Черно и бяло, класика в жанра. С този поизтъркан шаблон искам да въведа второто си предложение. То пак е нещо сладичко, пак има шоколад, но значително по-малко. Този италиански десерт е толкова фин, нежен, гладък, определено влияе на сетивата ни. Не е труден и капризен в направата, просто не трябва да сме нетърпеливи, необходимо е малко време, това сладко съвършенство да стегне, за да можем да му се насладим изцяло. Опитайте!
Продукти за 4 порции:
- 300 мл сметана (ползвах продукта на "President" с 35 % масленост)
- 100 г фина захар кристал
- 40 мл кампари
- 60 мл прясно изцеден портокалов сок
- 1 пакетче желатин (предварително накиснат в хладка вода)
За шоколадовия сос:
- 50 г натурален шоколад (при мен 70 %)
- 150 мл сметана
Приготвяне:
В касерола загряваме сметаната и захарта на среден огън при непрекъснато бъркане, за да се разтвори захарта, докато кипне сместа. Махаме от огъня, добавяме кампарито и портокаловия сок и разбъркваме. След това добавяме набъбналия желатин и разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Изсипваме в купички или чашки и оставяме в хладилник за не по-малко от 5-6 часа да стегне добре. За шоколадовия сос загряваме сметаната в касерола, докато кипне, добавяме начупения на парчета шоколад и разбъркваме до получаването на хомогенна маса. Стегналата пана кота обръщаме на чинийка, заливаме с шоколадов сос и украсяваме по желание.
Източник: Gourmet-Küche
Продукти за 4 порции:
- 300 мл сметана (ползвах продукта на "President" с 35 % масленост)
- 100 г фина захар кристал
- 40 мл кампари
- 60 мл прясно изцеден портокалов сок
- 1 пакетче желатин (предварително накиснат в хладка вода)
За шоколадовия сос:
- 50 г натурален шоколад (при мен 70 %)
- 150 мл сметана
Приготвяне:
В касерола загряваме сметаната и захарта на среден огън при непрекъснато бъркане, за да се разтвори захарта, докато кипне сместа. Махаме от огъня, добавяме кампарито и портокаловия сок и разбъркваме. След това добавяме набъбналия желатин и разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Изсипваме в купички или чашки и оставяме в хладилник за не по-малко от 5-6 часа да стегне добре. За шоколадовия сос загряваме сметаната в касерола, докато кипне, добавяме начупения на парчета шоколад и разбъркваме до получаването на хомогенна маса. Стегналата пана кота обръщаме на чинийка, заливаме с шоколадов сос и украсяваме по желание.
Източник: Gourmet-Küche
Няма коментари:
Публикуване на коментар