вторник, 10 май 2011 г.

Torta al Vino (Пай с грозде и вино)

Традиционен италиански сладкиш


torta_al_vino.jpg

Продукти:

* чаена чаша = 240 г
- 90 г масло
- 3/4 ч. чаша захар
- 2 яйца
- 1 пакетче ванилена захар
- 1 суп. л. настъргана лимонена кора (нямах и сложих 1 ампула лим. есенция)
- 1 суп. л. зехтин
- 1 1/2 ч. чаши брашно
- 1 1/2 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. л. сода
- щипка сол
- 1/2 ч. чаша бяло сухо вино
- 2 ч. чаши бяло или черно грозде без семки

За поръсване:

- около 50 г масло
- 1 суп. л. кафява захар

* Форма за печене с диаметър 26 см

Приготвяне:

Леко разтопеното масло се разбива заедно със захарта няколко минути, докато се получи гладка смес с въздушна структура. След това се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се разбива отново добре. Добавят се зехтина, ванилията и лимонената кора (есенция). Всичко се разбива поне 2 минути с миксер. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и содата и се добавя щипката сол. Към маслено-яйчната смес прибавяме постепенно по малко от брашното с набухвателите и капваме по малко от виното. Когато всички съставки са добавени, цялата смес се разбърква хубаво до хомогенност.
Формата се намазва с масло и се наръсва с брашно или галета. Фурната се нагрява на 190 градуса.
Кексовата смес се изсипва във формата (тя не е гъста, затова ще се разпредели много добре сама). Отгоре се нарежда гроздето. Ако искате плодовете да останат отгоре, ги оваляйте в брашно, а ако искате да са в сладкиша, ги поставете отгоре и леко ги натиснете. При изпичането сладкишът ще се надигне и те ще потънат надолу.
Печем сладкиша 25 минути на предварително загрятата на 190 градуса фурна. След изтичането на това време маслото (трябва да е твърдо) се нарязва на малки парченца, които се овалват в кафявата захар и се разпределят върху сладкиша. Връщаме отново във фурната и печем още 15-20 минути.
Пайът трябва да е със златист цвят и клечка, пъхната в средата му, трябва да излиза суха.
След изпичането е хубаво сладкишът да остане десетина минути във формата, преди да се постави в десертна чиния. По желание може да се наръси с пудра захар.

Източник: Baking Obsession

Няма коментари:

Публикуване на коментар