сряда, 11 май 2011 г.

Spekulatius (Шпекулациус)



Spekulatius са сладки от маслено тесто, чиято родина е Белгия и Холандия, но са типични и за Германия, предимно за Рейнската област и Вестфалия. Докато в Германия шпекулациус се приготвят специално за Коледа, то в Белгия и Холандия сладките се хапват целогодишно.
Най-често срещани са сладките шпекулациус, приготвени с много подправки: специфичният им вкус се дължи на кардамона, карамфила, канелата и индийското орехче. Освен тях се среща и бадемов шпекулациус, който е с по-малко подправки и освен голямото количество бадемово брашно, преди печене сладките допълнително се напластяват от долната им страна с парченца бадеми. Много популярен е и масленият шпекулациус, който съдържа значително количество масло. Холандските и белгийските сладки имат характерен карамелен аромат, който се постига с добавянето на захар с високо съдържание на меласа.
Тестото се нарязва с дървена или метална форма с определени фигурки. Според традицията мотивите върху сладките представят историята на Св. Никола, която дори може да бъде разказана при правилно подреждане на сладките. Но в днешно време картинките са на кораби, селски къщи или вятърни мелници. Името Spekulatius идва от латинското наименование на епископ – speculator (пазач, наблюдател). Според друга теза името се свързва с латинското speculum (огледало), заради огледалните изображения върху бисквитките.
Аз успях да се снабдя със силиконова форма за Spekulatius, а както се вижда от готовите бисквитки, мотивите определено са коледни. Бисквитките са много ароматни и хрупкави.




Продукти:

- 250 г масло
- 250 г захар
- 2 яйца
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. смлян карамфил
- ½ ч. л. смлян кардамон
- 500 г брашно
- ½ ч. л. бакпулвер
- щипка сол


Приготвяне:

Всички продукти се смесват по реда на изброяването им до получаването на гладко тесто. Тестото се нанася равномерно върху формата и се притиска с пръсти или с помощта на точилка, излишното тесто се изрязва внимателно с ножче. Сладките може да се изпекат във формата или да се наредят в тава, застлана с пекарска хартия. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса С фурна за около 10 минути.
Забележка: Бисквитките могат спокойно да се изрежат с помощта на ножче за пица или с къдраво ножче, като тестото се разточи върху леко набрашнена плоскост.






Източник: Weihnachtsbäckerei

1 коментар:

  1. Hola, gracias por pasarte por mi blog, te devuelvo la visita.
    He dado un paseo por aquí y me gustan muchas cosas de las que haces, me quedo de seguidora para no perderme nada de lo que publiques.
    Un saludo.

    ОтговорИзтриване