понеделник, 28 май 2012 г.

Къпкейкчета "Death by Chocolate" / Death by Chocolate Cupcakes




Девет от всеки десет човека признават, че обичат шоколад.
Десетият лъже. 
Джон Тулий

Познато ли ви е чувството, че сега, ама точно на секундата, ви трябва нещо сладичко? Тогава изстъргвате последните остатъци течен шоколад от бурканчето или опустошавате кутия скъпи шоколадови бонбони, прибрани за гости или за подарък? Така е, то е най-нежното  възможно изкушение и човек просто трябва да му се отдаде, вместо да му устои.:-)))
Твърди се, че първите, които са се научили да приготвят шоколад, са били ацтеките. Те го нарекли "храна на боговете". Испанските конкистадори, които всъщност са го пренесли в Европа, му дали гръмкото име "черно злато" и го използвали за укрепване на физическите сили и по-голяма издръжливост.
Години по-късно консумацията на шоколад се ограничавала само до аристократическите кръгове. Много известни жени считали шоколада за афродизиак. Така например небезизвестната госпожа Помпадур била уверена, че само шоколадът може да разпали огъня на страстта. Чак в началото на 20-ти век с появата на промишленото производство на шоколад и обикновените хора, които не са принадлежали към аристокрацията, могли да се насладят на невероятните му качества. Известно е, че особено  по-тъмните сортове шоколад стимулират производството на ендорфини - хормоните на щастието - подобряващи настроението и поддържащи тонуса на организма.
След всичко казано не е случайно, че едни от най-обичаните десерти и сладкиши са онези, съдържащи шоколад и какао, а и в блога, както и в семейството ми гореспоменатите рецепти са на почит. Днес отново ще отдам значимото на любимата съставка, включвайки я в едни изключително изкусителни къпкейкчета. Ето и рецептата им:


Продукти (за 18 къпкейкчета):  

- 245 г брашно
- 200 г захар
- 60 г какао
- 100 г меко масло
- 1/2 чаша сварено кафе
- 1/2 чаша прясно мляко
- 2 яйца
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 ч.л. ванилов екстракт

За шоколадовия ганаш:

- 80 г натурален шоколад
- 120 мл течна сметана

За шоколадовия фростинг: 

- 150 г меко масло
- 140 г пудра захар
- 30 г какао
- 100 г тъмен шоколад (70 %)
- 50 мл сметана
- 1/2 ч. л. ванилов екстракт
- 1 ч. л. кафе (опционално)

Приготвяне:

В купа пресяваме брашното с бакпулвера, солта и какаото и смесваме всички сухи съставки до еднородна смес. Добавяме яйцата едно по едно и след всяко разбъркваме. Добавяме мекото масло, ванилията, кафето и прясното мляко и разбъркваме добре. Не се притеснявайте, че сместа ще е с малко по-течна консистенция, тези мъфини трябва да останат леко влажни, така са по-вкусни. Загряваме фурната предварително на 175 градуса С. В гнездата на тавичката за мъфини поставяме хартиени капсули и пълним всяко гнездо на 2/3 от обема им. Печем за 15-20 минути или докато дървено шишче,  излезе с няколко трохички по него. Оставяме мъфините първо за няколко минути във формата, след това да изстинат напълно на скара.
За шоколадовия ганаш кипваме сметаната и в нея натрошаваме шоколада. Разбъркваме с тел, докато шоколада се разтопи напълно и сместа се хомогенизира. Оставяме настрана малко да се охлади и след това потапяме един по един мъфините в шоколадовия ганаш.
За шоколадовия фростинг  разтопяваме шоколада на водна баня и след като се е разтопил, го оставяме да се охлади до стайна температура. Разбиваме маслото на пяна, добавяме по малко от захарта, след това малко какао, пак захар и пак какао, разбиваме до получаване на пухкава смес, добавяме към нея сметаната, разбъркваме, след това добавяме ванилията и накрая постепенно от изстиналия шоколад и бъркаме до получаването на пухкава смес. Оставяме за малко в хладилника да се стегне. След това изсипваме в пош и украсяваме къпкейкчетата. По желание отгоре украсяваме с цветни захарни пръчици или настърган шоколад (например бял за контраст).
 

