сряда, 26 октомври 2011 г.

Уелингтън с филе от пъстърва / Wellington mit Forellen-Filet




Уелингтън е ястие, познато добре по целия свят. Традиционно се асоциира с говеждо филе с фино гъбено пюре, обвито в многолистно тесто и поднесено със сос от трюфели. Наречено e на името на първия херцог на Уелингтън Артър Уелсли.
Тъй като трудно намирам хубаво телешко месо, а ми се искаше да направя вариант, максимално близък до оригиналния, в крайна сметка се получи това мое предложение. Оказа се, че освен приятно за окото, бе изключително вкусно и за небцето и само мога горещо да го препоръчам.



Продукти:

- филе от пъстърва (към 700 гр, което почистих от костите и кожата, при мен бяха две парчета)
- 3 големи глави лук
- 1 голям морков
- 1 червена и 1 зелена чушка
- 3 скилидки чесън
- 1 патладжан
- бутер-тесто
- сол, черен пипер
- зехтин
- 1 яйце



Приготвяне:

Лука нарязваме на кръгчета, чушките на тънки филийки, моркова и чесъна - на ситно. Обеления патладжан нарязваме на тънки филии и го запържваме на грил-тиган (аз не сложих мазнина). В загретия зехтин задушаваме лучените кръгчета до омекване и  леко покафеняване. Подправяме с малко сол и изваждаме с решетеста лъжица. В същата мазнина задушаваме останалите зеленчуци (морковите, чушките и чесъна) до омекването им. Разстиламе бутер-тестото и диагонално разполагаме парчета патладжан, върху тях нареждаме едното парче филе, върху него първо от чушчената смес, а след това задушения лук. Завършваме с другото рибно филе, върху него отново филийки патладжан. Започваме да навиваме рибата в бутер-тестото като руло, по края намазваме с малко разбито яйце и залепваме края на тестото добре. Гледаме снадката да остане от долната страна. След като рулото е еформено, прехвърляме в тавичка за печене, постлана с хартия за печене. Намазваме рулото обилно с разбито яйце. Печем в предварително загрята на 220 градуса С фурна до готовност (при мен стана за 35 минути).
  


Das Filet Wellington ist ein Gericht, das auf der ganzen Welt bekannt ist. Traditionell  wird es aus Rinderfilet mit einem Püree aus gehackten Champignons im Blätterteigmantel und mit einer Trüffelsauce zubereitet. Es erhielt seinen Namen zu Ehren Arthur Wellesleys, des ersten Herzogs von Wellington.
Da ich in letzter Zeit gutes Rinderfleisch schwer finde, ich  aber unbedingt eine Variante dieses Gerichts zubereiten wollte, das dem Originalrezept maximal ähnlich ist, kam es schließlich zu meinem heutigen Vorschlag. Es stellte sich heraus, dass das Gericht ein Genuss nicht nur für die Augen, sondern auch für den Gaumen ist.





Zutaten:

- Forellen-Filet (etwa 700 g, frei von  Gräten und  Schuppen, bei mir waren es 2 Stück)
- 3 große Zwiebeln
- 1 große Möhre
- 1 grüne und 1 rote Paprikaschote
- 3 Knoblauchzehen
- 1 Aubergine
- Blätterteig
- Salz, Pfeffer
- Olivenöl
- 1 Ei




Zubereitung:

Die Zwiebeln in dünne Ringe, die Paprikaschoten, die Möhre und den Knoblauch in dünne Scheiben schneiden.  Die geschälte Aubergine in Scheiben schneiden und in der Grillpfanne leicht anbraten (ich habe kein Fett genommen). Im heißen Olivenöl die Zwiebelringe andünsten. Leicht salzen und aus der Pfanne herausnehmen. Im selben Öl das andere Gemüse andünsten. Den Blätterteig auspacken und in der Mitte diagonal zwei Scheiben Auberginen legen, darauf das eine Forellen-Filet, mit dem gedünsteten Paprikagemisch bedecken und darauf die Zwiebeln geben. Mit dem zweiten Fisch-Filet bedecken, darauf erneut Auberginen Scheiben geben. Alles zu einer Rolle formen, die Enden mit verquierltem Ei bestreichen und leicht andrücken. Die fertige Rolle auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech mit der "Naht" nach unten geben. Mit reichlich Ei bestreichen und in dem auf 220 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 35-40 Minuten goldbraun backen.  


 

54 коментара:

  1. Na toll, ich wollte gerade ins Bett gehen, habe aber nach diesem Post Riesenhunger bekommen ;) Das sieht aber sehr lecker aus, Moni! Forellen-Filet als Variante stelle ich mir sehr schmackhaft vor, mmmh...

    Liebe Grüße
    Tanja

    ОтговорИзтриване
  2. Love the idea of fisch in filo.It becomes so suculent andmoist:) Great looking too;)

    ОтговорИзтриване
  3. Мони, страшно апетитно изглежда това, което виждам на снимките! Аз съм приготвяла няколко пъти риба Уелингтън, само че с треска. С пъстърва би трябвало да е още по-вкусно. Мерси за идеята, следващия път ще опитам така, дано само се преборя с почистването на кожата, че си е досадна работа :-)!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, чудесно предложение :)
    Страхотна идея и предполагам перфектен вкус!!!
    Прегръдки и много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Was für eine wundervolle Alternative zum altbekannten Filet-Wellington. Sieht sensationell aus und schmeckt bestimmt auch so!
    Liebe Grüsse
    Susann

    ОтговорИзтриване
  6. Умопомрачително изглежда, Мони! И неприлично вкусно, прииска ми се да си отчупя парче, макар и ранния час. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Мони, много красиво поднесено и изключително апетитно ястие си направила! Впечатлена съм от предложението ти и си го запазвам.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен Уелингтън, Мони! направо преглъщам рано-рано:)
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  9. Мони, страхотен Уелингтън- знаеш ли, че у дома често правя, но все с телешко, а и все не остава ред да пусна и пост за това.Обичаме го много и е много ефектно ястие, освен и вкусно! Задължително ще пробвам и твоят вариант с риба,която у дома ядем всъщност повече от месо.
    Вкусна и слънчева есен, Мони!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  10. Уауууууууу, наистина изглежда страшно апетитно.
    Мони, записвам си рецептата.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Много интересно и ефектно ястие, Моничка!
    Сигурна съм, че е и много вкусно!
    Истинска фантазия!


    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Мони, къде се изгуби толкова дълго време? Добре завърнала се отново с това чудесно ястие! Изглежда потресаващо вкусно, разкошни снимки! Просто усещам аромата на тази рибка, толкова крехка и с букет зеленчуци, задушени в хрупкавото тесто..мммм... Имам чудесно охладено бяло вино точно като за тази рецепта! Освен да го взимам и право при теб! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Tanja, tut mir Leid, dass ich mit meinem Post fuer Sturm in Deinem Magen gesorgt habe, aber das Gericht ist wirklich wahnsinnig lecker geworden.:-)) Es gibt genug davon, bitte schoen, lass es Dir schmecken!
    Liebe Gruesse auch von mir!:-)

    ОтговорИзтриване
  14. Danke, Dzoli!:-))) Es stimmt, dass Fisch in Filo- oder Blaetterteig immer lecker schmeckt. Wie auch dieser da!:-)))
    Liebe Gruesse

    ОтговорИзтриване
  15. Дени, с треска сигурно също е много вкусно.:-)) А относно почистването - права си, трудоемко и досадно, но после си е по-хубаво да си го хапваш без проблем.:-)))
    Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, благодаря ти, миличка!:-)) Вкусничко се получи, особено с патладжана и лукчето.:-))
    Прегръдки и позитивен ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Liebe Susann, ich habe bei uns immer Probleme, gutes Rinderfleisch zu bekommen. Und da wir alle zu Hause leidenschaftliche Fischverzehrer sind, ist mir einfach diese Idee eingefallen. Und es war sooooo lecker!:-)))
    Ganz liebe Gruesse

    ОтговорИзтриване
  18. Еви, сърдечно благодаря за невероятно милите думи!:-))) Този начин ни се услади наистина много!
    Прегръдки и прекрасен ден за теб, мила Еви!

    ОтговорИзтриване
  19. Ели, радвам се, че предложението ми ти е харесало.:-))) Ще се радвам, ако го направиш. После непременно да споделиш впечатления!
    Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  20. Траянче, има достатъчно, заповядай, взимай, точно обедно време е.:-)))

    ОтговорИзтриване
  21. Марийче, аз също бих искала да го направя с телешко, ама за това си е необходимо качествено месо, а аз имам проблеми с намирането му.:-)) С рибка също се получи хем ефектно, хем безумно вкусно: патладжан, препечено лукче и чушчица...:-))
    Прекрасни есенни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  22. Адашче, благодаря ти от сърце!:-))) Да споделиш впечатления, като го направиш!
    Прегръдки и пожелания за усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Леви, благодаря ти, Мила.:-))) Наистина се получи страхотна вкусотия.
    Прегръдки и хубави, позитивни и успешни дни!

    ОтговорИзтриване
  24. Марийче, благодаря ти за милото посрещане! Случиха се куп неприятни и негативни неща и ми трябваше време да се справя, но започвам да се окопитвам и пак съм сред милите си приятели.
    Рибката стана много вкусна, радвам се, че ти харесва.:-)) Вземай виното и идвай!
    Прегръдки и най-сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. уауу Мони, фантастично е! Страхотна идея да го приготвиш с пъстърва изглежда много вкусно :) Надявам се неприятностите бързо да отминат и усмивката ти да грейне:) Липсваш като те няма!
    Сърдечни поздрави и прегръдки, Мони :)

    ОтговорИзтриване
  26. Ммм, прекрасно златисто и хрупкаво, с изкусителен пълнеж.

    ОтговорИзтриване
  27. В БЛОГА МИ http://zi4e57.blogspot.com/
    ИМА НАГРАДА ЗА ТЕБ ,ОТ СЪРЦЕ!
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти, Евка! Получи се вкусотийка.:-))) Добре е, че има хора като теб, на които съм липсвала. Това ме кара да забравя лошото и наистина да се усмихна широко.:-)))
    Прегръдки и най-сърдечни поздрави и на теб, мила Евик!

    ОтговорИзтриване
  29. Мартичке, благодаря ти, наистина хрупкаво и вкусно, особено с това лукче вътре.:-)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  30. Зиче, и тук за ти благодаря от сърце за прекрасната награда.:-))
    Прегръдки и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  31. Харесва ми, когато рибата е приготвена под тесто. Не съм пробвала под многолистно, но определено това, което виждам на снимките, много ми допада.
    Чудесна рецепта, Мони!
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  32. Това ястие изглежда много апетитно. Определено ще се пробва.
    Поздрави за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  33. Ина, риба в тесто наистина е вкусен вариант. Пробвай и така, с многолистно, убедена съм, че ще ти хареса.:-)
    Уютна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  34. Добре дошла, Веси! Благодаря за милия коментар.:-)
    Надявам се да ти хареса, когато я направиш. И непременно да споделиш впечатления.:-)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  35. HOLA ...este plato me encanta sobre todo con pescado ..es una receta ideal para un dia de fiesta ..fotos impresionantes bsssMARIMI

    ОтговорИзтриване
  36. Мони, къде беше! Страхотна рецепта, имам два велики провала с Уелингтън, а твоят е великолепен!
    Брависимо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  37. Garlutti, más sincero agradecimiento por las palabras bonitas acerca de la receta y las fotos!:-) Me alegra mucho que te haya gustado.
    bsss

    ОтговорИзтриване
  38. Павлинка, благодаря за вниманието към мен. За кратко време ми се изсипа порой от неприятности на главата, от които се опитвам да се съвзема и с помощта на добри и загрижени приятели като теб.
    Радвам се, че ти е харесал моят вариант. Следователно трябва да опиташ отново, не трябва да се отказваш, ти си страхотен кулинар и следващият път съм убедена, че ще се справиш перфектно!
    Прегръщам те и ти пожелавам хубави и позитивни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  39. Обожавам риба -
    Прекрасна рецепта, Мони!
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  40. Мони,много ми липсваше,радвам се че лошото е минало и си отново сред нас!
    Предложението ми харесва много,но може би плънката най-много ми се връзва на мен със сирене или пилешко.Иначе идеята и изпълнението са страхотни,отдавна му се каня и аз на подобен солен щрудел!Бутер тесто тачим всички у дома!

    Благодаря за споделената рецепта!

    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  41. Wunderbahr, lecker! Es sicht sehr schön aus. Ich gratuliere dir!

    ОтговорИзтриване
  42. Hola muchas gracias por tu visita a mi blog y por hacerte seguidora, que ilusión una seguidora de Bulgaria, me que do yo también por tu cocina, besos

    ОтговорИзтриване
  43. Дианка, благодаря ти от сърце за милия коментар!:-))
    Сърдечни поздрави и прекрасни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  44. Еликсирче, мила, благодаря ти от сърце за подкрепата! Такива думи са като балсам в момента. Сред вас си е най-хубаво, особено сред най-верните приятели, които никога не ме забравят и посещавайки ме, никога не пропускат да напишат мили и окуражителни думи!
    Радвам се, че ти харесва предложението ми. Може би си права за сиренцето или пилешкото, но знаеш ли, че колкото и да ти се струва невероятно, с тези съставки рибката си пасна идеално. Хрупкаво патладжанче, карамелено лукче и чушки, ако знаеш каква вкусотия се получи.:-) Не пречи все пак да пробваш, нали?:-)))
    Прегръщам те и аз и ти благодаря за подкрепата!

    ОтговорИзтриване
  45. Hallo, wanna! Danke Dir, es hat nicht nur schön ausgesehen, sondern auch sehr lecker geschmeckt.:-))
    Liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  46. Hola sofiaaurora, te doy gracias por visitar mi blog y que se ha convertido en mi seguidor. Tu blog es muy interesante y sabrosas recetas, pero con la ayuda de Google Translate, las cosas son mucho más fáciles, de modo que podamos realizar un seguimiento de blogs en ​​todo el mundo. Besos

    ОтговорИзтриване
  47. Харесва ми идеята да приготвиш това с пъстърва, въпреки че с телешко също звучи добре;-)
    Много красиво поднесено, за вкусът хич не се и съмнявам;-)
    Чудесна вечер ти желая, Мони!

    ОтговорИзтриване
  48. Мони,много вкусно предложение-браво!Толкова апетитно изглежда.....
    Приятен и спокоен ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  49. Мони,Царица си на рибните ястия! Много е апетитна пъстървата под бутер тесто.

    ОтговорИзтриване
  50. Голяма вкусотия ще да е това!На последък все нямам много време и минавам на бързо без да оставам коментар,но днес не се сдържах!
    зНАЙ: Лошото идва чифт и доброто идва чифт!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване