сряда, 13 юни 2012 г.

Бърз сладкиш с кайсии / Schneller Aprikosenkuchen / Apricot Pie


Обичам лятото. Но не само защото това е сезонът, в който съм родена, а и защото пазарът изобилства от пресни плодове и зеленчуци. Най-вече плодове. Това е времето на уханните ягоди, вишни, череши, малини, но и времето на един изключително слънчев плод - кайсиите. Както обичам през есента да приготвям сладкиши със сини сливи, така и през лятото любим плод за сладкиши, пайове, тарти, мъфини са ми кайсиите. Когато вчера купих хубави сладки кайсии, първата ми мисъл бе да направя миналогодишния си Сладкиш с нектарини със сметанова заливка, но после реших да не повтарям същата рецепта, а да предложа по-лесна и бърза рецепта на не по-малко вкусен сладкиш. Никак не е труден, а изпеченият сладкиш ухае толкова приятно и е толкова вкусен, че домашните не се успокоиха,  докато не му видят сметката.
 Ето и необходимите


Продукти (за две тавички с приблизителни размери 25 х 38 см):

- 150 г меко масло
- 250 гр захар
- 4 яйца
- 1 пакетче ванилена захар
- малко кора от лимон
- 500 гр брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 ч. ч. прясно мляко
- кайсии, нарязани на половинки


Приготвяне:

В купа разбиваме омекналото масло със захарта и ванилената захар, след което започваме да добавяме едно по едно яйцата до получаването на хомогенна смес. Добавяме и настърганата кора от лимон. Пресяваме брашното с бакпулвера, изсипваме половината от него, както и половината от прясното мляко, разбъркваме добре с миксера, след това и останалото брашно и мляко и разбъркваме всичко добре, без да прекаляваме. Две тавички постиламе с хартия за печене, намасляваме ги малко, след което разпределяме кексовата смес по равно върху тях. С шпатула изравняваме добре и отгоре нареждаме плътно една до друга половинки кайсии (обичам да има повече плод). Фурната загряваме предварително на 190 градуса С и печем до готовност. Ако кайсиите са леко кисели, с малка лъжичка може във всяка половинка да сипете по малко захар. След изпичането на сладкиша го оставяме да изстине малко, след това поръсваме с пудра захар и режем на парчета.
Забележка: Сладкишът може да се направи с всякакви други плодове.

Други рецепти с кайсии:
Клафути с кайсии



Ich mag den Sommer besonders gern. Nicht nur, weil ich  dann meinen Geburtstag feiere, sondern weil auch zu dieser Jahreszeit der Markt viel frisches Obst und Gemüse bietet. Vor allem Früchte. Das ist die Zeit der leckeren Erdbeeren, Sauerkirschen, Kirschen, Himbeeren, aber auch einer sehr sonnigen Frucht - der Aprikose. So wie ich im  Herbst am liebsten Pflaumenkuchen backe, so verwende ich für Kuchen, Pies, Tarten und Muffins besonders gern Aprikosen. Als ich gestern die ersten süssen Aprikosen für dieses Jahr gekauft hatte, war mein erster Gedanke, erneut das Rezept der vorjährigen  Nektarinenkuchens mit Sahne-Guss zu nehmen, aber schließlich beschloss ich, das Rezept nicht zu wiederholen, sondern euch ein viel leichteres und schnelleres Rezept eines nicht weniger leckeren Kuchens zu bieten. Der gelingt immer und der fertige Kuchen duftet so herrlich und ist oberlecker, dass meine lieben Haustierchen nicht zur Ruhe gekommen sind, bevor sie ihn bis zum letzten  Brösel aufgegessen hatten.  Hier sind auch die notwendigen

Zutaten (für zwei ungefähr  25 х 38 cm große Backbleche):


- 150 g weiche Butter
- 250 g Zucker
- 4 Eier
- 1 Päckchen Vanillinzucker
- etwas abgeriebene Zitronenschale
- 500 g Mehl
- 1 Päckchen Backpulver
- 1 Teetasse Milch
- Aprikosen, in Hälften geschnitten

Zubereitung::


In einer Schüssel die weiche Butter mit dem Zucker und Vanillinzucker schaumig rühren, nach und nach die Eier dazugeben und weiter rühren, bis eine homogene Masse entsteht. Die Zitronenschale dazugeben. Das Mehl mit dem Backpulver sieben, die Hälfte wie auch die halbe Tasse Milch zur Butter-Eier-Masse geben, mit dem Mixer gut umrühren, danach auch das restliche Mehl und die Milch dazugeben udn erneut umrühren. Die Backbleche mit Backpapier auslegen, mit Butter bestreichen und den Kuchenteig darauf geben. Mit der Kochspachtel glattstreichen und darauf eng aneinander die Aprikosenhälften legen (ich mag Obstkuchen mit vielen Früchten). Die Aprikosenkuchen in dem auf 190 Grad C vorgeheizten Backofen backen. Falls die Aprikosen leicht sauer sind, könnte man mit einem Teelöffel auf jede Aprikosenhälfte etwas Zucker geben. Nach dem Backen den Kuchen auf einem Gitter auskühlen lassen, mit Puderzucker bestreuen.
Anmerkung: Dieser Kuchen könnte man auch mit anderen Obstarten machen.


Andere Rezepte mit Aprikosen:
Aprikosen-Clafoutis



31 коментара:

  1. Страхотен е , Мони! Щом е бърз, маслен и с кайсии-там съм:)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, как ми напомни на маминият сладкиш с кайсии, бях го забравила! Страхотно изглежда! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е един от любимите ми сладки=и - ароматен, вкусен и много лесен. Прегръдки, Мони! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен сладкиш.Бих си хапнала с удоволствие едно,две парченца:) :) :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мони ,невероятен е много е вкусен и аз го правих тези дни.
    Твоят изглежда страхотно и апетитно.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен е ,Мони!Ароматно, вкусно и красиво!

    ОтговорИзтриване
  7. Мони, страхотен е! Обичам да правя такъв сладкиш, а твоя изглежда толкова апетитно...

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. que rico se ve este pastel, gracias por compartirlo, besos

    ОтговорИзтриване
  9. I love apricots and will try this as soon as are in season in Italy. Yum!

    ОтговорИзтриване
  10. yummy dessert looks wonderfully and summer like

    ОтговорИзтриване
  11. Мони,пак ме уцелваш в десятката!И аз като теб съм фен на плодовите кейкове и колкото повече плод-по-добре!Представям си как ухае този сладкиш,чуден и пухкав!И много хубави снимки си ни поднесла!
    Слънчев и много усмихнат ден ти пожелавам,мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Moni,you have made a beautiful and delicious pie!I will try it!
    Congrats on your lovely pictures!
    Kisses,dear!

    ОтговорИзтриване
  13. Veramente una torta golosa! E compèlimenti per il blog.

    ОтговорИзтриване
  14. Слънце, страхотна кайсиева вкусотия! Опитах тези дни първите от плодове на пазара, но за съжаление още има много какво да се желае от вкуса им. Важното е обаче, че вече е Лято :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Много изкусителен десерт,Мони!
    Кайсии обожавам,даде ми страхотна идея,благодаря!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Ммммм страхотен еееее!
    Снимката с кайсийките е чудна!



    Прегръдки, мила Мони!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Мони, страхотен сладкиш! А и с един от любимите ми плодове! Сърдечни поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  18. Мони, изкушаваш ме! Прекрасен десерт!
    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. qué rica, me encanta como te quedó, besos!!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Grazie per esserti aggiunta ai miei lettori fissi, mi sono aggiunta anche io e ti seguirò volentieri! Bello il tuo blog e buonissima questa torta, ho segnato la ricetta!

    ОтговорИзтриване
  21. Мони и у нас този сладкиш е любим и често се прави. Твоят изглежда невероятно апетитно и подстрекаващо.

    Прегръдки, мила и един прекрасен ден утре!

    ОтговорИзтриване
  22. Мони, аз ще изчакам една идея да ми станат по-сладки кайсийките и ще го направя. Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  23. Мила Мони,
    толкова цветно и ароматно е при теб!
    Чудесни и апетитни снимки!
    Обичам лятото, заради голямото изобилие
    на плодове и зеленчуци, но не и заради жегите :)
    Прегъдки, миличка, с пожелание за спокоен и прохладен ден!
    Благодаря ти за търпението да ми оставиш толкова много коментари!
    Естествено ти отговорих на всичките!
    Поздрави и от любимото ти море, което както и аз, ви очаква!

    ОтговорИзтриване
  24. Много оригинален сладкиш, Мони! Толкова слънчева публикация! Прегръдки от мен:)

    ОтговорИзтриване
  25. Sobald ich Aprikosen im Haus habe, wird dieser leckere Blechkuchen nachgebacken! Einfach perfekt zum Nachmittagskaffee :)

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотно изглежда сладкиша! Обичам плодови десерти, а щом са и маслени мммм :)). Поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  27. Strahoten sladki6 mila:)A kak uhae samo kato se pe4e auuuuuuuuuu.Nqmah tarpenie da go izkaram ot furnata.Samo si pozvolih da mi sloja i malko portokalova kori4ka:)Strahoten e blagodarq za receptata.

    ОтговорИзтриване