четвъртък, 12 декември 2013 г.

Бял амур с праз, кромид лук и гъби / Graskarpfen mit Lauch, Zwiebeln und Pilzen / Grass Carp with Leek, Onion and Mushrooms

Продукти:

- 1 бял амур (при мен 1, 5 кг)
- 400 г гъби
- 2 стръка праз
- 1 голяма глава лук
- 1 средноголям морков
- 2-3 кисели краставички
- 500 мл доматено пюре
- 1 чаша червено вино
- сол, черен пипер
- зехтин
- босилек
- лимон
-
лимон
Приготвяне:

Почистваме рибата и я измиваме, подсушаваме с кухненска хартия, поръсваме отвътре и отвън с лимонов сок. Овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме на ситно праза, лука, моркова и ги сотираме в загретия зехтин. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Когато морковите и лука са поомекнали, добавяме краставичките, а след това и нарязаните на филийки гъби.  След това добавяме и доматеното пюре, а след него и виното, разбъркваме. Подправяме на вкус със сол и черен пипер. На края на готвенето поръсваме със ситно нарязания босилек (или сух).
Тавичката за печене намазваме с малко зехтин. Пълним коремчето на рибата и я поставяме върху него в тавата, за да не изтече плънката. Остатъка на плънката нареждаме отстрани на рибата. Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем в загрята фурна за около 40-50 минути. След това махаме фолиото и запичаме още за десетина минути. Сервираме с гарнитура по желание. 


Zutaten:

- 1 Graskarpfen (bei mir war er ca. 1, 5 kg schwer)
- 400 g Champignons
- 2 Lauchstangen
- 1 große Zwiebel
- 1 mittelgroße Karotte
- 2-3 eingemachte Gurken
- 500 ml Tomatenmark
- 1 Glas Rotwein
- Salz, Pfeffer
- Olivenöl
- Basilikum

Zubereitung:

Fisch putzen, waschen, trocken tupfen, innen und außen mit etwas Zitronensaft beträufeln, ca. 15 Minuten ziehen lassen. Karpfen dann gut trocken tupfen, salzen und pfeffern. Lauch, Zwiebeln und Karotten fein schneiden und im erhitzten Olivenöl andünsten. Mit Salz und Pfeffer abschmecken. Wenn das Gemüse gar geworden ist, die Gurken und danach die Pilze dazugeben. Das Tomatenmark und den Wein dazugeben, gut umrühren.  Wenn nötig, noch etwas salzen und pfeffern. Zum Schluss das feingeschnittene Basilikum (frisch oder getrocknet) darauf streuen. 
Das Backblech mit Olivenöl einfetten. Den Fisch füllen und auf die Schnittstelle legen. Den Rest der Füllung um den Fisch geben. Das Backblech mit Alufolie bedecken und im vorgeheizten Backofen etwa 40-50 Minuten lang backen. Danach die Folie abnehmen und noch etwa 10 Minuten weiter backen. Mit Beilage nach Wunsch auftragen.  



6 коментара:

  1. Великолепно си приготвила рибката,Мони!Страхотно предложение отново при теб!Прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!!:-)) За първи път купувам бял амур, оказа се изключително вкусна рибка.
      Прегръдка и за теб и усмихнати и уютни почивни дни!

      Изтриване
  2. Hallo Moni
    ich glaube ich muss auch mal wieder Fisch machen....nach den ganzen Süßigkeiten.......sieht lecker aus.
    Ich wünsche dir auch noch eine schöne Adventszeit.
    LG
    martina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Huhu Martina,
      Fisch kommt bei uns recht oft auf den Tisch, weil wir ihn besonders mögen. Wie ich Dir bereits geschrieben habe, beginnt das Plätzchenbacken bei mir erst mal richtig an, denn ohne Süßigkeiten kann ich mir Weihnachten irgendwie nicht vorstellen.:-))
      Besinnliche Festtage wünsch ich Dir auch!

      LG
      Moni

      Изтриване
  3. this fish is not so popular here in Italy, but your recipe is very interesting. Have a nice evening.

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно приготвена риба! Страшно изкусителни снимки, направо ми се прииска да бодна в чинийката. Поздрави, Мони!

    ОтговорИзтриване