Канелоните (итал. cannelloni - тръбичка) също се причисляват към италианската паста. Това са дълги около 10 см, дебели приблизително 2-3 см тръбички от твърда пшеница. Произвеждат се от тестени платки, които се оформят на тръбички. Съществува и друго название - маникоти (итал. manicotti - ръкав). Най-често канелоните се приготвят с Ragù alla bolognese, но могат да се напълнят и със зеленчуци, сирене, др. вид месо или пък риба. Тръбичките се пълнят с пълнежа, подреждат се в огнеупорен съд, след това се заливат с доматен сос или сос Бешамел, поръсват се по желание със сирене Пармезан или др. и се запичат във фурната до готовност.
Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia
Днешните канелони не следват стриктно никаква рецепта, просто реших да комбинирам онова, което ни е вкусно.
Продукти:
- 500 г телешка кайма
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 3-4 гъби печурки
- 4-5 червени печени чушки
- 1 морков
- 1 кутия готови канелони
- 100-120 г кашкавал или др. сирене (напр. пармезан) за настъргване
- сол, пипер на вкус
За соса Бешамел:
- 30 г масло
- 3 суп. л. брашно
- 1/2 л прясно мляко
- сол
- настъргано индийско орехче
Приготвяне:
В касерола запържваме ситно нарязаните лук, чесън, морков, след това каймата, а накрая - гъбите. Наливаме малко топла вода, добавяме ситно нарязаните печени чушки и задушаваме до пълното омекване на зеленчуците и готовност на каймата. Добавяме подправките, разбъркваме внимателно и махаме от огъня. Канелоните използваме директно или приготвяме според указанието на опаковката. Пълним с готовата смес.
В друг съд приготвяме соса Бешамел: разтопяваме маслото и в него запържваме брашното, разреждаме с прясното мляко, подправяме със сол и индийско орехче, след което с постоянно бъркане варим до сгъстяване.
В тавичката, в която ще печем, най-напред слагаме 2-3 лъжици от соса бешамел, след това нареждаме напълнените канелони, а върху тях изсипваме останалия сос. Отгоре настъргваме кашкавал или др. сирене и печем за 20-25 минути на предварително загрята на 180 градуса С фурна. Ако фурната ви е силна, може отгоре да се сложи фолио, за да не изгори.
Cannelloni (ital.) zählen auch zur italienischen Pasta. Das sind etwa 10 cm lange, ca. 2-3 cm dicke Röhrennudeln aus Hartweizen. Hergestellt werden sie aus Teigplatten, die man zu Röhren aufrollt. Bekannt ist auch ein weiterer Name Manicotti (ital. - Ärmel). Traditionell werden Cannelloni mit Ragù alla bolognese zubereitet, aber füllen kann man sie außerdem auch mit Gemüse, Käse, anderen Fleischarten oder aber mit Fisch. Die Füllung gibt man in die ungekochten Röhrennudeln, danach legt man sie in eine passende Auflaufform, darauf wird Tomaten- oder Bechamelsauce verteilt, nach Wunsch wird geriebener Parmigiano oder ein anderer Hartkäse verteilt und dann werden die Cannelloni im Ofen gebacken.
Quelle: Wikipedia
Quelle: Wikipedia
Mein heutiger Vorschlag folgt keinem strikten Rezept, sondern ist eine Kombination aus Zutaten, die meiner Familie schmecken.
Zutaten:
- 500 g Rinderhack
- 1 Zwiebel
- 2-3 Knoblauchzehen
- 3-4 Champignons
- 4-5 gegrillte rote Paprikaschoten
- 1 Möhre
- 1 Packung Cannelloni
- 100-120 g Parmigiano oder anderer Hartkäse
- Salz, Pfeffer zum Abschmecken
Für die Bechamel-Sauce
- 30 g Butter
- 3 EL Mehl
- 1/2 l frische Milch
- Salz
- geriebene Muskatnuss
Zubereitung:
In einer Pfanne die feingeschnittenen Zwiebeln, Knoblauch und Möhren in etwas Öl andünsten. Später das Rinderhack und die kleingeschnittenen Pilze dazugeben, etwas warmes Wasser gießen und alles solange andünsten, bis das Hack gar ist. Danach mit Salz und Pfeffer abschmecken, die abgezogenen und fein geschnittenen Paprikaschoten dazugeben, alles ganz vorsichtig umrühren und die Pfanne beiseite stellen. Die Cannelloni direkt verwenden oder nach Anweisung auf der Packung kochen und mit der Hackmasse füllen.
In einem anderen Topf die Bechamel-Sauce zubereiten: die Butter zerlassen, Mehl hinzugeben und anschwitzen, ohne zu bräunen. Unter ständigem Rühren die Milch zugeben und die Sauce aufkochen. Mit Salz und Muskat würzen.
Eine feuerfeste Form vorbereiten. Zuerst 2-3 El der Bechamelsauce auf den Boden der Form verteilen, darauf die gefüllten Cannelloni ordnen und darauf die übrige Bechamel-Sauce geben. Den geriebenen Käse darauf verteilen und ca. 20-25 Minuten in dem auf 180 Grad C vorgeheizten Ofen backen.
