Бамята е едногодишно тревисто зеленчуково растение от семейство Слезови. Познато е още от древността. Произхожда от Етиопия и Мала Азия. Младите плодове се използват за ястия, туршии и за сушене, а семената, съдържащи 20 % масло, като сурогат на кафето. От изсушените стебла се правят въжени изделия. Бамята се отглежда в субтропическите и тропическите страни, а в България в ограничени количества - в южните равнинни райони. Най-много се използва в арабската кухня. Бамята е богата на полезни вещества, в това число аскорбинова киселина и други витамини. В семената и се съдържат до 20 процента масло, напомнящо на зехтина. Стеблата на бамята са богати на слузести вещества, съдържат много белтъчини, въглехидрати, органически киселини, витамини и различни минерални соли. Благодарение на високото съдържание на слузести вещества, ястията от бамя са полезни за профилактика и лечение на различни заболявания на стомашно-чрeвния тракт. Забелязано е, че бамята помага при възстановяване на изтощения организъм след тежък физически труд или продължително заболяване. Отварата и ястията от пресни или замразени стръкове бамя се използват и при бронхит и простуда.
Източник: Wikipedia
Продукти:
- 500 г бамя
- 2 средно големи глави лук
- 1-2 скилидки чесън
- 2-3 домата
- 1-2 ч. л. червен пипер
- зехтин
- сол, черен пипер на вкус
- 1 суп. л. брашно
Приготвяне:
Лука и чесъна нарязваме на ситно и задушаваме в зехтина и малко вода до омекване. Почистената бамя заливаме с леко подсолена гореща вода и веднага я отцеждаме. Към омекналия лук добавяме брашното и запържваме до златисто. Малко след това добавяме червения пипер и нарязаните домати. Когато доматите започнат да омекват, сипваме малко топла вода, а след това и бланшираната бамя. Готвим на тих огън, подправяме със сол и пипер на вкус. По желание можем да поръсим със ситно нарязан магданоз.
Die Okra, auch Gemüse-Eibisch, genannt, ist eine Pflanzenart aus der Familie der Malvengewächse.
Sie ist eine aus dem Hochland Ostafrikas, genauer aus Äthiopien, stammende Gemüsepflanze.Die Okra ist eine der ältesten Gemüsepflanzen. Sie wurde schon vor mindestens 3000 Jahren von den Ägyptern an den Ufern des Nils kultiviert, angebaut wird sie aber wohl schon seit 4000 Jahren. Heute ist sie fast auf der ganzen Welt als Gemüsepflanze verbreitet. In die USA gelangte sie beispielsweise im Zusammenhang mit dem Sklavenhandel. Das Wort „Okra“ ist einer westafrikanischen Sprache entlehnt, vermutlich dem Igbo oder dem Akan. Die wichtigsten Anbauländer sind Indien, Pakistan und Nigeria. Als Gemüse werden die kalorienarmen und geschmacklich an grüne Bohnen (Fisolen) erinnernden Schoten der Okra gegessen. Es wird vor allem im arabischen, afrikanischen und asiatischen Raum verwendet, es ist aber auch im Nordosten von Brasilien, den Südstaaten der USA, der Karibik, in der Türkei und in Griechenland sehr beliebt. Sie werden zum Beispiel in einem kreolischen Eintopf, dem Gumbo, verwendet, können aber auch als normales Gemüse gereicht oder roh gegessen werden. Der Geschmack ist neutral, mild bis herb. Die Okra enthält viel Ascorbinsäure und andere Vitamine. Die Stiele enthalten eine schleimige Substanz, die reich an Eiweißen, Kohlenhydraten, organischen Säuren, Vitaminen und verschiedenen Mineralstoffen ist. Deswegen wird Okra bei der Prophylaxe und Behandlung von verschiedenen Erkrankungen des Magen-Darm-Traktes verwendet. Erwiesen worden ist, dass Okra auch bei der Wiederherstellung des ermüdeten Organismus nach schwerer körperlicher Betätgung oder nach langandauernder Erkrankung hilft. Okra-Absud aus frischen oder eingefrorenen Stielen wird Bronchitis oder Erkältung verwendet.
Quelle: Wikipedia
Zutaten:
- 500 g Okra
- 2 mittelgroße Zwiebeln
- 2-3 Knoblauchzehen
- 2-3 Tomaten
- 1-2 TL Paprika
- Olivenöl
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
- 1 EL Mehl
Zubereitung:
Die feingeschnittenen Zwiebeln und den Knoblauch im Olivenöl und etwas Wasser dünsten. Die geputzte Okra mit gesalzenem heißem Wasser übergießen und danach sofort abtropfen lassen. Zu den Zwiebeln das Mehl zugeben und goldbraun dünsten. Kurz danach die kleingeschnittenen Tomaten und den Paprika dazugeben. Wenn die Tomaten fast gar sind, die blanchierte Okra dazugeben. Bei mittlerer Hitze kochen, mit Salz und Pfeffer abschmecken. Nach Wunsch feingehackte Petersilie darüber streuen.
Мони, мама приготвя бамя често!Обожавам яхнийка, обичам и да топвам хлебче в нея мммм... От както съм в София не съм се сещала! Благодаря, че ме подсети!
ОтговорИзтриванеНе знаех, че е и толкова полезна. Благодаря за инфото!
Сърдечни поздрави и прекрасна вечер, мила Мони!
Леви, мила, каква си ми бързанка.:-))) Обичаме бамя, този път нарочно оставих повече сосче, за да има с какво да се топи хлебче. Радвам се, че съм те подсетила, да си направиш непременно. Бях чувала за полезните и свойства, но държах да съм точна при писането, затова се допитах до чичко Гугъл.:-))))
ОтговорИзтриванеНай-сърдечни поздрави и уютна и спокойна вечер, мила Леви!
Ммм, много обичам бамя! Дали може да бъде замръзена или консервирана по някакъв начин тази яхния, че само аз си падам по бамята вкъщи?
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта и полезна информация! И аз не съм знаела, за лечебните свойства на бамята.
Поздрави!
ПС:Сега отивам да търся пълнозърнестата питка,за която писа в блога ми :)
Много обичаме това ястие в къщи. Вкусно и здравословно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и весел и слънчев ден от мен!
ByBy, добре дошла! Вкусен зеленчук е бамята. Мисля, че няма да има проблем да се замрази готовото ястие, след като само ти си хапвш от нея.:-))) Радвам се, че ти е била полезна информацията за нея.
ОтговорИзтриванеПогледни я, тя е в предишния пост.:-))
Жани, здравей, да, много е вкусно, но не много хора го харесват.
ОтговорИзтриванеПрекрасен и усмихнат слънчев ден и от мен!:-)))
Това е една от любимите ми яхнии, Мони!! И съм много щастлива, като видя, че по пазарите са се появили тези малки кокетни бамички :)... Страхотна рецепта!!!
ОтговорИзтриванеИ на нас, Мина ни е любима.:-))
ОтговорИзтриванеТози път случих на съвсем мънички, бяха много сладки, а после така се услаждат и при хапването им.....:-)))
Благодаря сърдечно за милите думи!
Danke! Jetzt weiss auch ich endlich, was Okra ist..
ОтговорИзтриванеDu hast das ja super ausführlich beschrieben, fast schon wie im Geschichtsuntericht. Sehr interessant.
Ich glaube ich habe jedoch noch nie irgendwo eine Orkra gesehen. Oder ich hab es vielleicht nicht bemerkt. Ab jetzt bin ich bestimmt aufmerksamer.
Liebe Grüsse
Susann
Това чудо го правеше само баба ми, като дете толкова им се мръщах и на...двете, че сега ми е чудно как ще реагирам :)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
:-)))) Susann, freut mich, dass ich Dich aufgeklärt habe. *lol* Die Info habe ich aus der Wiki, habe aus drei fremdsprachlichen Artikeln kombiniert.
ОтговорИзтриванеLiebe Grüße
Иве, аз също започнах да си хапвам това чудо, бамята, късно (едно от любимите ястия на половинката:-))) Оказа се, че наистина е много вкусно, опитай все пак, няма страшно.:-))))
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен юлски четвъртък!
Halo Moni,
ОтговорИзтриванеDein Eintopf sieht sehr lecker aus, und schmeckt sicher auch so!
Ich habe noch nie Okras gegessen oder verwendet, wäre ein Versuch wert ;o)). Werde beim nächsten Einkauf danach suchen.
Ganz liebe Grüße
Irène
Hallo Irene, es lohnt sich wirklich, zu versuchen, es ist nicht nur gesund, sondern auch lecker.:-)))
ОтговорИзтриванеGanz liebe Grüße
Мони,как ме уцели в десетката!Обожавам я тази гозбичка!И тенджерата ти е страхотна!Завидях ти веднага и за двете! :))
ОтговорИзтриванеДнес май ще се ходи на пазар,ще погледна и за бамя,няма начин!Благодаря,че напомни,мила!
Поздрави и прекрасен ден!
Радвам се, Еликсирче, че и ти я харесваш тази гозба.:-))) Не всички са и любители. И аз си я харесвам тенджерката, благодаря ти! Има бамя в момента, такива едни мънички, като моята и нормална, по-едра. Благодаря ти за милите думи!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и прекрасен ден и на теб, Еликсирче!