Продукти:
- 400 гр. брашно
- 1 ч. л. суха /инстантна/ мая
- 200 мл. хладка вода
- 1 суп. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 1 суп. л. дижонска горчица
- 2 суп. л. зехтин
- горчица за намазване
Приготвяне:
Маята забъркваме със захарта и водата до получаване на кашичка и оставяме за 15-20 минути да направи шапка. Пресяваме брашното, правим кладенче, в което изсипваме солта, добавяме закваската, горчицата, зехтина и започваме да замесваме тесто. Трябва да се получи еластично, леко лепнещо тесто. Поставяме го в намазнена купа, покриваме го и го оставяме да удвои обема си.
С намазнени ръце оформяме хляб, правим нарези, намазваме с горчица, поръсваме по желание с нигела /при мен/ или сусам. Поставяме го върху постлана с хартия за печене тавичка и го оставяме за 40-45 минути.
Загряваме фурната на 200 градуса С. Печем за 20-25 минути до получаването на златиста коричка. След иззпичането оставяме да се охлади на решетка.
Получава се много нежен, въздушен хляб, който остава мек за дълго време.
* Ако хлябът се зачерви бързо, покрийте с фолио до края на печенето, за да не прегори.
Zutaten:
- 400 g Mehl
- 1 TL Trockenhefe
- 200 ml lauwarmes Wasser
- 1 EL Zucker
- 1 TL Salz
- 1 EL Dijon Senf
- 2 EL Olivenöl
- Senf zum Bestreichen des Brotlaibes vor dem Backen
Zubereitung:
Die Hefe zusammen mit dem Zucker und dem Wasser verrühren und etwa 15 Min. quellen lassen. Das Mehl sieben, eine Mulde machen und darin das Salz, den Vorteig, den Senf sowie das Olivenöl zugeben und daraus einen Teig kneten. Der Teig muss elastisch sein und an den Fingern leicht kleben. In eine gefettete Schüssel geben, mit einem Küchentuch bedecken und gehen lassen.
Mit eingefetteten Fingern zu einem Laib formen, quer einschneiden, mit etwas Senf bestreichen, nach Wunsch mit Schwarzkümmel (wie bei mir) oder Sesam bestreuen. Auf ein mit Backpapier bedecktes Backblech geben und etwa 40-45 Min. ruhen lassen.
Den Backofen auf 200 Grad C vorheizen. Das aufgegangene Brot etwa 20-25 Min. goldgelb backen. Nach dem Backen auf einem Kuchengitter auskühlen lassen.
Das fertige Brot ist sehr fein und fluffig und hält sich lange weich.
* Falls das Brot schnell zu bräunen anfängt, mit Backpapier bedecken und so bis zum Schluss backen.
- 400 гр. брашно
- 1 ч. л. суха /инстантна/ мая
- 200 мл. хладка вода
- 1 суп. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 1 суп. л. дижонска горчица
- 2 суп. л. зехтин
- горчица за намазване
Приготвяне:
Маята забъркваме със захарта и водата до получаване на кашичка и оставяме за 15-20 минути да направи шапка. Пресяваме брашното, правим кладенче, в което изсипваме солта, добавяме закваската, горчицата, зехтина и започваме да замесваме тесто. Трябва да се получи еластично, леко лепнещо тесто. Поставяме го в намазнена купа, покриваме го и го оставяме да удвои обема си.
С намазнени ръце оформяме хляб, правим нарези, намазваме с горчица, поръсваме по желание с нигела /при мен/ или сусам. Поставяме го върху постлана с хартия за печене тавичка и го оставяме за 40-45 минути.
Загряваме фурната на 200 градуса С. Печем за 20-25 минути до получаването на златиста коричка. След иззпичането оставяме да се охлади на решетка.
Получава се много нежен, въздушен хляб, който остава мек за дълго време.
* Ако хлябът се зачерви бързо, покрийте с фолио до края на печенето, за да не прегори.
Zutaten:
- 400 g Mehl
- 1 TL Trockenhefe
- 200 ml lauwarmes Wasser
- 1 EL Zucker
- 1 TL Salz
- 1 EL Dijon Senf
- 2 EL Olivenöl
- Senf zum Bestreichen des Brotlaibes vor dem Backen
Zubereitung:
Die Hefe zusammen mit dem Zucker und dem Wasser verrühren und etwa 15 Min. quellen lassen. Das Mehl sieben, eine Mulde machen und darin das Salz, den Vorteig, den Senf sowie das Olivenöl zugeben und daraus einen Teig kneten. Der Teig muss elastisch sein und an den Fingern leicht kleben. In eine gefettete Schüssel geben, mit einem Küchentuch bedecken und gehen lassen.
Mit eingefetteten Fingern zu einem Laib formen, quer einschneiden, mit etwas Senf bestreichen, nach Wunsch mit Schwarzkümmel (wie bei mir) oder Sesam bestreuen. Auf ein mit Backpapier bedecktes Backblech geben und etwa 40-45 Min. ruhen lassen.
Den Backofen auf 200 Grad C vorheizen. Das aufgegangene Brot etwa 20-25 Min. goldgelb backen. Nach dem Backen auf einem Kuchengitter auskühlen lassen.
Das fertige Brot ist sehr fein und fluffig und hält sich lange weich.
* Falls das Brot schnell zu bräunen anfängt, mit Backpapier bedecken und so bis zum Schluss backen.
И на края една снимка от лятото. Това интересно растение, с цветове подобни на четки, вирее в Гърция. Така и не разбрах, как се казва, но е изключително красиво и забавно и ще ни напомня прекрасното лято.:-))
Und zum Schluss: ein Schnappschuss vom letzten Sommer. Dieser interessante Strauch, mit bürstenähnlichen Blüten, wächst in Griechenland. Leider habe ich seinen Namen noch nicht erfahren können, es ist aber sehr schön und wird uns an den wunderschönen Sommer erinnern.:-))
Чудесно изглежда , Мони ! Обичам горчица , сигурно ще ми хареса !
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер !
Благодаря ти, Ив! Щом обичаш горчица, съм убедена, че ще ти хареса!
ОтговорИзтриванеА и хлебчето наистина е много вкусно и остава мекичко, като душичка!
Хубава неделна вечер и успешна и усмихната нова снедмица!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеХлябът е прекрасен, Мони :)
ОтговорИзтриванеС пожелания за хубава нова седмица от мен!
Благодаря ти, Зори!:-)))
ОтговорИзтриванеУсмихната нова седмица и на теб!
Me gusta mucho Moni..Me alegro mucho venir a tu cocina un abrazo
ОтговорИзтриванеGracias desde el corazón, Mari-Carmen! Después de un pequeño descanso que estoy aquí.
ИзтриванеAbrazos a usted!
Que pinta mas deliciosaaaaa!
ОтговорИзтриванеGracias, Mi Ka!:-))
ИзтриванеМони, миличка, прекрасни снимки, вкусен и ароматен хляб! Винаги е уютно при теб и вкусно и красиво! Прекрасна нова седмица, миличка! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКатенце, благодаря ти, миличка! Радвам се, че се чувстваш уютно в моето местенце!:-))
ИзтриванеА хлябът се получи много добре, изключително вкусен и мек!
На теб, Катенце, също желая успешна и хубава, усмихната нова седмица!
Прегръдки!
Просто разкошен! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Траянче!
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Със сигурност е страхотен хлябът ти,Мони!
ОтговорИзтриванеИ толкова обемен и дъхав!
Прегръдка от мен!