 1 ванилия с аромат на портокал
За сиропа:
- 1/2 ч. ч. портокалов сок
- 3/4 ч. ч. вода
- 3/4 ч. ч. захар
- кората на изцедения портокал, нарязан на парчета
Приготвяне:
В голяма купа изсипваме всички съставки за плънката (яйца, кисело и прясно мляко, захар, олио, бакпулвер, портокалова кора, ванилия) и разбъркваме с тел до получаването на гъст крем. В друга купа накъсваме с ръце корите, като се стараем парчетата да не са много големи. Накъсаните кори добавяме към течната смес и разбъркваме добре. Изсипваме в добре намаслена тавичка с незалепващо дъно или йена-тавичка. Печем в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20 минути или докато се зачерви добре. След изпичането оставяме да изстине. В това време приготвяме сироп от изброените по-горе продукти, които поставяме в малка тенджера или касерола, разбъркваме, оставяме да заври и варим около 5-6 минути. Нарязваме изстиналия сладкиш на парчета (аз го нарязах на 8 части). С горещия сироп заливаме изстиналия сладкиш, оставяме го да се охлади отново, след което го прибираме на хладно място, за няколко часа, за да попие добре сиропа в него. Поднасяме добре охладен, много по-вкусен е така.
Ich bin sicher, dass den meisten von euch diese Situation bereits bekannt ist: eine halbe Packung Filoteig im Kühlschrank und nun, was könnte man damit machen?? Es gibt viele Möglichkeiten für ihre Anwendung. Und wenn euch zu Hause auch Orangen übriggeblieben sind, so ist mein heutiger Vorschlag eine mögliche Lösung: leicht, schnell, effektvoll und außerordentlich lecker. Jedenfalls ist dieser Nachtisch zu Hause blitzschnell verschwunden und nun muss ich ihn zum zweiten Mal machen, diesmal mit einer ganzen Packung Filoteig und einer doppelten Menge Zutaten.-))))
Zutaten:
- 1/2 Packung Filoteig
- 2 Eier
- 1/2 Teetasse Zucker
- 1/2 Teetasse Sonnenblumenöl
- 1/2 Teetasse griechischen Jogurt
- 1/4 Teetasse Milch
- die abgeriebene Schale einer Orange
- 1/2 Packung Backpulver
- 1 Packung Vanillezucker mit Orangengeschmack oder Orangenextrakt
Für den Sirup:
- 1/2 Teetasse frisch gepressten Orangensaft
- 3/4 Teetasse Wasser
- 3/4 Teetasse Zucker
- die Schale der gepressten Orange, in Stücke geschnitten
Zubereitung:
In einer großen Schüssel alle Zutaten für die Füllung geben (die Eier, den Jogurt und die Milch, den Zucker, das Öl, den Backpulver, die Orangenschale, den Vanillezucker) und alles mit einem Schneebesen gut verrühren. In einer anderen Schüssel die Filoblätter mit den Händen in nicht so große Stücke reißen. Die Filoteig-Stücke zur Eier-Milch-Mischung geben und alles kurz verrühren. Danach in eine gut eingefettete feuerfeste Form geben. In dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 20 Minuten goldbraun backen. Den gebackenenen Boden gut auskühlen lassen. In der Zwischenzeit den Sirup zubereiten. Die oben genannten Zutaten in einen kleinen Topf geben, kurz umrühren und zum Kochen bringen. 5-6 Minuten köcheln lassen. Den ausgekühlten Kuchen vorsichtig in Stücke schneiden (bei mir waren es 8 Stück). Den heißen Sirup auf den kalten Kuchen gießen und erneut auskühlen lassen. Nach dem Auskühlen mit Klarsichtfolie und danach mit einem Küchentuch bedecken und paar Stunden ruhen lassen. Gut gekühlt servieren, so schmeckt er sehr lecker.
Продукти:
- 1/2 пакет тънки кори
- 2 яйца
- 1/2 ч. ч. захар
- 1/2 ч. ч. олио
- 1/2 ч. ч. кисело мляко
- 1/4 ч. ч. прясно мляко
- кората на 1 портокал
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 1 ванилия с аромат на портокал
За сиропа:
- 1/2 ч. ч. портокалов сок
- 3/4 ч. ч. вода
- 3/4 ч. ч. захар
- кората на изцедения портокал, нарязан на парчета
Приготвяне:
В голяма купа изсипваме всички съставки за плънката (яйца, кисело и прясно мляко, захар, олио, бакпулвер, портокалова кора, ванилия) и разбъркваме с тел до получаването на гъст крем. В друга купа накъсваме с ръце корите, като се стараем парчетата да не са много големи. Накъсаните кори добавяме към течната смес и разбъркваме добре. Изсипваме в добре намаслена тавичка с незалепващо дъно или йена-тавичка. Печем в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20 минути или докато се зачерви добре. След изпичането оставяме да изстине. В това време приготвяме сироп от изброените по-горе продукти, които поставяме в малка тенджера или касерола, разбъркваме, оставяме да заври и варим около 5-6 минути. Нарязваме изстиналия сладкиш на парчета (аз го нарязах на 8 части). С горещия сироп заливаме изстиналия сладкиш, оставяме го да се охлади отново, след което го прибираме на хладно място, за няколко часа, за да попие добре сиропа в него. Поднасяме добре охладен, много по-вкусен е така.
Ich bin sicher, dass den meisten von euch diese Situation bereits bekannt ist: eine halbe Packung Filoteig im Kühlschrank und nun, was könnte man damit machen?? Es gibt viele Möglichkeiten für ihre Anwendung. Und wenn euch zu Hause auch Orangen übriggeblieben sind, so ist mein heutiger Vorschlag eine mögliche Lösung: leicht, schnell, effektvoll und außerordentlich lecker. Jedenfalls ist dieser Nachtisch zu Hause blitzschnell verschwunden und nun muss ich ihn zum zweiten Mal machen, diesmal mit einer ganzen Packung Filoteig und einer doppelten Menge Zutaten.-))))
Zutaten:
- 1/2 Packung Filoteig
- 2 Eier
- 1/2 Teetasse Zucker
- 1/2 Teetasse Sonnenblumenöl
- 1/2 Teetasse griechischen Jogurt
- 1/4 Teetasse Milch
- die abgeriebene Schale einer Orange
- 1/2 Packung Backpulver
- 1 Packung Vanillezucker mit Orangengeschmack oder Orangenextrakt
Für den Sirup:
- 1/2 Teetasse frisch gepressten Orangensaft
- 3/4 Teetasse Wasser
- 3/4 Teetasse Zucker
- die Schale der gepressten Orange, in Stücke geschnitten
Zubereitung:
In einer großen Schüssel alle Zutaten für die Füllung geben (die Eier, den Jogurt und die Milch, den Zucker, das Öl, den Backpulver, die Orangenschale, den Vanillezucker) und alles mit einem Schneebesen gut verrühren. In einer anderen Schüssel die Filoblätter mit den Händen in nicht so große Stücke reißen. Die Filoteig-Stücke zur Eier-Milch-Mischung geben und alles kurz verrühren. Danach in eine gut eingefettete feuerfeste Form geben. In dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 20 Minuten goldbraun backen. Den gebackenenen Boden gut auskühlen lassen. In der Zwischenzeit den Sirup zubereiten. Die oben genannten Zutaten in einen kleinen Topf geben, kurz umrühren und zum Kochen bringen. 5-6 Minuten köcheln lassen. Den ausgekühlten Kuchen vorsichtig in Stücke schneiden (bei mir waren es 8 Stück). Den heißen Sirup auf den kalten Kuchen gießen und erneut auskühlen lassen. Nach dem Auskühlen mit Klarsichtfolie und danach mit einem Küchentuch bedecken und paar Stunden ruhen lassen. Gut gekühlt servieren, so schmeckt er sehr lecker.
Ох, направо лиги ми потекоха,представям си колко е вкусна. Никога не съм опитвала баница с портокал, но звучи и изглежда много предизвикателно.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и успешен ден!
Баничка с портокалов сок и корички - изкусително ароматно изглежда и звучи :-)! А какви вкусотии могат да се приготвят с остатъчни продукти от рафтовете и хладилника, съвсем малко въображение е нужно.
ОтговорИзтриванеХубав остатък от седмицата ти пожелавам, Мони!
Mони, толкова апетитно и слънчево предложение е грейнало
ОтговорИзтриванепред мен!
А аз съм с чаша ароматно кафе :)
Перфектна и уханна комбинация!
Прегръдки, миличка и много слънце в мислите ти!
Мони, това е вълшебно! Толкова вкусно изглежда, а за красотата, която излъчва, думи нямам! Този блог слънце го е огряло! Прегръщам те и благодаря за предложението! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеМони, сериозно почвам да обмислям дали да не се абонирам за доставка до дома от твоята кухня :) Баничката със сигурност е била вълшебна - просто си представям аромата, който се е разнасял и изобщо не знам как сте изчакали да изстине :) Прегръдки и хубав четвъртък от мен!
ОтговорИзтриванеМони, пак изкушения! Прекрасна баница и много оригинална идея! Мммм, от тук мога да усетя свежия портокалов аромат :)
ОтговорИзтриванеМного сладурски вилички! И аз имам такива (и лъжички), ама май само аз си ги харесвам.:D Гостите нещо не ми ги удобряват, като им ги поднасям.
Прегръдки! Усмихнат, ведър и спокоен ден!
Мони, направо огладнях! Днес пропуснах закуската и очите ми направо останаха в това сочно и апетитно парче баница! Много хубава идея да комбинираш с портокалов аромат, сигурно вкусът е вълшебен!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти приказен ден (и вкусен, както се вижда)! :)
Аууу,Мони,жестока, портокалова, сладка баничка!
ОтговорИзтриванеИ с това сиропчееее,страхотия!
Хубави снимки,и много закачлива виличка!
Парченцата в близък план направо ме карат да глътна монитора!
Десерта ти е убиец!
Благодаря за идейката!
Хубав и усмихнат ден!
Мони, сиропираните сладкиши са на почит у нас. Задължително ще пробвам толкова е съблазнителен този десерт, че просто не мога да му устоя :) Ох няколко пъти разглеждах снимките и не мога да се нагледам. Прекрасна баница!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Hola Moni que tal va todo?
ОтговорИзтриванеMe gustan mucho tu blog, tienes muy buenas recetas. Un beso, ya tienes una seguidora mas!!
Чудесна идея, Мони!
ОтговорИзтриванеСтрашно вкусно изглежда!
Мони, с тази рецепта страшно ме изненада! Адски лесна и вкусно:) Не се и съмнявам, че е свършила веднага:)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Мони, страхотно звучи тази млечна баница! Красота! Ще я изпробвам :) Сърдечни поздрави скъпа Мони и много прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изкушение, Мони! Така съблазнително сочно е това парченце от последната снимка! Браво! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМони , ама е чудесна баничката ти .....страшно много ми хареса рецептата !
ОтговорИзтриванеПоздравления и хубава вечер !
Поздравления за сладкото портокалово изкушение!
ОтговорИзтриванеЧудна баничка си направила, Мони!Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМони, баницата е страхотна :)
ОтговорИзтриванеВземам си парченце :)
Поздрави и хубава вечер!
Дали остана едно парче от това бижу и за мен, Мони?! Страхотна идея и изпълнение! Прегръдки ти пращам! :)
ОтговорИзтриванеHola Moni hace mucho tiempo que no pasaba por aquí,tu pastel me gusta mucho ,pero las hojas no se que son .Son hojaldres?.un beso buenas noches y feliz año
ОтговорИзтриванеМони изглежда....как да кажа....перфектно. вземам си макар и виртуално :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Мони,тази баница я правих миналата година по малко по-различен начин и тези дни се бях сетила да я направя пак.Твоята изглежда голяма вкусотия,щом ще правиш пак...
ИзтриванеПриятен петъчен ден!
Ммммм обещава да е мнооого вкусна,Моничка!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея!
А във виличката съм влюбена:):):)
Прегръдки!
Чудесна е Мони!В къщи много обичаме млечна баница и правя често, но с портокал не съм се сетила!Благодаря за интересното предложение!Поздрави и приятен уикенд!
ОтговорИзтриванемного интересна и предизвикателна рецепта
ОтговорИзтриванепонякога ми остават кори и правя малки банички,но следващият път ще пробвам тази вкусотия
прегръдки и хубав ден
Мони,
ОтговорИзтриванепърво преглъщам и започвам да пиша -
неустоимо портокалово изкушение.
Чудесна рецепта и изпълнение,
благодаря ти!
Поздрави и хубави почивни дни, Диана
Мони,
ОтговорИзтриванеубеди ме и със снимките и с описанието, че наистина си струва да я направя;) Отсега предвкусвам портокаловия аромат:-)
Хубав уикенд ти желая!
Ама много вкусно изглежда това нещо, бре :)) И мога да си представя какво удоволствие е да си похапне човек нещо толкова апетитно и с такъв приятен портокалов аромат :)
ОтговорИзтриванеРазкошна баница!!!
Brilliant treat! I can't wait to try it! great post. Thanks for visiting my blog. Happy following your blog :)
ОтговорИзтриванеhttp://www.easyfoodsmith.blogspot.com/
Thanks for following me! Great blog and recipes!
ОтговорИзтриванеСтрахотна баница,впечатлена съм!Сигурна съм ,че е голяма вкусотия.Благодаря за идеята,ще се пробва!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
¡Que maravilla!, me ha encantado tu pastel, este lo hago fijo. Besos, bombón.
ОтговорИзтриванеMarisalas.
Hi Moni, saw you blue star in many of my fellow bloggers lists of followers and followed you here :) Glad I did because it led me to your wonderful blog :) The pastry looks WOW - It is nice to know a blogger from bulgaria - my zumba teacher is from there too (Sophia) and she is the best - cheers, and hope to see you on my blog soon - cheers, priya
ОтговорИзтриванеThat cake looks amazing! So moist! I am very curious about those wafers, the translation to english is not very good and couldn't understand. Thanks for following my blog! :-D you have a new follower as well!
ОтговорИзтриванеEs una idea genial un pastel muy tentador quiero un trozo grande grande,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеhi! thank you for your visit! :)
ОтговорИзтриване