В нашето семейство рибата е на особена почит. Нямаме определен рибен ден, просто се старая да присъства често на трапезата ни. Правила съм различни видове риба, аз самата имам предпочитания към някои, но една от любимите ни сякаш е пъстървата.
Сьомгова пъстърва е всъщност търговското наименование на два различни вида пъстърва, които заради натрупването на каротиноиди, приемани с храната им, имат леко червеникаво месо, напомнящо на сьомга. Първоначално като сьомгова пъстърва е била обозначавана само морската пъстърва, чието месо се оцветява в червено заради поглъщаната от тях храна (а именно риби, малки раци и скариди) и съответно съдържаща астаксантин. Морските пъстърви се придвижват между реките и моретата. Сьомговите пъстърви, които могат да се намерят в търговската мрежа, всъщност са специално отглеждани, доста големи дъгови пъстърви, чиято храна съдържа добивания от водораслите астаксантин. За разлика от сьомгата и морската пъстърва дъговите пъстърви са сладководни риби. Заради големината и начина си на хранене дъговите пъстърви са с по-голямо съдържание на мазнини (6 до 10 %) за разлика от свободно живеещите дъгови пъстърви (2 до 4% мазнини).
Източник: Уикипедия
Продукти:
- 1 сьомгова пъстърва (моята беше към 850 г)
- 1 голяма глава лук, нарязана на много ситно
- 9 зърна черен пипер, счукани на по-едро
- 2-3 дафинови листа
- 3 стръка мащерка
- 2 стръка розмарин
- 5 стръка магданоз
- 3 стръка прясна мента
- 400 мл червено сухо вино
- 3-4 суп. л. зехтин
- 1 суп. л. масло
- 1 суп. л. брашно
- 4 суп. л. ситно нарязан магданоз за поръсване
- сол на вкус
Приготвяне:
Почистената пъстърва измиваме добре, подсушаваме и поставяме в тавичка. Поръсваме с лук, черния пипер, натрошения дафинов лист, мащерката, розмарина, магданоза и ментата. Заливаме с виното и оставяме да престои в маринатата на хладно за около 2 часа. След това поливаме със зехтина и посоляваме на вкус. Печем в предварително сгорещена на 180 градуса С фурна. Печем до готовност, според големината, за около 15-25 минути. Изваждаме от фурната и прецеждаме соса в малка касерола. Смесваме с маслото и брашното. Загряваме до кипване, за да се сгъсти. С готовия сос заливаме пъстървата и поръсваме със ситно нарязания магданоз. Поднасяме с гарнитура по желание.
Аз поднесох с картофено пюре с копър, запечено със сос Бешамел.
Други рецепти с пъстърва в блога:
Пъстърва на фурна с бяло вино
Искам да използвам днешната си публикация и да раздам някои от наградите, които се натрупаха в последно време и които все още не съм имала удоволствието да предам по-нататък.
От прекрасния блог на Павлинка получих тази красива роза в знак на приятелство.
Бих искала отново да и благодаря сърдечно и от своя страна да я предам на:
Мина - защото това е дама с невероятни кулинарни умения и е източник на неизчерпаемо
вдъхновение
Зиче - за изключително вкусните рецепти, които тя неуморно ни представя и разбира се,
защото я чувствам като добър приятел
Мария - защото, надниквайки в блога и, усещам уют и гостоприемство и разбира се, винаги се чувствам топло посрещната от приятел
Ева - защото прекрасният и блог е наслада не само за небцето, а и за очите заради прекрасните снимки, с които ни радва
Катерина - защото нейният блог е синоним на стил, елегантност, стил и романтика
Катерина - защото нейният блог е синоним на стил, елегантност, стил и романтика
Гуинет - защото блогът и винаги ме зарежда позитивно и с много настроение
Нина - защото тази жена има златни ръце и е майстор не само на тестени изделия
Вили - в сравнително новото и блогче има невероятни вкусотии
Мария (Пепеляшка) - в блога и наред с вкусотиите има невероятни пътеписи, които се радват на нестихващ интерес
Русанка - в нейния блог има толкова вкусни предложения
Таня - обичам кулинарните и авантюри
Ели Ганова - нейните сръчни ръце създават невероятни торти
както и на:
Dzoli
Rosita
Kerstin
Мария (Пепеляшка) - в блога и наред с вкусотиите има невероятни пътеписи, които се радват на нестихващ интерес
Русанка - в нейния блог има толкова вкусни предложения
Таня - обичам кулинарните и авантюри
Ели Ганова - нейните сръчни ръце създават невероятни торти
както и на:
Dzoli
Rosita
Kerstin
Със следващата награда ме зарадва Мина:
Мина, бих искала сърдечно да ти благодаря за тази награда, която е изключително ценна с посланието, което носи.
