петък, 5 август 2011 г.

Тарт от бутертесто с лучено-месна плънка / Blätterteig-Tarte mit Zwiebel-Hackfleisch-Füllung




Сигурно си спомняте предложението ми от преди няколко дена с пълнените патладжани. Предполагам, че и на вас ви се е случвало да ви остане плънка. Замразяваме я, после сме в чуденка, как да я използваме най-рационално. Струва ми се, че успях да намеря правилното и приложение. Това се получи за вечеря:




Продукти:

- бутертесто
- плънка (виж тук)
- 400 г малки лукчета
- прясна мащерка
- 25 г масло
- сол, пипер за овкусяване
- 1 жълтък






Приготвяне:

Малките лукчета почистваме, измиваме, разделяме на половинки и след това режем на малко по-дeбелички полумесеци. Загряваме маслото в тиган и в него запържваме на умерен огън до златисто лука. Към края овкусяваме със сол и пипер, прибавяме ситно нарязаната мащерка и разбъркваме. Правоъгълното парче бутертесто разделяме на половина и получаваме два по-малки правоъгълника. От единия изрязваме с остър нож нещо като рамка, оставяйки по около 2,5 см от тестото. Намазваме цялото правоъгълно парче по края с разбития жълтък и върху него поставяме внимателно изрязаната рамка. Останалото бутертесто режем на тънки лентички, които наставяме върху рамката равномерно, за да направим по-висок борд. Поставяме върху тава, застлана с хартия за печене. В средата изсипваме първо плънката, разстиламе я, а след това отгоре разпределяме запържения лук. Подравняваме добре. Намазваме с разбития жълтък и печем в предварително загрятата на 190 градуса С фурна за около 20-25 минути или докато ръбчето стане златисто-жълто.
Забележка: Тартът може да се приготви само с лучена плънка, пак ще се получи изключително вкусно.




Ihr erinnert euch doch an meinen letzten Vorschlag mit den gefüllten Auberginen, den ich euch vor ein paar Tagen präsentiert habe. Ich denke, dass es fast jedem schon mal passiert ist, dass man zu viel Füllung zubereitet hat, man friert sie ein und muss danach genau überlegen, was man damit machen kann. Mein heutiger Vorschlag ist meiner Meinung nach die passende Verwendung dieser Füllung. Das gibt es heute bei uns zum Abendbrot:

Zutaten:

- Blätterteig
- Füllung  (siehe da
- 400 g kleine Zwiebeln
- frischer Thymian
- 25 g Butter
- Salz und Pfeffer zum Abschmecken
- 1 Eigelb


Zubereitung:

Die geputzten und gewaschenen Zwiebeln in etwas dickere Halbmonde schneiden. In einer Pfanne die Butter erhitzen und darin die Zwiebeln bei mäßiger Hitze goldgelb braten. Zum Schluss mit Salz und Pfeffer abschmecken und den feingeschnittenen Thymian dazu geben. Das rechteckige Blätterteig-Stück halbieren, aus der einen Hälfte mit einem scharfen Messer einen 2,5 cm dicken Rand lassen, den übrig gebliebenen Blätterteig in Streifen schneiden. Auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech zuerst das ganze Rechteck geben, darauf den "Rahmen". Die Streifen auf die Seiten so verteilen, dass der Rand gleichmäßig höher wird. In die Mitte zuerst die Füllung, danach die gebratenen Zwiebeln geben und alles gleichmäßig verteilen. Die Ränder mit Eigelb bepinseln. In dem auf 190 Grad C vorgeheizten Ofen etwa 20-25 Minuten backen oder bis die Ränder goldbraun geworden sind.
Anmerkung: Die Tarte kann auch nur mit der Zwiebel-Füllung zubereitet werden.





58 коментара:

  1. Мммм - страшно апетитни снимки си сложила пак Мони! Ако продължаваш така скоро моя монитор ще има следи от зъби ;) Записвам си рецептата за задължителна проба! Много лъчезарни и усмихнати почивни дни мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Отново вкусно, вкусно, вкусно е при теб мила Мони! Това с оползотворяване на плънката е много идейно, а снимките са прекрасни!

    Прегръдки и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Тъкмо си написах черновата за пълнените ти патладжани,което ще рече,че вече са пробвани и документирани,с голям успех.Обещавам скоро да покажа.Плънка и на мен ми остана,мръзне във фризера и при мен.Аз си я оставих за лазаня.Но и твоята идея е повече от разкошна,а както обичам бутер тесто-леле,мале,супер!

    Благодаря за идеите,Мони,справяш се блестящо!

    ОтговорИзтриване
  4. Мони,това направо е разкошно!Точно по моя вкус!Прекрасна идея!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ja die Franzoesen werden Dich kuessen fuer so ein Essen.Zwiebel mit filo schemeckt unheimlich gut:)

    ОтговорИзтриване
  6. FICOU FANTÁSTICO, DÁ AGUA NA BOCA SÓ DE OLHAR.
    BOM FIM DE SEMANA
    BJS

    ОтговорИзтриване
  7. Mmmm, from what I understand this is a lovely onion tart! Delicious!

    ОтговорИзтриване
  8. Мони, потекоха ми лигите! Много апетитно, така ми се дояде. Ако вие е останало нещо от вечеря, може да ми го изпратиш за закуска :))

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Много харесвам пържен лук, както и печен, така че това определено ще ми допадне вкусово, визуално - то е ясно - превъзходно изглежда :)
    Усмивки, Мони :)

    ОтговорИзтриване
  10. Мони, обожавам "лучени" истории!
    И с многолистно тесто е станал чудесно!
    Прегръдки и усмихнат летен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Hmmm, много добре изглежда! Сигурно е мнооого вкусно !
    Приятен ден

    ОтговорИзтриване
  12. Мони, това ще е нещо много вкусно - чета от какво се прави, виждам как изглежда на снимката - няма начин да не ми хареса:))).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Que pastel mas rico y que presentacion mas bonita.
    Muchos besos

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесен пай :)
    Много ми хареса Мони

    ОтговорИзтриване
  15. Ya somos seguidoras de nuestros blogs, espero pasar a verte de vez en cuando. Besos.

    ОтговорИзтриване
  16. Габи, благодаря ти за хубавите думи! Тартът беше много вкусен, направи го непременно при възможност.:-))
    Хубава и усмихната неделя, мила Габи!

    ОтговорИзтриване
  17. Nina, thank you so much for the nice words!:-))

    ОтговорИзтриване
  18. Леви, миличка, сърдечно благодаря за хубавите думи за рецептата и снимките ми!:-))) Ами, нали винаги се случва да остане плънка, това си е просто идейка!:-)
    Усмихната и емоционална неделя ти желая от сърце!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Еликсирче, ей това най-ме радва, някой да опита моя рецепта и да остане доволен.:-)) Ще чакам с нетърпение документацията.:-)))
    А щом обичаш бутер-тесто, опитай, мисля, че и това ще ти хареса.:-)
    Слънчева и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  20. Кате, благодаря ти, мила! Радвам се, че вкусовете ни съвпадат!:-)
    Хубав, усмихнат и слънчев неделен ден!:-)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  21. Danke, Dir, Dzoli. Ich glaube, dass es mit Filo auch gehen würde, das hier ist Blätterteig, aber mit Filo würde es sicher auch sehr lecker schmecken.:-))

    ОтговорИзтриване
  22. Marcellina, thank yoz so much for the nice words!:-))

    ОтговорИзтриване
  23. Танче, благодаря ти, миличка, вкусничко беше, с удоволствие ти оставих нещо настрана, изпращам ти го, за да го опиташ.:-)))
    Слънчева, усмихната и емоционална неделя!

    ОтговорИзтриване
  24. Инче, радвам се, че ни съвпадат вкусовете по отношение на печения и пържения лук, ами вкусничко нещо си е това.:-))
    Благодаря за хубавите думи!
    Усмивки и на теб!

    ОтговорИзтриване
  25. Дани, сърдечни благодарности!:-))
    Наистина стана вкуснотия.:-)
    Прегръдки и много усмивки):-))

    ОтговорИзтриване
  26. Валентина, блогодаря ти, получи се вкусничко, да.
    Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  27. Benvenuto, Lalu! Grazie per le gentili parole!

    ОтговорИзтриване
  28. Аелис, благодаря ти!:-) Така е, права си, опитай, няма да съжаляваш.
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  29. Bienvenida, Loli! Gracias por sus amables palabras!

    ОтговорИзтриване
  30. Вики, добре дошма тук!:-)))
    Благодаря ти сърдечно за милите думи!:-)
    Хубава и усмихната неделя!:-)

    ОтговорИзтриване
  31. La cuineta divertida, bienvenida! Gracias por sus amables palabras!

    ОтговорИзтриване
  32. La tua torta salata è meravigliosa! Le cipolle mi piacciono tanto e certamente ti copierò la ricetta. Grazie! A presto, un abbraccio!

    ОтговорИзтриване
  33. Фантастично предложение, Мони! С този златист загар и ароматна плънка, не може да му се устои! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  34. Мони, този тарт, така както си го снимала, ми иде да го заръфан барабар с мотитора! :))) Чудесен е и много по мой вкус с тези лукчета! :)
    Мони, може ли да те помоля, за линка към наградата, която получих от теб на 30.06 ? Чак днес видях при Зиче, че имало проблем с линка!
    Това е пощата ми miro_mag11@mail.bg
    Благодаря предварително! :)
    Поздрави и приятна седмица! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  35. Exquisito, tiene un aspecto de lujo, me encantan este tipo de platos, presentado de lujo. Le doy un bocado ahora mismo.
    Besines
    Nieves

    ОтговорИзтриване
  36. Hallo Moni,
    lecker sieht Deine Tarte aus!! Das mit dem Rand ist eine tolle Idee, hatte ich bisher nicht ;o)), werde es nachholen!
    Ganz liebe Grüße
    Irène
    PS: ich wollte mich auch bedanken, für Deine lieben Kommis, die mich immer wieder freuen, auch wenn ich nicht immer darauf antworte;o))

    ОтговорИзтриване
  37. Dana, felice che ti è piaciuto la ricetta. Aspetterò per il feedback quando si esegue.:-))))
    Un abbraccio, ciao!

    ОтговорИзтриване
  38. Еви, сърдечно благодаря за топлите думи!:-)))
    Наистина се получи много вкусен тарт, който свърши почти веднага.:-)))
    Хубава вечер и усмихната и успешна нова седмица!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  39. Миро, благодаря ти, по този начин лукчетата станаха много вкусни.:-))) А и аз подбрах малки, хем да е красиво, хем да е вкусно.:-))
    Пуснах ти линка на мейла, надявам се да е пристигнал и всичко да е наред.:-))
    Хубава вечер и усмихната нова седмица!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  40. Muchas gracias, La cajita de nieveselena! Fue plato muy sabroso con cebolla hizo de esta manera, frito y luego cocido.

    ОтговорИзтриване
  41. Huhu Irene, danke, dass Du mal wieder vorbeischaust.:-))) Ich wollte einen etwas höheren Rand bekommen, damit die Füllung richtig drinnen bleibt und ich denke, dass es auch optisch gut hinkommt.:-)))
    Aber, bitte, gern geschehen, jeder freut sich über Kommis, das ist doch die Anerkennung für die Leistung, die jeder von uns vollbringt.:-)) Ich freue mich übrigens auch immer über Deine netten Kommis, liebe Irene!:-)))
    Einen schönen ausklingenden Sonntagabend wünsch ich Dir und eine schöne, sonnige neue Woche ab morgen!
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  42. Vielen lieben Dank, Angie!:-)))
    Liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  43. La torta es realmente maravillosa ,me gusta las cebollas fritas y al horno,felicitaciones se ve hermosa,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  44. Parece ótima, a receita!
    Abraços.

    Silmara
    www.casaefogao.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  45. Точно по моята част! И с една студена бира! :)
    Вкусно, Мони, както винаги!

    ОтговорИзтриване
  46. Радвам се, че съвпада и с твоя вкус, Марийче!:-)))
    Точно така и го нападнахме, със студена биричка.:-)))
    Благодаря ти!
    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  47. I feel like reaching out n have a taste..
    awesome cliks moni..:)
    you are welcome in my space too..
    Tasty Appetite

    ОтговорИзтриване
  48. Чуден "лучник", Мони!! Много ми харесва предложението ти - с тоя изкусителен загар - да знаеш само как ме изкушава :)

    ОтговорИзтриване
  49. Welcome Jay! Thanks for visiting my blog. Glad you like my.:-))))I'll visit your blog with pleasure.:-)))

    ОтговорИзтриване
  50. Благодаря ти Мина!:-))) Обожавам запечен или запържен лук, тук беше вкаран в действие по предназначение.:-))

    ОтговорИзтриване