Neun von zehn Leuten mögen Schokolade. Der zehnte lügt.
John Tullius

Kommt euch das bekannt vor? Das Gefühl, dass euch gerade jetzt nach etwas Süßem zumute ist? Dann kratzt ihr die letzten Reste aus dem Nutella-Glas heraus oder "schlachtet" die Schachtel wahnsinnig teurer Pralinen, die ihr für Besuch oder zum Geschenk aufgehoben habt? So ist es, sie ist die zarteste Versuchung und statt ihr zu widerstehen, sollte man sich ihr voll und ganz hingeben.:-)))
Die Azteken sollten die ersten gewesen sein, die ein süßes kakaohaltiges Getränkt zubereitet hätten. Sie nannten es "Götterspeise". Die  spanischen Eroberer unter Führung von  Cortés brachten sie nach Europa. 1544 wurde Schokolade erstmals als Getränk am spanischen Hof getrunken. Die Schokolade schmeckte den Europäern ungesüßt jedoch nicht. Populär wurde sie erst nach der Zugabe von Honig und Rohrzucker. Die Spanier nannten sie "schwarzes Gold" und tranken sie zur Festigung der physischen Kräfte und größerer Ausdauer.
Im Laufe mehrerer Jahre wurde die Schokolade nur in Adelskreisen verzehrt. Bei vielen bekannten Damen galt sie als Aphrodisiakum. So war die bekannte Madame de Pompadoure fest davob überzeugt, dass nur Schokolade imstande gewesen sei, die Leidenschaft der Menschen zu entfachen. Erst Anfang der 20er Jahre konnten dank der Produktion von Schokolade auch die einfacheren Menschen die außergewöhnlichen Eigenschaften der Schokolade genießen. Es ist bekannt, dass die dunkleren Schokoladesorten besonders viele Endorphine  (Glückshormone) produzieren, die die Stimmung verbessern und den Körper fit halten.
Nach all dem Gesagten ist es überhaupt kein Zufall, dass die meist geliebten Süßigkeiten und Desserts Kakao und Schokolade enthalten und mein Blog wie auch meine ganze Familie  treue Fans der Schokolade sind. Heute präsentiere ich euch ein außerordentlich leckeres Rezept, und zwar die Death by Chocolate Cupcakes. Lasst es euch schmecken!:-))
 Zutaten (für 18 Cupcakes):  

- 245 g Mehl
- 200 g Zucker
- 60 g Kakao
- 100 g weiche Butter
- 1/2 Teetasse Kaffee
- 1/2 Teetasse Milch
- 2 Eier
- 2 TL Backpulver
- 1 Prise Salz
- 1 TL Vanilleextrakt 

Für die Schokoladeganache:

- 80 g Bitterschokolade
- 120 ml Sahne

Für die Schokoladeglasur: 

- 150 g weiche Butter
- 140 g Puderzucker
- 30 g Kakao
- 100 g Bitterschokolade (70 %)
- 50 ml Sahne
- 1/2 TL Vanilleextrakt
- 1 TL Kaffee (optional)

Zubereitung:

In einer Schüssel das Mehl mit dem Backpulver, dem Kakao und dem Salz sieben und alle trockenen Zutaten gut miteinander vermischen. Nach und nach die Eier dazugeben und umrühren. Danach die weiche Butter, den Vanilleextrakt, den Kaffee und die Milch dazugeben und nach jeder Zutat gut umrühren. Der Kuchenteig wird dabei etwas flüssiger, aber macht euch keine Gedanken darüber, die Cupcakes müssen  nach dem Backen sowieso etwas feucht bleiben, so schmecken sie auch besser. Den Backofen auf 175 Grad C vorheizen. Ein Muffinblech mit Papierförmchen auslegen und jedes davon bis zu 2/3 füllen. Etwa 15-20 Minuten lang backen, wobei ein Holzstab nicht  völlig trocken herauskommen soll. Die fertigen Cupcakes erst mal im Blech, danach auf einem Kuchengitter vollständig abkühlen lassen. 
Für die Schokoganache die Sahne aufkochen und darin die Schokolade in Stückchen brechen, so lange umrühren, bis die Schokolade schmilzt und eine homogene Masse  entsteht. Auf Zimmertemperatur abkühlen lassen und danach die Cupcakes darin tauchen (nur die Häubchen!).
Für die Schokoladeglasur die Schokolade im Wasserbad schmelzen und auf Zimmertemperatur abkühlen lassen. Die Butter schaumig rühren, etwas Puderzucker und danach etwas Kakao dazugeben, umrühren und den restlichen Puderzucker sowie Kakao dazugeben. So lange umrühren, bis eine weiche fluffige Masse entsteht. Die Sahne und die Vanille und zum Schluss nach und nach die abgekühlte Schokolade dazugeben und umrühren. Für eine halbe Stunde in den Kühlschrank geben. Die Glasur in einen Spritzbeutel geben und die Cupcakes damit verzieren. Nach Wunsch kann man die fertigen Cupcakes mit bunten Zuckerperlen oder geraspelter weisser Schokolade verzieren. 




55 коментара:

  1. Ах, Мони! Отварям си блогер и първото нещо, което виждам са твоите прекрасни къпкейчета. Така ми се приядоха, но няма за кога днес да правя. Чудесна рецепта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пете!:-)) Стават наистина много изкусителни. Но си права, изисква се време, сигурна съм, че ще ги направиш, ти си си спец в кухнята! Черпя те виртуално, докато успееш да си направиш!:-))
      Прегръдки и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. oh god, i eat all of them if you let me!:) so yuuummm! kisses and have a nice week

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you! Of course, ate his enough. They were really very tasty.
      Kisses and have a nice week to!:-))

      Изтриване
  3. Разкошни! Последната снимка е убиец, позакател за несъмнено ужасно вкусното лакомство, което си сътворила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря ти за хубавите думи! Станаха наистина много шоколадови.:-)) Поздрави!

      Изтриване
  4. Прекрасни са! Не се и съмнявам, че са ометени:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Траянче!:-))) Така е, останаха само снимките.:-)) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. QUE PERDIÇÃO EU ADORO CHOCOLATE E NÃO RESISTIA ....
    BJS

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Obrigado, sao! Que bom que você gosta. Na verdade, eram muito saboroso. :-))) Beijos!

      Изтриване
  6. Отговори
    1. Danke, Dir, wanna! Freut mich, dass sie Dir gefallen. Ich bin uebrigens mit Tullius'Worten auch einverstanden. Ich bin auch unter den ersten neun.:-))))
      LG

      Изтриване
  7. Отговори
    1. Thank you! Glad you like. Indeed, were very tasty. :-)))

      Изтриване
  8. Скъпа Мони,
    неустоимо вкусно изкушение!
    Е как да не му се отдадеш!!!!
    Прегръдки, миличка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данинка, мила, благодаря ти за прекрасните думи!:-))) Да, така е, като има шоколадово изкушение направо му се отдаваме!:-)))
      Прегръдки, миличка и прекрасна нова седмица!:-))

      Изтриване
  9. изглеждат просто невероятно!
    искам и аззззззззззззззз..................
    прегръдки и хубава седмица Мони

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мимче, благодаря ти, мила!:-))) Радвам се, че ти харесват.
      Веднага те черпя, за приятели винаги има.:-))
      Прегръдки и усмихната седмица!:-))

      Изтриване
  10. Ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Teşekkür ederim. Sevindim sizin gibi. Onlar gerçekten lezzetli oldu.
      Selamlar!

      Изтриване
  11. И аз искам и аз! Много неустоими и истински шоколадови!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, заповядай, почерпи се, щом като ти харесват.:-)) Вкуснички станаха.:-))
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Отговори
    1. Gracias por las palabras buena propina, llimaverda. Me alegro de la receta y las fotos que te gusta.:-))) Besos

      Изтриване
  13. Entzueckent schokolade dass ist wirtklich herlich danke fuer diese Rezept ciaooo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dank Dir, edvige.:-)) Ja, der Schokolade kann man nicht widerstehen!:-)))
      LG

      Изтриване
  14. Мони, самата дума:"ШОКОЛАД" ми е достатъчно въздействаша. Уводната ти част не довърши и след снимките вече имах нужда от лъжичка от скъпоценната кафява маса, за да довърша четенето;)
    Много хубави и вкусни кейкчета!
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, на мен думата също много ми въздейства, надявам се да не съм ти създала голям дискомфорт с публикацията си.:-))
      Но подобни десерти наистина силно ни изкушават, както разбирам и повечето тук.:-))
      Благодаря ти за хубавия коментар!
      Прекрасни и вече слънчеви дни ти желая!:-))

      Изтриване
  15. Отговори
    1. Thank you, glad that you like. Not only in appearance looked, and were very tasty. :-)))

      Изтриване
  16. Moni, que delicia de pastelitos, la historia que has contado me ha gustado mucho y es muy interesante.
    Besitos.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Me alegro que te haya gustado, como la receta y la historia del chocolate. Esperemos, sin embargo, utilizando un traductor para entender lo esencial.
      Creo que no hay hombre que no le gusta el chocolate y postres con él. :-))) Besitos

      Изтриване
  17. МОНИ,обожавам шоколад признавам си без бой,но твоите изкушения също няма да подмина ,страхотни са!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, мила, аз също без бой си признавам, че обожавам шоколад.:-)) Радвам се, че са ти харесали кексчетата. Черпя те виртуално!
      Прегръдки и слънчеви дни!

      Изтриване
  18. die sehen aber wirklich allerliebst und verführereisch aus....die könnte ich mir jetzt auch gut vorm Fernseher vorstellen.......dort mag ich solche süße Kleinigkeiten am liebsten.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Danke Dir, liebe Martina, die sind wirklich verfuehrerisch lecker, man kann vorm Fernseher viele davon verschlingen.:-))
      Na ja, vor der Glotze verschwindet so einiges..... LOL
      LG

      Изтриване
  19. Мони, не съм шоколик, но от твоите къпкексчета бих си хапнала с удоволствие :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, аз пък съм и то непоправим шокохолик.:-)))
      Радвам се, че ти допадат. Черпя те виртуално!:-))
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  20. Аз съм от деветте, даже от по-първите! Обожавам тези малки сладки малки кексчета, а с тази глазура... Страхотни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам те, Линче, от една порода сме, от по-първите девет.:-))))
      Аз също ги обожавам, най-вече шоколадови.:-)))
      Прегръдки и усмихнати дни!

      Изтриване
  21. Мони, Мони, Мони!!! Страхотни са! Малки шоколадови бомбички! Аз си харесах предпоследната снимка:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Бонбонче, благодаря ти, мила!:-))) Наистина са като бомбички, във всяко едно отношение, най-вече калорийни.:-))))
    Благодаря ти за милия коментар!
    Прегръдки и прекрасни слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  23. Amei teu blog.
    Já sou seguidora.
    Adoro gastronomia.
    Quando tiveres um tempinho visita meu blog, tem sorteio por lá.
    Sucesso.
    beijos

    ОтговорИзтриване
  24. Hola gracias por visitar mi blog, el tuyo me encanta igual que esta receta tiene un aspecto fabuloso.
    Besos

    ОтговорИзтриване
  25. Y tanto que muerte por chocolate!! te han quedado fantásticos.

    besos

    ОтговорИзтриване
  26. Моничка, колко шоколадово е при теб!:) Неустоими са тези къпкейкчета!:)


    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  27. Ohhh, liebe Moni,

    Deine Cupcakes sehen zum anbeißen aus, ich nehme mir heimlich eins weg ;o))
    Auf diesen Wege wollte ich mich auch für die vielen, liebe Kommentare bedanken! Ich habe mich RIESIG darüber gefreut ;o)))

    Ganz liebe Grüße,
    Irène

    ОтговорИзтриване
  28. Не съм запалена по шоколада, но тази вкусотия е направо неустоима!!Поздравления за хубавата рецепта!Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  29. Your pics are very good........ fantastic muffins......

    ОтговорИзтриване
  30. Това са едни страхотни смъртоностни кексчета:) С удоволствие ще ги опитам:)

    ОтговорИзтриване