неделя, 13 ноември 2011 г.

Хляб с чедър, босилек и нигела / Weißbrot mit Cheddar, Basilikum und Schwarzkümmel




Днес няма да има дълги предисловия, защото отново ще представя на вниманието ви едно хлебче, което не е претенциозно, прави се от малко продукти, но става ефектно, красиво и много вкусно. Другото му преимущество  е, че може да се импровизира: според наличните продукти в плънката могат да се сложат сирене, месо,  различни зелени подправки. Убедена съм, че винаги ще е вкусно. Хлебчето отгоре поръсих със зрънца от нигела, ароматна подправка, която се бърка с черния сусам, но за разлика от него е с остри ръбчета.


Ето обещаните снимки на нигела и на втората сравнение със сусам, от която се вижда съществената разлика.:-))) Разлика има и във вкуса им!








 

Продукти:

- 480 г  брашно
- щипка сол
- 360 мл прясно мляко (хладко)
- 1 пакетче суха мая
- 100 г сирене чедър (настъргано)
- ситно нарязан босилек
- 1 яйце за намазване
- нигела за наръсване



Приготмяне:

В купа разбъркваме маята с малко от хладкото мляко. Когато маята се разтвори, добавяме останалото мляко. Започваме да добавяме от брашното, щипката сол, разбъркваме с шпатула внимателно до изчерпване на брашното и бъркаме, докато то се поеме от млякото и започне да се отделя от стените на съда. Оформяме на топка и прехвърляме в намазнена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло, докато удвои обема си. Бухналото тесто разделяме на 10 топки и разточваме всяка от тях. Смесваме настърганото сирене с нарязания на ситно босилек и в средата на всяка разточена топка поставяме по 1 ч. л. от пълнежа. Завиваме с другата половина и притискаме с вилица. Подреждаме в намазнената тавичка, в която ще печем хляба. След като сме наредили всички 10 парчета, покриваме и оставяме още половин час да се надигне. След това мажем с разбитото яйце, поръсваме с нигелата и печем 35-40 минути на 195 градуса С.

  
 


 Heute quäle ich euch nicht mit langen Vorworten, weil ich eurer Aufmerksamkeit erneut ein Brot bieten möchte, das keinesfalls schwer zuzubereiten ist, es hat wenig Zutaten, aber es ist besonders effektvoll, sieht schön aus und schmeckt wahnsinnig lecker. Ein anderer Vorteil dieses Brötchens ist, dass man erneut improvisieren kann: je nach vorhandenen Zutaten  kann man die Füllung mit Käse, Fleisch, verschiedenen grünen Gewürzen machen. Ich bin sicher, dass alle Varianten schmecken werden. Das Brot habe ich mit Schwarzkümmel bestreut, einem besonders aromatischen Gewürz, das oft mit  schwarzem Sesam verwechselt wird, aber im Vergleich zu ihm hat er scharfe Ränder. 



Zutaten:


- 480 g Mehl
- 1 Prise Salz
- 360 ml lauwarme Milch
- 1 Päckchen  Trockenhefe
- 100 g geriebenen Cheddar-Käse 
- fein geschnittenes Basilikum
- 1 Ei zum Bestreichen
- Schwarzkümmel zum Bestreuen





Zubereitung:


In einer Schüssel die Hefe mit zwei EL Milch rühren. Wenn sich die Hefe aufgelöst hat, den Rest der Milch dazugeben und umrühren. Nach und nach das Mehl, die Prise Salz dazugeben, mit einer Kochspachtel vorsichtig rühren, bis die ganze Menge von der Milch aufgenommen wird. Zu einer Kugel formen und in eine gefettete Schüssel legen, mit einem Küchentuch bedecken und ruhen lassen, bis sich der Teig verdoppelt. Den aufgegangenen Teig in 10 Stücke teilen, zu kleinen Bällen formen und jeden davon ausrollen. Den geriebenen Cheddar-Käse mit dem feingeschnittenen Basilikum mischen und in die Mitte jedes Teils je einen TL der Mischung geben. Mit der anderen Teighälfte bedecken und mit einer Gabel festdrücken. Die fertigen Teile in eine gut gefettete Brotbackform ordnen, mit einem Küchentuch bedecken und erneut 20 Minuten ruhen lassen. Danach mit verquirltem Ei bestreichen, mit Schwarzkümmel bestreuen und etwa 35-40 Minuten in dem auf 195 Grad C vorgeheizten Ofen backen.

  

56 коментара:

  1. PRECIOSA RECETA,me gusta mucho como le das forma,cuando lo haga te lo digo un beso

    ОтговорИзтриване
  2. Das sieht aber fantastisch aus:) Wuerde mich freuen:))

    ОтговорИзтриване
  3. Me gusta Moni, me llevo la idea para hacerlo en casa. Besos.

    ОтговорИзтриване
  4. АУ, колко хитро оформяне!!! Красота!!! Не съм виждала обаче нигела по магазините. Това не са ли семенцата на едно цвете със сини цветове или аз нещо бъркам?

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, страшно много ми харесва оформлението на хлебчето.Изглежда чудесно и е като на малки джобчета.
    Благодаря ти за поредната прекрасна идея, задължително ще се възползвам от нея.
    Прегръщам те!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Muchas gracias, el horno de Maria. Yo quería hacer un pan espectacular y pensé que era realmente.:-)))) Besos

    ОтговорИзтриване
  7. Vielen Dank für Deine stets lieben Worte, werte Dzoli!:-))) Ich wollte ein effeketvolles Brot kreiern und würde mich freuen, falls ich es wirklich geschafft habe!
    Einen schönen Sonntag wünsch ich Dir!
    LG

    ОтговорИзтриване
  8. Es maravilloso que te ha gustado mi idea del pan, Juani! Esté muy contento, si usted hace uso de pan o la idea de darle forma! Besos

    ОтговорИзтриване
  9. Интересно хлебче, Мони, изглежда много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, Анонимен! Радвам се, че Ви харесва идеята за оформянето на хлебчето!:-))) Старая се да правя нови и нови варианти, така и семейството ми е щастливо, че не се повтарям, а и хлябът е много ефектен.
    Относно нигелата, горе в увода има линк, може да се види откъде всъщност идват тези семенца. (Ще направя снимка на семенцата и ще я постна по-късно.) При нас те се бъркат с черния сусам или семената от лук, но ако другите са заоблени, то нигелата е с остри ръбчета. Не знам откъде сте, но аз лично купих нигелата от щанд за подправки на зеленчуков пазар. Би трябвало да има в арабски магазини.
    Дано да съм Ви била в помощ.
    С пожелания за хубав ден

    ОтговорИзтриване
  11. Адашче, здравей!! Толкова се радвам, че "намина"!!
    Благодаря за милите думи! Радвам се, че ти харесва идейката, наистина се опитах да направя нещо като джобчета. Тестото може да се раздели на повече топчета и да станат съответно повече "джобчета", но кексовата огнеупорна форма, в която го пекох, не позволяваше да го направя по-голям.:-))
    Много ще се радвам, ако идеята ти е допаднала и направиш хлебче по този начин!:-))
    Прегръщам ти и аз и ти пожелавам една страхотна неделя!:-))

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти, Яна, радвам се, че идеята ти допада.:-))) Прекрасен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Мони, хлебчето е чудесно :)
    Правих го лятото и го хапнахме с голямо удоволствие!
    И твоето е толкова изкушаващо с тази златиста коричка!
    Прегръдки, миличка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна идея и рецепта, Мони!
    Много ефектно и вкусно предложение,
    твоето е много изкушаващо...
    Благодаря, поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти, Дани!:-)) Това хлебче позволява много вариации, аз реших да го направя с чедър и босилек, вързаха ми се вкусово добре и не сбърках, наистина е невероятно.:-)))
    Прегръдки, мила Дани и усмипната неделя!

