понеделник, 21 май 2012 г.

Кекс "Зебра" / Zebra-Kuchen / Zebra-Cake



Кексът е един от любимите десерти на много домакини: прави се изключително бързо, почти всички основни продукти обикновено се намират вкъщи под ръка, в по-представителния си вариант става за гости, а ако е по-непретенциозен - за домашна консумация. Обичан е от всички. Отдавна на повечето  е известна една много красива разновидност на кекса, носещ името си заради приликата с едно много симпатично животинче - Кекс "Зебра". Той е необикновен заради красивите шарки, които се получават при направата му. Приготвяла съм го вече няколко пъти, но досега не съм успявала да направя снимки. Той не е труден за направа, просто трябва да сте по-внимателни при редуването на кексовите смеси. Ако се поразтърсите,  на много места има дори и снимки стъпка по стъпка. Но във всеки случай си струва да се приготви.

 Der Kuchen ist einer der Lieblingsnachtische vieler Hausfrauen: er ist schnell fertig, fast alle Hauptzutaten hat man gewöhnlich zu Hause parat, er wird sowohl Gästen als auch den Liebsten aufgetragen. Kuchen mögen alle. Schon lange ist vielen ein optisch wirklich interessanter Kuchen bekannt, der  seinen Namen der  Ähnlichkeit mit einem süßen Tier verdankt - Zebra-Kuchen Er ist dem Marmorkuchen sehr ähnlich, sowohl was die Zutaten, als auch was die Zubereitung anbelangt. Er besticht durch sein außergewöhnliches Zebra-Muster, das sowohl von oben  als auch im aufgeschnittenen Zustand zu sehen ist. Ich habe diesen Kuchen bereits mehrmals gebacken, aber bis jetzt konnte ich leider keine Fotos machen, da er im Nu verschlungen wurde. Die Zubereitung ist nicht kompliziert, man muss nur aufpassen, wenn man beide Teigarten aufeinander aufschichtet. Im Internet kann man sogar viele Schritt-für-Schritt-Fotos finden, die einem wirklich weiterhelfen können. Diesen Kuchen muss man aber auf jeden Fall gebacken haben. 
Продукти (за кръгла форма с диаметър 23-24 см): 

- 4 яйца
- 250 г захар
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 250 мл прясно мляко
- 220 мл олио
- 300 г брашно
- 1 суп. л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 суп. л. с връх неподсладено тъмно какао

Zutaten (für eine 23-24er Springform): 

- 4 Eier
- 250 g Zucker
- 1 TL Vanilleextrakt
- 250 ml Milch
- 220 ml Sonnenblumenöl
- 300 g Mehl
- 1 EL Backpulver
- 1 Prise Salz
- 1 gehäufter EL Kakao
 

Приготвяне:

В купа разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Добавяме ваниловата есенция, а след това млякото и олиото и разбъркваме внимателно. В друга купа пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Прибавяме на части сухата смес към яйчната и разбъркваме, без обаче да прекаляваме. Готовото тесто разделяме на две равни части и към едната добавяме пресятото какао. Намасляваме дъното на форма с подвижен борд и го покриваме с хартия за печене. Пускаме фурната да се загрява на 180 градуса С. Точно в центъра на формата изсипваме 3-4 суп. л. от бялата смес. След това върху бялата, точно в центъра и, изсипваме 3-4 суп. л. от кафявата смес. Така редуваме до изчерпване и на двете кексови смеси.  Печем кекса за около 40 минути. Можем да проверим готовността му с дървено шишче. След изпичането оставяме кекса най-напред да изстине във формата, а след това откопчаваме борда и  оставяме да изстине напълно върху решетка.
 

Zubereitung:

In einer Schüssel die Eier und den Zucker schaumig rühren. Zuerst den Vanilleextrakt, danach auch die Milch und das Öl dazugeben und behutsam umrühren. In einer anderen Schüssel das Mehl mit dem Backpulver und dem Mehl sieben. Die Mehlmischung nach und nach zur Eiermischung geben und umrühren, aber nicht zu lange. Den fertigen Teig in zwei teilen, dabei zum einen Teil den gesiebten Kakao geben und umrühren. Den Boden der Springform gut einfetten und mit Backpapier auslegen. Den Backоfen auf 180 Grad C vorheizen.  3-4 EL vom weißen Teig nehmen und genau aufs Zentrum der Form geben. Danach auf den weißen Teig 3-4 EL vom Kakaoteig geben (genau aufs Zentrum) und so weiter, bis beide Teige alle sind. Beim Aufschichten bildet sich das schöne Muster dieses Kuchens. Etwa 40 Minuten lang backen (man kann auch die Stäbchenprobe machen). Den Kuchen nach dem Backen noch etwa 10 Minuten in der Form ruhen, danach auf einem Gitter vollständig kalt werden lassen.  

37 коментара:

  1. Moni, que lindo ficou. Parabéns!
    Uma ótima semana.

    ОтговорИзтриване
  2. Много е красив:), Мони!Поздравления!Върна ме към детските ми спомени с този сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  3. Beautiful!! Precioso!! no se que idioma escribirte..pero bueno desde luego que en ruso no...imposible!!

    cocinando hacia los picos

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, толкова весели и апетитни снимки си направила!
    А кексчето е вълшебно!
    Прегръдка и поздрав от морето!

    ОтговорИзтриване
  5. It's beautiful !!!!!

    Really it's looks like a zebra......

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусен кекс! Отдавна не съм го правила, ееех...!:)А бяха времена, когато кокошки тичаха из двора:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Много красив и сполучлив.Истинска зебра!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошен е Мони, чуден!!! Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. МОНИ,как така толкова равномерно направи фигурите страхотно!
    Много пухкав и нежен е станал.
    Прегръдки за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Изключително произведение! Мони, направила си шедьовър! За първи път виждам този кекс, но със сигурност не и за последен, защото ще започна да го правя при всеки по-официален случай. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Мони, много красив и вкусен кекс, ще го предложа на децата!

    ОтговорИзтриване
  12. Мони, мила, много се радвам пак да те видя :) И както винаги с нещо вкусно и красиво! Обичам това кексче, въпреки че на мен все някак ми се сливат "зебрите" :) Прегръщам те и отивам да разглеждам какво друго си сътворила :)

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна шарка има зебричката ти,Мони!Перфектен е!Чудесни снимки отново!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Е много красив се е получил. Поздравления!!! При мен всеки път е с различен вид (кога по-хубав, кога не), но такива равномерни шарки не съм постигнала още. Поздрави и приятна вечер.

    ОтговорИзтриване
  15. É DAQUELES BOLOS QUE GOSTARIA MUITO DE FAZER MAS ACHO QUE NUNCA ME SAIRIA PERFEITO.
    ESSE ESTA LINDO E MUITO PERFEITO.
    ADOREI.
    BOA SEMANA
    BEIJO

    ОтговорИзтриване
  16. Мони, супер се получил! Мисля да го пробвам тези дни:). Как хубаво са се разделили цветовете. Дано и аз да успея!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Que rico! luce super bueno este bizcocho!!!
    BESITOs, me quedo a seguir conociendo tu cocina!

    ОтговорИзтриване
  18. Moni, qué rico y qué bonito, te la copio, besos!!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Мони,чудесен, сочен и много красив кекс!Перфектно се е получил!

    ОтговорИзтриване
  20. Моничка, прекрасен е!:)



    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  21. Мони, поздравления за страхотния кекс! Много сполучлив е станал, с перфектно разграничени шарки, като рисуван е! Личи си старанието по резултата! Браво!
    Хубав, слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  22. Много ,много красив кекс ,Мони ! Ще опитам да го направя ,дано се справя :) ! Хубав следобед и благодаря отново за споделените награди !

    ОтговорИзтриване
  23. Кекса е станал разкошен,поздравления,шарките са ясни и се открояват
    прегръдки и хубав следобед

    ОтговорИзтриване
  24. This is excellent!! I love it! So inventive. I will take this recipe and make it when I have guests. They'll be very impressed :-)

    ОтговорИзтриване
  25. Прекрасен кекс, Мони! Не мога да не се усмихна като го гледам, тъй като и аз бях на същата вълна, на същата дата. Но при мен се получи по-различно, но и замисълът беше много по-различен.

    Прегръдки, Мони и прекрасна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  26. Много добре ти се е получил, Мони!
    Шарките са перфектни! И много весело си го поднесла :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  27. Мони, ти уж се загуби, сега гледам с гръм и трясък се завръщаш:_
    Много ми харесва този кекс, много!
    Ще се пробва, то е ясно;)
    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  28. Oh ein Zebrakuchen! Ich liebe ihn!
    Meine Mum hat mir mal gezeigt, wie ich das Muster hinbekomme, aber bei mir klappt es leider nicht immer und so ist es schon ganz oft passiert, dass oben zwar das Muster zu erkennen war, im Kuchen selbst aber nicht... Ich werde es nochmal probieren müssen!

    Lieben Gruß von der Zuckerschnute

    ОтговорИзтриване
  29. Мони, разкошна ти се е получила "Зебрата"! Все не мога да се престраша да го направя този сладкиш, а при теб изглежда удивително :*

    ОтговорИзтриване
  30. Huhu liebe Moni,

    toll sieht Dein Zebrakuchen aus, ich mache ihn auch so, kommt auch immer gut an ;o))

    Liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен25 май 2012 г., 2:19

    Moni,keksat ti e istinska zebra!:)Pozdravlenia!!!Shte go napravia i az tozi weekend...niamam tarpenie:)

    ОтговорИзтриване
  32. hola Moni
    no te conocía, gracias por venir a mi blog, qué bizcocho más perfecto !
    bs

    ОтговорИзтриване
  33. Страхотно ти се е получил!:) Много красив:)

    ОтговорИзтриване