понеделник, 1 август 2011 г.

Селски хляб / Bauernbrot


Вкъщи обичаме да ядем домашен хляб. Най-често го правя по вече изпитани от мен рецепти, но понякога, ако разполагам с малко повече време,  с удоволствие  експериментирам. Опитваме  се да хапваме пълнозърнест хляб, в този има участие на пълнозърнесто брашно, но има и бяло. Резултатът ни хареса, затова предлагам рецептата на вниманието ви.


Продукти:



За закваската:


- 1 суп. л. суха мая
- 250 мл хладка вода
- 150 г бяло брашно
- 1/2 суп. л. захар


За основното тесто:


- 350 г пълнозърнесто брашно
- 500 г бяло брашно
- 3 ч. л. сол
- 50 г меко масло
- 475 мл хладко прясно мляко



Приготвяне:


В купичка изсипваме съставките на закваската и разбъркваме добре с вилица. Покриваме и оставяме за 2-3 часа да шупва. В голяма дълбока купа смесваме пресятите пълнозърнесто и бяло брашно, добавяме солта, мекото масло  и разбъркваме, докато се хомогенизира масата. Хладкото прясно мляко добавяме към шупналата закваска, разбъркваме внимателно и започваме да добавяме на части към брашнената смес. Започваме да месим до получаването на гладко и еластично тесто. Ако е необходимо, може да добавим малко вода.  Готовото тесто оформяме на топка и прехвърляме в друга купа, покриваме със стреч-фолио, докато удвои обема си. След втасването премесваме още веднъж за кратко време и оставяме за още 1 1/2 часа да втасва.  От готовото тесто отделяме една трета, оформяме двете части като топки, по-малката закрепваме върху по-голямата, центъра пробиваме с дръжката на дървена лъжица, за да закрепим по-добре и да фиксираме двете половини. По желание може да резнем малко двете топки с ножа, за да се получат фигурки при изпичането. Загряваме фурната на 200 градуса С. Формата за печене постиламе с хартия за печене, поръсваме с малко брашно, поставяме хляба, поръсваме и него с малко брашно и печем за около 45-50 минути.




Wir essen gern hausgemachtes Brot. Am häufigsten backe ich es nach bereits erprobten Rezepten, aber manchmal, wenn ich etwas mehr Zeit habe, experimentiere ich gern. Wir versuchen, uns gesund zu ernähren, deshalb gibt es in diesem Brot Weizenvollkornmehl. Das Ergebnis hat uns allen gut geschmeckt, also stelle ich euch das Rezept vor:

Zutaten:

Für den Sauerteig:

- 1 EL Trockenhefe
- 250 ml  lauwarmes Wasser
- 150 g Weizenmehl
- 1/2 EL Zucker


Für den Hauptteig:

- 350 g Weizenvollkornmehl
- 500 g Weizenmehl
- 3 TL Salz
- 50 g weiche Butter
- 475 ml lauwarme Milch




Zubereitung:


In einer kleinen Schüssel alle Zutaten des Sauerteigs geben und mit einer Gabel verrühen. Zugedeckt etwa 2-3 Stunden ruhen lassen.
In einer großen Schüssel das gesiebte Weizenvollkornmehl, das Weißmehl sowie das Salz geben, dann die weiche Butter zufügen und alles gut verrühren. Die lauwarme Milch dem Sauerteig zugeben, behutsam umrühren und nach und nach dem Mehl hinzufügen. So lange kneten, bis ein geschmeidiger und elastischer Teig entsteht. Falls es notwendig ist, etwas Wasser dazugeben. Den fertigen Teig in eine saubere Schüssel geben, mit Klarsichtfolie bedecken und gehen lassen, bis sich der Teig  verdoppelt hat. Danach noch einmal kurz durchkneten und weitere 1 1/2 Stunden gehen lassen. Aus dem fertigen Teil ein Drittel zur Seite stellen, aus den zwei Teilen Kugeln formen, sie aufeinander legen. Die beiden Kugeln mit einem Holzlöffel in der Mitte fixieren, nach Wunsch mit dem Messer den Teig einritzen. Den Backofen auf 200 Grad vorheizen. Die Backform mit Backpapier auslegen, mit Mehl bestäuben und das Brot darauf legen. Etwa  45-50 Minuten backen.

32 коментара:

  1. Мони, царица си ти на хлебчетата! Изглежда вкусен, ароматен и с хрупкава коричка! Чуден е този селски хляб!

    БРАВО!
    Прегръдки, мила Мони!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, прекрасен хляб се е получил :)
    Прегръдки и усмихнат, летен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. мони,прекрасен хляб!Сладкото неможе да ме изкуши,така както един домашен хляб!Взимам си филийката с лютеничка и рецептата!Хубав ден Мони:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох тази филийка с лютеничка как добре би ми дошла за закуска! Мони чудесен хляб! Няма по-хубаво от домашно приготвен хляб. Хубав ден и много слънчево настроение :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чуден, и с тази лютеничка...Ние от години в къщи ядем домашен хляб, но аз го действам мързеливата-с машина, но пък екпериментирам с различни вкусове.Ще пробвам и с твоята рецепта..
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Домашно приготвения хляб е на почит у дома.Много интересно изпълнение, ииии с лютеница :)!

    ОтговорИзтриване
  7. Мони, много добре изглежда този хляб и тази филийка с лютеница - цял ден ще си мисля за нея! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ich backe Brot jeden Tag aber meistens wenn Ich es finden kann vom Spelt(wildes Mehl)
    Dein Baurnbrot sieh auch sehr gut aus;)

    ОтговорИзтриване
  9. Huhu Moni,
    Dein Brot sieht zum reinbeißen aus!!
    L G
    Irène

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен хляб Мони , и с тази филийка с лютеничка ...мммм...вкусно :)
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. Me gusta mucho el pan rústico, siempre que vamos de turismo rural lo compramos para desayunar con un poquito de aceite y tomatito natural, no me atrevo mucho a hacerlo en casa, la única vez que hice pan no me salió muy bien.
    Pero seguiré intentándolo, a ver si llega el invierno y me animo mas, con tal de no encender el horno.
    El tuyo precioso, muy bonita la forma y muy apetecible.
    Besines
    Nieves

    ОтговорИзтриване
  12. Moни, и у дома сме големи почитатели на домашния хляб :) твоят е прекрасен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Може ли и за мен една филийка:)?
    С тази хрупкава коричка хлебчето е трепач,Мони!

    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  14. Que rico tiene una pinta estupenda, queda algo para mi???

    Muchas gracias por quedarte como seguidora, con tu permiso me quedo por aquí, encantada de conocerte y un saludo desde España.

    Un abrazo amiguita y que tengas una linda semana.

    ОтговорИзтриване
  15. Леви, най-сърдечно благодаря за топлите и мили думи за мен и хлебчето! Наистина се получи ароматен и хрупкав!
    Прегръдки и слънчев и усмихнат ден ти желая, мила Леви!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, благодаря ти!
    Прегръдки и усмихнат и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Кате, радвам се, че ти е харесал!
    Заповядай, вземи си избраната филийка и естествено рецептата, щом ти допада!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Габи, права си, от домашния хляб по-хубаво няма!
    Слънчево настроение и на теб!:-))

    ОтговорИзтриване
  19. Марийче, тя машинката много разглезва, ама си е доста лесно, не губим толкова време. :-))
    Друго си е да си го направиш от начало до край съвсем сам. Ще се радвам да споделиш, ако го направиш!
    Позитивен и усмихнат ден ти желая от сърце!:-))

    ОтговорИзтриване
  20. Мариянче, у дома също е на почит домашно приготвения хляб.:-) Благодаря за хубавите думи!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Танче, благодаря ти, добре се получи хлебчето.:-) Заповядай, почерпи се!
    Хубав и усмихнат ден!:.))

    ОтговорИзтриване
  22. Willkommen das.Sternenkind!
    Vielen Dank fuer die lieben Worte!
    LG

    ОтговорИзтриване
  23. Hallo, ich kenne Spelt. Habe bis jetzt aber noch nichts daraus gebacken. Vielen Dank fuer die lieben Worte!:-))
    LG

    ОтговорИзтриване
  24. Huhu Irene!
    Danke Dir, es ist tatsaechlich sehr lecker und knusprig geworden. Nimm Dir ruhig vom Brot, es ist genug da.:-)))
    Ganz liebe Gruesse

    ОтговорИзтриване
  25. Сабинка, благодаря ти, вкусничък стана!
    Слънчеви поздрави и на теб!:-))

    ОтговорИзтриване
  26. La cajita de nieveselena, gracias por las palabras bonitas. Es fácil de hacer este pan, se mezcla los productos que necesitan receta médica o tire de ella en la máquina. Trate de no necesariamente todos, pan hecho en casa es algo muy delicioso.
    Un hermoso día y saludos!

    ОтговорИзтриване
  27. Еос, благодаря ти от сърце,друго си е да си хапнеш домашно хлебче!:-!!
    Усмихнат и позитивен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  28. Еликсирче, за тебе винаги има, заповядай, хапни си!:-))
    Наистина се получи вкусно, а коричката му стана много хрупкава!
    Слънчев и усмихнат ден на теб, Еликсирче!:-)

    ОтговорИзтриване
  29. Bienvenido las recetas de mar, gracias por las palabras bonitas. Por supuesto, esto es para usted que el pan. Estaré encantado de visitar mi blog y me encanta ver sus recetas. :-)
    Un hermoso día y saludos

    ОтговорИзтриване
  30. Huhu,
    danke für´s Verfolgen :-)

    Du hast echt einen hübschen Blog mit tollen Rezepten.

    Danke, dass du dir die Mühe machst und Alles nochmal auf Deutsch dabeischreibst - das ist sehr hilfreich :D

    Mach weiter so!

    Liebe Grüße
    Alex

    ОтговорИзтриване
  31. Мони, прекрасен хляб!И каква чудна коричка само....!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване