Вкъщи нямаме определен рибен ден, приготвям често, защото всички я обичат. За съжаление при рибата няма чак толкова варианти и голямо разнообразие, както е при месото, старая се всеки път да е вкусно и някак си малко по-различно. Обичаме рибата и пържена, но през зимните месеци, без голяма възможност за проветряване, не се осмелявам на такива "геройства". Днешното предложение отново е здравословно, защото е на фурна, гарнитурата е по желание, рибата се получи сочна и вкусна от соса.
Продукти (за 4 малки пъстърви):
- 4 пъстърви
- 4 суп. л. дижонска горчица
- 2 суп. л. лимонов сок
- 2 суп. л. ябълков оцет
- 2 ч. л. мед
- 6 суп. л. зехтин
- чесън на прах
- черен пипер
- сол
- мащерка
- лимон, нарязан на парченца
Приготвяне:
Рибите почистваме, измиваме и от външната им страна правим 4-5 прореза. В купа размесваме добре горчицата, подправките, лимоновият сок, оцетът, медът. Постепенно добавяме зехтина.
Поръсваме рибите с черен пипер, във вътрешността им подреждаме кръгчетата лимон, намазваме всяка риба със соса и ги печем за около 15 минути в предварително загрятата на 200 градуса С фурна.
След изпичането поднасяме рибите с гарнитура по желание: картофи, ориз, зеленчуци. При мен бяха задушени зеленчуци със сметана.
Zu Hause haben wir keinen festgelegten Fisch-Tag, ich koche aber oft, weil alle zu Hause gern Fisch esen. Leider gibt es hier nicht so viele Zubereitungsarten, wie es zum Beispiel beim Fisch der Fall ist, ich bemühe mich jedenfalls immer, dass es schmeckt, aber es jedes nächste Mal trotzdem irgendwie unterschiedlich ist. Wir alle mögen natürlich auch gebratenen Fisch, aber in den Wintermonaten, wenn man ihn wie in meinem Fall, in einer Wohnung brät, gibt es nicht so große Möglichkeiten, schnell zu lüften:-)) und deswegen bin ich zu solchen "Heldentaten" gar nicht bereit. Man könnte sagen, dass mein heutiger Vorschlag wieder irgendwie gesund ist, weil er im Backofen zubereitet wurde, dazu kann man beliebige Beilagen reichen, der Fisch war saftig und sehr lecker mit der Senfsauce.
Zutaten (für 4 kleine Forellen):
- 4 Forellen
- 4 EL Dijon-Senf
- 2 EL frisch gepressten Zitronensaft
- 2 EL Apfelessig
- 2 EL Honig
- 6 EL Olivenöl
- getrockneten Knoblauch
- Pfeffer
- Salz
- Thymian
- eine Zitrone, in dünne Scheiben geschnitten
Zubereitung:
Die Forellen putzen, waschen und von außen fein einschneiden (4-5mal). In einer Schüssel den Senf, die Gewürze, den Zitronensaft, den Essig sowie den Honig gut vermischen. Nach und nach vorsichtig das Olivenöl dazu geben.
Die Fische mit Pfeffer würzen und in ihrem Inneren die Zitronenscheiben ordnen. Jeden Fisch mit der Sauce streichen und etwa 15 Minuten in dem auf 200 Grad C vorgeheizten Ofen backen.
Nach dem Backen die Fische mit einer Beilage nach Wunsch reichen: Kartoffeln, Reis, Gemüse. Bei mir war es gedünstetes Gemüse mit Sahne.
ОООООО чудесна пъстърва ,чудесна рецепта ,Мони ...:) как обичам рибкаааа:) Благодаря за рецептата ! Хубава съботна вечер !
ОтговорИзтриванеМони, много хубава рецепта :) Горчицата много ми харесва на риба.
ОтговорИзтриванеУ дома също често хапваме риба, но от много дълго време я приготвяме по един и същ начин - във фолио на скарата, разнообразяваме само сосовете.
