неделя, 28 август 2011 г.

Мусака с патладжани / Auberginen - Moussaka



Какви ли не варианти съществуват на това много популярно и обичано не само в нашата страна ястие. Аз самата я правя в доста разновидности, но като че ли любимата на мен и моето семейство е мусаката с патладжани. Вкъщи дори я наричат "дългата мусака", защото обикновено я правя в два последователни дни: единия ден си подготвям и предварително обработвам зеленчуците, а  другия я изпичам. Сигурна съм, че има безброй много рецепти за патладжанена мусака. Днес искам да ви представя моят вариант. Не искам да се ограничавам в количества,  всеки може да ги нагласи по свой вкус.




Продукти:


- 1,5 кг кайма (с преобладаващо телешко месо)
- патладжани (в случая използвах 4 средно големи)
- 1/2 кг домати
- 20 печени чушки
- 1 голяма връзка магданоз
- сол, пипер
- зехтин



Приготвяне:

Обелените патладжани нарязваме на кръгчета, посоляваме леко и ги оставяме да се отцедят. Патладжаните аз лично оставям да се отцедят една нощ, за да нямат бъбречетата ни проблеми след това.:-)) Каймата задушаваме без мазнина на тефлонов тиган, докато стане на дребни трохи. Доматите обелваме (знаете метода на бързото топване във вряща вода и после веднага в студена). Обелените домати нарязваме на парчета и сваряваме, след което ги пасираме. Пасираните домати добавяме към каймата и оставяме на котлона, докато водата им мъничко поизври. Подправяме със сол и черен пипер (но внимателно, патладжаните са вече леко  подсолени). Така приготвената кайма оставяме да изстине и прибираме в хладилника до следващия ден. На следващия ден отцеждаме патладжаните от горчивия сок (аз лично не ги набрашнявам) и ги запържваме до леко зачервяване (нека не прегарят), след което ги оставяме да се отцеждат върху кухненска хартия. Магданоза нарязваме на ситно, а обелените печени чушки - на дълги ивички. Започваме реденето: на дъното на тавата капваме зехтин, с ръка разнасяме по цялата тава, покриваме дъното на тавата с един ред патладжани, върху тях изсипваме малко от каймата, ръсим магданоз, нареждаме ивички печени чушки, после пак патладжани, кайма и така нататък, докато продуктите се изчерпят. Преценете сами по колко да слагате, като вземете за ориентир количеството на патладжаните. Слагаме да се пече на 200 градуса за около 30 минути и след това правим заливка. Печем до зачервяването на заливката.
Забележка: Вероятно вече сте забелязали разликите с други рецепти. На тази мусака не слагам лук. Мое решение е да добавям печени чушки, мисля, че се съчетава прекрасно с патладжаните. 


В днешния си пост отново искам да споделя награди. От две чудесни кулинарки и добри виртуални приятелки - Буба и Мария - получих една изключително вдъхновяваща награда. Благодаря ви от сърце, момичета, ценя изключително много приятелството ни!


Бих искала да споделя тази награда и с :

Нина - В кухнята на ninfil
Маги - Кулинарни мисли и разни други неща
Ваня - Culinary with me 

През изминалите дни получих и тази прекрасна, авторска награда


 от Мина, след това с мен я сподели Зиче, а преди два дена я получих в комплект с тази бонбонена награда 


от Мъхчето. :-))

Благодаря ви, мили момичета, благодаря ви, мои виртуални приятелки, най-напред за доверието, за вдъхновението и подкрепата, за вниманието и не на последно място за радостта, която ми доставихте с тези награди. "Гостувайки" си взаимно в блоговете, се опознаваме, опознаваме както своите, така и вкусовете и предпочитанията на близките ти, учим се една от друга. Радвам се, че между нас съществуват такива прекрасни отношения и ценя изключително много приятелството ни!
Щастлива съм, че ви имам!:-))))

Искам да дам тези две награди в комплект, както го е направила Мъхчето, на:


Не че не искам да дам наградата и на други, списъкът ми е мнооого дълъг, просто не искам да затруднявам изброените по-горе момичета при предаването на наградите.:-)))







Dieses gern verzehrte und nicht nur in unserem Land beliebte Gericht kennt unterschiedliche Varianten. Der überbackene Gemüse-Fleisch-Auflauf gehört zu den griechischen Nationalgerichten. Zu Hause bereite ich verschiedene Arten von Moussaka vor, aber eigentlich schmeckt allen am besten die Auberginen-Moussaka. Meine Familie nennt sie "die komplizierte Moussaka", weil ich sie gewöhnlich an zwei aufeinanderfolgenden Tagen zubereite: am ersten erfolgt das Vorkochen einiger Zutaten und am zweiten ist das eigentliche Backen. Mit Sicherrheit gibt es sehr viele Rezepte für diese Moussaka, heute möchte ich meines vorstellen. Absichtlich habe ich keine ganz genauen Mengen angegeben, nur das Hackfleisch ist bei mir immer gleich, das andere Gemüse nehme ich einfach ohne bestimmte Menge. Jeder kann selber entscheiden, wieviel er von jeder Gemüseart nehmen möchte.



Zutaten:


- 1,5 kg gemischtes Hackfleisch  (vorwiegend Rinderhack)
- Auberginen (in diesem Fall 4 mittelgroße)
- 1/2 kg Tomaten
- 20 gegrillte Paprikaschoten
- 1 grosses Bund Petersilie
- Salz, Pfeffer
- Olivenöl
- Bechamel-Sauce

Zubereitung:

Die geschälten Auberginen in Scheiben schneiden, salzen und abtropfen lassen. Das Rinderhack ohne zusätzliches Fett in einer Pfanne krümelig anbraten. Die Tomaten schälen (ihr kennt doch den schnellen Trick: für paar Sekunden in kochendes Wasser geben, danach gleich in eiskaltes, so lassen sich die Tomaten am leichtesten und schnellsten schälen). Die geschälten Tomaten kochen, danach mit dem Mixerstab pürieren, das  Ganze dem Hackfleisch dazu geben, aufkochen und reduzieren lassen. Mit Salz und Pfeffer würzen (aber nicht so viel, da die Auberginenscheiben bereits gesalzen sind). Das Hackfleisch erkalten lassen und bis zum nächsten Tag kühl aufbewahren. Am nächsten Tag die Auberginen abtropfen lassen und mit Olivenöl in einer Pfanne von beiden Seiten goldbraun braten. Auf Küchenpapier legen, damit es das überflüssige Fett aufsaugen kann. Die Petersilie fein hacken und die gegrillten und geschälten Paprikaschoten in feine Streifen schneiden. Eine feuerfeste Auflaufform etwas einfetten und darauf erst eine Schicht Auberginen, darauf etwas Hackfleisch, danach Petersilie streuen und die Paprikastreifen ordnen. So lange wiederholen und in Schichten legen, bis die Zutaten alle sind. In dem auf 200 Grad vorgeheizten Ofen etwa 20 Minuten backen, danach die Bechamelsauce darauf gießen und weiter backen, bis die Moussaka eine goldbraune Kruste erhält.
Bemerkung: Vielleicht habt ihr die Unterschiede zu anderen Auberginen-Moussaka-Rezepten entdeckt. In diese Moussaka gebe ich keine Zwiebeln. Die Zugabe von gegrillten Paprikaschoten ist meine Improvisation, weil sie meiner Meinung nach wundervoll mit den Auberginen harmonieren.





30 коментара:

  1. Que bien explicada esta moussaka, le voy a preparar nunca la he hecho y gracias a tí voy a probar.
    Besines
    Nieves

    ОтговорИзтриване
  2. Мони,тази мусака звучи много интересно и вкусно.
    Никога не съм яла мусака от патладжани, а ти ме изкуши да пробвам въпреки, че има доста подготвителна работа по нея.
    Честити награди ти ги заслужаваш, чудесна си.
    Сърдечни прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Честити награди, Мони!
    За всички любители на патладжана предложението ти е божествено! От тази рецепта със сигурност ще се възползвам!
    Прегръдки, мила Мони

    ОтговорИзтриване
  4. Мони,
    голям кеф е при теб - наградка след наградка :)
    И тази е много красива!
    Благодаря ти, миличка!
    И за мен е удоволствие да общуваме помежду си с такива толкова коректни, приятелски отношения!
    Беше ми интересно да прочета твоя вариант и ми хареса добавянето на чушки!
    Моята любима е гръцката, заради канелата, която много ми допада като добавка!
    Прегръдки и сърдечни пожелания за една хубава вечер и спокойна, усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Неделя вечер и последен шанс безгрижно да гостувам из блоговете.И се оказа , че до следващия уикенд ще я мисля тази мусака.
    Мони, заслужава си двудневните усилия!Перфектна е!

    ОтговорИзтриване
  6. Честити поредни награди!
    А мусаката е прекрасна! така сочна изглежда, че просто огладнявам!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. NUNCA COMI, MAS TENHO IMENSA VONTADE DE PROVAR POIS ACHO QUE VOU GOSTAR.
    ESTA FICOU COM UM ASPECTO SUPER DELICIOSO.
    BOM DOMINGO
    BJS

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна мусака и страхотни награди! Аз много обичам патладджан, но домочадието нещо не го харесва и много рядко приготвям подобни ястия. Затова ще се почерпя от твоята мусака, че изглежда много примамливо!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. hmmm, das duftet nach Urlaub, wunderschöne Bilder Moni, toll.

    Liebe Grüße und Gut's Nächtle wünscht Dir
    die Gaby

    ОтговорИзтриване
  10. Мони, чудна мусака си врътнала :) Не съм опитвала до сега такава. Трябва да се опитам да я прокарам у нас, че само такава с картофи върви. :))
    Благодаря ти, че си споделила тези прекрасни награди с мен :)) Много се радвам, че макар и виртуално, успях да се запозная с теб. Ти си изключителен човек и страхотен кулинар. С огромно удоволствие приемам наградите, които си ми отредила!

    Спокойна вечер и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз много обичам мусака с патладжани и я предпочитам пред варианта само с кайма и картофи. Твоята изглежда много изкушаващо, Мони!
    Честити награди, сигурна съм, че ще имаш още много, защото блога ти е чудесен, а усещането ми за теб е за много позитивен и мил човек.
    Благодаря ти от сърце, че споделяш наградите с мен!
    Сърдечен поздрав и хубава нова лятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Мони, изкушаваш ме много силно с тази мусака. У нас патладжаните са трудни за пробутване, а аз толкова много ги харесвам. Срамота е, че никога до сега не съм опитвала дори мусака с тях и истински ми се прииска да мога да дойда на вратата с купичка в ръка и да си изпрося. Но тъй като това няма изгледи да стане, то поне ще си отредя един ден да се опитам да направя рецептата ти- може пък да обърна везните в патладжанена полза :-)
    Благодаря ти за прекрасния комплект наградки! Толкова са красиви и заредени с положителни емоции. За мен е чест, че съм в списъка ти с любими места из блогосферата и си ми другарче по черпак :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Yes you must have aubergine to make tasty mousaka like this:)

    ОтговорИзтриване
  14. Ммм, възхитително вкусно изглежда!
    Страхотно предложение! Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  15. Обичам, ОБИЧАМ мусака!! :))) Направо огладнях с тези апетитни снимки, Мони!
    Честити нови награди на чудесният ти блог и благодаря от сърце, че ги споделяш и с мен! Ти си истинско вдъхновение, много креативен и слънчев човек. Изключително ми е приятно да посещавам виртуалното ти кътче!
    Желая ти прекрасна нова седмица, Мони! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Мони, страхотна ти е мусаката, ще опитам задължително с печените чушки! Благодаря и за наградата, много ме трогна!
    Пожелавам ти успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Die ist dir super gelungen denke Ich.......toller Vorschlag für meine Auberginen die jetzt noch reifen.Jetzt brauch ich nur noch Zeit zum kochen...lach..
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  18. Мони,чудна гозбичка при теб отново,мила!И пак на тема патладжан,супер!Снимките много ми харесват!
    Честити наградки!

    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Предписване по-привлекателни и красиви снимки .. .. до няколко дни не се върне хиляда блог .. Аз съм на почивка ...
    но аз съм посещение vuestos BSSs от Испания .. .. Marimi

    ОтговорИзтриване
  20. Не съм приготвяла такава, макар че аз лично много я обичам.
    Снимките са много хубави.
    Честити награди и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Знаеш, че обичам мусака и непременно ще опитам да я направя следващият път с прибавкита на печени чушки.
    Честити награди,
    имам и аз една за теб, ела...:))

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотно изглежда твоята мусака с патладжани, Мони!Много е уютно в твоето блогче. Благодаря за наградата! Усмивки и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  23. Много колоритно предложение, Мони - супер вкусна мусака си ни поднесла!! И много пъстър букет от награди :) поздравления!!

    ОтговорИзтриване
  24. Мони,заслужавала си е чакането мусаката!
    Не съм правила такава.Изглежда и звучи много вкусно!Снимките също много ми харесват,много са цветни и истински,а-а и сосчето да потече през екрана!
    Прегръщам те и ти пожелавам чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  25. Мони, невероятна мусакичка, много обичам всякакви варианти.Чудно!
    При мен имаш един подарък!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  26. Das hört sich so richtig lecker an, und die Bilder sprechen für sich ;o))
    Ganz liebe Grüße
    Irène

    ОтговорИзтриване
  27. Любимо ястие и много апетитни снимки Мони !
    Честити награди и сърдечно ти благодаря , че ги споделяш и с мен ! :)
    Прегръдки и хубав утрешен ден !

    ОтговорИзтриване
  28. Вярно е дълга и изглежда толкова вкусна! Съвсем заслужена награда - и в живота да се чувстваш удовлетворена!

    Поздрави. Мони!

    ОтговорИзтриване
  29. мусаката от патладжани е много хубава, но аз лично нарязвам патладжаните на дълги филии и след като се изкиснат и изтече горчивия им сок ги пека на скара или грил тиган, така мусаката не става много мазна.

    ОтговорИзтриване