Сигурно си спомняте предложението ми от преди няколко дена с пълнените патладжани. Предполагам, че и на вас ви се е случвало да ви остане плънка. Замразяваме я, после сме в чуденка, как да я използваме най-рационално. Струва ми се, че успях да намеря правилното и приложение. Това се получи за вечеря:
Продукти:
- бутертесто
- плънка (виж тук)
- 400 г малки лукчета
- прясна мащерка
- 25 г масло
- сол, пипер за овкусяване
- 1 жълтък
Приготвяне:
Малките лукчета почистваме, измиваме, разделяме на половинки и след това режем на малко по-дeбелички полумесеци. Загряваме маслото в тиган и в него запържваме на умерен огън до златисто лука. Към края овкусяваме със сол и пипер, прибавяме ситно нарязаната мащерка и разбъркваме. Правоъгълното парче бутертесто разделяме на половина и получаваме два по-малки правоъгълника. От единия изрязваме с остър нож нещо като рамка, оставяйки по около 2,5 см от тестото. Намазваме цялото правоъгълно парче по края с разбития жълтък и върху него поставяме внимателно изрязаната рамка. Останалото бутертесто режем на тънки лентички, които наставяме върху рамката равномерно, за да направим по-висок борд. Поставяме върху тава, застлана с хартия за печене. В средата изсипваме първо плънката, разстиламе я, а след това отгоре разпределяме запържения лук. Подравняваме добре. Намазваме с разбития жълтък и печем в предварително загрятата на 190 градуса С фурна за около 20-25 минути или докато ръбчето стане златисто-жълто.
Забележка: Тартът може да се приготви само с лучена плънка, пак ще се получи изключително вкусно.
Ihr erinnert euch doch an meinen letzten Vorschlag mit den gefüllten Auberginen, den ich euch vor ein paar Tagen präsentiert habe. Ich denke, dass es fast jedem schon mal passiert ist, dass man zu viel Füllung zubereitet hat, man friert sie ein und muss danach genau überlegen, was man damit machen kann. Mein heutiger Vorschlag ist meiner Meinung nach die passende Verwendung dieser Füllung. Das gibt es heute bei uns zum Abendbrot:
Zutaten:
- Blätterteig
- Füllung (siehe da)
- 400 g kleine Zwiebeln
- frischer Thymian
- 25 g Butter
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
- 1 Eigelb
Zubereitung:
Die geputzten und gewaschenen Zwiebeln in etwas dickere Halbmonde schneiden. In einer Pfanne die Butter erhitzen und darin die Zwiebeln bei mäßiger Hitze goldgelb braten. Zum Schluss mit Salz und Pfeffer abschmecken und den feingeschnittenen Thymian dazu geben. Das rechteckige Blätterteig-Stück halbieren, aus der einen Hälfte mit einem scharfen Messer einen 2,5 cm dicken Rand lassen, den übrig gebliebenen Blätterteig in Streifen schneiden. Auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech zuerst das ganze Rechteck geben, darauf den "Rahmen". Die Streifen auf die Seiten so verteilen, dass der Rand gleichmäßig höher wird. In die Mitte zuerst die Füllung, danach die gebratenen Zwiebeln geben und alles gleichmäßig verteilen. Die Ränder mit Eigelb bepinseln. In dem auf 190 Grad C vorgeheizten Ofen etwa 20-25 Minuten backen oder bis die Ränder goldbraun geworden sind.
Мммм - страшно апетитни снимки си сложила пак Мони! Ако продължаваш така скоро моя монитор ще има следи от зъби ;) Записвам си рецептата за задължителна проба! Много лъчезарни и усмихнати почивни дни мила!
ОтговорИзтриванеLooks very delicious! yumm...
ОтговорИзтриванеОтново вкусно, вкусно, вкусно е при теб мила Мони! Това с оползотворяване на плънката е много идейно, а снимките са прекрасни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и прекрасна вечер!
Тъкмо си написах черновата за пълнените ти патладжани,което ще рече,че вече са пробвани и документирани,с голям успех.Обещавам скоро да покажа.Плънка и на мен ми остана,мръзне във фризера и при мен.Аз си я оставих за лазаня.Но и твоята идея е повече от разкошна,а както обичам бутер тесто-леле,мале,супер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеите,Мони,справяш се блестящо!
Мони,това направо е разкошно!Точно по моя вкус!Прекрасна идея!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеJa die Franzoesen werden Dich kuessen fuer so ein Essen.Zwiebel mit filo schemeckt unheimlich gut:)
ОтговорИзтриванеFICOU FANTÁSTICO, DÁ AGUA NA BOCA SÓ DE OLHAR.
ОтговорИзтриванеBOM FIM DE SEMANA
BJS
Mmmm, from what I understand this is a lovely onion tart! Delicious!
ОтговорИзтриванеМони, потекоха ми лигите! Много апетитно, така ми се дояде. Ако вие е останало нещо от вечеря, може да ми го изпратиш за закуска :))
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Много харесвам пържен лук, както и печен, така че това определено ще ми допадне вкусово, визуално - то е ясно - превъзходно изглежда :)
ОтговорИзтриванеУсмивки, Мони :)
Мони, обожавам "лучени" истории!
ОтговорИзтриванеИ с многолистно тесто е станал чудесно!
Прегръдки и усмихнат летен ден!
Hmmm, много добре изглежда! Сигурно е мнооого вкусно !
ОтговорИзтриванеПриятен ден
Delizioso Moni! complimenti!
ОтговорИзтриванеChe buona!!!!!
ОтговорИзтриванеМони, това ще е нещо много вкусно - чета от какво се прави, виждам как изглежда на снимката - няма начин да не ми хареса:))).
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Que pastel mas rico y que presentacion mas bonita.
ОтговорИзтриванеMuchos besos
Чудесен пай :)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса Мони
Ya somos seguidoras de nuestros blogs, espero pasar a verte de vez en cuando. Besos.
ОтговорИзтриванеГаби, благодаря ти за хубавите думи! Тартът беше много вкусен, направи го непременно при възможност.:-))
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната неделя, мила Габи!
Nina, thank you so much for the nice words!:-))
ОтговорИзтриванеЛеви, миличка, сърдечно благодаря за хубавите думи за рецептата и снимките ми!:-))) Ами, нали винаги се случва да остане плънка, това си е просто идейка!:-)
ОтговорИзтриванеУсмихната и емоционална неделя ти желая от сърце!
Прегръдки!
Еликсирче, ей това най-ме радва, някой да опита моя рецепта и да остане доволен.:-)) Ще чакам с нетърпение документацията.:-)))
ОтговорИзтриванеА щом обичаш бутер-тесто, опитай, мисля, че и това ще ти хареса.:-)
Слънчева и усмихната неделя!
Кате, благодаря ти, мила! Радвам се, че вкусовете ни съвпадат!:-)
ОтговорИзтриванеХубав, усмихнат и слънчев неделен ден!:-)
Прегръдки!
Danke, Dir, Dzoli. Ich glaube, dass es mit Filo auch gehen würde, das hier ist Blätterteig, aber mit Filo würde es sicher auch sehr lecker schmecken.:-))
ОтговорИзтриванеsao33, muchas gracias!:-))
ОтговорИзтриванеMarcellina, thank yoz so much for the nice words!:-))
ОтговорИзтриванеТанче, благодаря ти, миличка, вкусничко беше, с удоволствие ти оставих нещо настрана, изпращам ти го, за да го опиташ.:-)))
ОтговорИзтриванеСлънчева, усмихната и емоционална неделя!
Инче, радвам се, че ни съвпадат вкусовете по отношение на печения и пържения лук, ами вкусничко нещо си е това.:-))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
Усмивки и на теб!
Дани, сърдечни благодарности!:-))
ОтговорИзтриванеНаистина стана вкуснотия.:-)
Прегръдки и много усмивки):-))
Валентина, блогодаря ти, получи се вкусничко, да.
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб!
Benvenuto, Lalu! Grazie per le gentili parole!
ОтговорИзтриванеNatalia, grazie per le gentili parole!
ОтговорИзтриванеАелис, благодаря ти!:-) Така е, права си, опитай, няма да съжаляваш.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Bienvenida, Loli! Gracias por sus amables palabras!
ОтговорИзтриванеВики, добре дошма тук!:-)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти сърдечно за милите думи!:-)
Хубава и усмихната неделя!:-)
La cuineta divertida, bienvenida! Gracias por sus amables palabras!
ОтговорИзтриванеLa tua torta salata è meravigliosa! Le cipolle mi piacciono tanto e certamente ti copierò la ricetta. Grazie! A presto, un abbraccio!
ОтговорИзтриванеФантастично предложение, Мони! С този златист загар и ароматна плънка, не може да му се устои! Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеМони, този тарт, така както си го снимала, ми иде да го заръфан барабар с мотитора! :))) Чудесен е и много по мой вкус с тези лукчета! :)
ОтговорИзтриванеМони, може ли да те помоля, за линка към наградата, която получих от теб на 30.06 ? Чак днес видях при Зиче, че имало проблем с линка!
Това е пощата ми miro_mag11@mail.bg
Благодаря предварително! :)
Поздрави и приятна седмица! :)
Миро
Exquisito, tiene un aspecto de lujo, me encantan este tipo de platos, presentado de lujo. Le doy un bocado ahora mismo.
ОтговорИзтриванеBesines
Nieves
Hallo Moni,
ОтговорИзтриванеlecker sieht Deine Tarte aus!! Das mit dem Rand ist eine tolle Idee, hatte ich bisher nicht ;o)), werde es nachholen!
Ganz liebe Grüße
Irène
PS: ich wollte mich auch bedanken, für Deine lieben Kommis, die mich immer wieder freuen, auch wenn ich nicht immer darauf antworte;o))
Ich liebe Blatterteig! Sieht super lecker aus!
ОтговорИзтриванеDana, felice che ti è piaciuto la ricetta. Aspetterò per il feedback quando si esegue.:-))))
ОтговорИзтриванеUn abbraccio, ciao!
Еви, сърдечно благодаря за топлите думи!:-)))
ОтговорИзтриванеНаистина се получи много вкусен тарт, който свърши почти веднага.:-)))
Хубава вечер и усмихната и успешна нова седмица!
Прегръдки!
Миро, благодаря ти, по този начин лукчетата станаха много вкусни.:-))) А и аз подбрах малки, хем да е красиво, хем да е вкусно.:-))
ОтговорИзтриванеПуснах ти линка на мейла, надявам се да е пристигнал и всичко да е наред.:-))
Хубава вечер и усмихната нова седмица!
Поздрави!
Muchas gracias, La cajita de nieveselena! Fue plato muy sabroso con cebolla hizo de esta manera, frito y luego cocido.
ОтговорИзтриванеHuhu Irene, danke, dass Du mal wieder vorbeischaust.:-))) Ich wollte einen etwas höheren Rand bekommen, damit die Füllung richtig drinnen bleibt und ich denke, dass es auch optisch gut hinkommt.:-)))
ОтговорИзтриванеAber, bitte, gern geschehen, jeder freut sich über Kommis, das ist doch die Anerkennung für die Leistung, die jeder von uns vollbringt.:-)) Ich freue mich übrigens auch immer über Deine netten Kommis, liebe Irene!:-)))
Einen schönen ausklingenden Sonntagabend wünsch ich Dir und eine schöne, sonnige neue Woche ab morgen!
Ganz liebe Grüße
Vielen lieben Dank, Angie!:-)))
ОтговорИзтриванеLiebe Grüße
La torta es realmente maravillosa ,me gusta las cebollas fritas y al horno,felicitaciones se ve hermosa,abrazos grandes.
ОтговорИзтриванеParece ótima, a receita!
ОтговорИзтриванеAbraços.
Silmara
www.casaefogao.blogspot.com
Rosita, muchas gracias!
ОтговорИзтриванеAbrazos
Silmara, muchas gracias!:-))
ОтговорИзтриванеТочно по моята част! И с една студена бира! :)
ОтговорИзтриванеВкусно, Мони, както винаги!
Радвам се, че съвпада и с твоя вкус, Марийче!:-)))
ОтговорИзтриванеТочно така и го нападнахме, със студена биричка.:-)))
Благодаря ти!
Слънчев и усмихнат ден!
I feel like reaching out n have a taste..
ОтговорИзтриванеawesome cliks moni..:)
you are welcome in my space too..
Tasty Appetite
Чуден "лучник", Мони!! Много ми харесва предложението ти - с тоя изкусителен загар - да знаеш само как ме изкушава :)
ОтговорИзтриванеWelcome Jay! Thanks for visiting my blog. Glad you like my.:-))))I'll visit your blog with pleasure.:-)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Мина!:-))) Обожавам запечен или запържен лук, тук беше вкаран в действие по предназначение.:-))
ОтговорИзтриване