сряда, 29 юни 2011 г.

Марокански хляб / Marokkanisches Brot


Това е другото от двете ми предложения, които направих за гостуването си в прекрасния блог на Леви - CooKiBooKi
В състава на това предложение няма нищо необикновено, но ме впечатли с красивата си форма след изпичане. Ако се постараем да направим разрезите равномерно, ще получим красиво цвете. Не зная също, как е получил името си – Марокански хляб – но е ефектен, а и вкусен. Предлагам го на вниманието ви:



Продукти:


-          - 400 г брашно
-          - 20 г жива мая
-          - 40 г масло
-          - 1 суп. л. захар
-          - 200 мл топло прясно мляко
-          - 1 ч . л. сол
-          - 1 жълтък
-          - 1 суп. л. топла вода
-           -1 суп. л . сусам



Приготвяне:

Пресяваме брашното в голяма купа. В средата правим кладенче, в което натрошаваме маята. Поръсваме със захарта, добавяме хладкото мляко и с пръсти размесваме маята до разтварянето й. По края разпределяме маслото и солта. С ръка замесваме тесто в средата, добавяйки си от брашното до получаването на гладко тесто. Покриваме купата с кърпа и го оставяме да втасва за един час (при тези температури става бързо), докато удвои обема си. След това размесваме още веднъж тестото и го разточваме до получаването на правоъгълник, навиваме откъм дългата страна, за да получим руло, което после завиваме на венец. Правим разрези от външната страна (опитваме се да са на еднакво разстояние, за да се получи красива форма след изпичането), покриваме го и оставяме да втасва за още половин час. Жълтъка разбъркваме с водата и намазваме втасалия хляб, отгоре поръсваме със сусам. Печем на предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 20-25 минути. 






Bei diesem Vorschlag gibt es nichts Außergewöhnliches. Er ist mir bei Irenes Leckereien (Vielen Dank dafür!) durch seine Form aufgefallen. Wenn man den Teig ganz vorsichtig einschneidet, bekommt man ein Brot in der Form einer Blume oder Sonne, nennt es, wie ihr  wollt.

Zutaten:

- 400 g Mehl
- 20 g frische Hefe
- 1 EL Zucker
- 200 ml warme Milch
- 1 TL Salz
- 40 g Butter
- 1 Eigelb
- 1 EL warmes Wasser
- 1 EL Sesam ohne Zugabe von Fett kurz rösten
 
 
 
Zubereitung:

Mehl in eine große Schüssel geben, in der Mitte eine Mulde drücken und die Hefe hineinbröckeln. Zucker über die Hefe streuen, die lauwarme Milch darüber gießen und die Hefe unter Rühren auflösen, Salz und Butter auf dem Mehlrand verteilen. Alle Zutaten mit der Hand von der Mitte aus zu einem glatten Teig verarbeiten. Teig zugedeckt an einem warmen Ort ca. 1 Stunde gehen lassen, bis er sich verdoppelt hat.
Teig nochmals kurz gut durchkneten und zu einem Rechteck  ausrollen, längs aufrollen und zu einem Kranz legen, ringsum einschneiden, wieder zugedeckt ca. 30 Minuten gehen lassen. Eigelb mit Wasser verrühren und damit einstreichen, mit Sesam bestreuen, im vorgeheiztem Backofen bei 180°, ca. 20 Minuten backen.

 



    29 коментара:

    1. Мони, признавам си беше си любов от пръв поглед.Влюбих се в този хляб още щом го видях.
      Беше изпробван и веднага опустошен:)

      Благодаря ти за споделената рецепта!

      Прекрасен и вкусен:) ден ти желая мила, Мони!

      ОтговорИзтриване
    2. Леви, благодаря ти сърдечно! Толкова се радвам, че ти е харесал, а и че си го направила веднага!
      И на теб, Леви, хубав ден!:-)))

      ОтговорИзтриване
    3. Wow!!!
      Wunderschön ist Dein Brot geworden, am liebsten würde ich mir ein Stück abbrechen!!
      Ich habe 3 Bilder, wobei mir die Wahl schwer fiel ;o)) ausgesucht und in meinem Blog eingestellt;
      Danke für die Erlaubnis!!
      Hier der Link:
      http://irenesleckereien.blogspot.com/2011/06/marokkanisches-brot.html

      Ganz liebe Grüße
      Irène

      ОтговорИзтриване
    4. Страхотно изглежда този хляб - красив, много пухкав и със сусамена коричка...
      Чудесно гостуване, Мони!
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
    5. Мони, чудесен хляб!
      Хич не ме бива в тестените, така че може и аз пък да се пробвам-изглежда лесно!Представям си вкуса му с малко шарена сол...
      С усмивка
      Мария

      ОтговорИзтриване
    6. Danke Dir, Martina, gerade durch Dein Rezept und die Bilder habe ich es entdeckt und gleich nachgemacht. Es hat uns wunderbar geschmeckt und war im Nu weg! So ein leckeres Brot hatte ich schon lange nicht gegessen. Ich danke Dir für alles!
      Ganz liebe Grüße auch von mir

      ОтговорИзтриване
    7. Дианка, благодаря ти много за хубавите думи! Хлебчето наистина се получи добре.:-)))
      Поздрави и на теб!

      ОтговорИзтриване
    8. Марийче, благодаря ти много!
      Хлябът никак, ама никак не е труден, опитай непременно, резултатът е един вкусен, пухкав като душичка хляб, който свърши за отрицателно време, както уж се пазим да не хапваме много хлебче.
      Усмивки и на теб, Марийче!

      ОтговорИзтриване
    9. Мони, страхотен е този хляб, толкова пухкав и с красива форма. Браво, поздравления!

      ОтговорИзтриване
    10. hmmm Moni,

      Dein Brot sieht aus wie gemalt, super
      Hier würde ich auch ein Stückchen abbrechen wollen.

      liebe Grüße Gaby

      ОтговорИзтриване
    11. Ох, чудесно изглежда и отвън и отвътре, Мони!
      Благодаря за рецептата :)
      С пожелание за хубава вечер :)

      ОтговорИзтриване
    12. Елена, благодаря ти много! Аз това и съм написала, като състав не е нищо особено, просто човек трябва да се постарае при оформянето му - и красотата е налице!:-)))
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
    13. Hallo Gaby, freut mich, dass Dir das Brot gefallen hat. Ich habe mir Mühe gegeben, ihm eine gute Form zu geben und glaube, dass ich es geschafft habe! Ansonsten ist es so luftig und schmeckt waaaaahnsinnig lecker! Du musst es unbedingt ausprobieren, ein tolles Rezept!:-)))
      Liebe Grüße auch an Dich, Gaby

      ОтговорИзтриване
    14. Ина, благодаря ти много за хубавите думи!
      С тестото за хляба се работи много приятно, много е вкусен и действително ефектен като визия! :-))Изпробвай го непременно!
      Усмихната вечер и на теб!

      ОтговорИзтриване
    15. МОНИ страхотен хляб ,страхотни снимки, толкова много ме впечатлиха ,че няма как да пропусна да не го направя.
      Хубав и усмихнат ден!

      ОтговорИзтриване
    16. Зиче, благодаря ти от сърце, хлябът наистина е много хубав, вкусен, пухкав, трябва на всяка цена да се направи!
      Благодаря ти сърдечно за милите думи!
      Усмихнат и прекрасен ден и на теб!!!

      ОтговорИзтриване
    17. Мони,представила си се страхотно при Леви,поздрави и на двете ви!
      Хлябът се е получил чудесен,много ми харесват разни такива оформления!

      Прегръдки!

      ОтговорИзтриване
    18. Мони, да си кажа и тук :) - страхотно изглежда този хляб и непременно ще го пробвам!! И поздравления за представянето при Леви - фантастично е!!

      ОтговорИзтриване
    19. Moni, das Brot sieht so einladend aus, da würde ich jetzt so gerne reinbeissen! :)

      Liebe Grüße und einen wunderschönen Tag!
      Tanja

      ОтговорИзтриване
    20. Отличен ти се е получил този хляб!Харесва ми идеята за нарязване!:)

      ОтговорИзтриване
    21. Еликсирче, Мина, благодаря ви за милите думи за представянето ми при Леви и за хляба!:-)))

      ОтговорИзтриване
    22. tanja, danke für die lieben Worte, das Brot hat wahnsinnig lecker geschmeckt!
      LG und ein schönes Wochenende

      ОтговорИзтриване
    23. Светле, благодаря ти много за хубавите думи!
      Освен че е красив и оригинален, ако знаеш и колко е вкусен! Трябва да го направиш непременно!
      Сърдечни поздрави и хубав уикенд!:-))))

      ОтговорИзтриване
    24. Какъв прекрасен хляб!
      Много ми хареса.

      ОтговорИзтриване
    25. Добре дошла, Илиана!:-)
      Благодаря за милите думи. Хлябът наистина е много оригинален и изключително вкусен. Ще се радвам, ако го направиш.
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
    26. Ох, и аз се зарибих с този хляб-толкова вкусно изглежда.Проблема е ,че имам само суха мая ,но се надявам да стане.
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
    27. Добре дошла, Живка!
      Надявам се да ти харесва в моя блог!
      Благодаря за хубавите думи за хляба, наистина не само изглежда, но и е много вкусен. Заради вида си много зарибява, красив е.:-))) Не знам как ще е със суха мая, предполагам,че ще стане, прецени си колко количество отговаря точно. Ще съм ти признателна, ако споделиш как се е получило, след като го направиш, за да мога да добавя в рецептата варианта със суха мая.
      Сърдечни поздрави и надявам се, до скоро!:-))

      ОтговорИзтриване
    28. Hello Moni,

      my name is Mary, and I am from Portugal.
      My blog is - Papinha Doce.
      I like very much your blog, and now I came visit you more times.

      Kisses

      ОтговорИзтриване