Аз от своя страна бих искала да я предам и на:
Жани
Дианка
Сабинка
Мони М. Т.
Мъхчето
Лети
Irene
Susann
И още една награда от прекрасната Мони М.Т.
Адашче, сърдечно ти благодаря за сладурската награда.
Искам да я споделя и с:
Леви
Мариянка
Буба
Жани
Сабинка
Мъхчето
Лети
Ева
Павлинка
Траяна
Мария
Катерина
Зиче
Зори
Ина
Irene
Gaby
Susann
Martina
Juani
Дианка
Сабинка
Мони М. Т.
Мъхчето
Лети
Irene
Susann
И още една награда от прекрасната Мони М.Т.
Адашче, сърдечно ти благодаря за сладурската награда.
Искам да я споделя и с:
Леви
Мариянка
Буба
Жани
Сабинка
Мъхчето
Лети
Ева
Павлинка
Траяна
Мария
Катерина
Зиче
Зори
Ина
Irene
Gaby
Susann
Martina
Juani
In unserer Familie wird der Fisch besonders hoch geschätzt und aus diesem Grunde sehr oft verzehrt. Wir haben keinen bestimmten Fisch-Tag, aber ich bemühe mich, ihn oft als Essen anzubieten. Ich habe bereits verschiedene Fische zubereitet, aber eigentlich schmeckt uns Forelle am besten.
Lachsforelle oder auch Anke ist ein verbreiteter Verkaufsname für zwei verschiedene Arten von Forellenfischen, die durch das mit der Nahrung aufgenommene Carotinoid Astaxanthin ein an Lachs erinnerndes, leicht rötliches Fleisch besitzen.
Ursprünglich wurden als Lachsforellen nur Meerforellen (Salmo trutta trutta) bezeichnet, deren Fleisch sich aufgrund ihrer aus Fischen, kleinen Krebsen und Garnelen bestehenden (und dadurch astaxanthinhaltigen) Nahrung rötlich färbt. Meerforellen wandern zwischen Meer und Flüssen.
Heute im Handel erhältliche Lachsforellen sind in der Regel gezüchtete, besonders große Regenbogenforellen (Oncorhynchus mykiss), deren Futter wie bei der Lachszucht mit Farbstoffen, zum Beispiel dem aus Algen gewonnenem Astaxanthin, versetzt wird. Anders als Lachse und Meerforellen sind Regenbogenforellen reine Süßwasserfische. Regenbogen-Lachsforellen sind wegen ihrer Größe und Fütterung deutlich fettreicher (6 bis 10% Fett) als wildlebende Regenbogenforellen (2 bis 4% Fett), aber magerer als Zuchtlachse (15 bis 20% Fett) oder wildlebende Lachse (10 bis 14% Fett). Fänge bis ca. 8 kg sind keine Ausnahmen.
Quelle: Wikipedia
Zutaten:
- 1 Lachsforelle (meine war etwa 850 g schwer)
- 1 große Zwiebel (ganz fein geschnitten)
- 9 Pfefferkörner (etwas grober gemahlen)
- 2-3 Lorbeerblätter
- 3 Stängel Thymian
- 2 Stängel Rosmarin
- 5 Stängel Petersilie
- 3 Stängel frische Minze
- 400 ml trockenen Rotwein
- 3-4 EL Olivenöl
- 1 EL Butter
- 1 RL Mehl
- 4 RL feingeschnittene Petersilie zum Bestreuen
- Salz zum Abschmecken
Zubereitung:
Den geputzten Fisch gut waschen, mit Küchenkrepp trockentupfen und in eine feuerfeste Form legen. Mit der kleingeschnittenen Zwiebel, den klein gemachten Lorbeerblättern, dem Thymian, Rosmarin, der Petersilie und Minze bestreuen. Darauf den Rotwein gießen und etwa 2 Stunden im Kühlschrank ruhen lassen. Danach das Olivenöl darauf gießen und mit Salz abschmecken. In dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 20 Minuten backen. Aus dem Backofen herausnehmen und die Sauce in einen kleinen Topf durch ein Sieb geben. Dazu die Butter und das Mehl geben und aufkochen lassen, damit die Sauce dick wird. Die fertige Sauce auf die Forelle gießen und mit Petersilie bestreuen. Dazu kann man verschiedene Beilagen reichen, bei mir war es Dill-Kartoffelpürree mit Bechamel-Sauce überbacken.
Quelle: Wikipedia
Zutaten:
- 1 Lachsforelle (meine war etwa 850 g schwer)
- 1 große Zwiebel (ganz fein geschnitten)
- 9 Pfefferkörner (etwas grober gemahlen)
- 2-3 Lorbeerblätter
- 3 Stängel Thymian
- 2 Stängel Rosmarin
- 5 Stängel Petersilie
- 3 Stängel frische Minze
- 400 ml trockenen Rotwein
- 3-4 EL Olivenöl
- 1 EL Butter
- 1 RL Mehl
- 4 RL feingeschnittene Petersilie zum Bestreuen
- Salz zum Abschmecken
Zubereitung:
Den geputzten Fisch gut waschen, mit Küchenkrepp trockentupfen und in eine feuerfeste Form legen. Mit der kleingeschnittenen Zwiebel, den klein gemachten Lorbeerblättern, dem Thymian, Rosmarin, der Petersilie und Minze bestreuen. Darauf den Rotwein gießen und etwa 2 Stunden im Kühlschrank ruhen lassen. Danach das Olivenöl darauf gießen und mit Salz abschmecken. In dem auf 180 Grad C vorgeheizten Backofen etwa 20 Minuten backen. Aus dem Backofen herausnehmen und die Sauce in einen kleinen Topf durch ein Sieb geben. Dazu die Butter und das Mehl geben und aufkochen lassen, damit die Sauce dick wird. Die fertige Sauce auf die Forelle gießen und mit Petersilie bestreuen. Dazu kann man verschiedene Beilagen reichen, bei mir war es Dill-Kartoffelpürree mit Bechamel-Sauce überbacken.
Forelle in Weißwein
Ich möchte den heutigen Post auch dafür nutzen, einige der Awards weiter zu reichen, die mir in der Zwischenzeit verliehen wurden.
Von Pavlinka habe ich diese wunderschöne Rose als Freundschaftszeichen verliehen bekommen:.
Ich möchte ihr von ganzem Herzen danken und diese wunderschöne Rose weitergeben an:
wie auch an:
Mit der nächsten Auszeichnung hat mir Мина eine Freude bereitet:
Мina, ich möchte Dir von ganzem Herzen für diesen Award danken, der besonders wertvoll ist,
wegen seiner Botschaft.
Meinerseits möchte ich diesen Award weiter reichen an:
Дианка
Мони, пак съвпадение на вкусовете. Рецептата е страхотна, ще се възползвам :) Очаквай скоро моето предложение за паламуд.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за споделените награди, приемам ги с усмивка за лека нощ!
Мони,
ОтговорИзтриванечудесно предложение :)
Със сигурност ще опитам!
И "дъжд" от награди, но този е топъл и приятелски!
Благодаря ти от сърце!
Направих сладкиша ти с грозде /няма да казвам колко грозде сложих/
Стана чудесен!
И понеже отдавна бях хвърлила око на този със сливи и заливка, но не съм успяла да го направя, добавих към гроздовия заливката!
Стана страшно вкусен!
Благодаря за рецептите, миличка!
Прегръдки и спокойна, усмихната седмица!
Мони,немога да коментирам рецептата,защото изобщо не до косвам риба,но сномките са чудесни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,че споделяш наградите си с мен!
Много са красиви!
Благодаря за милите думи и прекрасното отношение:)
Пожелавам ти една чудесна и цветна есен:)
Много обичам пъстърва, Мони, а твоята обещава да е много вкусна!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за наградите, трогната съм от вниманието и признанието!
Прегръдки с пожелания за хубава нова седмица, мила! :)
Мони, мила, това се казва откриване на новия сезон :) Знаеш как да ни стоплиш в началото на есента и да ни накараш да се усмихнем! Благодаря за наградите от сърце! Страхотно хубаво е да има такъв човек като теб в нашето кулинарно общество! А за рибката, ще си призная чистосърдечно, че готвя изключително рядко и не много успешно. Сигурна съм, че с практика ще се подобрят нещата и си записвам твоята рецепта за проба :)Хубава нова седмица мила! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМоничка,пак е вкусно при теб,мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря най-сърдечно за двете споделени награди,особено първата,която е създадена от мен преди време специално за Мина и Вероника,а ето,че вече е поела пътя си и ще обходи и други приятели,включително и мен!Ще си я сложа с огромно удоволствие в алеята с наградките!
С пожелание за усмихнат ден!
