За прекрасния отминал празник зарадвах близките си за втора поредна година с това невероятно изкушение, прекрасната шоколадова баклава, видяна в блога на Palachinka. Когато я правих миналата година нямах възможност да снимам много, така че този път се постарах да има повече постъпкови снимки. Баклавата не е никак трудна за направа, трябва просто да се нагъне добре, за да изглежда толкова примамливо и изкусително. За разлика от традиционната баклава корите се мажат със смес от мазнина и газирана вода, нещо нетипично за другите баклави. Тази година малко я попромених, ще я запиша така, както я направих този път. Вкусът и е доста нетрадиционен, нестандартен, но си струва да опитате, сигурна съм, че ще ви се услади много.:-)))
Zu Weihnachten habe ich für meine Familie zum zweiten Mal eine aussergewöhnliche Leckerei zubereitet, nämlich eine orientalische Spezialität - Baklava, deren Rezept ich in Palachinkas Blog gesehen habe. Baklava ist, glaube ich, allen ein Begriff, trotzdem habe ich etwas gegoogelt und folgende Information zusammen gestellt:
Baklava ist ein Gebäck aus Blätter- bzw. Filoteig, gefüllt mit gehackten Walnüssen, Mandeln oder Pistazien. Solange es noch heiß ist, wird es in Sirup aus eingekochtem Zuckerwasser eingelegt und dann in Rautenform geschnitten. Klassischer Begleiter eines Baklava-Desserts ist starker, schwarzer Mokka, da seine Bitterkeit mit der Süße des Baklava kontrastiert. Baklava und ähnliche Süßigkeiten gehören im gesamten Nahen Osten und auf der Balkanhalbinsel zum traditionellen Gebäck, auch wenn in vielen Ländern die eigene Version als die ursprüngliche gilt. Die große räumliche Verbreitung des Gebäcks hat zu einer Vielzahl spezieller Zubereitungsarten und Zutaten geführt, die räumlichen Besonderheiten lassen sich ungefähr wie folgt wiedergeben: Im Iran sind Mandeln und Pistazien die verbreitetsten Nüsse für die Füllung. In der Türkei, auf dem Balkan und in der Levante werden Walnüsse benutzt. Im arabischen Raum und im Iran wird der Sirup mit Rosenwasser versetzt. In Griechenland kann der Sirup Honig, Zitronensaft und Zimt enthalten.
Als ich diese Baklava voriges Jahr zum ersten Mal zubereitet habe, konnte ich nicht so viele Fotos machen, so dass ich mich diesmal bemüht habe, mehr Schritt-für-Schritt-Fotos zu machen. Diese Leckerei ist gar nicht schwer zuzubereiten, es gibt nur einen kleinen Trick beim Zusammenrollen der Filo-Blätter, damit das Ergebnis später oberlecker und unwiderstehlich aussieht. Im Unterschied zur traditionellen Baklava werden hier die Filo-Blätter mit einer Mischung aus Öl und Sodawasser bestrichen. In diesem Jahr habe ich einiges verändert und werde das Rezept dementsprechend aufschreiben. Der Geschmack der Baklava ist wirklich einnmalig, nicht wie die traditionelle Baklava, aber es lohnt sich, zu kosten, ich bin sicher, dass es euch schmecken wird.:-))
Продукти:
- 1 пакет фини кори (моите бяха на 7 days)
- 200 г орехи (от тях 150 г смлени и 50 г нарязани на не много едро)
- 100 г млечен шоколад
- 1,5 суп. л. захар
- 1.5 суп. л. грис
- настърганата кора на един портокал
- 100 мл олио
- 50 мл газирана минерална вода
- 60 г масло
- 530 г захар
- 380 мл вода
- 2 резена портокал
Zutaten:
- 1 Packung feine Filoteigblätter
- 200 g Walnüsse (150 g davon gemahlen und 50 g gehackt)
- 100 g Milchschokolade
- 1,5 ЕL Zucker
- 1.5 EL Gries
- die abgeriebene Schale einer Orange
- 100 ml Sonnenblumenöl
- 50 ml Sodawasser
- 60 g Butter
Für den Sirup:
- 530 g Zucker
- 380 ml Wasser
- 2 Scheiben Orange
Приготвяне:
В малка касерола смесваме газираната вода и олиото, кипваме сместа и след това оставяме настрана да се охлади. В подходящ съд смесваме продуктите за плънката: смлените и нарязаните орехи, настърганият шоколад, захарта, гриса, настърганата портокалова кора. Пребройте корите в опаковката, за да прецените, как да разпределяте плънката (при мен бяха 15 бр.). Ще ви е необходимо тънко дървено шишче или игла за плетене.
