вторник, 10 май 2011 г.

Torta di Nada (Сладкиш с грозде)

sladkish_grozde2.jpg

Продукти за форма с диаметър 28-30 см или квадратна форма 25 х 25 см:

- 4 яйца
- 270 г захар
- 180 г меко масло
- 100 мл зехтин
- 150 мл прясно мляко
- 1 ч.л. ванилия или няколко капки ванилова есенция
- 400 г брашно
- 1 1/2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- кората на 2 портокала
- кората на 2 лимона
- 600 г грозде без семки (или боровинки)


Приготвяне:

Фурната се затопля на 175 градуса. Формата за печене се намазва с масло и постила с пекарска хартия (аз лично пекох в неподмазана йена-форма). Яйцата и захарта се разбиват с миксер около 3 минути до получаването на кремообразна смес. Добавят се последователно мекото (не разтопено) масло, зехтина, прясното мляко, ванилията и всичко се разбърква добре. След това към сместа се прибавя пресятото с бакпулвера и щипката сол брашно, а след усвояването му - кората на цитрусовите плодове. Всичко се разбърква още веднъж добре и се оставя да почине около 10 минути. На края в тестото се добавят 200 г от гроздето и се разбърква с шпатула внимателно (сместа остава пухкава, въздушна). Готовото тесто се изсипва във формата и се поставя във фурната. След 15 минути сладкишът се изважда и отгоре се нарежда останалото грозде, като зърната се натискат съвсем леко. Връща се във фурната и се пече още 30-40 минути. След изпичането формата се оставя 10 минути да изстине във фурната. По желание може да се поднесе наръсен с пудра захар.

Коментар: Аз настъргах кората само на 1 лимон и 1 портокал, но въпреки това сладкишът стана много ароматен и свеж. При следващо правене бих намалила малко захарта и увеличила количеството на гроздето вътре в тестото. В оригиналната си рецепта в книгата Джейми Оливър препоръчва гроздето да се замени с боровинки. Сигурно сладкишът тогава ще е още по-ароматен.

sladkish_grozde3.jpg

Източник: Genial italienisch, Jamie Oliver

Няма коментари:

Публикуване на коментар