    ОтговорИзтриване
  16. Диани, благодаря ти! Нали и очите участват активно, трябва хем да грабне окото, хем да е вкусно.:-))
    Поздрави и прукрасна неделя, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  17. Es una idea muy original ..me gusta la forma de hacer este pastel ...que rico besos MARIMI

    ОтговорИзтриване
  18. Мони, хлябът изглежда толкова апетитно, че ми се прииска да си отчупя хапка-две! Хареса ми много начинът на оформяне, благодаря за споделената идея и рецепта! Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Монииии, хлябът ти е истинска прелест! И рецептата, и оформлението му, а за вкусът направо не ми се мисли / но си представяммм :Р / Просто изглежда адски примамливо!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  20. Gracias, garlutti! No es difícil de implementar, pero él es el pan muy impresionante!:-)) Besos

    ОтговорИзтриване
  21. Заповядай, Еви, отчупи си повече!:-)) Този начин на оформяне никак не е труден, но затова пък се получава наистина много красиво и апетитно.:-))) Благодаря ти за милия коментар!
    Прегръдка и уютна и вкусна неделя!:-))

    ОтговорИзтриване
  22. Вили, много ти благодаря, мила, за топлите думи! Не е нещо особено като рецепта, обикновените съставки за хлебче, но същината му е в оформянето.:-)) Радвам се, че ти харесва!
    Сърдечни поздрави и на теб с пожелания за една прекрасна неделя!:-))

    ОтговорИзтриване
  23. Ммммм .... Наистина е много ефектен, а както се вижда със сигурност и невероятно вкусен. Не съм виждала туй животно нигела, но ще поразгледам магазините. :)
    Приятен деннн !!! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Теди, радвам се, че ти допада оформлението.:-))
    А нигелата си я купих от щанд за подправки на зеленчуков пазар. Продавачката я знаеше като "черен сусам", но вече писах за съществената разлика между тях. Може да се окаже да я имат на много места, просто продавачите да не я знаят под това име.:-)))
    Прекрасна и вкусна неделя от мен!:-))

    ОтговорИзтриване
  25. Мони скъпа, фантасично хлебче. чудно изглежда и звучи лесно за приготвяне и много ефектно на вид :)
    Прегръдки и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  26. Мони,страхотно ти си е получило-ти си царица тестените неща-и не само ,разбира се.Толкова вкусно изглежда-вече не знам колко вкусотии от твоите съм си наумила да правя.
    Хубава неделя-поздрави!

    ОтговорИзтриване
  27. Мони, много вкусен и оригинален хлаб!
    Много, много ми хареса!
    Изглежда много вкусно и ароматно!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  28. Мони , чудно е !Много интересна техника и толкова хубаво изпечено!Отчупих си от златистата коричка!
    Спокойна вечер и една хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  29. Този хляб със сигурност е страшно ароматен и вкусен! Хубава и усмихната седмица, Мони!

    ОтговорИзтриване
  30. Разкош!!! Днес си купих семена, за да си направя стандартните хлебчета с тях, но тази рецепта ми идва точно навреме! Ще се опита това чудо!!!
    Хубава вечер, Мони :)

    ОтговорИзтриване
  31. Hmmmm, liebe Moni,
    da hast Du wieder was ganz leckeres gezaubert, und die Bilder....
    Am liebsten würde ich ein Stück stibitzen ;o))

    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  32. Oh wow! That look so yummy!!
    Super clever too! Good job :D :D

    ОтговорИзтриване
  33. Много апетитно и хитроумно! Хляб от пирожки все едно:)

    А дробът по селски вече пробвах:) Поздрави и добра седмица, Мони!

    ОтговорИзтриване
  34. Леле, Мони какво е това!?!?! как съм го изпуснала вчера?:)Невероятно е! Задължително ще се прави, няма как:)! Това подреждане е доста интересно. Никога не съм виждала подобно нещо. Благодаря ти, Мила! Прегръдки и вкусна и красива седмица!

