четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Пухкав хляб с копър / Dill-Brot




Копър -  можем ли да си представим  таратор, някои салати, маринати, туршии,  пресни картофи, зелен фасул, тиквички, много супи и сосове,  риба без него ? Тази уханна зелена подправка е обичана и използвана от мнозина. Познат е още в далечни времена. Ако направим справка с всезнаещия чичко Гугъл ще разберем, че още римляните са смятали, че копърът има тайнствена, чудодейна сила. Гърците пък показвали благосъстоянието си, като горели ароматно масло от копър. Ако се върнем в нашите земи по времето на хан Кубрат ще разберем, че древният обичай повелявал жертвената клада на бог Тангра да се пали със стръкче изсушен копър. Гладиаторите получавали храна, обилно подправена с копър, за да бъдат силни и издръжливи. В древен Вавилон е отглеждан с лечебна цел, където цар Мардукапалитина II уредил градина, където измежду останалите лечебни растения отглеждал и копър. В Европа копърът е на почит още от IX в., от  времето на Карл Велики, но по-голяма популярност добива през XVI век във Флоренция и Болоня по времето на Катерина Медичи. Използван е като съставка при приготвянето на любовен еликсир, а също и при предпазване от черна магия. Ако погледнем на копъра откъм лечебната му страна, би могло да се отбележи, че е богат на фолиева киселина, каротин (или познат като провитамин А) и витамини С и Е. Има широко приложение: потискащо централната нервна система, подобряващо апетита и стимулиращо храносмилането, понижаващо кръвното налягане, при камъни в бъбреците и т.н. и т.н. Виждате, че употребата му действително е доста широкоспектърна. Накрая бих искала да напиша още едно изречение за копъра, а именно, че за шведите копърът е това, което е за нас червеният пипер, а именно - национална подправка.
След тази доста пространна и информативна увертюра бих искала да ви представя днешното си предложение. Тези дни след края на отпуската съм на вълна месене и затова рецептата е пак в тази посока. Домочадието първоначално доста начумерено и почти тотално отричащо подходи към печивото, но след направената дегустация се оказа, че експериментът е бил повече от успешен. Количеството копър в този хляб не е голямо, за да е преобладаващ, но придава свежест и приятен аромат.



Продукти: 

- 500 гр брашно
- 2 ч. л. суха мая
- 240 мл хладка вода
- 1 суп. л. захар
- 2 суп. л. олио
- 1/2 от голяма връзка копър (ситно нарязан)
- 1 яйце
- 80 гр сирене крема
- 2 ч. л. сол
- мляко за намазване на хляба




Приготвяне:  


Смесваме маята, водата и захарта в купа и ги оставяме за около 15 минути. Готовата закваска смесваме с около половината от брашното. Поставяме в купа, покриваме и оставяме да втасва за 45-50 минути. Добавяме копъра, леко разбитото яйце, крема сиренето, солта и олиото и започваме да месим. Постепенно добавяме останалото брашно. Прехвърляме върху набрашнена повърхност и месим, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърляме в купа, покриваме го и оставяме да втасва, докато удвои обeма си, за около 1-1,5 часа. Кръгла тавичка за печене (не много голяма) покриваме с хартия, намасляваме я. Тестото оформяме на топка, поставяме във формата и оставяме за още 30 минути в нея. Загряваме фурната на 190 градуса С. Втасалото тесто нарязваме по желание с остър нож на шарка, намазваме с млякото и печем за около 50 минути, докато се получи хубава златиста коричка. Оставяме да се охлади на решетка.



Dill -  können wir uns die kalte bulgarische Joghurtsuppe Tarator, einige Salate, eingemachtes Gemüse, Marinaden, junge Kartoffeln, grüne Bohnen, Zucchini, viele Suppen und Saucen, Fisch ohne ihn vorstellen? Dieses duftende grüne Gewürz ist bei vielen beliebt und wird oft verwendet. Bekannt ist er bereits seit alten Zeiten. Nach kurzem Googeln können wir erfahren, dass bereits die Römer geglaubt haben, dass sich im Dill eine geheimnisvolle magische Kraft verbirgt. Die Griechen dagegen demonstrierten ihren Wohlstand, indem sie aromatisches Dillöl anzündeten. Wenn wir aber in die alten bulgarischen Landen zur Zeit des Khan Kubrats zurückkehren, erfahren wir, dass nach altem Brauch die Scheiterhaufen zur Opferdarbringung des Gottes Tangri (bulg. Tangra) mit einem Stängel trockenen Dills angezündet werden sollten. Die Gladiatoren bekamen Essen, das mit großen Mengen Dill gewürzt war, damit sie stark sind und lange Kämpfe ausharren konnten. Im alten Babylon wurde Dill zu Heilzwecken angebaut, wo der König Mardukapalitina II. einen Garten anrichten liess, wo unter den anderen Heilpflanzen auch Dill wuchs. In Europa wurde der Dill bereits seit dem IX. Jh. geehrt, seit der Zeit Karls des Großen, aber größere Popularität erlangte er im XVI. Jh. in Florenz und Bologna zur Zeit von Königin Caterina de Medici. Verwendet wurde er bei dem Zubereiten eines Liebeselixiers, aber auch als Schutz gegen schwarze Magie. Wenn wir die Heileigenschaften des Dills nennen wollen, so könnte man darauf vermerken, dass er reich an Folsäure (Vitamin B9), Carotine (auch als ß-Carotine bekannt) sowie  Vitamin C und E ist.  Das Anwendungsspektrum ist besonders reich: er unterdrückt das zentrale Nervensystem, verbessert den Appetit und stimuliert die Verdauung, senkt den Blutdruck, hilft bei Nierensteinen usw. usf. Wie ihr seht, sind seine Anwendungsgebiete wirklich viel. Zuletzt möchte ich nur noch einen Satz zum Thema Dill schreiben, und zwar: für die Schweden ist der Dill das, was für die Bulgaren der Paprika ist, nämlich - Nationalgewürz. 
Nach dieser ziemlich langen und informativen Einleitung möchte ich euch meinen heutigen Vorschlag vorstellen. In den Tagen nach dem Urlaub bin ich immer noch in Stimmung zum  Kneten und aus diesem Grunde ist das Rezept erneut in dieser Richtung. Zuerst haben alle zu Hause dieses Brot ziemlich skeptisch angenommen, aber nach der Kostprobe hat sich herausgestellt, dass mein Experiment erfolgreicher als gedacht war. Der Dill, den ich für dieses Brot genommen habe, ist gar nicht viel, um vorherrschend zu sein, aber er verleiht dem Brot Frische und ein feines Aroma.



Zutaten:

- 500 g Mehl
- 2 TL Trockenhefe
- 240 ml lauwarmes Wasser
- 1 EL Zucker
- 2 EL Öl
- die Hälfte eines großen Bundes Dill (ganz fein geschnitten)
- 1 Ei
- 80 g Frischkäse
- 2 TL Salz
- Milch zum Bestreichen vor dem Backen






Zubereitung:

In einer kleinen Schüssel Hefe, Wasser und Zucker mischen und  15 Minuten ruhen lassen. Dem fertigen Teig etwa die Hälfte vom Mehl zugeben, kurz umrühren. In eine große Schüssel geben, mit Küchentuch bedecken und 45-50 Minuten gehen lassen. Danach den Dill, das leicht verquirlte Ei, den Frischkäse, das Salz und Öl zugeben und kneten. Nach und nach das restliche Mehl zugeben. Auf eine bemehlte Arbeitsfläche legen und so lange kneten, bis der Teig glatt und elastisch wird. In eine Schüssel geben, bedecken und für ca. 1-1,5 Stunden gehen lassen, bis sich der Teig verdoppelt hat.  Eine nicht zu große runde Backform mit Backpapier auslegen und einfetten. Den Teig zur Kugel formen, in die Form geben und noch 30 Minuten ruhen lassen. Den Backofen auf 190 Grad C vorheizen. Nach Wunsch könnte man mit einem scharfen Messer Figuren oder ein Muster in den Teig schneiden. Danach mit reichlich Milch bestreichen und für etwa 50 Minuten backen, bis das Brot eine goldene Kruste hat. Auf einem Gitter auskühlen lassen.
 




 

52 коментара:

  1. Мони, чудесна и много вкусна идея е това хлебче. Изглежда страхотно, направо усещам прекрасният аромат на копър, а на тази хрупкава убедена съм не може да устои никои.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Адашче, благодаря ти!:-)))
    Определено имаше бой за хрупкавата коричка, а хлебчето се оказа добър опит.:-)))
    Прегръдки и на теб и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда чудесно, обичаме копър и ще ни се услади и в питка!
    Поздрави от мен , Мони!

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, при теб е винаги така вкусно и уютно,но с този хляб просото тази вечер трудно ще ме мръднеш от тук :))!! Обожавам копър и си представям колко вкусно е хлебчето ти!

    Прекрасна вечер ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  5. Que pan mas rico ...de los que me gusta probar ..las fotos fantasticas bsssMARIMI

    ОтговорИзтриване
  6. Мони,много ми хареса увертюрата, кратка,но със звучни акорди :витамини, минерали, любовен еликсир /особено ми хареса/ :)
    А шведите с тези рибки, как няма да го ползват!
    За хляба е излишно да пиша, защото ти си знаеш, че си "падам" много по твоя хляб /и не само/
    Прегръдки, миличка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, забравих да напиша, че тези пеперудки толкова хубаво се разхождат пред очите ми, че ми идва да ги пусна и при мен!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Мони,хляба ти е превъзходен!Задължително ще го пробвам!
    Засега ще му се наслаждавам отдалече,защото в къщи сме решили известно време да не се яде нищо тестено!
    Веднъжна две седмици ще правя по една питка!
    Тази определено е в списъка ми вече!
    Твоя марокански хляб ми е фаворит засега!Правила съм го около 7-8 пъти след първия опит!
    Благодаря за невероятната рецепта за хляб с копър!
    Прегръдки и хубав утрешен ден:)

    ОтговорИзтриване
  9. Мони мога ли да се включа и аз в боя за парченце от питката, че тези дни у нас сме на твърдо-сладка диета и душата ми е зажадняла за нещо соленичко - като този страхотен пухкав и ароматен хляб :) С твоите прекрасни снимки ми напомни колко отдавна не съм си правила отпускаща (почти спа) терапия с месене на хляб :) А сега ще стане и арома-терапия с копърчето!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Траянче, щом обичате копър, я направи непременно!:-)))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Мина, радвам се, че такъв кулинар като теб оценява хлебчето така високо.:-))) Аз също много обичам копър и с хлебчето си паснаха чудесно.
    Уютна вечер и на теб, миличка!:-))

    ОтговорИзтриване
  12. Garlutti, gracias por las palabras bonitas sobre el pan y las imágenes. Me alegro de que te gusta.

    ОтговорИзтриване
  13. Мони, ако пак се подведа по апетитните ти предложения, ще си върна килограмите, от които се лиших лятото. :)Обожавам копър!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, благодаря ти, миличка!:-))) Стори ми се интересно информацията, докато четох в мрежата и затова и реших да я сложа в интро-то тук. И на мен особено ми хареса за еликсира.:-)) Благодаря ти, че аресваш рецептите ми!:-))) Нали са сладки пеперудките? И аз си ги харесвам много.
    Прегръдки, миличка и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, благодаря ти! Аз също се въздържам, други го хапват повече, но на коричката не устоях.:-)
    Радвам се, че го предвиждаш за правене, сигурна съм, че ще ти хареса!
    Толкова мило ми стана, че си правила толкова пъти мароканския хляб! Благодаря ти за доверието!
    Прегръдки и прекрасно утре!

    ОтговорИзтриване
  16. Габчо, разбира се, миличка, заповядай, щом и ти обичаш коричка, заповядай!:-))) Много ми хареса изречението за арома-терапията.:-)) Сладурка!:-))
    Прегръдки и много слънчево утре ти желая!

    ОтговорИзтриване
  17. Мариянче, ами ти с твоите сладки изкушения?:-))) Торти, сладки ...... Ох, не ни е никак лесно.
    Аз също се въздържам да хапвам, правя, но хапвам с едно на ум.:-)) Аз също обожавам копър!
    Сърдечни поздрави и усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Мони, много пухкав и ароматен хляб си направила! Веднага си отчупвам парченце... Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Обожавам аромата на пресен копър. Направо си представям колко е вкусно това хлебче.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Моничка,копърчето ми е много любимо и често го изпалзвам,за разлика от магданоза,целината и девисила.С магданоза все пак доста се сприятелихме,точно във връзка с тестени печива.Там и в ястия взех да го употребявам.
    Хлебчето ти е страхотно,а и шарката отгоре много ми хареса,ще взаимствам идеята!

    Хубава вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  21. Еви, благодаря ти!!!:-))) Наистина стана точно така хлебчето.:-))) Заповядай, хапни си!
    Прегръдки и на теб!:-)

    ОтговорИзтриване
  22. Моничка, наред с всичко друго, се възхищавам и на темповете, с които твориш! Нямаш умора, но така е когато се прави нещо с любов и желание! А при теб е точно така!
    Преди време те бях обявила за царица на хлебчетата и ти си отстояваш безрезервно титлата:)Чудесна си!
    Чудесно е и хлебчето и с много интересна добавка-копър! Ами няма как трябва да се опита:)))

    Прегръдки и уютна вечер, мила Мони!

    ОтговорИзтриване
  23. Деси, наистина стана невероятно ароматен ляба.:-)))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  24. Еликсирче, миличка, радвам се, че и ти си фен на копъра. На абсолютно същото мнение като теб съм за останалите подправки, ама не на всичко върви копър. Радвам се, че ти е харесало хлебчето, а шарката ми хрумна спонтанно, исках нещо различно и се получи доста ефектно след изпичането.
    Прегръдки и хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  25. Леви, слънце, благодаря ти от сърце, толкова си мила!! Ами нали съм "мързелувала" две седмици, трябва да влизам в релси все пак.:-))) Благодаря ти за хубавите думи!
    Благодаря за титлата, ще гледам достойно да я отстоявам!
    Знам, че смело изпробваш нови неща, така че съм сигурна, че ще направиш и това хлебче.:-)))
    Прегръдки и на теб, миличка и много хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  26. Мони, прекрасно и ароматно хлебче с толкова полезна и интересна за мен информация- обичам когато мога да кажа, че не изкарвам толкова мног овреме пред монитора си, понеже гледам стръвнишки снимките на хляб..нееее, аз чета информация и помъдрявам :-)
    Много подходящо за поне сто неща, които се сещам като компания е твоето хлебче с копър, браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  27. Мони, много ми хареса интрото! Прочетох го на един дъх, обичам да чета такива неща. Хлебчето е страхотно, няма начин да не е вкусно, личи си по начина, по който се меси и комбинацията от продукти. Обичам да меся и ще си направя при първа възможност. Прегръдки и усмихнат утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  28. Бубе, радвам се, че информацията ти е била полезна. На мен също ми се стори интересна, затова и написах всичко.:-)))) Хлебчето наистина подхожда на много неща, хубаво е, че ти харесва.:-)
    Благодаря ти за милия коментар!
    Прегръдки и едно усмихнато утре за теб!

    ОтговорИзтриване
  29. Жани, благодаря ти, мила! Радвам се, че ти е харесало интрото, аз също обичам да чета твоите писания.:-)) Щом и ти си в отбора на обичащите да месят, ще чакам да дадеш отзиви, надявам се да ти хареса.
    Прегръдки и прекрасен петък и на теб!:-))

    ОтговорИзтриване
  30. ADOREI SEU PÃO FICOU LINDO E MUITO PERFEITO.
    O SABOR ESSE DEVE SER DELICIOSO.
    BJS

    ОтговорИзтриване
  31. Gracias,sao33, por el aprecio y que siempre sigue mis mensajes y no para dejar un comentario. Con sentimientos de amistad:-)))

    ОтговорИзтриване
  32. Аромата на хлябчето ти ме доведе до тук и видях нещо прекрасно пухкаво и с припекана коричка ...обожавам такива неща.
    Мони браво за тази рецепта ,много ми допада,със сигурност ще го правя и аз.
    ПОЗДРАВИ НАЙ СЪРДЕЧНИ!

    ОтговорИзтриване
  33. Много свежо хлебче, Мони! И аз обичам много копър и го употребявам в доста ястия. Относно скептичното ти домочадие :Р, ако видят моя хляб с репички и лук, ще ме помислят за ку-ку :) Хахахах
    И аз обичам експериментите и съм опитвала с какво ли не:)
    Хубава вечер, мила!:)

    ОтговорИзтриване
  34. Истинско пухче :) и с този аромат... ммм... неустоим :)

    ОтговорИзтриване
  35. Wow Moni!!
    Dein Brot sieht fantastisch aus!!!
    Ich würde gerne ein Stückchen davon haben ;o))
    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  36. Da hast du was feies gezaubert passt perfekt zum WBD Event

    Lg Kerstin

    ОтговорИзтриване
  37. Мммм...,ако на човек му се прииска да опита нещо веднага след като е се навечерял, то означава едно- изключително апетитно. Мда, този хляб ми е точно такъв и вече преглъщам !:)

    ОтговорИзтриване
  38. Зиче, радвам се, че така радушно приемаш хлебчето.:-)) Благодаря за милите думи!:-) Наистина е ароматно! Сподели, ако го направиш!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  39. Дари, благодаря ти сърдечно!:-)) Радвам се много, че се върна и ни зарадва с такива фантастични предложения!:-) Аз обичам принципно да експериментирам, ама при такива заклети традиционалисти е трудно.:-) Значи сме от една "порода" с теб. Този твой хляб с репички за мен звучи перфектно, ще трябва да споделиш рецептата непременно.:-)
    Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд напук на навъсеното време!:-))

    ОтговорИзтриване
  40. Зори, благодаря, наистина стана като пухче и е страшно ароматен.:-)))
    Прегръдка и сърдечни поздрави с пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  41. Hallo Irene, danke Dir, Du kannst mehr als ein Stückchen haben.:-))) Das Brot ist wirklich sehr lecker geworden, wenn Du natürlich ein Dill-Fan bist, ist es das Passendste für Dich.
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  42. Kerstin, danke Dir vom Herzen! Siehste, das könnte also mein Beitrag dazu sein.:-))))
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  43. Нищо не може да ме изкуши така, както ароматно парченце домашно приготвен хляб.
    Мони, чудесно изглежда!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  44. Много ароматно, изглежда и много вкусно това хлебче, Мони!
    Харесва ми - пухкаво отвътре и с квадратните корички отгоре, чудесна рецепта.
    Поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  45. Ихааа, прекрасен е!
    Как само ми допадна тази идея, Мони! Аромата ще е страхотен. Благодаря за рецептата.
    Поздрав и чудесен есенен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  46. Обожавам копър, а само при вида на разрязаното хлебче, ме спечели и със сигурност ще го пробвам.

    Поздравления за чудната рецепта, Мони!

    ОтговорИзтриване
  47. Rico pan esponjoso fresco y delicioso,me encanta que ganas de probar,abrazos grandes.

    ОтговорИзтриване
  48. Какво апетитно и изкушаващо хлебче си приготвила, Мони! Ще си отчупя парченце:)))

    ОтговорИзтриване
  49. Здравейте :) и аз искам парченце от този уникален хляб :)
    Бих искала да питам дали ще се получи с пълнозърнесто брашно или смес бяло и пълнозърнесто :) благодаря предварително :) поздрави!

    ОтговорИзтриване
  50. Здравейте Мими и добре дошла!:-))) Радвам се, че хлябът Ви е харесал. Почерпете се виртуално.:-))) Принципно би трябвало да се получи хляба, само че знаете, че хлябовете, направени от пълнозърнесто, ръжено или др. подобно брашно не бухват така, както онези, направени изцяло от бяло брашно. Аз лично не съм опитвала да го правя досега с друг вид брашно.
    Честита пролет и прекрасно слънчево настроение Ви желая от сърце!:-))

    ОтговорИзтриване
  51. Ето ме пак :) пробвах само с пълнозърнесто брашно и се получи великолепно :) просто не беше толкова бухнал, но пък много вкусен :))) Честита пролет и на Вас! :)

    ОтговорИзтриване