вторник, 28 юни 2011 г.

На гости при Леви / Zu Gast in Levis Blog



Вече стана традиция сред фууд-блогърите, да  получават покани за гостуване на страниците на някой блог. Това щастие се усмихна и на мен.:-)

Наскоро получих една много мила и сърдечна покана от Леви да гостувам в нейния прекрасен, стилен, уютен и много слънчев блог -   CooKiBooKi . Мога да кажа, че откакто случайно попаднах на блога й, й гостувам честичко, защото ми харесват непринудеността й, умението да презентира, разнообразието от предложения, изключително красивите и изкусителни снимки, придружаващи всяка една нейна рецепта. Не я познавам лично, но я чувствам близка дори само от „виртуалното” ни приятелство.

Много се зарадвах на тази покана, защото ми беше първата, а и защото бях поласкана да съм гост именно в нейния блог. Ето какво е написала самата Леви в увода към гостуването ми: "Наскоро стартира новата рубрика „Гости на CookiBooki“. Много ме радва факта, че се прие с интерес и имаше много положителни отзиви. Днес имам честа и удоволствието да Ви представя моята втора гостенка Мони и нейният прекрасен блог. Безкрайно съм щастлива, че виртуалното пространство ми даде възможност да срещна Мони. С нея общувам от скоро, но я почувствах много близка още щом надникнах в нейния блог. Мони ме впечатли не само със своята креативност, талант, кулинарни и презентационни умения, но и със страстта и любовта, с която твори. А за мен това е от изключително значение. Мони ме „грабна“ и със своята свежест и положителен заряд, който е толкова заразен. Мони днес гостува с две свои рецепти : „Марокански хляб“ и „Ягодово руло“. Две рецепти, към които сигурна съм няма да останете безразлични. Мони, за това, че прие моята покана (мисля, че бе прекрасен подарък за моя рожден ден) , за всички мили жестове, за приятелското отношение, за това, че споделяш с мен положителния си заряд покорно –БЛАГОДАРЯ!!!

Мислих дълго, какво да предложа при гостуването си и реших да не са някакви изключително сложни рецепти, а леки, и най-вече ефектни и вкусни. Надявам се да ви харесат.:-)) 
А сега на свой ред, Леви, искам аз да ти благодаря за милата покана и за възможността и удоволствието да гостувам в твоя прекрасен блог!:-))
Днес ви представям едната рецепта, с която гостувах, а именно, 



Ягодово руло

Не само за гостуването при Леви, но и за да използвам последните ягоди, реших да направя отново нещо сладичко, но леко и с ягодки. Отдавна не бях правила никакви рула и затова реших да импровизирам и да приготвя едно съвсем обикновено руло, да му придам малко по-необикновена шарка, за да е по-интересно и да го напълня с пухкава сметана и ягодки. За разкош (а и за удоволствие на любителите на шоколад) посипах плънката с  достатъчно шоколадови капки, мисля, че комбинацията се получи добре (ягоди + сметана + шоколад = класика). Ето и рецептата на самото рулце:


Продукти за пандишпана:


-          5 яйца

-          150 гр захар

-          1 пакетче ванилова захар

-          100 гр брашно

-          50 г царевично нишесте

-          1 ч. л. бакпулвер

-          6 суп.л. вода

-          1 суп. л. какао


За пълнежа:


-          600 мл сладкарска сметана

-          1 суп. л. захар

-          1 пакетче ванилова захар

-          400 г ягоди

-          шоколадови капки


Приготвяне:


Тавата на готварската печка постиламе с хартия за печене. Фурната загряваме на 220 градуса С. С миксер разбиваме продуктите за пандишпана до получаването на хомогенна пухкава смес (яйцата, двата вида захар, водата. Брашното пресяваме с нишестето и бакпулвера и добавяме на части към яйчената смес.) От готовата смес отделяме 5 суп. л., към които добавяме минатото през сито какао. Готовата бяла пандишпанова смес изсипваме върху застланата тава. Отделената какаова смес изсипваме в пош или в пликче, на което отрязваме връхчето и чертаем линии или фигури по желание върху бялата смес. Поставяме по средата на фурната и печем за 10 минути (не препичайте блата, ще се начупва при завиването на рулото!) Ако платката се е залепила за страните, леко отделяме с остро ножче и обръщаме върху кухненска кърпа. Отделяме внимателно хартията и завиваме в кухненска кърпа. Оставяме настрана да изстине хубаво.