Sehen total lecker aus, Deine Canneloni, hab ich auch schon lange nicht mehr gegessen, fällt mir grad auf.
ОтговорИзтриванеLiebe Grüsse
Susann
Willkommen, Susann!
ОтговорИзтриванеDanke fuer die lieben Worte, waren auch sehr, sehr lecker!:-)))
Liebe Gruesse
Вкусно. Обичам канелони.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Мони и хубаво утре!
Благодаря ти, Еос, такова и беше - много вкусно.:-))
ОтговорИзтриванеПрекрасен утрешен ден и на теб!
Щом има бешамел, пишете една-две порции и за мене :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Мони! Поздравления :)
Sehr lecker sieht es aus!!
ОтговорИзтриванеObwohl ich satt bin, hätte ich zu gerne eine Portion davon ;o))
Ganz liebe Grüße
Irène
Ина, благодаря ти! Отделям ти рорцийки за миртуална почерпка!:-)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и на теб!
Danke Dir, liebe Irene fuer die lieben Worte!
ОтговорИзтриванеSie sind wirklich sehr lecker geworden, jeder wollte noch ein bisserl.:-))))
Ganz liebe Gruesse auch an Dich
Ех, канелони!! И аз много ги обичам! :)
ОтговорИзтриванеЛека вечер ти пожелавам и се записвам и аз за следващият път за порцийка! ;)
Марийче, дадено, ще има и за теб! Обещано!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и усмихнато утре!:-)))
Ох, че вкусно, прекрасно предложение Мони!И аз много харесвам ястия с телешка кайма!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи, Мариянка!:-))))
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден утре!
Мони, много изкушаващи канелони! Едва преди няколко месеца опитах това чудо, но вече съм им голям фен.
ОтговорИзтриванеПрекрасен, слънчев и спокоен вторник!
Леле, че вкусноооо!!!!
ОтговорИзтриванеСправила си се отлично,мила Мони!
Сърдечни поздрави и прекрасен летен ден!
Deine Art könnte auch glatt meine Art werden.Das trifft genau unseren Geschmack.
ОтговорИзтриванеLG
Martina
Танче, благодаря ти, ние сме си фенове на пастата, а така с телешката кайма и печената чушка станаха наистина много вкусни.:-))) То канелоните и пастата въобще си имат доста фенове.:-))))
ОтговорИзтриванеПрекрасен и усмихнат вторник и на теб!
Леви, благодаря ти, мила! Вкуснички си бяха, признавам.:-))))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и на теб и успешен, спокоен и усмихнат вторник ти желая от сърце!
Hallo Martina, es freut mich, dass Dir meine Art gefällt. Hier bei uns werden gegrillte Paprikaschoten sehr oft verwendet, sie geben wirklich einen ganz leckeren Geschmack.:-)))
ОтговорИзтриванеLiebe Grüße
ohhhh, Moni, Deine Cannelloni sehen grandios aus.
ОтговорИзтриванеDen Tipp mit den gegrillten Paprika werde ich mir merken.
Lieben Gruß und einen schönen Tag wünscht Dir die Gaby
Danke Dir, Gaby, für die lieben Worte. Die Paprika verleihen den Gerichten immer eine ganz leckere Note, Du musst es selber ausprobieren.:-))
ОтговорИзтриванеEinen schönen Tag wünsch ich Dir auch!
Liebe Grüße
Klasse Idee ... schon Jahre nicht mehr gegessen
ОтговорИзтриванеLg Kerstin
Danke, Dir, Kerstin!
ОтговорИзтриванеGeht relativ schnell und schmeckt wahnsinnig lecker!-)))
Liebe Grüße
Das hat ein Weilchen gedauert, bis ich heraus gefunden hatte, wo ich bei Dir kommentieren kann ;-)
ОтговорИзтриванеEin leckeres Rezept, das wird sicherlich ausprobiert
Sabine, willkommen in meinem Blog!:-)))
ОтговорИзтриванеIch habe mich Deiner Fan-Gemeinde angeschlossen, damit ich Deine Rezepte auf keinen Fall verpasse.
Gut, dass Du Dich zurecht gefunden hast. Es würde mich freuen, wenn Du bei mir vorbeischaust. Mach' ich auch bei Dir.
Vielen Dank für die lieben Worte, es war wirklich lecker.
Einen schönen Abend wünsch ich Dir und hoffentlich auf bald
Liebe Grüsse
Както ги обичам,а не съм правила отдавна,с Еми и Ани ужасно много ме изкушавате да си наруша режима,ама... ще му дам почивен ден и ще се насладя доволно на канелони!
ОтговорИзтриванеИ твоите,разбира се,са много сполучливи,представям си богатия им вкус!
Поздрави и хубав ден,Моничка!
Да, явно повлякох крак с канелоните и на хората им се приядоха. А за тях май си струва едно малко отклоненийце, а?:-)))) (Виж каква съм подстрекателка само, а!)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Еликсирче!