понеделник, 9 май 2011 г.

Панна кота с кампари, портокал и шоколадов сос

Черно и бяло, класика в жанра. С този поизтъркан шаблон искам да въведа второто си предложение. То пак е нещо сладичко, пак има шоколад, но значително по-малко. Този италиански десерт е толкова фин, нежен, гладък, определено влияе на сетивата ни. Не е труден и капризен в направата, просто не трябва да сме нетърпеливи, необходимо е малко време, това сладко съвършенство да стегне, за да можем да му се насладим изцяло. Опитайте!

panna_cotta_campari_portokal6.jpg

Продукти за 4 порции:

- 300 мл сметана (ползвах продукта на "President" с 35 % масленост)
- 100 г фина захар кристал
- 40 мл кампари
- 60 мл прясно изцеден портокалов сок
- 1 пакетче желатин (предварително накиснат в хладка вода)

За шоколадовия сос:

- 50 г натурален шоколад (при мен 70 %)
- 150 мл сметана

Приготвяне:

В касерола загряваме сметаната и захарта на среден огън при непрекъснато бъркане, за да се разтвори захарта, докато кипне сместа. Махаме от огъня, добавяме кампарито и портокаловия сок и разбъркваме. След това добавяме набъбналия желатин и разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Изсипваме в купички или чашки и оставяме в хладилник за не по-малко от 5-6 часа да стегне добре. За шоколадовия сос загряваме сметаната в касерола, докато кипне, добавяме начупения на парчета шоколад и разбъркваме до получаването на хомогенна маса. Стегналата пана кота обръщаме на чинийка, заливаме с шоколадов сос и украсяваме по желание.

panna_cotta_campari_portokal4.jpg

Източник: Gourmet-Küche

Няма коментари:

Публикуване на коментар