За пълнежа изсипваме в купа сметаната, добавяме захарта и ваниловата захар и разбиваме с помощта на миксер до получаване на пухкава смес. Ягодите нарязваме на четвъртинки. Развиваме внимателно изстиналото руло и с помощта на сладкарска шпатула разпределяме равномерно цялото количество сметана. Отгоре разпределяме ягодите, поръсваме с шоколадовите капки и започваме да навиваме внимателно рулото. Оставяме в хладилник до изстине хубаво. Преди поднасяне украсяваме с ягоди и листенца мента.


Mittlerweile ist es sozusagen zur Tradition geworden, dass  man Einladungen von anderen Food-Bloggern erhält, dem Blog einen Besuch abzustatten.  Ich hatte auch dieses Glück. :-))
Vor kurzem bekam ich eine besonders nette und herzliche Einladung von Levi, in ihrem wunderbaren, stilvollen, behaglichen und besonders sonnigen Blog CooKiBooKi -  zu gastieren. Seitdem ich völlig zufällig ihr Blog im globalen Netz entdeckt habe, "besuche" ich sie ziemlich oft, weil mir ihre ungezwungene Art, ihre Fähigkeit, alle Rezepte wunderbar zu präsentieren, das reiche Angebot an Kochvorschlägen, die außerordentlich guten und einladenden Fotos, die jedes Rezept begleiten,  wirklich besonders imponieren. Ich kenne Levi nicht persönlich, aber nur aufgrund unserer "virtuellen" Freundschaft fühle ich sie irgendwie nah. 
Über diese Einladung habe ich mich riesig gefreut, weil sie einerseits meine erste dieser Art war und zweitens, weil ich mich geschmeichelt fühlte, Gast gerade in ihrem Blog zu sein. Das hat Levi in der Einleitung zu meiner Präsentation über meinen Besuch geschrieben: "Vor kurzem habe ich die neue Rubrik 'Gäste von CooKiBooKi' gestartet. Es freut mich, dass sie mit Interesse aufgenommen wurde und es positive Meinungen darüber gab. Heute habe ich die Ehre und das Vergnügen, Ihnen meinen zweiten Gast - Moni und ihr wundervolles Blog vorzustellen. Ich bin außerordentlich glücklich, dass mir der virtuelle Raum die Gelegenheit geboten hat, Moni zu begegnen. Wir haben seit kurzem Kontakt, aber ich fühlte sie sofort besonders nah, noch als ich zum ersten Mal ihr Blog sah. Beeindruckt hat sie mich nicht nur mit ihrer Kreativität, ihrem Talent, ihren Koch- und Präsentationsfähigkeiten, sondern auch mit der Leidenschaft und Hingabe, mit der sie kreiert. Und für mich persönlich ist das besonders wichtig. Moni "packte" mich auch mit ihrer Frische und ihrer positiven Einstellung, die wahrhaft ansteckend sind. Heute präsentiert Moni eine Erdbeer-Sahne-Rolle, ein Rezept, das sie mit Sicherheit nicht gleichgültig lassen wird. 
Moni, dafür, dass du meine Einladung angenommen hast (das war ein wunderschönes Geburtstagsgeschenk), für alle lieben Geste deinerseits, für das freundschaftliche Verhältnis, dafür, dass du deinen positiven Geist mit mir teilst, möchte ich dir von ganzem Herzen danken!"
Ich habe lange überlegt, was ich bei meinem Besuch vorschlagen sollte, letztendlich beschloss ich, keine zu komplizierten Rezepte zu präsentieren, sondern leichte, vor allem effektvolle und leckere. Ich hoffe, dass es ihnen gefällt.:-))


Erdbeer-Sahne-Rolle

Nicht nur extra für den Besuch bei Levi, sondern weil ich noch mit den letzten Erdbeeren etwas machen wollte, beschloss ich, gerade damit etwas auszudenken. Lange hatte ich keine Rollen mehr gemacht, deshalb entschied ich mich für eine auf den ersten Blick gewöhnliche Rolle, aber doch etwas anders, mit Schokostreifen, Sahne und Erdbeeren. Für die Schokofans nahm ich für die Füllung ausreichend Schokostreusel, ich glaube, die Kombination Erdbeeren +Sahne + Schokolade hat sich schon lange durchgesetzt. Hier ist das Rezept: 



Zutaten:

Für den Biskuitteig:
 
- 5 Eier 
- 150 g Zucker
- 1 Pck. Vanillezucker
- 100 g Mehl
- 50 g Speisestärke
- 1 TL Backpulver
- 6 EL Wasser
- 1 EL gesiebtes Kakaopulver
 
Für die Füllung:

- 600 ml Schlagsahne
- 1 EL Zucker
- 1 Pck. Vanillezucker
- 400 g Erdbeeren
- 2 EL Schokoladenraspel



Zubereitung:



Das Backblech mit Backpapier belegen und den Backofen auf 220 Grad C vorheizen. Eier, Wasser, Zucker sowie Vanille-Zucker  mit dem Handrührgerät   in 5 Minuten schaumig schlagen. Mehl, Stärkemehl und  Backpulver mischen, kurz auf mittlerer Stufe unterrühren. 5 EL des Teiges mit 1 TL Kakao vermengen und beiseite legen.
Den hellen Bisquitteig auf das vorbereitete Backblech streichen, den Kakaoteig in einen Gefrierbeutel geben,  eine 1 cm große Spitze abschneiden und den Kakaoteig  in den hellen Teig spritzen (Formen oder Muster nach Wunsch). Das Backblech in die Mitte des Backofens schieben und 10 Minuten backen (nicht zu lange backen, da die der Bisquitteig beim Aufrollen brüchig wird.). Den Biskuit mit einem Messer an den Seiten lösen, auf die Arbeitsplatte stürzen  und erkalten lassen. Papier vorsichtig abziehen. Mit Hilfe eines Küchentuchs vorsichtig aufrollen und erkalten lassen. Für die Füllung die Sahne in eine Schüssel geben, Zucker und Vanillin-Zucker dazugeben und steif schlagen. Die  Sahne auf die Biskuitplatte geben und mit einer Spachtel überall verteilen. Erdbeeren vierteln und die Erdbeeerstückchen sowie die Schokoraspeln mit einem Löffel verteilen. Bisquit vorsichtig aufrollen. Fertige Rolle auf eine Tortenplatte setzen und kühlen. Danach mit ganzen Erdbeeren und Minzblättchen verzieren.




9 коментара:

  1. Мони, още веднъж хиляди благодарности за приетата покана, старанието, труда, приятелското отношение!
    Адмирации за блестящото представяне! Рулото наистина трябва да се опита:))!

    Сърдечен поздрав и спокойна вечер!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Леви, аз благодаря сърдечно за милата покана и възможността да гостувам в прекрасния ти блог!
    Благодаря ти за милите думи!:-)))
    Сърдечни поздрави и на теб и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Тъкмо си мислех, че е време да приключа с ягодовата си диета, но май ще я удължа :) Много интересен начин за украса на рулото,а мароканския хляб определено също ми грабна вниманието :)

    ОтговорИзтриване
  4. Габи, с теб май сме от една порода.:-))
    Какво да направя, не мога да им устоя на тези плодчета. А шарката ми хрумна просто в момента, нещо като абстрактно изкуство се получи, ама аз си го харесвам така.:-))) Радвам се, че ти е харесало и на теб!
    Утре ще публикувам тук и мароканския хлаб, много е хубав, пухкав, мек, заслужава си да се направи!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, на тази вкуснотия не може да се устои! :)Пандишпан, сметана и ягоди - мммммммм да си оближеш пръстите ! :)
    Поздрави! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти, Миро, получи се изключително вкусно, жалко само, че свърши и жалко, че и на ягодите им свърши сезона.:-)))
    Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Доста се замислих при вида на рулцето как си направила шарките,ама то си имало номер за всичко :))!
    Не съм правило все още руло,а твоето изглежда страхоооотно,сочно и апетитно!
    Само тези пусти шоколадови капки в никой хипермаркет не ги открих къде стоят?Някой ще ми подскаже ли?

    ОтговорИзтриване