сряда, 5 октомври 2011 г.

Grape Cake - Сочен сладкиш с грозде / Weintrauben-Kuchen




Когато човек се разходи  из кулинарните блогове, а и когато разлисти готварските книги се оказва, че няма представени много рецепти за сладкиши с грозде. Не знам на какво се дължи това своеобразно игнориране, но мисля, че е несправедливо, защото сладкишите с грозде стават много ароматни. Аз самата имам вече две рецепти с грозде (Torta di Nada  и Torta al Vino). И двата сладкиша се харесаха изключително много на опиталите ги, аз също останах доволна и днес ви представям третото си предложение с грозде - Grape Cake.  Рецептата е от книгата на  Patricia Wells - "At Home in Provence".
 


 

Продукти:

- масло и брашно за  формата
- 2 големи яйца
- 135 г захар
- 4 супени лъжици (60 гр масло, разтопено
- 60 мл  зехтин
80 мл мляко
- 1/2 ч. л.  ванилова есенция

- 200 г брашно
- 3/4 ч. л. бакпулвер
- щипка  сол
- настърганата кора  на 1 лимон
- настърганата кора на 1 портокал
- 300 г грозде (без семки) /аз обаче сложих 500 г/

- пудра захар за наръсване




 Приготвяне:

Форма за печене (с диаметър 24 см) намасляваме и наръсваме с брашно. Разбиваме яйцата със захарта за около 3 минути, докато избледнеят. Добавяме маслото, зехтина, млякото и ваниловата есенция. Бъркаме до побеляването на сместа. В друга купа пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Добавяме лимонената и портокаловата кори. Започваме да добавяме на части към маслената смес и  разбъркваме внимателно с шпатула. Оставяме за около 10 минути настрана, докато брашното абсорбира течностите. Изсипваме 3/4 от гроздето (знаете  за  овалването на плодовете в брашно, за да не потънат), разбъркваме за кратко и изсипваме в приготвената форма. Заглаждаме с шпатула и печем в предварително загрята на 175 градуса С фурна. След 15 минути наръсваме останалото грозде (не се притеснявайте,  сладкишът няма да спадне!). Печем за около още 40 минути, докато стане златисто (може да се провери с дървена клечка). След изпичането оставяме да изстине на решетка. По желание поръсваме с пудра захар.
 



Wenn man sich die verschiedensten kulinarischen Blogs ansieht und wenn man Kochbücher durchblättert, stellt sich heraus, dass Rezepte für Traubenkuchen kaum vertreten sind. Ich weiss nicht, warum diese Obstart irgendwie ignoriert wird, aber meiner Meinung nach geschieht ihr das völlig ungerecht, weil die Traubenkuchen ein unvergleichliches Aroma haben. Unter meinen Rezepten gibt es bereits zwei mit Trauben  (Torta di Nada  sowie Torta al Vino). Beide Traubenkuchen haben allen, die sie gekostet (und bis zum letzten Krümelchen verzehrt haben) ganz gut geschmeckt, ich war auch zufrieden mit dem Ergebnis. Deshalb stelle ich euch heute meinen dritten Vorschlag mit Trauben vor - Grape Cake.  Das Rezept stammt aus dem Buch von  Patricia Wells - "At Home in Provence".




Zutaten:


 - Butter und Mehl für die Form
- 2 große Eier
- 135 g Zucker
- 4 EL (60 g) Butter, geschmolzen
- 60 ml Olivenöl
- 80 ml Milch
- 1 /2 TL  Vanilleextrakt
- 200 g Mehl
- 3/4 TL Backpulver
- Prise Salz
- abgeriebene Schale von 1 Zitrone
- abgeriebene Schale von 1 Orange
- 300 g Trauben (ohne Kerne) / aber ich habe 500 g  genommen/
- Puderzucker zum Bestäuben






 Zubereitung:

Eine 24-cm-Backform einfetten und mit Mehl bestreuen (oder mit Backpapier auslegen), am besten eignet sich eine Springform dazu. Die Eier etwa 3 Minuten lang mit dem Zucker schlagen, bis sie hellgelb werden.  Die Butter, das Olivenöl, Milch und Vanilleextrakt dazugeben und gut rühren.  In einer anderen Schüssel das Mehl mit dem Backpulver und dem Salz sieben, die Zitronen- und Orangenschale dazugeben.  Das Mehlgemisch teilweise in die Buttermischung geben und ganz sanft mit einer Kochspachtel umrühren. Etwa 10 Minuten ruhen lassen, damit das Mehl alle Flüssigkeiten aufnehmen kann. Etwa 3/4 der Weintrauben in den Teig geben (ihr kennt doch wohl den Trick mit dem Wenden des Obstes in Mehl, damit die Früchte nicht alle auf den Boden gelangen), kurz umrühren und in die vorbereitete Backform geben. Mit der Spachtel glatt streichen und in dem auf 175 Grad C vorgeheizten Backofen backen. Nach 15 Minuten mit den restlichen Weintrauben bestreuen und noch etwa 40 Minuten weiter goldgelb backen (man kann natürlich auch die Stäbchenprobe machen). Nach dem Backen auf einem Gitter auskühlen lassen. Nach Wunsch mit Puderzucker bestreuen.
 



39 коментара:

  1. Мони, много вкусно изглежда. Представям си как гроздето се топи в устата!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, много вкусен и ароматен сладкиш!
    Много подходящ за есента!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз си обяснявам липсата на рецепти с грозде с факта, че от няколко години насам предлагат на пазара у нас грозде без семки, а те са основната пречка, поне за хората у нас :)) и люспата, и люспата - е, няма как да чистя семки и люспи на моите домашни, ще ме прощават :)) Но сладкишът ти изглажда наистина много вкусно!!!
    Поздравления за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Uvas, ciruelas, melocotón cualquier fruta le va bien a esta maravilla, tan esponjosa.
    Besines
    Nieves

    ОтговорИзтриване
  5. Може да е невероятно,но от няколко дена и аз искам да направя сладкиш с грозде. Вече знам кой ще е :P !!!

    ОтговорИзтриване
  6. МОНИ, имам продуктите и утре ще го направя :) Много пухкав е станал сладкиша ти ,чак ми иде да си докопам едно парченце.:))))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Мони, чудесно предложение :)
    Днес сутринта гледах една фокача с грозде, но исках малко "по-така "тесто!
    И каква бе радостта ми, когато се прибрах и виждам твоята сочна рецепта :)
    А и по количеството на плода си допадаме -какви 300г??
    Направо 500 !!!!!
    Прегръдки, миличка и хубава вечер!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, Мони,
    изглежда наистина много сочен:-)
    Напоследък откривам гроздето за подобни сладкиши;-) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. ADOREI ESSE BOLO, FICOU LINDO E TEM UMA TEXTURA FANTÁSTICA.
    JÁ COMIA UMA FATIA ACOMPANHADA DE UM CAFÉ.
    BJS

    ОтговорИзтриване
  10. Мариянка, благодаря ти, миличка!:-))) Стана действително много сочен и ароматен.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Русанче, благодаря ти!:-)) Да, точно пасва на сезона.
    Хубава вечер и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  12. Инче, права си, че може би късното навлизане на сорта грозде без семки да е причина за това, но започваме да поправяме този пропуск.:-))) Благодаря за хубавите думи!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Gracias corazónр La cajita de nieveselena! La receta es muy exitosa, creo que va a mejorar con otras frutas.:-)))
    Besos

    ОтговорИзтриване
  14. Теди, много ще се радвам, ако решиш да го направиш-:-)) Няма да сбъркаш!

    ОтговорИзтриване
  15. Зиче, заповядай, вземи си, има достатъчно.:-)))
    Ще чакам да споделиш мнение, като го направиш!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Дани, миличка, радвам се, че ти допада.:-))
    Ама какви си 300 грама, няма да се усети изобщо, че има плод в този сладкиш, нали така.:-)))
    Прегръдки, мила Дани и прекрасна и уютна вечер!:-)))

    ОтговорИзтриване
  17. Мъхче, благодаря ти от сърце!:-)))
    Аз имам още една изненада с грозде, но... след време.:-)))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Gracias por el corazón palabras bonitas, sao33! La receta es muy exitoso. La textura es muy jugosa y tierna y se siente maravilloso aroma de naranja y limón. Es conveniente una buena taza de café.:-)))
    BJS

    ОтговорИзтриване
  19. Ама какви снимки само! Наистина сочен е станал , Мони! И аз съм на вълна грозде, пека втора доза сладко:)

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасен е сладкишът, а снимките толкова примамливо подканят да го опитам, Мони! Благодаря за споделената рецепта! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  21. Este pastel se ve estupendo ..con uvas seguro delicioso bsssMARIMI

    ОтговорИзтриване
  22. Траянче, благодаря ти много за хубавите думи за снимките! Като има слънчице, други стават.:-)))
    Не съм правила сладко от грозде, но съм сиурна, че е много ароматно.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  23. Еви, благодаря ти, оценката ти означава много!!!
    Радвам се, че ти е харесала рецептата, наистина е сполучлива.:-))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Gracias por las palabras bonitas, garlutti!:-) Pastel era muy sabrosa y jugosa.

    ОтговорИзтриване
  25. Мони мила не знам кога успяваш! Тъкмо да те поздравя за страхотната гостенка и хоп - вече нова рецепта :) Докато аз успея да се преборя с една торта, ти вече си сътворила нова вкусотия! Определено ме спечели с тази рецепта - отдавна съм замислила да опитам сладкиш с грозде :) Прегръдки и Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Монка,няма сладкиши с грозде в нета,за да можеш да ни изненадаш с това пухкаво и сочно предложение!
    С чаша кафе в ръка,се наслаждавам на твоя чудесен сладкиш!
    Прегръдки и пожелания за един прекрасен ден:)

    ОтговорИзтриване
  27. Габи, радвам се, че рецептата ти е допаднала. Опитай сладкиша, страшно ароматен е, така с повече от предвиденото по рецепта количество грозде е супер.:-)))
    Прегръдки и усмихнат ден, миличка!:-))

    ОтговорИзтриване
  28. Кате, и двата проблема са решени!:-))) Благодаря!!!
    И аз така виждам, че няма и дано да съм успяла да ви зарадвам с тази вкусотия, която, който е решил да прави сладкиш с грозде, непременно трябва да опита!:-)))
    Аз пък с кафе в ръка току-що се наслаждавах на твоя пост в бяло и червено, страхотен като винаги!:-))
    Прегръдки и усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  29. Много пукавичък и сочен изглежда, Мони! Точно сега му е времето на това сладкишче. Ще се пробва!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  30. Ели, благодаря ти!:-))) Трябва да се пробва при това изобилие от грозде! Пък и става много вкусен и ароматен!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  31. Huhu liebe Moni,

    Dein Rezept kommt gerade recht, ich bekomme heute Trauben aus den hiesigen Weinberge und werde somit morgen Deinen Kuchen nachbacken. Mein morgigen Besuch stammt aus der Provence, könnte also nicht besser passen ;o))

    Ganz liebe Grüße
    Iréne

    ОтговорИзтриване
  32. Huhu liebe Irene,
    freut mich sehr, dass Dir mein Rezept recht kommt für den Besuch aus der Provence. Du bist anerkannte Meisterin im Kuchenbacken und ich bin mir sicher, dass Du ihn noch besser hinkriegen wirst!:-)) Übrigens: er schmeckt wahnsinnig lecker und wird sehr saftig.
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  33. Мони, прелест, как ми се ще сега пред мен да седи едно парченце от тази вкусотия ... Хубави снимки!
    Съредечни поздрави и прегръдки Мони!

    ОтговорИзтриване
  34. Евик, благодаря ти за хубавите думи за сладкиша и най-вече за снимките, съвсем различни стават, като има хубава светлина.:-)))
    За теб отрязвам едно голяяяямо парче от сладкиша. Заповядай, почерпи се!:-))))
    Прегръдки и най-сърдечн поздрави!:-)

    ОтговорИзтриване
  35. Моничка, твоята изненада и mail-a ме накараха да се почувствам по-добре и ето ме тук!:)
    Права си като се замисля и аз не съм срещала рецепти с грозде!
    А това предложение, гледайки колко ароматно, сочно и пухкаво изглежда нямай съмнение, че ще опитам!
    Още веднъж ти благодаря за всичко!
    Прегръдки, мило виртуално другарче!:)

    ОтговорИзтриване
  36. Леви, слънце, радвам се, че съм помогнала мъничко да се почустваш по-добре.:-))) Нали разбра, че не ти се разрешава да боледуваш.:-)))
    Ще се радвам да опиташ и да споделиш, ние много го харесахме.:-)))
    Прегръдки, приятелче и пълно оздравяване!:-))
    Много усмивки, мила!

    ОтговорИзтриване
  37. Ухааа,чак от тук му усещам аромата,Мони!С тези настъргани корички и двата вида грозденце ще е убийствен!А какъв е пухееен,чуден,чуден!

    Сърдечен поздрав,мила!

    ОтговорИзтриване
  38. Soooo liebe Moni,
    der Besuch ist weg und ich habe Bilder eingestellt:
    ♥ Irène's Leckereien: Grape Cake-Weintrauben-Kuchen von Moni
    Der Kuchen war sehr locker und doch saftig, eben perfekt ;o))
    Danke für das leckere Rezept!
    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  39. Чуден сладкиш и много вкусен !
    Направих го и аз Мони :) и много ни хареса !
    Благодаря ти за споделената рецепта.
    Прегръдки !

    ОтговорИзтриване