петък, 29 юли 2011 г.

Пълнени патладжани на фурна и отново награди, награди.......:-)))) / Gebackene Auberginen mit Hackfüllung und erneut Awards, Awards ....... :-))))



Към зеленчуците, които обичаме много и съответно най-често присъстват на трапезата вкъщи, се причисляват патладжаните и тиквичките. Днес ви предлагам една изключително вкусна рецепта, която, макар и да изисква известна подготовка преди самото печене, си струва всяка минутка на предварителната обработка. Може би съм пристрастна, но любителите на тези два зеленчука ще ме разберат най-добре.:-))) Няма смисъл от повече обяснения, ето и рецептата ми:



Продукти:

- 2 средно големи патладжана
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 600 г телешка кайма
- доматено пюре 
- 1 ч. л. червен пипер
- сол, черен пипер на вкус
- на върха на ножа смлян карамфил



Приготвяне:

Патладжаните измиваме, обелваме, разрязваме на половина и изтърбушваме добре, оформяйки ги като лодчици (стараем се да останат тънички, но внимаваме да не ги пробием).  Посоляваме ги, нареждаме ги прави в купа и ги оставяме за няколко часа да се изцедят от горчивия сок. По същия начин процедираме и с вътрешността им: посоляваме и оставяме в купа да престои. 
Лука и чесъна нарязваме на ситно и сотираме в загрятия зехтин. Добяваме каймата, разбъркваме и я правим на трохи. Добавяме ситно нарязаните червена и зелена чушка. Прецеждаме издълбаната вътрешност на патладжаните, изплакваме и нарязваме и нея на ситно, след което добавяме в тигана при останалите продукти. Доматеното пюре размиваме с малко вода, добавяме червения пипер, подправяме със сол и пипер на вкус. На края поръсваме смления карамфил. Разбъркваме добре плънката и изчакваме да остане на мазнинка. Изцедените патладжани измиваме, попиваме с кухненска хартия, след което намазваме добре със зехтин. Нареждаме в тавичка, сипваме малко водичка на дъното на тавичката и запичаме патладжаните за около 30 минути на 180 градуса С. След като са готови (и поомекнали), пълним лодчиците с плънка, капваме по малко зехтин отгоре и запичаме на същата температура за около 20 минути. 
Както е видно от снимките, аз шприцовах картофено пюре върху всяка лодчица, поръсих с пармезан и запекох така. 
Може върху плънката да се наредят фино нарязани резенчета домат, които да я покрият изцяло или пък да се залеят със сос бешамел (вариантите ми хрумват в момента, предполагам всеки би си измислил някакъв вариант). Изключително се услаждат със студена биричка или пък с бяло винце - който каквото обича. Да ви е сладко!  





Тази седмица явно е седмицата на наградите, валят една след друга. През последните дни бях зарадвана от три момичета, които решиха да споделят наградата си с мен: Катерина, Таня и Габи. Тя е много вкусна, много красива и предполага приятна раздумка на кафе със сладости. Благодаря ви, момичета, за честта и удоволствието, че споделяте с мен тази награда! Макар и виртуални, чувствам всички ви много близки и се надявам да имаме удоволствието да се запознаем и на живо.:-))) 


От своя страна бих искала да предам тази "сладка" награда и на:

Ева Бор -  simple things & more...
Зори - Еос
Сабина Берова -Кулинарна магия .....!
Гуинет -  Food for the soul
Susann - Dolce Vita
Kerstin - Verboten gut

И тъй като се получи едно "сладко" дублиране на наградите за някои от нас, а пък исках непременно да предам наградата на други близки и верни мои приятели, създадох нова, весела награда, в унисон с лятното настроение. 


