събота, 26 ноември 2011 г.

Пъстърва с горчичен сос на фурна / Gebackene Forelle in Senfsauce


Вкъщи нямаме определен рибен ден, приготвям често, защото всички я обичат. За съжаление при рибата няма чак толкова варианти и голямо разнообразие, както е при месото, старая се всеки път да е вкусно и някак си малко по-различно. Обичаме рибата и пържена, но през зимните месеци, без голяма възможност за проветряване, не се осмелявам на такива "геройства". Днешното предложение отново е здравословно, защото е на фурна, гарнитурата е по желание, рибата се получи сочна и вкусна от соса.


Продукти (за 4 малки пъстърви):

- 4 пъстърви
- 4 суп. л. дижонска горчица
- 2 суп. л. лимонов сок
- 2 суп. л. ябълков оцет
- 2 ч. л. мед
- 6 суп. л. зехтин
- чесън на прах
- черен пипер
- сол
- мащерка
- лимон, нарязан на  парченца







Приготвяне:

Рибите  почистваме, измиваме и от външната им страна  правим  4-5 прореза.  В купа  размесваме добре горчицата, подправките, лимоновият сок, оцетът, медът. Постепенно добавяме зехтина.
Поръсваме рибите с черен пипер, във вътрешността им подреждаме кръгчетата лимон, намазваме всяка риба със соса и ги печем за около 15 минути в предварително загрятата на 200 градуса С фурна.
След изпичането  поднасяме рибите с гарнитура по желание: картофи, ориз, зеленчуци. При мен бяха задушени зеленчуци със сметана.




Zu Hause haben wir keinen festgelegten Fisch-Tag, ich koche aber oft, weil alle zu Hause gern Fisch esen. Leider gibt es hier nicht so viele Zubereitungsarten, wie es zum Beispiel beim Fisch der Fall ist, ich bemühe mich jedenfalls immer, dass es schmeckt, aber es jedes nächste Mal trotzdem irgendwie unterschiedlich ist. Wir alle mögen natürlich auch gebratenen Fisch, aber in den Wintermonaten, wenn man ihn wie in meinem Fall, in einer Wohnung brät, gibt es nicht so große Möglichkeiten, schnell zu lüften:-)) und deswegen bin ich zu solchen "Heldentaten" gar nicht bereit.  Man könnte sagen, dass mein heutiger Vorschlag wieder irgendwie gesund ist, weil er im Backofen zubereitet wurde, dazu kann man beliebige Beilagen reichen, der Fisch war saftig und sehr lecker mit der Senfsauce.  


Zutaten (für 4 kleine Forellen):

- 4 Forellen
- 4 EL Dijon-Senf
- 2 EL frisch gepressten Zitronensaft
- 2 EL Apfelessig
- 2 EL Honig
- 6 EL Olivenöl
- getrockneten Knoblauch
- Pfeffer
- Salz
- Thymian
- eine Zitrone, in dünne Scheiben geschnitten




Zubereitung:

Die Forellen putzen, waschen und von außen fein einschneiden (4-5mal). In einer Schüssel den Senf, die Gewürze, den Zitronensaft, den Essig sowie den Honig gut vermischen. Nach und nach vorsichtig das Olivenöl dazu geben.
Die Fische mit Pfeffer würzen und in ihrem Inneren die Zitronenscheiben ordnen. Jeden Fisch mit  der Sauce streichen und etwa 15 Minuten in dem auf 200 Grad C vorgeheizten Ofen backen.
Nach dem Backen die Fische  mit einer Beilage nach Wunsch reichen: Kartoffeln, Reis, Gemüse. Bei mir war es gedünstetes Gemüse mit Sahne.

 

35 коментара:

  1. ОООООО чудесна пъстърва ,чудесна рецепта ,Мони ...:) как обичам рибкаааа:) Благодаря за рецептата ! Хубава съботна вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, много хубава рецепта :) Горчицата много ми харесва на риба.
    У дома също често хапваме риба, но от много дълго време я приготвяме по един и същ начин - във фолио на скарата, разнообразяваме само сосовете.
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам пъстърва, без значение как е приготвена! И тази рецепта ще опитам!
    Преди доста време бях оставила коментар за сьомговата пъстърва с червено вино, но е изчезнал някъде по пътя и нека сега да споделя, че беше зашеметяващо вкусна.
    Гарнитурата по желание тук изглежда много апетитно! Благодаря за идеята!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, много апетитно предложение :)
    Горчица, мед, лимонов сок....
    Караш ме да се облизвам като коте :)
    Прегръдки, миличка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Мониииииии, ще ти взема едната рибка:):):). Много апетитно изглеждат тези рибки, а обзалагам се са вкусни, пъстървата по принцип е много вкусна риба, а с тези твои добавки, ммммм. Приятна вечер и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда много апетитно, Мони! Пъстървата е любимата ми риба. не съм я приготвяла досега с горчица, ще опитам рецептата ти. Прегръдки с пожелания за хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно изглежда тази пъстърва, както си е гушнала лимончето! Прекрасна рецепта!
    Поздрав най-сърдечен, плюс една прегръдка и пожелание за страхотна неделя, Мони!

    ОтговорИзтриване
  8. Ивана, развам се, че ти харесва рецептата!!!:-))) И аз обичам много рибка, особено пъстърва!:-))
    Хубава съботна вечер и прекрасен неделен ден!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, радва ме, че ти е допаднала рецептата.:-)) Така с горчицата става много вкусна.
    Аз я правя върху фолио, не я увивам, просто пазя тавичката.:-)) Но и във фолио на скара става прекрасна.:-))
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Дени, вкусовете ни значи съвпадат.:-))) Пъстървата е една от любимите ми риби.
    Не знам, какво се е получило с коментара, ако се пази копие в пощ. кутия, ще се опитам да го публикувам.
    Радва ме, че си се доверила на рецептата за сьомговата пъстърва и още повече, че ти е допаднала на вкус.:-)))
    Гарнитурата също ни се услади. Така със сметана задушените зеленчуци стават много приятни.:-))
    Сърдечни поздрави, Дени и прекрасни и вкусни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, миличка, много сладък коментар, благодаря ти!:-))) Рибката така с горчичния сос се получи много ароматна и сочна. Всички си изядохме рибките без остатък.:-))
    Прегръдки и на теб, миличка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Candy, заповядай, мила, вземи си рибка!:-)))
    Наистина стана добре така. Аз обичам да използвам горчица при готвене, но досега бяп правила само с месце. Да ти кажа, с рибката също се спогодиха прекрасно.:-))
    Прегръдки, миличка, хубава съботна вечер и прекрасно утре!:-))

    ОтговорИзтриване
  13. Еви, благодаря сърдечно!:-))) Ще се радвам, ако я опиташ и ще очаквам да споделиш впечатления.:-)))
    Прегръдки и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, благодаря ти!:-))) Обичам рибка и също така обичам да я приготвям и предлагам на домашните.:-))
    На теб също сърдечни поздрави, прегръдки и хубави почивни дни!:-))

    ОтговорИзтриване
  15. Мони, много апетитно сосче за рибката. Любима гарнитура :))!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Forelle mit Senfsauce - einfach perfekt! Senfsauce harmonisiert hervorragend zu Fischgerichten.

    ОтговорИзтриване
  17. Ауууу, че вкусно, обожаваме в къщи пастърва, приготвена по всякакъв начин. А твоята изглежда много апетитно и поднесена с любимите ми зеленчуци.
    Поздрави и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Die Aepfel im Tei solltest Du wirklich einmal ausprobieren, nur daran denken, das ganze mit Follie abdecken und über Nacht stehen lassen, dann schmeckt es himmlisch.
    Ich hätte zwar im Moment mehr Appetit auf Deine gebackene Forelle. Ich liebe Fisch und Senf. Beides zusammen habe ich jedoch noch nie gegessen, hört sich sehr interessant an!
    Liebe Grüsse
    Susann

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотна риба, Мони! Фен съм на пъстървата. :) Много интересно предложение си публикувала, макар в моето семейство да не тачат горчицата, то понякога не я усещат в ястията ми. ;)
    Иначе и аз зиме не обичам да пържа - няма отмирисване после, и затова предпочитам на фурна. :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ах, как обичам пъстърва (особено ако е собственоръчно уловена :P). Следващият път ще пробвам твоята рецепта, много апетитно изглежда!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  21. И ние вкъщи много обичаме пъстърва. Обикновено я пържа, най-лесно ми е. Записвам си рецептата и ще пробвам и така.
    Поздрави и хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  22. Обичам риба с горчица ,а твоята е божествена ....
    Много са хубави снимките ти Мони ...
    Прегръдки и хубав след обяд

    ОтговорИзтриване
  23. Никога не съм яла пъстърва. Твоята изглежда много примамлива.
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Мариянче, апетитно се получи сосчето, наистина, обичам сос с горчица, експериментирах с риба и не съжалявам.:-)) А и гарнитурата си е изпитана: задушени зеленчуци, малко сметана - вкусотия.:)))
    Хубава неделна вечер!:-))

    ОтговорИзтриване
  25. Hallo wanna! Freut mich, dass Du an meinem Vorschlag Gefallen findest.:-)) Bis jetzt habe ich Senfsauce nur zu Fleischgerichten gereicht, zum Fisch aber hat es auch wunderbar geschmeckt.:-)))
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  26. Edi, пъстървата и у дома е тачена много. Така приготвена се хареса много, смятам и друг път да я приготвям по този начин.:-)) А гарнитурата си е класика.:-)))
    Уютна вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  27. Liebe Susann! Die Äpfel werde ich mit absoluter Sicherheit nachmachen, weil mir die Idee außerordentlich gut gefallen hat!:-))
    Und die Senfsauce zum Fisch war einfach so eine Idee von mir, hatte ich bis jetzt noch nicht zusammen kombiniert, werde es von nun an aber öfters machen, weil sie wirklich gut zueinander gepasst haben.:-))
    Ganz liebe Grüße

    ОтговорИзтриване
  28. Дари, радвам се, че и ти се фен на пъстървата, много вкусна рибка е.:-)) Аз поне нямам проблем с горчицата, не се налага да я замаскирвам в ястията, защото се обича от всички.:-))
    Наистина няма отмирисване зиме, колкото и да обичаме пържена рибка, затова има и други вкусни варианти за приготвянето й.:-))
    Прегръдки, уютна неделна вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  29. Янче, който не може сам да си я улови, си я купува от магазина.:-))) Иначе собственоръчно уловена сигурно се услажда повече.
    Ще се радвам, ако я пробваш така и ще чакам да споделиш впечатления!:-))
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  30. Ели, пържената рибка също е много вкусна, но обикновено я правя лятото на балкона.:-)) Това е зимен вариант.:-))
    Хубава и спокойна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  31. Прекрасна е рибката, Мони!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  32. Радвам се, че ти харесва предложението ми, Зиче!:-))
    Благодаря ти за милите думи!:-)))
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  33. Деси, пъстървата е много вкусна рибка, непременно трябва да опиташ, независимо от това дали така или направена по друг начин.:-))))
    Уютна неделна вечер и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  34. Вкусна беше, Траянче!:-))
    Благодаря ти сърдечно!
    Поздрави и хубава неделна вечер!:-))

    ОтговорИзтриване
  35. Много обичам риба, а твоята е повече от апетитна. Невероятна си адашче.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване