Да, лятото определено не е сред най-любимия сезон на домакините, що се отнася до готвенето. Когато се покачат температурите, нямаме такъв голям апетит, не ни се яде нищо тежко, не ни се прекарва много време около печката (само допълнително мъчителна жега). Но все пак някои стомахчета не се съобразяват с нашето нежелание и си искат своето. Ето днес едно предложение от мен, което първо е леко (с пилешко месце е), второ е доста сочно (с достатъчно сос) и трето, не последно, става изключително бързо.
Продукти:
- 2 пеперуди пилешки гърди
- 300 мл сметана за готвене
- 1/2 връзка пресен лук (при мен бяха 3 стръка)
- малко пресен чесън за вкус
- 1 връзка копър
- 1 суп. л. царевично нишесте
- 2 суп. л. сухо бяло вино
- зехтин
- сол, пипер на вкус
Приготвяне:
Измитите и подсушени в кухненска хартия пилешки гърди посоляваме съвсем малко и запържваме за десетина минути (по 5 минути на страна) в сгорещен зехтин на слаб до умерен огън. Изваждаме ги от тигана и ги оставяме настрана. Задушаваме нарязания на ситно пресен лук, добавяме чесъна, а след това сметаната. Оставяме за кратко време да клокне. Подправяме със сол и черен пипер, добавяме бялото вино. Разбъркваме и прибавяме размитото в малко вода царевично нишесте. Връщаме в тигана предварително запечатаните парчета пилешки гърди, поливаме ги от всички страни със сос и ги оставяме за около 10-12 минути на слаб огън. При поднасяне сервираме с гарнитура по желание, аз ги поднесох с печени на фурна пресни картофи.
Na, ja, der Sommer zählt mit Sicherheit nicht zu den Lieblingsjahreszeiten der Hausfrauen, was das Kochen anbelangt. Wenn die Temperaturen steigen, verspüren die meisten von uns auch keinen so großen Appetit, wir möchten 'was Leichtes essen, was uns Frauen nicht so viel Zeit am Herd verbringen zwingt (das wäre nur zusätzliche Hitze). Aber manche Mägenchen wollen auf unseren Unwillen keine Rücksicht nehmen und bestehen einfach darauf, trotz Hitze etwas Gekochtes zu bekommen. Mein heutiger Vorschlag ist erstens ganz leicht (weil er mit Hühnerfleisch zubereitet ist), zweitens gar nicht trocken (mit ausreichend Sauce) und drittens, aber nicht weniger wichtig, es lässt sich besonders schnell zubereiten.
Zutaten:
- etwa 400 g Hähnchenbrustfilet
- 300 ml Sahne zum Kochen
- 1/2 Bund Frühlingszwiebeln (bei mir 3 St.)
- etwas Knoblauch zum Abschmecken
- 1 Bund Dill
- 1 El Stärkemehl
- 2 El trockener Weißwein
- Olivenöl
- Salz, Pfeffer
Zubereitung:
Die gewaschenen und in Küchenpapier getrockneten Hähnchenbrustfilets leicht salzen und dann in etwas Olivenöl kurz anbraten (je 5 Minuten von jeder Seite). Aus der Pfanne herausnehmen und warm stellen. Die Frühlingszwiebeln und den Dill fein hacken. In demselben Fett die Zwiebeln und etwas gepressten Knoblauch dünsten. Sahne hinzu gießen und kurz aufkochen lassen. Mit Salz und Pfeffer abschmecken, den Weißwein dazu gießen. Danach die in etwas Wasser angerührte Speisestärke (ohne Klumpen) zufügen. Anschließend den fein geschnittenen Dill darüber streuen und vorsichtig umrühren. Zum Schluß die Hähnchenbrustfilets in die Sauce legen und etwa 10-12 Minuten bei schwacher bis mittlerer Hitze mitkochen lassen. Das Gericht kann mit einer Beilage nach Wunsch aufgetragen werden, bei mir waren es junge Kartoffeln in der Röhre mit etwas Butter und gemahlenen Kräutern kurz gebacken.
Мони, уцелила си любимата ми част от пилето!:) А приготвено така - просто си е вълшебно! :)
ОтговорИзтриванеЧак запреглъщах ! ;)
Поздрави!
Миро
Миро, добре дошъл в моето местенце.:-)
ОтговорИзтриванеВкъщи само аз обичам точно тази част от пилето, но това си е начин да накараш и другите да си го хапнат с кеф.:-))
Благодаря ти за хубавите думи!
Поздрави и на теб!
Привет Мони,
ОтговорИзтриванеОбожавам пилешко,а твоето предложение е толкова примамливо....Страхотна си!
Мони,незнам дали си получила последния ми mail (имах известни затруднения с пощата),би ли споделила дали е необходимо да го пусна отново?
Очаквам с нетърпение:)))
Сърдечен поздрав и пожелания за прекрасен ден!
Здравей Леви, радвам се, че ти харесва предложението ми.:-)) Стана страшно ароматно и вкусно и не ми отне много време.:-))
ОтговорИзтриване(Писах ти на мейла, дано да е пристигнало.)
Поздрав и на теб и нека денят ти да е слънчев и усмихнат!
Мони, много ще са вкусни тези филенца - само като ги гледам и чета как се приготвят - и ми е ясна картинката:))).
ОтговорИзтриванеДа, Аелис, наистина станаха вкусни, идеален начин за приготвяне на бялото месо, което по принцип си остава по-сухо.:-))
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение Мони! Тъкмо се чудех какво да направя за вечеря :)Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Габи! Идеално приложимо е, защото е много бързо и адски вкусно!:-)) Слънце и усмивки и на теб!:-))
ОтговорИзтриванеМони,блазе ти,че губиш апетит лятото!Аз не го губя в никой сезон :)!Много ти е апетитно пилешкото филенце,супер ястие!
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Еликсирче, разсмя ме истински.:-)) Ами горещо е, хапвам я салатка, я малко пиленце, като това.:-)) Радвам се, че ти харесва предложението ми!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмивки и за теб, Еликсирче!
Страхотно предложение, Мони -
ОтговорИзтриванеизглежда много свежо, сочно и апетитно.
Сърдечни поздрави и много усмихнат уикенд, Диана
Благодаря ти, Дианка!:-))
ОтговорИзтриванеДобре и много вкусно се получи наистина.:-)
Слънчев и усмихнат уикенд и на теб!
Сърдечни поздрави!
Mhhh, das ist wirklich ein tolles Sommergericht, super Idee mit der Sauce zu dem Hähnchen :-)
ОтговорИзтриванеLG Maja
Hi Maya, willkommen in meinem Blog!:-))
ОтговорИзтриванеDas Gericht war wirklich sehr, sehr lecker, das nächste Mal mach ich's mit einer anderen Variante der Sauce, da kann man viel improvisieren.
LG
Hallo Moni,
ОтговорИзтриванеhört sich total lecker an ;o))
Liebe Grüße
Irène
Danke, Dir, Irene, hat auch so geschmeckt.:-))
ОтговорИзтриванеLiebe Grüße
Чудесно ястие, Мони! В тиганчето изглежда убийствено вкусно :)
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя ти желая :)
Благодаря ти, Ина, такова и си беше пиленцето!:-))
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!