Вземаме един лист от корите, поставяме шиша (иглата за плетене) на около 4 см от края на кората, прегъваме листа, за да го покрие, след което намазваме кората с помощта на четка с охладената смес от газирана вода и олио. Поръсваме по края 2-3 суп. л. от плънката, стараейки се да е по цялата дължина на листа. Започваме да навиваме кората на руло, но не стегнато. Пренасяме рулото до тавата, опираме в стената и избутвайки напред, издърпваме шиша (иглата). Помагаме си с пръстите, за да може кората да се нагъне. Повтаряме същата процедура и с останалите кори до изчерпване на корите и плънката. Намазваме баклавата с разтопеното масло и печем в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 35-40 минути или докато придобие златист загар.За приготвянето на сиропа в малка тенджерка изсипваме захарта и водата, разбъркваме ги, след което добавяме резените портокал. Варим на тих огън до сгъстяването на сиропа (около 10 минути). Изваждаме резените портокал, отцеждаме в цедка и с горещия сироп заливаме студената баклава (или горещата баклава със студен сироп). Оставяме баклавата за 24 часа, за да се напои добре. Сервираме охладена.
Zubereitung:
In einem kleinen Topf das Sodawasser und das Sonnenblumenöl mischen, zum Kochen bringen und auskühlen lassen. In einer Schüssel alle Zutaten für die Füllung geben und gut vermischen: die gemahlenen und gehackten Walnüsse, die zerkleinerte (geraspelte) Schokolade, den Zucker, den Gries sowie die abgeriebene Orangenschale. Zählt die Filo-Blätter in der Packung, um einzuschätzen, wie ihr die Füllung verteilen sollt (in meiner Packung waren es 15 Stück). Ihr braucht auch noch einen dünnen Holzstab oder eine dünne Stricknadel.
Ein Filoblatt nehmen, den Holzstab (die Stricknadel) etwa 4 cm vom Blattrand legen, das Blatt darüber geben, um den Holzstab zu bedecken, danach das Filoblatt mit der kühlen Öl-Sodawasser-Mischung bestreichen. Der Länge nach am Rand des Blattes 2-3 EL der Füllung streuen. Danach das Blatt zu einer nicht so festen Rolle formen. Die fertige Rolle bis zum Rand des Backblechs führen und mit einem leichten Schub auf das Blech legen, den Stab langsam herausziehen. Beim Herausziehen der Rolle entstehen kleine "Wellen", die gleichmäßig und die ganze Rolle entlang sein müssen. Dasselbe auch mit den anderen Filoblättern wiederholen. Die fertigen Baklava-Rollen mit der zerlassenen Butter bestreichen und in dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 35-40 Minuten goldbraun backen.Für den Sirup den Zucker und das Wasser in einen kleinen Topf geben, kurz umrühren und dazu die Orangenscheiben geben. Bei kleiner Hitze etwa 10 Minuten kochen, bis der Sirup dick geworden ist. Die Orangenscheiben herausnehmen und mit dem heißen Sirup die kalten Baklava-Rollen übergiessen (oder die ofenwarme Baklava mit dem kalten Sirup). Den Sirup wenigstens 24 Stunden durchziehen lassen. Am besten schmeckt die Baklava, wenn sie kühl serviert wird.
ADOREI ESSA BAKLAVA, DEU ATÉ AGUA NA BOCA DE TÃO TENTADORA.
ОтговорИзтриванеDESEJO-TE UM EXCELENTE 2012, CHEIO DE PAZ SAUDE E MUITA FELICIDADE.
BJS
Мони, слънце, толкова е хубаво пак да си тук! Сигурна съм, че всичко лошо е вече зад гърба ти и тази година те чакат само хубави емоции! Прегръщам ти и сядам да разглеждам новите ти сладки изкушения :) Прегръдки и лека нощ!
ОтговорИзтриванеМони изглежда невероятно
ОтговорИзтриванеобожавам баклава а тези снимки ме оставиха без дъх
поздрави
Moni, en primer lugar feliz año que tengas un año lleno de alegrías y en segundo lugar me apunto a esos pastelitos que tienen una pinta deliciosa, besos
ОтговорИзтриваненямам думи, Мони! Много хубаво и вкусно! Нека новата година ти донесе радост, успехи в начинанията и сбъдване на най-чудните ти мечти!
ОтговорИзтриванеI love baklavas and the one you made is beautiful!!....delicious!!.....Abrazotes, Marcela
ОтговорИзтриванеИзглежда изкусително, вече съжалих, че за първа година не направих баклава за Нова година.....А тази ще я запазя в списъка с рецепти, благодаря за споделянето!
ОтговорИзтриванеSao mel, também eu felicito o seu 2012 nova e gostaria especialmente de saúde, felicidade, amor e sorte! Fico feliz que você gosta baklava, ele fica muito saboroso, você deve definitivamente tentar! Abraços e beijos!
ОтговорИзтриванеГабчо, миличка, благодаря ти от сърце за загрижеността и милото и сърдечно посрещане! И аз се надявам вече всичко да е останало зад гърба ми, гледам с оптимизъм напред! Дано да ти харесат новите ми предложения, пускам сладичките, да ни е сладко и весело и хубаво!:-))
ОтговорИзтриванеПрегръщам те силно и аз и ти желая една прекрасна година с много късмет и изпълнени мечти!:-)))
Хубава седмица!
Мириамс, благодаря ти сърдечно за милите и топли думи!:-))
ОтговорИзтриванеТази баклава, както съм писала и в поста, я правя за втора поредна година, става невероятно вкусна. Съвсем различна е от традиционната, но трябва непременно да се опита.
А заради волността ми относно портокаловата вместо лимоновата кора (както е по оригинална рецепта) баклавата мисля, че само спечели, комбинацията портокал и шоколад, както знаем, е страхотна.:-)))
Сърдечни поздрави и пожелания за хубава и успешна година и прекрасна седмица!
Sofíaaurora, yo también te deseo un año nuevo feliz y saludable! Y esto baklava es deliciosa, debería intentarlo. besos
ОтговорИзтриванеМони, много обичам баклава :)! Твоята изглежда толкова вкусна, че не се издържа!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Светле, благодаря ти, мила, от сърце! Нека новата година и за теб да бъде година, изпълнена с прекрасни емоции, сбъднати мечти, късмет и позитивизъм!:-)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милите думи! Баклавата е много вкусна, голяма изкушение и си струва да се опита!
Прегръдки и хубава седмица от мен!
Страхотна баклава,поздравления!При първия повод ще я пробвам.Начина на оформяне ме провокира,много изкушаващ вид е получила баклавата.
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Welcome, Marcela! Thanks for the kind words! Glad you like baklava, it really is a little different from the traditional as chocolate and orange combination is deadly delicious.:-)))
ОтговорИзтриванеИглика, благодаря ти, мила! Вярно е, че за празниците се събират доста сладки нещица, но без баклава не става, все някой ме подсеща, че трябва непременно да направя.:-))) А тази наистина си струва усилията, невероятно вкусна е!:-)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и прекрасна седмица!
Благодаря ти, Мира!:-)) Наистина начина на оформяне е интересен, никак не е труден, дано от снимките и обясненията да става ясно.:-)) Направи я непременно, няма да съжаляваш.:-))
ОтговорИзтриванеХубав ден и от мен!
Мариянче, миличка, благодаря ти! Радвам се, че ти харесва баклавата! Мнаго е вкусна, а и видът и вкусът и я правят неустоима.:-)))
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден от мен!
Умопомрачително изглежда баклавата, Мони! Прииска ми се да си взема едно голямо парче с кафето тази сутрин. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСъс сигурнос ще я направя-само като я гледам и не мога да и устоя.Не е трудна за правене,така че няма да и се размине.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Мони-бъди здрава ,за да ни поднасяш все толкова вкусни рецепти.
Успешна година ти желая!
Отдавна я гледам тая баклава и заради изкупения грис от магазините за Коледните празници, не успях да е приготвя. Много ме беше яд, но не е късно да е направя сега. Вече имам грис :)
ОтговорИзтриванеАз я гледах в един турски блог и много ме изкуши.
Твоята е станала божествено и със сигурност ще я направя!
Мони,божествено изглежда баклавата - така изкушаващо сочна и с тези надничащи орехчета...ммм! Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЕдно време продаваха едни миниатюрни баклавички заляти с шоколад. Обожавах ги.
ОтговорИзтриванеТвоят вариант е чудесен!:)
И не на последно място - За много години! Живи и здрави и много щастливи!:)
Честита 2012-та, Мони!
ОтговорИзтриванеВ "сладък" или "солен" кадър, всичко при теб звучи като сътворено от ръцете на майстор!
Сърдечни поздрави!
Еви, благодаря ти за невероятната оценка! Радвам се, че ти допада! Заповядай, хапни си баклавичка към кафенцето, да ти е сладко, мила!:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат ден от мен!
Мони, много е хубава баклавата, като гледам снимките и ми идва да си грабна поне едно парче. Всички сиропирани видове сладкиши са ми любими, но баклавата най - много. Веднага записвам рецептата и ще я направя при първия подходящ повод. Обещано!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Wonderful!!!! It looks so good and I would like to have a little piece. Have a nice year!!! Anna
ОтговорИзтриванеМони, нямаше ме няколко дни в ефир, а ти си се появила! Така се радвам!!! Това е невероятно вкусно изкушение! Отново ти честитя Новата година с пожелания за много успехи! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМониииии, искамммммммммм баклава!!!!! Ама не каква да е, ами от твоята! Голяма вкусотия!
ОтговорИзтриванеА, щях да забравя, честита Нова година, мила! Да си жива и здрава и да продължаваш да ни изкушаваш!
Поздрави и прегръдки!
Хайде Монииии!!!
ОтговорИзтриванеКъде се загуби , човеко:)?
Липсваше ми!
Но затова пък сега с тази баклава, приятното чувство от срещата ми с теб, е двойно:-)
И не зачезвай пак за дълго, освен ако не е за мнооого хубаво;-)
лека вечер!
Великолепна баклава, обожавам! Това е от десертите, които не мога да спра да хапвам целогодишно! Мони поздравявам те и те прегръщам и ти пожелавам да имаш невероятна година!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е , Мони! Просто си ударила в земята купешката:)
ОтговорИзтриванеЖиве, прекрасна година желая и на теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милите пожелания!:-)))
На теб и семейството ти също желая здраве, щастие и много късмет!
Наистина не е трудна баклавата, а и доста трудно и се устоява. Направи я непременно, няма да сбъркаш!:-))
Хубава вечер и успешна седмица!
Нинче, радвам се, че ти е харесала, наистина трудно и се устоява.:-))) Много е вкусна.
ОтговорИзтриванеДа си направиш непременно!
Хубава вечер и позитивна седмица!:-))
Яни, благодаря ти, мила!:-)) Радвам се, че баклавата допада и на теб!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и уютна вечер!
.....da hätte ich mich gern dazu gesetzt... :)
ОтговорИзтриванеЗа много години, Дари!:-))) Живи и здрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва моята интерпретация, шоколад и портокал като комбинация няма грешка.:-)))
Поздрави и хубава вечер!
Честита 2012 и на теб, Диве! Здраве, щастие, любов, късмет, успехи навсякъде и във всичко!:-))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи, изчервих се!:-)
Поздрави и прекрасна вечер!
Ели, заповядай, почерпи се!:-))) Радвам се, че ти е допаднала. Непременно я направи, греховно вкусна е.:-)))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Successful and happy new year to you, Anna! Glad you like baklava. As I offer you a virtual slice :-)))
ОтговорИзтриванеБонбонче, благодаря ти сърдечно и за предишните и за тези пожелания!:-))) Нека новата година да бъде за теб и семейството ти много щастлива и успешна! Бъдете живи и здрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милото посрещане и се радвам, че предложението ми ти допада!:-)
Прегръдки и от мен и уютна вечер!
Танче, много си мила, благодаря за топлото посрещане!:-))
ОтговорИзтриванеЧестита нова година и на теб: здраве, щастие, любов, късмет, успехи!
Веднага ти поднасям голяяяяяяямо парче баклава, щом като ти харесва!:-)))
Да ти е сладко, мила!
Прегръдки и от мен и сърдечни поздрави!
Хубава вечер!
Мъхче, благодаря ти, много си мила! И на мен ми липсваха верните приятели тук!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за милите думи, радвам се, че ти е допаднала баклавата.:-)))
И аз се надявам вече да не зачезвам заради лошо, дано вече да е само за хубаво!
Прегръдки и сърдечни поздрави!
На теб, Павлинче, също пожелавам една хубава, щастлива и успешна година!
ОтговорИзтриванеНа тази баклава и аз трудно устоях, сипваш, сипваш парче след парче и се забравяш.:-)))
Прегръдки и уютна вечер!
Благодаря ти, Траянче!:-))) Домашното си е най-хубаво!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасно утре!
Danke, Dir, wanna! :-))) Für Dich habe ich extra Stücke aufgehoben.:-))
ОтговорИзтриванеLG
Мони много обичам, а твоята е супер. Не съм пробвала с шоколад, но като гледам снимките ми се иска да пробвам:)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Мони! SUPPER YUMMY!!
ОтговорИзтриванеТова е една от любимите ми десерти!
Много добре!
Луси :-)