Продукти:
- 200 г бяло брашно
- 200 г пълнозърнесто брашно
- 1 1/2 ч. л. сол
- 1 суп. л. захар
- 1 суп. л. зехтин
- 250 г вода
- 1 пакетче суха мая
- сусам и мак за поръсване
Приготвяне:
В купа смесваме пресятото със солта бяло брашно и пълнозърнестото брашно, добавяме захарта и маята. Омесваме тесто с помощта на водата и зехтина, което не трябва да лепне. Покриваме съда с кърпа и оставяме да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто оформяме по желание. Аз разделих тестото на осем равни части, които оформих на топки и подредих в кръгла тава с диаметър 26 см, застлана с пекарска хартия. Покриваме с прозрачно фолио, което от вътрешната си страна е намазнено. Оставяме още час да втаса. Загряваме фурната на 200 градуса С. Втасалите хлебчета (които междувременно са образували венец) намазваме с четка с вода, след това поръсваме със сусам и мак (аз редувах). Печем 20 минути на тази температура, след това намаляваме на 170 градуса С и печем още 30-40 минути до златисто.
Zutaten:
- 200 g Mehl
- 200 g Weizenvollkornmehl
- 1 1/2 TL Salz
- 1 EL Zucker
- 1 EL Olivenöl
- 250 ml Wasser
- 1 Päckchen Trockenhefe
- Sesam- und Mohnkörner zum Bestreuen
Zubereitung:
In einer Rührschüssel das Mehl mit dem Salz sieben und beides mit dem Vollkornmehl vermengen. Zucker und Trockenhefe zugeben. Mit dem lauwarmen Wasser und dem Olivenöl einen Teig solange kneten, bis er geschmeidig ist. Die Schüssel mit einem Küchentuch bedecken und den Teig solange ruhen lassen, bis er sich verdoppelt hat. Den aufgegangenen Teig nach Wunsch formen. Ich habe ihn in 8 gleich große Stücke geteilt, sie danach zu Kugeln geformt und in einer 26er mit Backpapier belegten Springform nebeneinander gesetzt. Mit leicht geölter Frischhaltefolie abdecken und an einem warmen Ort ca. eine weitere Stunde ruhen lassen, bis der Teig nochmals aufgegangen ist. Den Ofen auf 200 ° C vorheizen. Die aufgegangenen Brötchen (die inzwischen einen Kranz gebildet haben) mit Wasser einpinseln und abwechselnd mit Sesam- und Mohn-Samen bestreuen. 20 Minuten bei dieser Temperatur backen, danach auf 170 ° C herunterstellen und weitere 30-40 Minuten goldbraun backen.
Хей Мони, наминах да прочета отново за малиновите целувки, а ти ме посрещна с този чудесен венец! Прекрасен е Мони, сигурна съм че е и много ароматен и вкусен!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави,мила Мони
Мони, царица си на хляба :))))
ОтговорИзтриванеСтрашно апетитно изглежда!
Поздрави и спокойна вечер!
Привет, Леви, изненадах ли те?:-)))) Да, стана много ароматен. Благодаря ти за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеУютна и спокойна вечер и на теб, мила Леви!
Дани, толкова си мила!:-))))) Сърдечно ти благодаря!
ОтговорИзтриванеХубава, спокойна и прохладна вечер!
Мони, прекрасен венец си направила! :)
ОтговорИзтриванеПухкав и вкусен (за второто нямам никакво съмнение)! ;)
Изглежда превъзходно! :)
Поздрави и спокойна вечер!
Миро
Миро, благодаря ти сърдечно за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеНаистина стана пухкав венеца!
Поздрави и на теб и спокойна вечер!
Е как да не си чупнеш парченце от този дъхав венец!Чуден е станал,Мони!
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ!
Благодаря ти, Еликсирче!
ОтговорИзтриванеСпокойна нощ и хубаво утре!
Es hat Dir sehr gut gelungen.Schade dass Man nicht eine Schnitte zumindest von hier wegrauben kann;)
ОтговорИзтриванеGuten Morgen liebe Moni,
ОтговорИзтриванеda würde ich mir auch gerne ein Scheibchen davon abschneiden. Wunderschön sieht Dein Brotkranz aus
liebe Grüße sendet Dir die Gaby
Dzoli, willkommen auf meinem Blog! Vielen Dank für die lieben Worte! Es freut mich, dass mein Brot Dir so gefällt.:-)))
ОтговорИзтриванеEinen schönen Tag noch!
Liebe Grüße
Guten Morgen, Gaby!
ОтговорИзтриванеGerne würde ich Dir mehr als nur ein Stückchen vom Brot abgeben.:-)))) Vielen Dank für Deine lieben Worte!
Einen schönen Tag noch!
Liebe Grüße!
Няма нищо по-вкусно и здравословно от домашно приготвеният хляб. Много хубаво ти се е получил мила. Аз от няколко години меся в къщи хляб, бял, черен, с мая, с квас, за разнообразие и е много по-издържлив от който и да е купешки.
ОтговорИзтриванеВесел и слънчев ден!
Жани, от сърце ти благодаря за милите думи! Няма нищо по-хубаво от домашния хляб: къщата ухае, докато го печеш, по-вкусен ти е, защото ти си го приготвил и не на последно място, знаеш, какво има в него.:-)))) Вярно е и това, че е по-издръжлив от купешкия.
ОтговорИзтриванеУсмихнат, весел, уютен и слънчев ден, мила Жани!
Wow, Moni,
ОтговорИзтриванеDein Brot sieht aus wie in der wie aus der Bäckertheke!! Ich könnte zum Frühstück gut so ein St¨ck vertragen, aber bei der Entfernung, bleibt mir keine Wahl als mein Toastbrot.... "snief"
Ganz liebe Grüße
Irène
Ps: Jetzt husche ich zur Gaby, um Ihre, Deine Baiser zu bewundern ;o))
Huhu Irene, freut mich, dass es Dir gefällt. Es soll doch nicht nur dem Gaumen, sondern auch den Augen gefallen.:-)))) Gerne würde ich Dir davon geben.
ОтговорИзтриванеDie Gaby hat sie wirklich sehr gut nachgemacht, die Baiser.
Einen schönen Tag wünsch ich Dir!
Ganz liebe Grüße
Това предложение е само за майка ми, тя много обича пълнозърнест хляб! Ще си я запиша, много хубава рецепта!
ОтговорИзтриванеХубав ден, Мони! Дано да е и слънчев, защото при нас се вихри ужасна буря :((
Мони, чудесен е хлебният ти венец
ОтговорИзтриванеи аз предпочитам пълнозърнесто брашно.
Хубаво втасал и изпечен - много е апетитно...
Поздрави, Диана
Мони, ех , че хубава питка!Досега съм правила питки само с бяло брашно, май е време да пробвам и с пълнозърнесто;).
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Марийче, много вкусен става хляба с пълнозърнесто брашно. От време на време правя с него, хем е и по.здравословно!:-)))
ОтговорИзтриванеПри нас е слънчев и ужасно горещ и задушен. Дано да се оправи бързо и при вас!
Дианка, благодаря ти, да, втаса хубаво и се изпече добре, стана много вкусен, защото попаднах на хубаво брашно.:-))))
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!
Аелис, благодаря ти! Опитай непременно, ти си ненадминат майстор И в тестените неща, бъди сигурна, че няма да съжаляваш!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Мони, венецът е фантастичен - красив, вкусен и полезен с пълнозърнестото брашно! Поздрави най-сърдечни!
ОтговорИзтриванеEви, благодаря ти за милите думи!
ОтговорИзтриванеНай-сърдечни подрави и на теб!
Прекрасна вечер и хубаво, слънчево утре!
Lovely food and blog! Compliments!
ОтговорИзтриванеThank you for following and see you soon! Nina :)
Thank you for the nice words, Nina!:-)))
ОтговорИзтриванеHope to see you soon!
amazing recpe with eye catchy cliks..
ОтговорИзтриванеfirst time here...love yur space..
very interesting recipes..with excellent presentation..
Am your happy follower now..:)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite
Welcome, Jay!
ОтговорИзтриванеThank you for the nice words. I am glade that you like my blog. I will look at yours with pleasure.:)
Страхотен венец, даже и диетичен! Браво!
ОтговорИзтриванеТраяна, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеДа, здравословно хлебче се получи, от което ни най-малко не пострада вкуса му!:-)))
Много вкусен изглежда венецът ти, Мони - и невероятно красив!! Представям си колко е ароматен :)
ОтговорИзтриванеМина, сърдечно благодаря за милите думи!:-)))
ОтговорИзтриванеДобре се получи и вкъщи си го хапнаха с кеф.