Liebe Moni..Ich weiss garnicht wieso Ich dein Blog nicht mehr in meine Blog roll habe;((Ich habe Dich immer sehr gerne gelessen und jetzt werde ich denn aboneren mit e mail drucecken um dies zu vorkommen;) Ausserdem seit Ich fuer Google Blogger Test Kaninchen bin fuer neue aussenden blogger sind viele Sachen verschwunden von meinem alten Blog so wie Followers oder Preisen:(( So danke Ich dir das Du an mich gedacht hast und Ich nehme es mit in meinem Herzen.Liebes gruss Dzoli;))
ОтговорИзтриванеМони, обожавам риба и твоето ароматно предложение много ми допада -
ОтговорИзтриванеприготвила си я страхотно и картофеното допълнение е чудесно.
Специални поздравления за получените и напълно заслужени награди. На свой ред благодаря за приятелския жест и посланията, с които ни даряваш.
Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана
Мариянче, радвам се, че ни съвпадат отново вкусовете.:-)) Ще чакам с нетърпение паламуда!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица!
Дани, благодаря, миличка!:-))) Рибката стана много ароматна, всички тези подправки са се съчетали чудесно и стана вкусотия. Ако обичаш риба, непременно опитай!
ОтговорИзтриванеЧудесно е, че си се доверила на рецептата за сладкиша с грозде! а ти кажа честно, като си го хапвахме ние, си мислех, че можеше спокойно да понесе още грозде.:-))) Супер, комбинирала си две рецепти в една!
Прегръдки, миличка и хубава есенна седмица!
Кате, знам, друг път също си писала, че не хапваш рибка, но ти благодаря за думите! Просто може би е крайно време да опиташ, може пък и да ти се услади.:-)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен и пожелания за мека, уютна и романтична есен на теб!:-))
Еликсирче, благодаря ти сърдечно, мила! Така е и редно, тази хубава награда да си се върне отново при теб, за да намери мястото си сред другите.:-)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелания за усмихната и успешна нова седмица!
Еви, щом обичаш пъстърва, надявам се, че така направена, ще ти се услади.:-)) И аз ти благодаря за милите думи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихната нова седмица!:-)
Габчо, аз също ти благодаря от сърце за прекрасните думи!:-))
ОтговорИзтриванеА относно рибката, просто няма нищо сложно, наистина рецептата не е трудна, убедена съм, че ако си решила да я направиш, няма къде да сбъркаш при готвенето.:-)))
Прегръдки, миличка и чакам да се похвалиш с направена рибка!:-))
Liebe Dzoli, mach Dir keinen Kopf, ich habe auch Probleme mit Blogger, meine Blogliste zum Lesen ist einfach weg, dauernd verschwinden Leser von der Liste, er spielt einfach verrückt.:-))) Hoffentlich ist bald wieder alles ok.
ОтговорИзтриванеGanz liebe Grüße und nochmals Glückwünsche zum neuen Look Deines Blogs!
Liebe Grüße auch von mir!
Дианка, благодаря ти! Реших вместо традиционно картофено пюре да разнообразя малко и не сбърках, така с бешамела се получи страшно вкусно.:-)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава нова седмица!
Мони, много вкусно е при теб! Рибката изглежда страшно апетитно, обаче пюрето е направо неустоимо! Трябва да разкажеш как го приготвяш.
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности за споделената награда!
Прегръдки и пожелаия за успешна седмица!
Vielen,vielen Dank für die Rose ;o)
ОтговорИзтриванеGnz liebe Grüße Kerstin
Ich wohne in Bombay, Indien aber meine Vor Vater sind aus Bengal gekommen.(Bengal is in the west of India) und Fisch ist the staple food(ich weiss nicht was 'staple food' auf Deutsch ist) der Bengalis, deshalb gefaellt mir diese Rezept, have I got the right word for recipe?.
ОтговорИзтриванеМоничка,отново дъжд от награди!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че ги споделяш и с мен! Веднага и с удоволствие си ги грабвам:)!
А рибката обещава да е много вкусна и ароматна и в допълнение картофено пюре!...
Чудно!
Прегръдки и уютна вечер, мила Мони!
Мони,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за наградите и признанието! Благодаря ти и за така милите думи, които пишеш в коментарите си в моя блог!
Вкусна и усмихната есен!
Мария
Huhu liebeMoni,
ОтговорИзтриванеvielen lieben Dank für die zwei Awards, auch die werden einen Ehrenplatz auf meinen Blog finden ;o))
Ganz liebe Grüße
Irène
И у дома често приготвяме риба :) Много хубава рецепта, Мони!
ОтговорИзтриванеЧестити награди! И благодаря за милия жест!
Мони, отдавна не съм ти писала нищо, толкова хубави неща предлагаш напоследък, а аз все време нямам, миналата седмица интернет, толкова съм изостанала.
ОтговорИзтриванеПъстървата ми е една от любимите, абе обичам всякакви, рецептата е изключителна и благодаря за споделената награда, взимам си я веднага, от теб са ми винаги много скъпи, защото ти ми даде първата и тя ми е най-ценната! Прегръдки!
ЕХ, Мони!
ОтговорИзтриванеОбичам риба, често хапваме пъстърва и ние, но така не съм опитвала- ЩЕ!
И благодаря, че отново прочетох името си в списъкът на наградените- от теб това е голяма чест за мен.
Благодаря ти!
Чуден октомври ти желая!
Мони,страхотна изненада си ми подготвила отново! Най-сърдечно благодаря за милите думи и красивата награда. Не очаквах и съм силно трогната.
ОтговорИзтриванеДа си призная,много отдавна една приятелка ми хвали тази сьомгова пъстърва.Каня й се,но още не сме я опитали. Адскии вкусно изглежда и съм сигурна, че в действителност е така.
Обаче имам един въпрос по гарнитурата. Ясно е, че е картофено пюре (или на такова го оприличавам), но откъде се е получила страхотната коричка? Предполагам е наръсен кашкавал или някакви топени, пушени сирена. Каквото и да е,хваща око,та чак да оближеш монитора.
Хубав и усмихнат ден!
E' molto appetitoso!! Un bacione :D
ОтговорИзтриванеЛелеее Мони, освен невероятна рецепта отново и колко много награди ... :) Честити да са ти и Огромно благодаря!!! Трогна ме и с двете награди и смисъла и значението им!!! Много мили думи си казала за моето блогче :) Мони, желая ти прекрасен ден, още по -прекрасна седмица, безчет поводи за усмивки и голеееми прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта, особено за такива като мен, които обичат риба, но са принудени (напоследък) само да забъркват набързо нещо за хапване.
ОтговорИзтриванеИ благодаря за наградата :)
Много усмивки и много хубави есенни дни :)
Много ти благодаря за наградката, веднага си я грабвам:)
ОтговорИзтриванеТраяна
Felicitaciones por tus premios moni te lo mereces por tu arte culinario que día a día nos entregas,,gracias por acordarte de mi,es un placer tenerlo en mi corazón de una persona como tú muy tierna,abrazos cordiales.
ОтговорИзтриванеАдашче, пъстървата изглежда чудесно, а гарнитурата с която е поднесена обещава да е мнооооооооого вкусна.
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за споделената награда, взимам си я а огромно удоволствие.
Прегръдки!!!
Мони, и тук искам да ти благодаря за прекрасните награди! Винаги толкова мила, винаги намираш добри думи за всеки, страхотно е човек да има приятел като теб!
ОтговорИзтриванеРибката отново изглежда много апетитно, обожавам храна с морски привкус и хубава гарнитура, ммм..
Много прегръдки от мен и до скоро! :)
Привет, Мони, и тук!
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглеждаща рецепта (и гарнитура, също)! Много обичам сьомгова пъстърва и я приготвям поне веднъж в седмицата. С червено вино не бях опитвала да мариновам риба - нещо ново за мен. Със сигурност ще пробвам да я направя така следващия път!
Поздрави
Мони много апетитно изглежда рибката.
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря за признанието и отношението! С радост приемам наградите!
Прегръдки и спокоен уикенд!
Мони, пастървата е прекрасна!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
Много обичам морски деликатеси и риба!
Благодаря за наградата! Ще си я вдема с удоволствие!
Поздрави!
Много вкусно изглежда рибката ти Мони !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце за споделените награди , вниманието ти към мен много ме радва ! :)
Мони, не смогвам да се порадвам на всички прекрасности, с които ни изненадваш, но пък през почивните дни наваксвам.
ОтговорИзтриванеЧудна е рибката!
Благодаря , че си се сетила за мен!Грабвам си наградата, тя си ме чака.
Лека и уютна вечер!
Hola Moni, en casa no somos muy de pescado pero la receta se ve estupenda.
ОтговорИзтриванеVengo a recoger el premio que has compartido conmigo, muchas gracias, me hace mucha ilusión recibirlo. Besos.
Мони, тази рибка я приготвих за вечеря преди два дни, само че използвах филета. Получи се чудесна смесица от аромати и вкусове! Благодарности за вкусната рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави