понеделник, 8 август 2011 г.

Сливов сладкиш със заливка от мед и канела / Pflaumenkuchen mit Honig-Zimt-Guss



Нали не си помислихте, че ще отмина просто ей-така сините сливи, които в момента вече властват осезаемо по пазарите ни? :-)) Обичам да ги използвам при готвене. Те са от плодовете, които придават чудесен вкус не само на сладкишите и десертите,  но и на основни ястия, които благодарение на тях стават с много изискан вкус.
Обичам да правя сладкиши със сини сливи, защото освен изключително ароматни и вкусни, те стават и много красиви, харесва ми контраста между светлото тесто и цвета, който придобиват сливите след изпичане. От дългогодишния ми опит в кухнята установих, че сините сливи се съчетават изключително успешно с аромата на канелата. Днешното ми сладко предложение е свежо, ароматно, изключително сочно, заради голямото количество плодове и не на последно място, идеално допълнение към кафето, което ще изпия по-късно с няколко приятелки.:-)))


Продукти:

- 800 г сини сливи
- 150 г меко масло
- 135 г захар
- 4 яйца
- 250 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 суп. л. мед
- 2 ч. л. канела
- 1 опаковка сирене "Филаделфия"


Приготвяне:

Измитите и почистени от костилките сини сливи нарязваме на четвъртинки. Разбиваме с миксер мекото масло и захарта до получаването на пяна. Добавяме две яйца, като след всяко разбъркваме внимателно. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме сухата смес на два пъти към маслено-яйчната смес. Намасляваме кръгла форма с откопчаващ се борд (с диаметър 24 см). Изсипваме половината от тестото и го заглаждаме добре с шпатула. Отгоре нареждаме половината от приготвените сини сливи (аз ги подредих в кръг). Следва останалата част от тестото и отново другата половина от сините сливи. В купичка разбъркваме другите две яйца с меда, добавяме канелата и сиренето "Филаделфия", докато се хомогенизира сместа. Изливаме върху подредения сладкиш. Печем около 60 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна. 

Надявам се да ви се услади.:-))




Ihr dachtet wohl nicht, dass ich an den Pflaumen, die momentan auf den Märkten "vorherrschen",  einfach so vorbeigehen würde, oder? :-))) Ich verwende sie gern in meiner Küche. Sie gehören zu den Früchten, die nicht nur den Kuchen und Desserts einen guten Geschmack verleihen, sondern auch Hauptgerichten eine feine Note geben. 
Ich backe gern Pflaumenkuchen, weil sie nicht nur sehr lecker und aromatisch sind, sondern das Gebäck wird auch optisch sehr schön, mir gefällt der Kontrast zwischen dem hellen Teig und der Farbe, die die Pflaumen nach dem Backen erhalten. Dank meiner langjährigen Erfahrung in der Küche habe ich festgestellt, dass die Pflaumen besonders gut und erfolgreich mit dem Zimt-Aroma harmonieren. Mein heutiger süsser Vorschlag ist frisch, aromatisch, wegen der großen Menge an Früchten außerordentlich saftig und nicht zuletzt eine besonders gelungene Ergänzung zum Kaffeekränzchen, das wir heute mit einigen Freundinnen veranstalten werden. :-)))



Zutaten :

- 800 g Pflaumen
- 150 g Butter
- 135 g Zucker
- 4 Eier
- 250 g Mehl
- 1 TL Backpulver
- 2 EL Honig
- 2 TL Zimt
- 1 Packung "Philadelphia"


Zubereitung:

Pflaumen waschen,  halbieren, den Stein entfernen und die Früchte vierteln. Butter und Zucker schaumig rühren, nacheinander  zwei  Eier unterrühren. Mehl und Backpulver mischen, sieben und zur Butter-Mischung dazugeben. Die Hälfte des Teiges in eine eingefettete Springform (24 cm Durchmesser) streichen. Die Hälfte der Pflaumen darauf verteilen. Den Rest des Teiges daraufstreichen und danach die übrigen Pflaumen verteilen. Die restlichen zwei Eier mit dem Honig verrühren, den Zimt und die "Philadelphia" unterrühren. Die Mischung über den Pflaumenkuchen gießen. Im vorgeheizten Backofen bei 180 Grad C ca. 60 Minuten backen.



56 коментара:

  1. Това последното парченце е мое! Супер вкусно изглежда този сливов сладкиш, а с мед и канела съм убедена, че е и много ароматен :) Поздрави и лъчезарно-сладък ден Мони :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ciao che bella torta golosa, morbidissima, una bella tentazione!!!!
    Baci a presto

    ОтговорИзтриване
  3. Мони, много хубав сладкиш!Изглежда вкусен и сочен;).

    ОтговорИзтриване
  4. Ohhhhhhh die würde jetzt sowas von gut zu meinem Kaffee passen..........hast du mal wieder was leckeres gezaubert.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  5. Колко вкусно изглежда! Браво на теб!
    Лека и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле Мони,то се е видяло,че диета няма да се спазва!Вземи накрая да ми дойдеш на гости с тези вкусни изкушения!Прекрасно изглежда,а си представям и колко е сочно!Благодаря за хубавата рецепта!Поздрави и приятна почивка!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  7. Wow,
    der sieht ja so was von lecker aus, und wird 100% nachgabacken, ich freue mich jetzt schon darauf ;o))))
    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  8. наслада, извънредно богата красота и прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  9. Un pastel muy vistoso y seguro que riquísimo, Moni! Saludos!

    ОтговорИзтриване
  10. Мони, няма начин да не ми се услади!
    И аз обичам сливи и в основни ястия!
    А с канелата...мммм
    Взимам си за утрешното кафе и те прегръщам :)

    ОтговорИзтриване
  11. Oh wow, that is the prettiest plum cake that I have ever seen. Plums are in season in the U.K. I foraged for some a little while ago, but now looking at your recipe, I want some more.

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесен е сладкиша, мила Мони! Днес, се чувствам тъжна, много тъжна!Вчера се опитаха да да "хакнат" cookibooki,днес опитите продължават, това ме обиди и разстрои! Но гледайки този сладкиш вече се чувставам по-добре! Благодаря, за което!

    Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Дадено, Габи, твое е!:-))) Добре се получи в тази комбинация с канелата.
    Поздрави и позитивно-сладък ден, мила Габи!:-)))

    ОтговорИзтриване
  14. Аелис, благодаря ти, доста сочен стана, наистина! :-)))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Danke Dir, Martina, hat wirklich perfekt zum Kaffee gepasst.:-)))
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  16. Жани, благодаря ти!:-)))
    Прохладна и уютна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  17. Кате, каква ти диета! Точно се наканя и някой си поръча нещо за ядене, абсурд е просто.:-)))
    Наистина трябва да го осъществим това гости, с удоволствие от мен почерпка.:-)))
    Хубава и спокойна вечер!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Huhu, Irene, ganz liebe Worte, danke Dir dafür.:-)) Es freut mich, dass Du es nachbacken möchtest.
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  19. Thank you so much, Shaheen! Plums are in season also in Bulgaria. The recipe is very easy and the cake ist yummy.:-)))

    ОтговорИзтриване
  20. Леви, сърдечно ти благодаря, миличка.:-))
    Съжалявам много за това, което ти се случва!:-((( Надявам се все пак да не успеят. Как може някой да си позволява подобно нещо! Това е поредното доказателство, че някои хора явно не могат да преглътнат успеха на други.
    Леви, с теб съм, дано всичко да се оправи и да нямаш повече подобни неприятни емоции!
    Прегръдки и по-спокойна вечер ти желая!:-)

    ОтговорИзтриване
  21. Дани, радвам се, че ни съвпадат вкусовете, мила!:-)) Специално аз обичам канела в сладкиши, както някои пък обичат ванилията.:-))
    Заповядай, вземи си за кафенцето.:-)))
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  22. Ja es hilft nichts ,wir haben hier keine gute Pflaumen.Wir haben auch keine Sauer kirschen aber zumindenst gibt es diese in Konserve und ist noch verwenbahr/Aber Pflaumen.Nah.Also Ich kann nur gucken und traumen:)

    ОтговорИзтриване
  23. Мони, пак ме съблазняваш с вкусотии! :) Чудесен сладкиш! :)
    Поздрави и хубав ден! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  24. Мони, много апетитна торта си направила. Толкова сочна и плодова, чудесна за лятото. То затова немога да отслабна покрай тая кулинария, все някой ще покаже нещо вкусно и ще ме изкуши да го пробвам. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  25. Мони, пак сладкиш и пак неустоимо сочен и апетитен! :) Бликаш от вкусни идеи! И аз напоследък ги заглеждам тези плодове, много хубаво предложение!

    ОтговорИзтриване
  26. I managed to translate your post...wow! I'm in love with this now! :D

    ОтговорИзтриване
  27. Фантазия със сини сливи!Мони, благодаря!Почувствах вкуса:)))

    ОтговорИзтриване
  28. Mamma mia che meraviglia questa torta! E' bellissima e sicuramente buonissima! Complimenti, anche per il tuo splendido blog! Baci e buona serata

    ОтговорИзтриване
  29. Мони, и аз обичам да готвя със сливи! Сладкишите стават много вкусни, а твоят изглежда влудяващо апетитен!:)))При нас, в Канада тези сливи са рядкост, затова пък имаме боровинки в изобилие:)

    ОтговорИзтриване
  30. Мони, много добра идея за сладкиш, много вкусен изглежда! Жалко че в момента времето ми е така разпределено, че не мога да го направя!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  31. Your plum cake looks so delicious! Thanks for stopping by and for following. Now following you, too!

    ОтговорИзтриване
  32. Прелест, обвита в цвят и аромат, Мони! Истинска наслада за очите и небцето... Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  33. Moni, esto tiene un aspecto delicioso. Menudo corte, me comia un trozito ahora mismo.

    besines

    ОтговорИзтриване
  34. Завиждам на твоите приятелки.Страхотен сладкиш, споделям с теб обичта си към сините сливи!

    ОтговорИзтриване
  35. Dzoli, es tut mir Leid, dass es bei euch keine geeigneten Pflaumen gibt. Früchte in Konserven kann man immer verwenden, darunter wird der Geschmack überhaupt nicht leiden. Na, dann kannst Du ein virtuelles großes Stück vom Kuchen bekommen.:-))))
    Liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  36. Миро, черпя те виртуално, заповядай, опитай го!:-))))) Благодаря ти за хубавите думи!
    Поздрави!
    Спокойна нощ и прекрасно и вдъхновяващо утре!

    ОтговорИзтриване
  37. Maria, благодаря ти сърдечно.:)))
    Абсолютно си права, точно решиш да се ограничиш и някой покаже поредната вкусотия и..... изкушението е налице.
    Поздрави и слънчева сряда!

    ОтговорИзтриване
  38. Марийче, толкова си мила и внимателно, благодаря ти от сърце!:-))) Аз ги обичам много, в сладкиши ги обожавам.
    Хубав и слънчев утрешен ден!:-)))

    ОтговорИзтриване
  39. LOVE2COOK, welcome! Well, there is Google Translate, so are easier to read recipes.:-))) Thanks for visiting my blog and thanks for your kind words!

    ОтговорИзтриване
  40. Цвети, сърдечно благодаря за милия коментар!:-))
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  41. Bienvenuto, Kiara! :-)) Grazie per le belle parole sul mio blog. Sono contento che ti piaceva la mia ricetta e la torta. Il tuo blog e suggerimenti sono meravigliosi. Baci e buona serata!:-))

    ОтговорИзтриване
  42. Светле, така е, стават изключително вкусни и ароматни сладкишите.:-))) Благодаря ти за милите думи!
    Чакам с нетърпение предложенията ти с боровинки!:-))
    Хубави, слънчеви и усмихнати дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  43. Валентина, благодаря ти, получи се изключително сочен и ароматен!:-))) Когато имаш възможност и желание, непременно го пробвай!
    Хубави августовски дни!:-))

    ОтговорИзтриване
  44. Welcome Marguerite!:-))) Thank you for the nice words. The cake was really delicious. Your blog is very nice and I happy to visit it.:-)))

    ОтговорИзтриване
  45. Eви, сърдечно благодаря за прекрасните думи!:-)))
    Прегръдки и чудесно и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  46. Bienvenido, Merchi! Me alegro de que le gustaba el pastel.:-)))
    Besines

    ОтговорИзтриване
  47. Мариянче, благодаря ти!:-))) Имахме си идеално допълнение към вкусното кафенце. Радвам се, че и ти си фен на този ароматен плод.
    Поздрави и пожелания за позитивен, слънчев и усмихнат ден!:-)))

    ОтговорИзтриване
  48. Аааа, не :) това изглежда греховно вкусно, Мони!! На мен едно парченце само ;) едва ли ще ми стигне :))

    ОтговорИзтриване
  49. Мина, наистина стана греховно вкусно.:-))) Ти нали си приятелче, затова за теб има допълнително.:-))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  50. Huhu Moni;
    ich habe es getan ;o)))
    Meine Fotos
    Werde später berichten, wenn der Besuch da war ;o))
    Ganz liebe Grüsse
    Irène

    ОтговорИзтриване
  51. Еее, Мони, за малко ме нямаше, а толкова много вкусотии съм изпуснала.:(( Открадвам си едно виртуално парченце, че реални ми дойдоха в повече и започнаха да ми личат :DD
    Страхотен е! Обожавам сини сливи.

    Хубав уикенд, много слънчев и усмихнат!

    ОтговорИзтриване
  52. Мони,прекрасен сладкиш-толкова цветен и съблазнително сочен е,супер!Непременно трябва да го опитам и аз!Кук-кусчето с патладжан и то е страхотно!Изобщо пак изобилие от вкусни рецепти при теб,докато ме нямаше!

    Хубава и усмихната неделя,мила!

    ОтговорИзтриване
  53. Ето една рецепта, която ще спретна още утре! :) Обожавам сладкишите с дъх на есен ! Благодаря ти за подкрепата ;) Убедих се ,че е именно такава,защото като прочетох коментара ти не обърнах внимание кой седи зад него.Поласкана съм,защото се оказа човек с близки интереси отличен кулинар !:)Успех ! И аз ще гостувам честичко тук ;)

    ОтговорИзтриване