Вкъщи обичаме да ядем домашен хляб. Най-често го правя по вече изпитани от мен рецепти, но понякога, ако разполагам с малко повече време, с удоволствие експериментирам. Опитваме се да хапваме пълнозърнест хляб, в този има участие на пълнозърнесто брашно, но има и бяло. Резултатът ни хареса, затова предлагам рецептата на вниманието ви.
За закваската:
- 1 суп. л. суха мая
- 250 мл хладка вода
- 150 г бяло брашно
- 1/2 суп. л. захар
За основното тесто:
- 350 г пълнозърнесто брашно
- 500 г бяло брашно
- 3 ч. л. сол
- 50 г меко масло
- 475 мл хладко прясно мляко
Приготвяне:
В купичка изсипваме съставките на закваската и разбъркваме добре с вилица. Покриваме и оставяме за 2-3 часа да шупва. В голяма дълбока купа смесваме пресятите пълнозърнесто и бяло брашно, добавяме солта, мекото масло и разбъркваме, докато се хомогенизира масата. Хладкото прясно мляко добавяме към шупналата закваска, разбъркваме внимателно и започваме да добавяме на части към брашнената смес. Започваме да месим до получаването на гладко и еластично тесто. Ако е необходимо, може да добавим малко вода. Готовото тесто оформяме на топка и прехвърляме в друга купа, покриваме със стреч-фолио, докато удвои обема си. След втасването премесваме още веднъж за кратко време и оставяме за още 1 1/2 часа да втасва. От готовото тесто отделяме една трета, оформяме двете части като топки, по-малката закрепваме върху по-голямата, центъра пробиваме с дръжката на дървена лъжица, за да закрепим по-добре и да фиксираме двете половини. По желание може да резнем малко двете топки с ножа, за да се получат фигурки при изпичането. Загряваме фурната на 200 градуса С. Формата за печене постиламе с хартия за печене, поръсваме с малко брашно, поставяме хляба, поръсваме и него с малко брашно и печем за около 45-50 минути.
Wir essen gern hausgemachtes Brot. Am häufigsten backe ich es nach bereits erprobten Rezepten, aber manchmal, wenn ich etwas mehr Zeit habe, experimentiere ich gern. Wir versuchen, uns gesund zu ernähren, deshalb gibt es in diesem Brot Weizenvollkornmehl. Das Ergebnis hat uns allen gut geschmeckt, also stelle ich euch das Rezept vor:
Zutaten:
Für den Sauerteig:
- 1 EL Trockenhefe
- 250 ml lauwarmes Wasser
- 150 g Weizenmehl
- 1/2 EL Zucker
Für den Hauptteig:
- 350 g Weizenvollkornmehl
- 500 g Weizenmehl
- 3 TL Salz
- 50 g weiche Butter
- 475 ml lauwarme Milch
Zubereitung:
In einer kleinen Schüssel alle Zutaten des Sauerteigs geben und mit einer Gabel verrühen. Zugedeckt etwa 2-3 Stunden ruhen lassen.
In einer großen Schüssel das gesiebte Weizenvollkornmehl, das Weißmehl sowie das Salz geben, dann die weiche Butter zufügen und alles gut verrühren. Die lauwarme Milch dem Sauerteig zugeben, behutsam umrühren und nach und nach dem Mehl hinzufügen. So lange kneten, bis ein geschmeidiger und elastischer Teig entsteht. Falls es notwendig ist, etwas Wasser dazugeben. Den fertigen Teig in eine saubere Schüssel geben, mit Klarsichtfolie bedecken und gehen lassen, bis sich der Teig verdoppelt hat. Danach noch einmal kurz durchkneten und weitere 1 1/2 Stunden gehen lassen. Aus dem fertigen Teil ein Drittel zur Seite stellen, aus den zwei Teilen Kugeln formen, sie aufeinander legen. Die beiden Kugeln mit einem Holzlöffel in der Mitte fixieren, nach Wunsch mit dem Messer den Teig einritzen. Den Backofen auf 200 Grad vorheizen. Die Backform mit Backpapier auslegen, mit Mehl bestäuben und das Brot darauf legen. Etwa 45-50 Minuten backen.
Мони, царица си ти на хлебчетата! Изглежда вкусен, ароматен и с хрупкава коричка! Чуден е този селски хляб!
ОтговорИзтриванеБРАВО!
Прегръдки, мила Мони!!!!!!!
Мони, прекрасен хляб се е получил :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат, летен ден!
мони,прекрасен хляб!Сладкото неможе да ме изкуши,така както един домашен хляб!Взимам си филийката с лютеничка и рецептата!Хубав ден Мони:)
ОтговорИзтриванеОх тази филийка с лютеничка как добре би ми дошла за закуска! Мони чудесен хляб! Няма по-хубаво от домашно приготвен хляб. Хубав ден и много слънчево настроение :)
ОтговорИзтриванеЧуден, и с тази лютеничка...Ние от години в къщи ядем домашен хляб, но аз го действам мързеливата-с машина, но пък екпериментирам с различни вкусове.Ще пробвам и с твоята рецепта..
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Домашно приготвения хляб е на почит у дома.Много интересно изпълнение, ииии с лютеница :)!
ОтговорИзтриванеМони, много добре изглежда този хляб и тази филийка с лютеница - цял ден ще си мисля за нея! Поздрави!
ОтговорИзтриванеtoll! :)
ОтговорИзтриванеIch backe Brot jeden Tag aber meistens wenn Ich es finden kann vom Spelt(wildes Mehl)
ОтговорИзтриванеDein Baurnbrot sieh auch sehr gut aus;)
Huhu Moni,
ОтговорИзтриванеDein Brot sieht zum reinbeißen aus!!
L G
Irène
Чудесен хляб Мони , и с тази филийка с лютеничка ...мммм...вкусно :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави !
Me gusta mucho el pan rústico, siempre que vamos de turismo rural lo compramos para desayunar con un poquito de aceite y tomatito natural, no me atrevo mucho a hacerlo en casa, la única vez que hice pan no me salió muy bien.
ОтговорИзтриванеPero seguiré intentándolo, a ver si llega el invierno y me animo mas, con tal de no encender el horno.
El tuyo precioso, muy bonita la forma y muy apetecible.
Besines
Nieves
Moни, и у дома сме големи почитатели на домашния хляб :) твоят е прекрасен.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Може ли и за мен една филийка:)?
ОтговорИзтриванеС тази хрупкава коричка хлебчето е трепач,Мони!
Спокойна нощ!
Que rico tiene una pinta estupenda, queda algo para mi???
ОтговорИзтриванеMuchas gracias por quedarte como seguidora, con tu permiso me quedo por aquí, encantada de conocerte y un saludo desde España.
Un abrazo amiguita y que tengas una linda semana.
Леви, най-сърдечно благодаря за топлите и мили думи за мен и хлебчето! Наистина се получи ароматен и хрупкав!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и слънчев и усмихнат ден ти желая, мила Леви!
Дани, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат и слънчев ден!
Кате, радвам се, че ти е харесал!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, вземи си избраната филийка и естествено рецептата, щом ти допада!
Усмихнат ден!
Габи, права си, от домашния хляб по-хубаво няма!
ОтговорИзтриванеСлънчево настроение и на теб!:-))
Марийче, тя машинката много разглезва, ама си е доста лесно, не губим толкова време. :-))
ОтговорИзтриванеДруго си е да си го направиш от начало до край съвсем сам. Ще се радвам да споделиш, ако го направиш!
Позитивен и усмихнат ден ти желая от сърце!:-))
Мариянче, у дома също е на почит домашно приготвения хляб.:-) Благодаря за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден!
Танче, благодаря ти, добре се получи хлебчето.:-) Заповядай, почерпи се!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!:.))
Willkommen das.Sternenkind!
ОтговорИзтриванеVielen Dank fuer die lieben Worte!
LG
Hallo, ich kenne Spelt. Habe bis jetzt aber noch nichts daraus gebacken. Vielen Dank fuer die lieben Worte!:-))
ОтговорИзтриванеLG
Huhu Irene!
ОтговорИзтриванеDanke Dir, es ist tatsaechlich sehr lecker und knusprig geworden. Nimm Dir ruhig vom Brot, es ist genug da.:-)))
Ganz liebe Gruesse
Сабинка, благодаря ти, вкусничък стана!
ОтговорИзтриванеСлънчеви поздрави и на теб!:-))
La cajita de nieveselena, gracias por las palabras bonitas. Es fácil de hacer este pan, se mezcla los productos que necesitan receta médica o tire de ella en la máquina. Trate de no necesariamente todos, pan hecho en casa es algo muy delicioso.
ОтговорИзтриванеUn hermoso día y saludos!
Еос, благодаря ти от сърце,друго си е да си хапнеш домашно хлебче!:-!!
ОтговорИзтриванеУсмихнат и позитивен ден ти желая!
Еликсирче, за тебе винаги има, заповядай, хапни си!:-))
ОтговорИзтриванеНаистина се получи вкусно, а коричката му стана много хрупкава!
Слънчев и усмихнат ден на теб, Еликсирче!:-)
Bienvenido las recetas de mar, gracias por las palabras bonitas. Por supuesto, esto es para usted que el pan. Estaré encantado de visitar mi blog y me encanta ver sus recetas. :-)
ОтговорИзтриванеUn hermoso día y saludos
Huhu,
ОтговорИзтриванеdanke für´s Verfolgen :-)
Du hast echt einen hübschen Blog mit tollen Rezepten.
Danke, dass du dir die Mühe machst und Alles nochmal auf Deutsch dabeischreibst - das ist sehr hilfreich :D
Mach weiter so!
Liebe Grüße
Alex
Мони, прекрасен хляб!И каква чудна коричка само....!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!