сряда, 8 юни 2011 г.

Pommes Boulangere - Картофки Буланжер


Честно казано, нямам представа, откъде точно идва наименованието на тези картофки (може би са картофки, приготвени по рецепта на майсторите пекари, тук трябва да се намесят момичета, които поназнайват френски език), но  успях да ги опитам при едно пътуване в чужбина, харесаха ми много, затова и попитах за рецептата. Те са прекрасни както за гарнитура, така и като вариант на постно ястие, правят се бързо и много лесно, а резултатът са едни изключително вкусни, меки картофки.




 Продукти:

- 6 - 7  картофа
- 2-3 средно големи глави лук
- 40 + 20 г масло
- 400 мл бульон (аз разтворих едно кубче зеленчуков)
- сол, пипер


Приготвяне:

Обелените картофи нарязваме на много тънки филийки. Избираме най-хубавите от тях, за за направим горния слой. Лука нарязваме на тънки кръгчета и го задушаваме за малко в 40 г масло, като внимаваме да не променя цвета си. Към задушения лук добавяме картофите и само ги разбъркваме внимателно, без да задушаваме и  тях (те са толкова тънки, че времето, в което ще се пекат с горния слой им е напълно достатъчно). Сместа подправяме със сол и пипер на вкус. Формата за печене намасляваме и в нея поставяме задушения лук и картофите. Върху тях започваме да нареждаме отделените кръгчета картофи. Поливаме с бульона. Отгоре разпределяме малки парченца от останалото масло (20-те г). Картофите печем за двайсетина минути в предварително загрятата на 200 градуса С фурна, за да се зачервят, а след това намаляваме до 175 градуса и печем около един час, докато бульона напълно се усвои от картофите.

Забележка: Макар и да го нямаше в рецептата, към бульона прибавих 2 суп. л. готварска сметана и поръсих малко настъргано индийско орехче (обикновено на някои неща, които правя с картофи, обичам да усещам вкуса му). Мисля, че се получи много добре.

Ето три снимки за онагледяване на части от процеса на приготвяне на картофките:






 




9 коментара:

  1. Мони, и аз мисля, че се е получило много добре:))).Много апетитни изглеждат картофките!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони,превъзходно ястие!
    Само да уточним-една част от картофените шайби отделяш,а другата задушаваш с лука,така ли?
    И после подреждаш отдолу вече задушените,а отгоре отделените и сурови картофи,заливаш с бульона и печеш?Верно ли съм схванала или греша?

    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Аелис, благодаря ти, вкусничко беше!:-))

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсирче, много ти благодаря за оценката!
    След като задушиш лука, към него прибавяш не толкова представителните шайби картофки и разбъркваш внимателно с лука, колкото да се смесят. След това отгоре нареждаш хубавите филийки, заливаш с бульона и печеш. Всичките картофени шайби са толкова тънки, че това време им е достатъчно, за да омекнат.
    Дано да съм го обяснила ясно.
    Хубава вечер и на теб!:-))

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам картофки, изглежда страхотно...
    Поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Изглждат прекрасно, само мога да предположа колко са вкусни, Мони! :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно, вкусно, вкусно:))

    Поздрави и спокойна вечер, Мони!

    ОтговорИзтриване
  8. Мони,особено с новите снимки ми е повече от ясно,че и това ще се пробва!И ще се хареса у нас!
    Благодаря ти,мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Диана, Ева, Леви, благодаря ви, момичета, за хубавите думи и положителната оценка!:-)
    Еликсирче, ще чакам отзиви и ще се радвам и у вас да се харесат картофките!:-)
    Хубава вечер на всички!

    ОтговорИзтриване