Нали не си помислихте, че ще отмина просто ей-така сините сливи, които в момента вече властват осезаемо по пазарите ни? :-)) Обичам да ги използвам при готвене. Те са от плодовете, които придават чудесен вкус не само на сладкишите и десертите, но и на основни ястия, които благодарение на тях стават с много изискан вкус.
Обичам да правя сладкиши със сини сливи, защото освен изключително ароматни и вкусни, те стават и много красиви, харесва ми контраста между светлото тесто и цвета, който придобиват сливите след изпичане. От дългогодишния ми опит в кухнята установих, че сините сливи се съчетават изключително успешно с аромата на канелата. Днешното ми сладко предложение е свежо, ароматно, изключително сочно, заради голямото количество плодове и не на последно място, идеално допълнение към кафето, което ще изпия по-късно с няколко приятелки.:-)))
Продукти:
- 800 г сини сливи
- 150 г меко масло
- 135 г захар
- 4 яйца
- 250 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 суп. л. мед
- 2 ч. л. канела
- 1 опаковка сирене "Филаделфия"
Приготвяне:
Измитите и почистени от костилките сини сливи нарязваме на четвъртинки. Разбиваме с миксер мекото масло и захарта до получаването на пяна. Добавяме две яйца, като след всяко разбъркваме внимателно. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме сухата смес на два пъти към маслено-яйчната смес. Намасляваме кръгла форма с откопчаващ се борд (с диаметър 24 см). Изсипваме половината от тестото и го заглаждаме добре с шпатула. Отгоре нареждаме половината от приготвените сини сливи (аз ги подредих в кръг). Следва останалата част от тестото и отново другата половина от сините сливи. В купичка разбъркваме другите две яйца с меда, добавяме канелата и сиренето "Филаделфия", докато се хомогенизира сместа. Изливаме върху подредения сладкиш. Печем около 60 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.
Надявам се да ви се услади.:-))
Ihr dachtet wohl nicht, dass ich an den Pflaumen, die momentan auf den Märkten "vorherrschen", einfach so vorbeigehen würde, oder? :-))) Ich verwende sie gern in meiner Küche. Sie gehören zu den Früchten, die nicht nur den Kuchen und Desserts einen guten Geschmack verleihen, sondern auch Hauptgerichten eine feine Note geben.
Ich backe gern Pflaumenkuchen, weil sie nicht nur sehr lecker und aromatisch sind, sondern das Gebäck wird auch optisch sehr schön, mir gefällt der Kontrast zwischen dem hellen Teig und der Farbe, die die Pflaumen nach dem Backen erhalten. Dank meiner langjährigen Erfahrung in der Küche habe ich festgestellt, dass die Pflaumen besonders gut und erfolgreich mit dem Zimt-Aroma harmonieren. Mein heutiger süsser Vorschlag ist frisch, aromatisch, wegen der großen Menge an Früchten außerordentlich saftig und nicht zuletzt eine besonders gelungene Ergänzung zum Kaffeekränzchen, das wir heute mit einigen Freundinnen veranstalten werden. :-)))
Zutaten :
- 800 g Pflaumen
- 150 g Butter
- 135 g Zucker
- 4 Eier
- 250 g Mehl
- 1 TL Backpulver
- 2 EL Honig
- 2 TL Zimt
- 1 Packung "Philadelphia"
Zubereitung:
Pflaumen waschen, halbieren, den Stein entfernen und die Früchte vierteln. Butter und Zucker schaumig rühren, nacheinander zwei Eier unterrühren. Mehl und Backpulver mischen, sieben und zur Butter-Mischung dazugeben. Die Hälfte des Teiges in eine eingefettete Springform (24 cm Durchmesser) streichen. Die Hälfte der Pflaumen darauf verteilen. Den Rest des Teiges daraufstreichen und danach die übrigen Pflaumen verteilen. Die restlichen zwei Eier mit dem Honig verrühren, den Zimt und die "Philadelphia" unterrühren. Die Mischung über den Pflaumenkuchen gießen. Im vorgeheizten Backofen bei 180 Grad C ca. 60 Minuten backen.
Това последното парченце е мое! Супер вкусно изглежда този сливов сладкиш, а с мед и канела съм убедена, че е и много ароматен :) Поздрави и лъчезарно-сладък ден Мони :)
ОтговорИзтриванеCiao che bella torta golosa, morbidissima, una bella tentazione!!!!
ОтговорИзтриванеBaci a presto
Мони, много хубав сладкиш!Изглежда вкусен и сочен;).
ОтговорИзтриванеOhhhhhhh die würde jetzt sowas von gut zu meinem Kaffee passen..........hast du mal wieder was leckeres gezaubert.
ОтговорИзтриванеLG
Martina
Колко вкусно изглежда! Браво на теб!
ОтговорИзтриванеЛека и прохладна вечер!
Леле Мони,то се е видяло,че диета няма да се спазва!Вземи накрая да ми дойдеш на гости с тези вкусни изкушения!Прекрасно изглежда,а си представям и колко е сочно!Благодаря за хубавата рецепта!Поздрави и приятна почивка!Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеWow,
ОтговорИзтриванеder sieht ja so was von lecker aus, und wird 100% nachgabacken, ich freue mich jetzt schon darauf ;o))))
Ganz liebe Grüße
Irène
наслада, извънредно богата красота и прегръдки.
ОтговорИзтриванеUn pastel muy vistoso y seguro que riquísimo, Moni! Saludos!
ОтговорИзтриванеМони, няма начин да не ми се услади!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам сливи и в основни ястия!
А с канелата...мммм
Взимам си за утрешното кафе и те прегръщам :)
Oh wow, that is the prettiest plum cake that I have ever seen. Plums are in season in the U.K. I foraged for some a little while ago, but now looking at your recipe, I want some more.
ОтговорИзтриванеЧудесен е сладкиша, мила Мони! Днес, се чувствам тъжна, много тъжна!Вчера се опитаха да да "хакнат" cookibooki,днес опитите продължават, това ме обиди и разстрои! Но гледайки този сладкиш вече се чувставам по-добре! Благодаря, за което!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасна вечер!
Дадено, Габи, твое е!:-))) Добре се получи в тази комбинация с канелата.
ОтговорИзтриванеПоздрави и позитивно-сладък ден, мила Габи!:-)))
Laura, grazie mille!:-)))
ОтговорИзтриванеBaci a presto!
Аелис, благодаря ти, доста сочен стана, наистина! :-)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Danke Dir, Martina, hat wirklich perfekt zum Kaffee gepasst.:-)))
ОтговорИзтриванеGanz liebe Grüße
Жани, благодаря ти!:-)))
ОтговорИзтриванеПрохладна и уютна вечер и на теб!
Кате, каква ти диета! Точно се наканя и някой си поръча нещо за ядене, абсурд е просто.:-)))
ОтговорИзтриванеНаистина трябва да го осъществим това гости, с удоволствие от мен почерпка.:-)))
Хубава и спокойна вечер!
Прегръдки!
Huhu, Irene, ganz liebe Worte, danke Dir dafür.:-)) Es freut mich, dass Du es nachbacken möchtest.
ОтговорИзтриванеGanz liebe Grüße
Rosita, muchas gracias!
ОтговорИзтриванеMuchas gracias, Angie! Saludos!:-))
ОтговорИзтриванеThank you so much, Shaheen! Plums are in season also in Bulgaria. The recipe is very easy and the cake ist yummy.:-)))
ОтговорИзтриванеЛеви, сърдечно ти благодаря, миличка.:-))
ОтговорИзтриванеСъжалявам много за това, което ти се случва!:-((( Надявам се все пак да не успеят. Как може някой да си позволява подобно нещо! Това е поредното доказателство, че някои хора явно не могат да преглътнат успеха на други.
Леви, с теб съм, дано всичко да се оправи и да нямаш повече подобни неприятни емоции!
Прегръдки и по-спокойна вечер ти желая!:-)
Дани, радвам се, че ни съвпадат вкусовете, мила!:-)) Специално аз обичам канела в сладкиши, както някои пък обичат ванилията.:-))
ОтговорИзтриванеЗаповядай, вземи си за кафенцето.:-)))
Прегръдки и хубава вечер!
Ja es hilft nichts ,wir haben hier keine gute Pflaumen.Wir haben auch keine Sauer kirschen aber zumindenst gibt es diese in Konserve und ist noch verwenbahr/Aber Pflaumen.Nah.Also Ich kann nur gucken und traumen:)
ОтговорИзтриванеМони, пак ме съблазняваш с вкусотии! :) Чудесен сладкиш! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден! :)
Миро
Мони, много апетитна торта си направила. Толкова сочна и плодова, чудесна за лятото. То затова немога да отслабна покрай тая кулинария, все някой ще покаже нещо вкусно и ще ме изкуши да го пробвам. Поздрави :)
ОтговорИзтриванеМони, пак сладкиш и пак неустоимо сочен и апетитен! :) Бликаш от вкусни идеи! И аз напоследък ги заглеждам тези плодове, много хубаво предложение!
ОтговорИзтриванеI managed to translate your post...wow! I'm in love with this now! :D
ОтговорИзтриванеФантазия със сини сливи!Мони, благодаря!Почувствах вкуса:)))
ОтговорИзтриванеMamma mia che meraviglia questa torta! E' bellissima e sicuramente buonissima! Complimenti, anche per il tuo splendido blog! Baci e buona serata
ОтговорИзтриванеМони, и аз обичам да готвя със сливи! Сладкишите стават много вкусни, а твоят изглежда влудяващо апетитен!:)))При нас, в Канада тези сливи са рядкост, затова пък имаме боровинки в изобилие:)
ОтговорИзтриванеМони, много добра идея за сладкиш, много вкусен изглежда! Жалко че в момента времето ми е така разпределено, че не мога да го направя!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятен ден!
Your plum cake looks so delicious! Thanks for stopping by and for following. Now following you, too!
ОтговорИзтриванеПрелест, обвита в цвят и аромат, Мони! Истинска наслада за очите и небцето... Прегръдки!
ОтговорИзтриванеMoni, esto tiene un aspecto delicioso. Menudo corte, me comia un trozito ahora mismo.
ОтговорИзтриванеbesines
Завиждам на твоите приятелки.Страхотен сладкиш, споделям с теб обичта си към сините сливи!
ОтговорИзтриванеDzoli, es tut mir Leid, dass es bei euch keine geeigneten Pflaumen gibt. Früchte in Konserven kann man immer verwenden, darunter wird der Geschmack überhaupt nicht leiden. Na, dann kannst Du ein virtuelles großes Stück vom Kuchen bekommen.:-))))
ОтговорИзтриванеLiebe Grüße
Миро, черпя те виртуално, заповядай, опитай го!:-))))) Благодаря ти за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Спокойна нощ и прекрасно и вдъхновяващо утре!
Maria, благодаря ти сърдечно.:)))
ОтговорИзтриванеАбсолютно си права, точно решиш да се ограничиш и някой покаже поредната вкусотия и..... изкушението е налице.
Поздрави и слънчева сряда!
Марийче, толкова си мила и внимателно, благодаря ти от сърце!:-))) Аз ги обичам много, в сладкиши ги обожавам.
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев утрешен ден!:-)))
LOVE2COOK, welcome! Well, there is Google Translate, so are easier to read recipes.:-))) Thanks for visiting my blog and thanks for your kind words!
ОтговорИзтриванеЦвети, сърдечно благодаря за милия коментар!:-))
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден!
Bienvenuto, Kiara! :-)) Grazie per le belle parole sul mio blog. Sono contento che ti piaceva la mia ricetta e la torta. Il tuo blog e suggerimenti sono meravigliosi. Baci e buona serata!:-))
ОтговорИзтриванеСветле, така е, стават изключително вкусни и ароматни сладкишите.:-))) Благодаря ти за милите думи!
ОтговорИзтриванеЧакам с нетърпение предложенията ти с боровинки!:-))
Хубави, слънчеви и усмихнати дни ти желая!
Валентина, благодаря ти, получи се изключително сочен и ароматен!:-))) Когато имаш възможност и желание, непременно го пробвай!
ОтговорИзтриванеХубави августовски дни!:-))
Welcome Marguerite!:-))) Thank you for the nice words. The cake was really delicious. Your blog is very nice and I happy to visit it.:-)))
ОтговорИзтриванеEви, сърдечно благодаря за прекрасните думи!:-)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и чудесно и усмихнато утре!
Bienvenido, Merchi! Me alegro de que le gustaba el pastel.:-)))
ОтговорИзтриванеBesines
Мариянче, благодаря ти!:-))) Имахме си идеално допълнение към вкусното кафенце. Радвам се, че и ти си фен на този ароматен плод.
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за позитивен, слънчев и усмихнат ден!:-)))
Аааа, не :) това изглежда греховно вкусно, Мони!! На мен едно парченце само ;) едва ли ще ми стигне :))
ОтговорИзтриванеМина, наистина стана греховно вкусно.:-))) Ти нали си приятелче, затова за теб има допълнително.:-))))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Huhu Moni;
ОтговорИзтриванеich habe es getan ;o)))
Meine Fotos
Werde später berichten, wenn der Besuch da war ;o))
Ganz liebe Grüsse
Irène
Еее, Мони, за малко ме нямаше, а толкова много вкусотии съм изпуснала.:(( Открадвам си едно виртуално парченце, че реални ми дойдоха в повече и започнаха да ми личат :DD
ОтговорИзтриванеСтрахотен е! Обожавам сини сливи.
Хубав уикенд, много слънчев и усмихнат!
Мони,прекрасен сладкиш-толкова цветен и съблазнително сочен е,супер!Непременно трябва да го опитам и аз!Кук-кусчето с патладжан и то е страхотно!Изобщо пак изобилие от вкусни рецепти при теб,докато ме нямаше!
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната неделя,мила!
Ето една рецепта, която ще спретна още утре! :) Обожавам сладкишите с дъх на есен ! Благодаря ти за подкрепата ;) Убедих се ,че е именно такава,защото като прочетох коментара ти не обърнах внимание кой седи зад него.Поласкана съм,защото се оказа човек с близки интереси отличен кулинар !:)Успех ! И аз ще гостувам честичко тук ;)
ОтговорИзтриване