    ОтговорИзтриване
  35. Евик, наистина е много лесно, ефектното му оформяне също няма да затрудни никого, но затова пък после е много красиво, а и доста вкусничко се оказа.:-)))
    Прегръдки и от мен и чудесна нова седмица!:-))

    ОтговорИзтриване
  36. Живе, караш ме да се изчервявам.:-)) Благодаря ти за милите думи! Ще се радвам много, ако рецептите и предложенията ми се харесват и се правят и от другите, от това по-голямо признание и доверие, здраве му кажи.:-)))
    Поздрави и успешна и вкусна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  37. Русанче, толкова се радвам, че хлебчето ми ти допада, наистина става много ефектно и красиво, направено по този начин.:-)))
    Сърдечни поздрави и прекрасна и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  38. Нели, тази техника никак не е трудна, вижда се колко хитро става хлебчето по този начин.:-))) Чупни си повече, има достатъчно.:-)))
    Поздрави от сърце и на теб и усмихната и позитивна нова седмица, мила!:-))

    ОтговорИзтриване
  39. Светле, наистина е ароматен.:-))) Хапвайки го, си мислех каква друга плънка ще му върви. Много вариации има.:-))
    Топла прегръдка и пожелания за чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  40. Инче, толкова ще се радвам, ако го опиташ, заслужава си наистина!:-))))
    Хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  41. Huhu, liebe Irene, danke Dir. :-))) Es ist wirklich lecker, gar nicht schwer zu machen und die Füllung kann immer verschieden sein.:-)))
    Ganz liebe Grüße und eine wunderschöne neue Woche!:-))

    ОтговорИзтриване
  42. Welcome, Kara! Thank you!:-)) Glad you liked the idea, to make bread that way. Besides being delicious filling for, and is very beautifully arranged in this way. It is not difficult, but clever.-))

    ОтговорИзтриване
  43. Хехе, Мартичке, вярно, че приличат на пирожки.:-)))
    Радвам се, че си опитала дроба и се надявам да ви се е усладил.:-)))
    Сърдечни поздрави и хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  44. Candy, мила, радвам се, че ти харесва хлебчето.:-))) Нали трябва и окото да се "храни".:-)) Много лесно за направа, ще се радвам, ако и ти го опиташ.:-))
    Прегръдки и пожелания за чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  45. О,това хлебче е страхотно,Мони!
    И аз го правих като оформление,което харесах при Дани,но така ми се разпука при печенето отгоре,че отиде и шарка и всичко,та няма да го показвам!Ще се порадвам тук на твоето,много е красиво!Със сигурност и вкусно!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  46. Моничка, аз като казвам, че си царица на хлебчетата:)

    Изглежда божествено!

    Прегръдки, слънчо:)

    ОтговорИзтриване
  47. Muchas gracias Moni por el premio ,que me has dando un abrazo

    ОтговорИзтриване
  48. Мони, браво! Такова оформление на хляб не бях срещала, чудесна идея! Изглежда страхотно просто, даже още утре мисля да го направя! Благодаря ти!
    Целувки! :)

    ОтговорИзтриване
  49. Левинка, слънчице, благодаря ти за прекрасните думи!:-)) Е, опитвам се да правя разни нещица, в интерес на истината обичам да меся, а когато и резултатът е добър и толкова хора го харесат, няма как да не съм щастлива.:-)))
    Прегръдки, миличка и нека денят ти днес да е много успешен, слънчев и усмихнат!:-))

    ОтговорИзтриване
  50. Que pan tan original y tiene que estar muy rico!

    Un beso

    ОтговорИзтриване
  51. Que buena pinta que tiene, también me gusta tu blog, me quedo a dar una vuelta. Saludos!

    ОтговорИзтриване
  52. Много оригинално оформление и със сигурност вкусен резултат. Нямам търпение да го пробвам.

    ОтговорИзтриване