понеделник, 11 юли 2011 г.

Венец от пълнозърнесто брашно / Kranz aus Weizenvollkornmehl




Продукти:

- 200 г бяло брашно
- 200 г пълнозърнесто брашно
- 1 1/2 ч. л. сол
- 1 суп. л. захар
- 1 суп. л. зехтин
- 250 г вода
- 1 пакетче суха мая
- сусам и мак за поръсване 

 



Приготвяне:

В купа смесваме пресятото със солта бяло брашно и пълнозърнестото брашно, добавяме захарта и маята. Омесваме тесто с помощта на водата и зехтина, което не трябва да лепне. Покриваме съда с кърпа и оставяме да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто оформяме по желание. Аз разделих тестото на осем равни части, които оформих на топки и подредих в кръгла тава с диаметър 26 см, застлана с пекарска хартия. Покриваме с прозрачно фолио, което от вътрешната си страна е намазнено. Оставяме още час да втаса. Загряваме фурната на 200 градуса С. Втасалите хлебчета (които междувременно са образували венец) намазваме с четка с вода, след това поръсваме със сусам и мак (аз редувах). Печем 20 минути на тази температура, след това намаляваме на 170 градуса С и печем още 30-40 минути до златисто.




Zutaten:

- 200 g Mehl
- 200 g Weizenvollkornmehl
- 1 1/2 TL Salz
- 1 EL Zucker
- 1 EL Olivenöl
- 250 ml Wasser
- 1 Päckchen Trockenhefe
- Sesam- und Mohnkörner zum Bestreuen



Zubereitung:


 
In einer Rührschüssel das Mehl mit dem Salz sieben und beides mit dem Vollkornmehl vermengen. Zucker und Trockenhefe zugeben. Mit dem lauwarmen Wasser und dem Olivenöl einen Teig solange kneten, bis er geschmeidig ist. Die Schüssel mit einem Küchentuch bedecken und den Teig solange ruhen lassen, bis er sich verdoppelt hat. Den aufgegangenen Teig nach Wunsch formen. Ich habe ihn in 8 gleich große Stücke geteilt, sie danach zu Kugeln geformt und in einer 26er mit Backpapier belegten Springform nebeneinander gesetzt.  Mit leicht geölter Frischhaltefolie abdecken und an einem warmen Ort ca. eine weitere  Stunde ruhen lassen, bis der Teig nochmals aufgegangen ist. Den Ofen auf 200 ° C  vorheizen. Die aufgegangenen Brötchen (die inzwischen einen Kranz gebildet haben) mit Wasser einpinseln und abwechselnd mit Sesam- und Mohn-Samen bestreuen.  20 Minuten bei dieser Temperatur backen, danach auf 170 ° C  herunterstellen und weitere 30-40  Minuten goldbraun backen.










32 коментара:

  1. Хей Мони, наминах да прочета отново за малиновите целувки, а ти ме посрещна с този чудесен венец! Прекрасен е Мони, сигурна съм че е и много ароматен и вкусен!

    Сърдечни поздрави,мила Мони

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, царица си на хляба :))))
    Страшно апетитно изглежда!
    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет, Леви, изненадах ли те?:-)))) Да, стана много ароматен. Благодаря ти за хубавите думи!
    Уютна и спокойна вечер и на теб, мила Леви!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, толкова си мила!:-))))) Сърдечно ти благодаря!
    Хубава, спокойна и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, прекрасен венец си направила! :)
    Пухкав и вкусен (за второто нямам никакво съмнение)! ;)
    Изглежда превъзходно! :)
    Поздрави и спокойна вечер!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  6. Миро, благодаря ти сърдечно за хубавите думи!
    Наистина стана пухкав венеца!
    Поздрави и на теб и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Е как да не си чупнеш парченце от този дъхав венец!Чуден е станал,Мони!

    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, Еликсирче!
    Спокойна нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  9. Es hat Dir sehr gut gelungen.Schade dass Man nicht eine Schnitte zumindest von hier wegrauben kann;)

    ОтговорИзтриване
  10. Guten Morgen liebe Moni,

    da würde ich mir auch gerne ein Scheibchen davon abschneiden. Wunderschön sieht Dein Brotkranz aus

    liebe Grüße sendet Dir die Gaby

    ОтговорИзтриване
  11. Dzoli, willkommen auf meinem Blog! Vielen Dank für die lieben Worte! Es freut mich, dass mein Brot Dir so gefällt.:-)))
    Einen schönen Tag noch!
    Liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  12. Guten Morgen, Gaby!
    Gerne würde ich Dir mehr als nur ein Stückchen vom Brot abgeben.:-)))) Vielen Dank für Deine lieben Worte!
    Einen schönen Tag noch!
    Liebe Grüße!

    ОтговорИзтриване
  13. Няма нищо по-вкусно и здравословно от домашно приготвеният хляб. Много хубаво ти се е получил мила. Аз от няколко години меся в къщи хляб, бял, черен, с мая, с квас, за разнообразие и е много по-издържлив от който и да е купешки.
    Весел и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Жани, от сърце ти благодаря за милите думи! Няма нищо по-хубаво от домашния хляб: къщата ухае, докато го печеш, по-вкусен ти е, защото ти си го приготвил и не на последно място, знаеш, какво има в него.:-)))) Вярно е и това, че е по-издръжлив от купешкия.
    Усмихнат, весел, уютен и слънчев ден, мила Жани!

    ОтговорИзтриване
  15. Wow, Moni,
    Dein Brot sieht aus wie in der wie aus der Bäckertheke!! Ich könnte zum Frühstück gut so ein St¨ck vertragen, aber bei der Entfernung, bleibt mir keine Wahl als mein Toastbrot.... "snief"
    Ganz liebe Grüße
    Irène
    Ps: Jetzt husche ich zur Gaby, um Ihre, Deine Baiser zu bewundern ;o))

    ОтговорИзтриване
  16. Huhu Irene, freut mich, dass es Dir gefällt. Es soll doch nicht nur dem Gaumen, sondern auch den Augen gefallen.:-)))) Gerne würde ich Dir davon geben.
    Die Gaby hat sie wirklich sehr gut nachgemacht, die Baiser.
    Einen schönen Tag wünsch ich Dir!
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  17. Това предложение е само за майка ми, тя много обича пълнозърнест хляб! Ще си я запиша, много хубава рецепта!
    Хубав ден, Мони! Дано да е и слънчев, защото при нас се вихри ужасна буря :((

    ОтговорИзтриване
  18. Мони, чудесен е хлебният ти венец
    и аз предпочитам пълнозърнесто брашно.
    Хубаво втасал и изпечен - много е апетитно...
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Мони, ех , че хубава питка!Досега съм правила питки само с бяло брашно, май е време да пробвам и с пълнозърнесто;).

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Марийче, много вкусен става хляба с пълнозърнесто брашно. От време на време правя с него, хем е и по.здравословно!:-)))
    При нас е слънчев и ужасно горещ и задушен. Дано да се оправи бързо и при вас!

    ОтговорИзтриване
  21. Дианка, благодаря ти, да, втаса хубаво и се изпече добре, стана много вкусен, защото попаднах на хубаво брашно.:-))))
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  22. Аелис, благодаря ти! Опитай непременно, ти си ненадминат майстор И в тестените неща, бъди сигурна, че няма да съжаляваш!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Мони, венецът е фантастичен - красив, вкусен и полезен с пълнозърнестото брашно! Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  24. Eви, благодаря ти за милите думи!
    Най-сърдечни подрави и на теб!
    Прекрасна вечер и хубаво, слънчево утре!

    ОтговорИзтриване
  25. Lovely food and blog! Compliments!
    Thank you for following and see you soon! Nina :)

    ОтговорИзтриване
  26. Thank you for the nice words, Nina!:-)))
    Hope to see you soon!

    ОтговорИзтриване
  27. amazing recpe with eye catchy cliks..
    first time here...love yur space..
    very interesting recipes..with excellent presentation..
    Am your happy follower now..:)
    do stop by mine sometime..
    Tasty Appetite

    ОтговорИзтриване
  28. Welcome, Jay!
    Thank you for the nice words. I am glade that you like my blog. I will look at yours with pleasure.:)

    ОтговорИзтриване
  29. Страхотен венец, даже и диетичен! Браво!

    ОтговорИзтриване
  30. Траяна, благодаря ти!
    Да, здравословно хлебче се получи, от което ни най-малко не пострада вкуса му!:-)))

    ОтговорИзтриване
  31. Много вкусен изглежда венецът ти, Мони - и невероятно красив!! Представям си колко е ароматен :)

    ОтговорИзтриване
  32. Мина, сърдечно благодаря за милите думи!:-)))
    Добре се получи и вкъщи си го хапнаха с кеф.

    ОтговорИзтриване