Поздрави и хубава неделя!
Обожавам пъстърва, без значение как е приготвена! И тази рецепта ще опитам!
ОтговорИзтриванеПреди доста време бях оставила коментар за сьомговата пъстърва с червено вино, но е изчезнал някъде по пътя и нека сега да споделя, че беше зашеметяващо вкусна.
Гарнитурата по желание тук изглежда много апетитно! Благодаря за идеята!
Хубава вечер!
Мони, много апетитно предложение :)
ОтговорИзтриванеГорчица, мед, лимонов сок....
Караш ме да се облизвам като коте :)
Прегръдки, миличка и хубава вечер!
Мониииииии, ще ти взема едната рибка:):):). Много апетитно изглеждат тези рибки, а обзалагам се са вкусни, пъстървата по принцип е много вкусна риба, а с тези твои добавки, ммммм. Приятна вечер и прегръдки!
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитно, Мони! Пъстървата е любимата ми риба. не съм я приготвяла досега с горчица, ще опитам рецептата ти. Прегръдки с пожелания за хубава неделя! :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда тази пъстърва, както си е гушнала лимончето! Прекрасна рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрав най-сърдечен, плюс една прегръдка и пожелание за страхотна неделя, Мони!
Ивана, развам се, че ти харесва рецептата!!!:-))) И аз обичам много рибка, особено пъстърва!:-))
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер и прекрасен неделен ден!
Прегръдки!
Зори, радва ме, че ти е допаднала рецептата.:-)) Така с горчицата става много вкусна.
ОтговорИзтриванеАз я правя върху фолио, не я увивам, просто пазя тавичката.:-)) Но и във фолио на скара става прекрасна.:-))
Поздрави и приятни почивни дни!
Дени, вкусовете ни значи съвпадат.:-))) Пъстървата е една от любимите ми риби.
ОтговорИзтриванеНе знам, какво се е получило с коментара, ако се пази копие в пощ. кутия, ще се опитам да го публикувам.
Радва ме, че си се доверила на рецептата за сьомговата пъстърва и още повече, че ти е допаднала на вкус.:-)))
Гарнитурата също ни се услади. Така със сметана задушените зеленчуци стават много приятни.:-))
Сърдечни поздрави, Дени и прекрасни и вкусни почивни дни!
Дани, миличка, много сладък коментар, благодаря ти!:-))) Рибката така с горчичния сос се получи много ароматна и сочна. Всички си изядохме рибките без остатък.:-))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и на теб, миличка и хубава неделя!
Candy, заповядай, мила, вземи си рибка!:-)))
ОтговорИзтриванеНаистина стана добре така. Аз обичам да използвам горчица при готвене, но досега бяп правила само с месце. Да ти кажа, с рибката също се спогодиха прекрасно.:-))
Прегръдки, миличка, хубава съботна вечер и прекрасно утре!:-))
Еви, благодаря сърдечно!:-))) Ще се радвам, ако я опиташ и ще очаквам да споделиш впечатления.:-)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер от мен!
Лети, благодаря ти!:-))) Обичам рибка и също така обичам да я приготвям и предлагам на домашните.:-))
ОтговорИзтриванеНа теб също сърдечни поздрави, прегръдки и хубави почивни дни!:-))
Мони, много апетитно сосче за рибката. Любима гарнитура :))!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Forelle mit Senfsauce - einfach perfekt! Senfsauce harmonisiert hervorragend zu Fischgerichten.
ОтговорИзтриванеАуууу, че вкусно, обожаваме в къщи пастърва, приготвена по всякакъв начин. А твоята изглежда много апетитно и поднесена с любимите ми зеленчуци.
ОтговорИзтриванеПоздрави и слънчева неделя!
Die Aepfel im Tei solltest Du wirklich einmal ausprobieren, nur daran denken, das ganze mit Follie abdecken und über Nacht stehen lassen, dann schmeckt es himmlisch.
ОтговорИзтриванеIch hätte zwar im Moment mehr Appetit auf Deine gebackene Forelle. Ich liebe Fisch und Senf. Beides zusammen habe ich jedoch noch nie gegessen, hört sich sehr interessant an!
Liebe Grüsse
Susann
Страхотна риба, Мони! Фен съм на пъстървата. :) Много интересно предложение си публикувала, макар в моето семейство да не тачат горчицата, то понякога не я усещат в ястията ми. ;)
ОтговорИзтриванеИначе и аз зиме не обичам да пържа - няма отмирисване после, и затова предпочитам на фурна. :)
Ах, как обичам пъстърва (особено ако е собственоръчно уловена :P). Следващият път ще пробвам твоята рецепта, много апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
И ние вкъщи много обичаме пъстърва. Обикновено я пържа, най-лесно ми е. Записвам си рецептата и ще пробвам и така.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя :)
Обичам риба с горчица ,а твоята е божествена ....
ОтговорИзтриванеМного са хубави снимките ти Мони ...
Прегръдки и хубав след обяд
Никога не съм яла пъстърва. Твоята изглежда много примамлива.
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден!
Мариянче, апетитно се получи сосчето, наистина, обичам сос с горчица, експериментирах с риба и не съжалявам.:-)) А и гарнитурата си е изпитана: задушени зеленчуци, малко сметана - вкусотия.:)))
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер!:-))
Hallo wanna! Freut mich, dass Du an meinem Vorschlag Gefallen findest.:-)) Bis jetzt habe ich Senfsauce nur zu Fleischgerichten gereicht, zum Fisch aber hat es auch wunderbar geschmeckt.:-)))
ОтговорИзтриванеGanz liebe Grüße
Edi, пъстървата и у дома е тачена много. Така приготвена се хареса много, смятам и друг път да я приготвям по този начин.:-)) А гарнитурата си е класика.:-)))
ОтговорИзтриванеУютна вечер и успешна нова седмица!
Liebe Susann! Die Äpfel werde ich mit absoluter Sicherheit nachmachen, weil mir die Idee außerordentlich gut gefallen hat!:-))
ОтговорИзтриванеUnd die Senfsauce zum Fisch war einfach so eine Idee von mir, hatte ich bis jetzt noch nicht zusammen kombiniert, werde es von nun an aber öfters machen, weil sie wirklich gut zueinander gepasst haben.:-))
Ganz liebe Grüße
Дари, радвам се, че и ти се фен на пъстървата, много вкусна рибка е.:-)) Аз поне нямам проблем с горчицата, не се налага да я замаскирвам в ястията, защото се обича от всички.:-))
ОтговорИзтриванеНаистина няма отмирисване зиме, колкото и да обичаме пържена рибка, затова има и други вкусни варианти за приготвянето й.:-))
Прегръдки, уютна неделна вечер и успешна нова седмица!
Янче, който не може сам да си я улови, си я купува от магазина.:-))) Иначе собственоръчно уловена сигурно се услажда повече.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако я пробваш така и ще чакам да споделиш впечатления!:-))
Прекрасна вечер!
Ели, пържената рибка също е много вкусна, но обикновено я правя лятото на балкона.:-)) Това е зимен вариант.:-))
ОтговорИзтриванеХубава и спокойна неделна вечер!
Прекрасна е рибката, Мони!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Радвам се, че ти харесва предложението ми, Зиче!:-))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!:-)))
Прегръдки и хубава вечер!
Деси, пъстървата е много вкусна рибка, непременно трябва да опиташ, независимо от това дали така или направена по друг начин.:-))))
ОтговорИзтриванеУютна неделна вечер и хубава нова седмица!
Вкусна беше, Траянче!:-))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти сърдечно!
Поздрави и хубава неделна вечер!:-))
Много обичам риба, а твоята е повече от апетитна. Невероятна си адашче.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!!!