Надявам се тя да се хареса на:


които съм сигурна, че ще предадат този весел слънчо нататък, за да могат и други да му се радват. :-)))




 
  

Zu den Gemüsearten, die von allen zu Hause besonders gern gegessen werden und die sehr oft auf unserer Tafel präsent sind, gehören Auberginen und Zucchini. Heute stelle ich Euch ein besonders leckeres Rezept vor, das, obwohl es vor dem eigentlichen Backen einer Vorbereitung bedarf, man danach keine einzige Minute bereut. Vielleicht bin ich etwas voreingenommen, aber die Fans dieser zwei Gemüsearten werden das am besten verstehen.:-)))) Also, keine weiteren Erklärungen, hier ist mein Rezept:





Zutaten:

- 2 mittelgroße Auberginen
- 1 Zwiebel
- 3-4 Knoblauchzehen
- 1 rote Paprikaschote
- 1 grüne Paprikaschote
- 600 g Rinderhack
- Tomatenmark
- 1 TL Paprika
- Salz, Pfeffer zum Abschmecken
- 1 Msp. gemahlene Nelken



Zubereitung:

Die gewaschenen und geschälten Auberginen längs halbieren, Fruchtfleisch bis auf einen halben Zentimeter dicken Rand herauslösen und versuchen, sie wie Schiffchen zu formen (sie sollen ganz fein dünn bleiben, aber man soll aufpassen, dass man sie nicht durchbohrt). Salzen und dann aufrecht in ein Blech oder Schüssel paar Stunden ruhen lassen. Dasselbe auch mit dem Fruchtfleisch wiederholen: salzen und in einer Schüssel ruhen lassen. Feingeschnittenen Knoblauch in die Zwiebel im erhitzten Olivenöl dünsten, Rinderhack dazugeben und zerkleinern. Danach die kleingeschnittenen Paprikaschoten in die Pfanne geben. Das abgetropfte Fruchtfleisch ebenfalls klein schneiden wie auch das mit etwas Wasser verquirlte Tomatenmark dazugeben, mit Paprika, Salz und Pfeffer abschmecken und gut verrühren. Die Auberginenhälften waschen, mit Olivenöl bepinseln, in ein Backblech ordnen, etwas Wasser gießen und sie circa 30 Minuten bei 180 Grad C backen. Wenn die Hälften gar und weich geworden sind, herausnehmen und reichlich Füllung auf die Schiffchen geben, mit etwas Olivenöl beträufeln und noch etwa 20 Minuten zu Ende backen. Wie man auf den Fotos sehen kann, habe ich auf jede Hälfte Kartoffelpürree gespritzt und Parmesan darüber gestreut. 
Andere Möglichkeiten: jedes Schiffchen mit feingeschnittenen Tomatenstückchen belegen oder reichlich Bechamel-Sauce darauf verteilen (die Möglichkeiten fallen wir momentan ein, jeder kann nach seiner Phantasie und nach seinem Geschmack die Auberginen-Schiffchen vor dem Backen garnieren). Dazu munden wunderbar eiskaltes Bier  oder aber guter Wein. Lasst es Euch schmecken!




Diese Woche scheint die Award-Woche zu sein, es regnet Awards. In den letzten Tagen wurde ich von drei Mädels ganz nett überrascht -  Катерина, Таня und Габи, die ihren Preis mit mir teilen wollten. Das ist ein süßer, sehr schöner Award und lädt einfach zum Kaffeeklatsch mit guten Freund(inn)en ein.:-)) Ich danke euch allen, Mädels, für die Ehre und das Vergnügen, mir euren Preis weiter zu reichen! Obwohl nur virtuell "bekannt", empfinde ich als Freunde und hoffe, dass wir doch irgendmal die Gelegenheit haben, uns außerhalb des Netzes zu sehen! :-)))))

Weitergeben möchte ich diesen "süssen" Award auch an:


Ева Бор -  simple things & more...
Зори - Еос
Сабина Берова -Кулинарна магия .....!
Гуинет -  Food for the soul
Susann - Dolce Vita
Kerstin - Verboten gut


Und da es in diesem Zusammenhang für einige von uns zu einer "süßen" Verdopplung kam, und ich unbedingt meinen besten und treuesten Freunden einen Award überreichen wollte, habe ich einen neuen lustigen Award kreiert, der zur Sommerstimmung wunderbar passt.


Gefallen wird dieser Award hoffentlich:

Миро

die diese lustige Sonne mit Sicherheit weitergeben werden,
damit auch andere an ihr Freude haben können.

50 коментара:

  1. Мони,днес сме на една вълна с патладжаните!Рецептата ти е много хубава,ще я пробвам!
    Поздравявам те за наградите!Умишлено не ти дадох моята,защото ти ми я изпрати,а и вече много хора ти я дадоха на теб,но ти знаеш,че заемаш първото място в моя кръг от виртуални приятели!Благодаря ,че отново споделяш тази красива награда с мен!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, то май по почти всички блогчета шестват патладжани и тиквички.:-))) Точно заради дублирането, тъй като получих бонбонките от три момичета, направих този Слънчо. Кате, този Слънчо е и за теб, ако не си прочела името си сред онези, които са номинирани с него, заповядай, вземи го.:-))) Дано да те зарадва тази награда!
    А относно последното изречение - искрено ти благодаря за топлите думи и приятелството ти! Ценя го много!
    Хубава вечер и прекрасен уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Мони, чудесна рецепта си предложила! :) Като любител на патладжаните и тиквичките, задължително ще я пробвам! :)Много изкусително изглеждат така приготвени! :)
    Поздрави за наградите - напълно заслужено ги получаваш! :)Благодаря за чудното слънчице! :)
    Сърдечни поздрави и един прекрасен уикенд! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  4. Миро, благодаря ти сърдечно!:-))) Получи се голяма вкусотия, вкъщи решиха, че съм скрила някоя и друга "лодчица" за "бис".:-)) А щом като и ти си от тази партия, пробвай непременно!
    Благодаря за поздравленията и милите думи!
    Радвам се, че слънчицето ти харесва.:-)))
    Сърдечни поздрави и на теб и слънчев, усмихнат и незабравим уикенд и на теб, Миро!:-))

    ОтговорИзтриване
  5. Thank you so much, Nina. It was really very tasty.:-)))

    ОтговорИзтриване
  6. Пепеляшка29 юли 2011 г., 19:32

    Мони, много си мила - благодаря ти за доверието и наградата!
    А такива патладжани са на почит и у нас, но виж идейката с картофената спиралка отгоре, ще ползвам и то скоро.
    Усмихнато и весело лято!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  7. Hallo liebe Moni,
    ich freue mich Dich wieder begrüßen zu dürfen ;o))
    auch über Deine neue Köstlichkeit, ich liebe unter anderem (vielem) Auberginen!
    Über die Awards freue ich mich, ganz besonders aber über Dein selbst kreiertes, ist Dir super gut gelungen!!
    ♥lichen Dank dafür ;o)))
    Ich werde sie im laufe des Abends zu mir holen, wo sie ein Ehrenplatz bekommen!!
    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  8. Марийче, аз се радвам, че приемаш наградата.:-))) Нека да краси и твоето блогче.
    Ще се радвам, ако ти е харесала идеята ми с картофената спирала, стана много вкусно, като се запече, едно хрупкавко такова мммммм...
    Слънчево, весело и незабравимо лято и на теб, Марийче!:-))))

    ОтговорИзтриване
  9. Много апетитни лодчици :)
    Мони много благодаря за слънчевата награда! Пожелавам ти много усмихнати и весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Hallo, liebe Irene,
    ich freue mich, Dich erneut auf meinem Blog begrüßen zu dürfen.:-)))) Da sehen wir uns also ähnlich, was die Auberginen anbelangt. Sie schmecken einfach köstlich!
    Das ist aber lieb, dass Du dich auch über die Awards gefreut hast. Ist doch süss geworden, die Sonne, gell? Ich wollte was Lustiges kreieren, wenn Du es sagst, dass es mir gelungen ist, dann freue ich mich noch mehr!
    Aber, gern geschehen, Irene!:-))))
    Lass Dir nur Zeit, Irene, hole sie Dir, wenn es Dir recht ist.:-)))
    Ganz ganz liebe Grüße auch an Dich

    ОтговорИзтриване
  11. Ей, Габи, благодаря ти за милите думи!:-)))))
    Радвам се, че ти харесва Слънчо.:-))
    И аз ти желая от сърце спокойни, слънчеви, весели и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Мони, много красиво поднесена идея :)
    Чудесни снимки!
    Благодаря за усмихнатата награда, която веднага ще сложа в блога, за да го разсмее!
    Радвам се, че те открих и имам чувството, че те "познавам" отдавна, което е прекрасно!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятна рецепта и съблазнителни снимки! Много се чудих какво е шприцовано отгоре:) Изглежда супер вкусно!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, благодаря ти от сърце за хубавите ти думи за рецептата и снимките ми!:-)))
    Радвам се, че приемаш наградата, за да "грейне" блогчето ти в усмивка.
    Дани, аз имам същото чувство, симпатиите са взаимни!:.))))
    Сърдечни поздрави и прекрасен уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Траянка, много ти благодаря за прекрасните думи! Ами хрумна ми изведнъж, исках да направя нещо по-различно и както, разбирам първо по реакцията на домашните, а после и тук, се приема добре.:-)))) Наистина е много вкусно!
    Сърдечни поздрави хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Мони, много благодаря за тази красива и сладка награда, приемам я с огромно удоволствие.
    Много интересно кулинарно предложение, а и предполагам, че карамфила ще го направи с още по-интересен вкус.
    Прекрасно поднасяне на патладжанчетата.
    Приятен уикенд!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Адашче, радвам се, че съм ти доставила радост със споделянето на наградата, напълно я заслужаваш! Пожелавам ти още много други оттук-нататък.:-))
    Радвам се, че ти допада предложението ми. Добавих съвсем съзнателно карамфил, мисля, че точно на телешката кайма подхожда много успешно, пък и в комбинация с патладжани става неустоим вкуса. Пак ще я правя, защото вкъщи пожъна голям успех.:-))
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Приятен и слънчев уикенд и на теб, Мони!

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасно, прекрасно, прекрасно! Не стига любимият ми зеленчук, а и поднесен толкова ефектно с картофено пюре! Харесвам всички твои публикации, мила Мони, но с тази ме спечели за винаги:)))!
    Да явно това е седмица на наградите! Искам да честитя твоите. Напълно зслужени от прекрасна дама като теб!
    А за моята награда нямам думи! Влюбена съм в този слънчо! Благодаря за вниманието и приятелския жест! Отново ме накара да се усмихна и почувствам добре!
    Поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Леви, мила, наистина ме развълнува и разчувства с думите си! Благодаря ти от сърце! Това значи оценка на труда ти. Много съм щастлива, че ти харесват публикациите ми!:-)))))
    Значи и в това си приличаме, със "симпатията" ни към патладжаните. :-) Получи се наистина вкусна тази ми измишльотина.
    Благодаря за искрените ти пожелания за наградите, Леви! Пожелавам ти и твоите непрекъснато да се множат!
    Е, значи съм постигнала целта си със Слънчо, радвам се, че ти допада:-)) Така, като го погледне човек, веднага импулсивно се усмихва, съвсем непринудено.:-))
    Сърдечни приятелски поздрави и прекрасна и уютна вечер, мила Леви!

    ОтговорИзтриване
  20. Мони, днес както ти разглеждах новата рецепта,която е чудесна, се изненадах много приятно като видях името си под наградата.Благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  21. Мариянче, ама тя си е съвсем заслужена награда!:-))) Още много такива занапред ти пожелавам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  22. Мони пак ме изненада приятно с твоето внимание.
    Дано ми остане време да се реванширам и аз някога защото си истински приятел и кулинар.
    Патладжана ти е страхотен.
    Бъди винаги такава сърцата!

    ОтговорИзтриване
  23. Mmmhhh... Auberginen! Ich liebe sie. Und Deine Gerichte sehen immer so kunstvoll aus! Sehr schönes Rezept!
    Auch für den süssen Award möchte ich mich ganz herzlich bei Dir bedanken! Ich freue mich sehr, dass Du an mich gedacht hast!
    Ganz liebe Grüsse und ein schönes Wochenende!
    Susann

    ОтговорИзтриване
  24. Зиче, радвам се, че съм те изненадала приятно, нали това е целта на наградите.:-)))
    Благодаря ти за милите думи за рецептичката, благодаря ти и за милото пожелание!
    Хубава вечер и слънчеви почивни дни!:-)))

    ОтговорИзтриване
  25. Hallo Susann, wir essen zu Hause Auberginen besonders gern.:-)))) Danke für Deine lieben Worte!
    Es freut mich, dass Dir der süsse Award gefallen hat.:-))) Den hast Du wirklich verdient!
    Ganz ganz liebe Grüsse und ein ruhiges, sonniges und hoffentlich wärmeres Wochenende!

    ОтговорИзтриване
  26. Много , много вкусно изглежда пълнения ти патладжан Мони ! Ще бъде изпробван съвсем скоро ...:)
    От сърце ти благодаря за наградата ! Трогната съм от милия жест и вниманието ти към мен !
    Сърдечни поздрави и слънчев и усмихнат уикенд ! :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Мони, честити награди! Благодаря за вниманието и споделената награда!
    Много красиви и вкусни патладждани!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  28. Сабинка, благодаря ти от сърце, наистина стана вкусен и ще се радвам, ако го изпробваш.:-)))
    Радвам се, че съм успяла да ти доставя радост с наградата! Желая да се множат твоите!
    Сърдечни поздрави и на теб и слънчеви и усмихнати почивни дни!:-)))

    ОтговорИзтриване
  29. Зори, благодаря за поздравленията и за милите думи за рецептата ми!
    Радвам се, че споделената награда ти доставя радост!
    Поздрави и прекрасни и слънчеви почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  30. La ricetta è molto interessante e il decoro che hai fatto con la besciamella mi piace moltissimo, la rende particolare!
    Piacere di conoscerti! A presto!

    ОтговорИзтриване
  31. Contento che ti piace la ricetta a modo mio l'ho tenuto. Vi ringrazio per le gentili parole! A presto!

    ОтговорИзтриване
  32. Hallo Moni
    Da ist dir aber wieder mal was leckeres gelungen.
    Ich liebe auch Auberginen.......In ein paar Tagen sind meine ersten reif ...freu..
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  33. Hallo Martina,
    Danke Dir für die lieben Worte! Na, dann willkommen im Auberginen-Club! *lach*
    Ich beneide Dich, dass Du einen Gemüsegarten hast. In einer Wohnung ist das leider unmöglich.:-(((((
    LG

    ОтговорИзтриване
  34. МОНИ имаш още една награда в моя блог само ,че трябва да ти пратя някъде линка за да си го получиш. Ако пишеш в БГ мамма пиши ми на лични.
    Там съм ЗИЧЕ.
    Лек и усмихнат ден миличка.

    ОтговорИзтриване
  35. Hallo Moni ,

    vielen Dank für die Auszeichnung ... die nehme ich doch gerne an ;o)

    So schnell es geht werde ich darauf antworten, muss erstmal ankommen ;o)... Wäsche waschen usw.

    Lg Kerstin

    ОтговорИзтриване
  36. Много обичаме патладжани! И днес се мъдри един печен на скара, който чака ред да бъде смлян за кьопоолу. Интересна комбинация от карамфил и телешка кайма! Аз ползвам свинска кайма, чесън и кимион, бас ловя че в Гърция ще ползват телешко с канела!:)))
    Мони, очаквам лятното ти гостуване с нетърпение!:)Имаме и още един неоповестен гост, който изпрати своето предложение за градинско парти, но за сега остава тайнааа....:)

    ОтговорИзтриване
  37. Зиче, благодаря ти от сърце за вниманието! Писах ти в блогчето.:-))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  38. Hallo Kerstin!
    Freut mich, dass Du die Auszeichnung annimmst.:-)))
    Wusste nicht, dass du noch in Urlaub bist. Also, erhol Dich noch schön, lass Dir Zeit.:-))))
    Liebe Grüsse

    ОтговорИзтриване
  39. Светле, ние също много обичаме патладжани! Знаеш ли, колко хубава се получи комбинацията на карамфила с телешкото! Чудничка!:-))) Сигурна съм, че гърците ще ползват канела.:-))
    Аз малко се забавих, но няма да пропусна крайния срок, обещавам.:-))) Ще ми бъде интересно, коъ е неоповестения гост.:-))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  40. Благодаря за вниманието и отношението, Мони! Много приятни емоции ти желая и още такива кулинарни чудеса да се раждат под ръцете ти!

    ОтговорИзтриване
  41. Радвам се, че съм успяла да те изненадам приятно, Марта.:-)))
    Сърдечно ти благодаря за хубавите думи и пожеланията!

    ОтговорИзтриване
  42. Това ястие е queadado ви лукс, изглежда много красива, големи прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  43. Rosita, muchas gracias por las maravillosas palabras!

    ОтговорИзтриване
  44. Ех,Мони,най-накрая се доредих да напиша и аз нещо днес.Още сутринта видях публикацията,но не остана време да ти напиша колко много ме зарадва с тази слънчева наградка,благодаря ти,мила!Със сигурност ще я предам и аз,макар че вече много се затруднявам,защото ми се иска да си споделя наградите със всеки!
    А патладжана е.....страхотия!Особено снимката в разрез направо ме накара да преглщам!Толкова сочно се е получило ястието,а с картофеното пюре е много ефектно!
    Записвам си рецептата,а у дома ще се реализира пак в два варианта-с тиквички и патладжан.

    Хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  45. Еликсирче, миличка, знам, че редовно поглеждаш при мен. Прекрасно е, че съм те зарадвала с наградата ми, исках да е много весела, усмихната и да създава настроение.:-))) Разбирам напълно, колко ти е трудно споделянето, защото и аз изпадам в чуденка в такъв момент: всеки заслужава всеки се труди и се старае и иска да бъде забелязан.:-))
    Радвам се, че патладжанената ми измишльотина ти допада, получи се наистина вкусно и интересно.:-)) Вкъщи няма проблем, патладжани обича всеки. Дано да ви се услади и на вас, Еликсирче!:-)))
    Хубава и усмихната неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  46. Благодаря ти за вниманието мила Мони! Признавам си, че ме изненада приятно с твоята слънчева награда.
    Поздравления за вкусната и чудесно оформена рецепта.
    Лека вечер и приятен уикенд скъпа!

    ОтговорИзтриване
  47. Жани, радвам се, че е станало така!
    Благодаря и за хубавите думи за рецептата!
    Спокойна вечер и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  48. Liebe Moni, diese gebackene Auberginen sehen köstlich aus! Ich liebe Auberginen (und auch Zucchinis, mmmh :D) und bei uns kommt dieses Gemüse auch sehr oft auf den Tisch. Dieses Rezept notiere ich mir, denn diese Köstlichkeit muss doch ausprobiert werden!

    Gratuliere zu Deinen Awards!!!

    Liebe Grüße und einen wunderschönen Tag noch!
    Tanja

    ОтговорИзтриване
  49. Със закъснение, но с голяма благодарност искам сърдечно да благодаря за поредната награда, която ми даваш, Мони! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване